HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Mayıs 2010 Cuma - 00:00

İnciraltı’’nda plan tamam

Danıştay’’da 1/25 bin ölçekli İnciraltı Çevre Düzeni Planı için açılan iptal davası sürerken planlama süreci durmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ’‘İnciraltı Turizm Merkezi Nazım ve Uygulama İmar Planı Taslağı’’nı açıkladı. ’

İnciraltı’’nda plan tamam

Danıştay’’da 1/25 bin ölçekli İnciraltı Çevre Düzeni Planı için açılan iptal davası sürerken planlama süreci durmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, ’‘İnciraltı Turizm Merkezi Nazım ve Uygulama İmar Planı Taslağı’’nı açıkladı. ’
 
İZMİR- İnciraltı bölgesinde 2 bin 500 hak sahibinin yıllardır beklediği imar planının ayrıntıları belli oldu. Turizm Bakanlığı’’nın yaptırdığı planlamayla İnciraltı’’nın kaderi çizildi. Bölgenin beş bin ölçekli ’‘Nazım’’ ve bin ölçekli ’‘Uygulama’’ imar plan toplantısı, Balçova Termal Otel’’de yapıldı.
 
Milliyet Ege’’nin haberine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım, Geliştirme ve Planlama Daire Başkanı Adnan Arslan, sağlık, termal ve kongre turizminin gelişmesine yönelik planlama koşulları öngörüldüğünü söyledi. Aslan, bakanlıkta son şekli verilecek planla ilgili olarak; belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve üniversitelerin görüşlerinin de alınacağını, daha sonra Koruma Kurulu onayına sunulacağını ifade etti. Bakanlık Yatırım ve İşletmeler Genel Mürürü Sedat Sert, planının  bir olumsuzluk yaşanmaması halinde, 2011’’e kalmadan hayata geçirileceğini söyledi.
 
PLANDA NELER ÖNGÖRÜLDÜ?
Otoyola yakın 690 bin 541 metrekare (yüzde 12.42) alan; konut, rezidans yapımına olanak sağlayacak şekilde tercihli kullanım alanı olarak belirlendi. Bu bölgenin deniz tarafında kalan kısımla ağaçlı yolun Narlıdere yönünde kalan kesimindeki toplam 1 milyon 897 bin 987 metrekare (yüzde 34.13), turizm tesisleri alanı oldu.
 
4 KATI GEÇEMEYECEK
Planda hem tercihli kullanım hem de turizm tesisleri alanları için emsal 0.80, kat yüksekliği ise dört kat (12.80 metre) şeklinde belirlendi. Minimum parsel büyüklüğü bin metrekare, minimum ifraz büyüklüğü 10 bin metrekare olarak öngörüldü. Otobana paralel alanda tercihli kullanımla turizm tesisleri alanı arasında denize doğru uzanan 273 bin 2  metrekarelik (yüzde 4.91) bölge ise ticari alan olarak işaretlendi. Burada emsal 0.6 olarak belirlendi. Bu alanda da kat yüksekliği yine dört katla sınırlandırıldı. Minumum parsel büyüklüğü 3 bin metrekare, minimum ifraz ise 5 bin metrekare olarak işlendi.
 
BAŞKAN KOCAOĞLU YORUM YAPMADI
Toplantıda; İnciraltı’’nda arazisi olanlar, mülk sahipleri, ilgili kurum, kuruluş ve meslek odaları temsilcileri de hazır bulundu. Bölgede arazisi bulunan bazı mülk sahipleri, emsal oranının 1.2’’ye çıkarılmasını istedi. Kür merkezinin, hiç  jeotermal kuyu bulunmayan deniz kıyısına planlanması ise eleştirildi. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İnciraltı plan taslağında öngörülenlerle ilgili yorum yapmak istemediğini söyledi.
 
ÇALKAYA PLANDAN MEMNUN
Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, açılan davalar, itirazlar ve yanlış uygulamalar nedeniyle bölgede yaşayanların ’‘yıllar’’ kaybettiğini söyledi. ’“İzmir’’in geleceğine de ipotek kondu’” diyen Çalkaya, İnciraltı’’nın planlanması halinde sadece Balçova’’nın değil, İzmir’’in, hatta Türkiye’’nin önünün      açılacağını dile getirdi. Çalkaya, ’“Burası, termal turizmi ve olanaklarıyla Belek ve Kemer gibi yerlerin yakaladığı popülariteyi yakalayacak. Umarım süreç bir an önce tamamlanır’” diye konuştu.
 
MUHTAR GÜLERYÜZ: TATMİN ETMEDİ
Bahçelerarası Mahalle Muhtarı Ahmet Güleryüz ise açıklanan taslağın, beklentilerini tam anlamıyla karşılamadığını söyledi. Su ve toprak kalitesinin bozulması nedeniyle,   bölgenin tarıma elverişsiz hale geldiğini, yıllırdır planlama beklediklerini hatırlatan Güleryüz, ’“En azından bir kısmı konut alanı olarak planlansaydı bizim için daha iyi olurdu. Dededen miras toprağımızı konut olarak değerlendirip, yine buralara yerleşme şansımız doğardı’” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir Limanı’’nda gönüllü rehberler
İzmir’’de üniversite eğitimlerini sürdüren öğrencilerden oluşan gönüllü ...
Konak’’ta sağlığına pedal çevir
Konak Belediyesi, Bianchi ve İzmir Bisiklet Derneği’’nin ortak girişimiyle ...
Karabağlar ’‘Denizleri’’ andı’…
12 Mart muhtarının ardından, 6 Mayıs 1972’’de idam edilen Deniz Gezmiş, ...
 
Semtevleri’’nden annelere kermes
Balçova Belediyesi Semtevleri’’nde kurs gören ev hanımları ’‘Anneler ...
Zeytin ağaçlarına ’‘ikinci yaşam’’
Çevreye ve doğaya verdiği önemle tanınan Gaziemir Belediye Başkanı ...
Kocaoğlu: Plansız kalkınma olmaz!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, aklı ve bilimi kullanarak ...
 
Sertifikalarını Oyuncak Müzesi’’nde aldılar
2440. Bölge, 7.Grup Rotary Kulüpleri, Ege Üniversitesi eğitim Fakültesi ...
Buca Meclisi’’nde ’‘Hitler benzetmesi’’ kavgası
Buca Belediyesi’’nin mayıs ayı toplantısında yine kavga vardı’… Başkan ...
Zeytinalanı’’nda sorun yok!
Başkan Kocaoğlu, Urla Zeytinalanı bölgesine giderek katı atık transfer ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Horus'un Gözü
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Çiğli Güneş Ülkesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım çam devirince!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (3): 'Dans eden ayılar' ve 'Sokak hayvanları'
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Eskidendi çok eskiden...'
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Metanoya!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva