HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
17 Ocak 2012 Salı - 10:01

İlçe belediyelerden isyan!Ya yetki verin ya kapatın

Büyükşehir Belediye Kanunu ve onu takip eden yasal düzenlemelerle son 5 yıl içinde gelirlerinin yüzde 40'ını kaybeden ilçe belediye başkanları isyan bayrağını çekti.

İlçe belediyelerden isyan!Ya yetki verin ya kapatın

İZMİR - Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, mevcut bütçelerle çöp toplamak dışındaki hizmetlerin imkansız hale geldiğini belirterek "Ya bizi kapatın, ya da yetkimizi arttırın" diye isyan ederken, diğer ilçe belediye başkanlarından da destek gördü.

"GÖKÇEK YÜZÜNDEN ÇIKTI"
Bayraklı Belediye Başkanı Karabağ, şöyle devam etti: "Büyükşehirlerin çoğu AKP'nin elinde. Yasayı bu hale getirenlerin başında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek geliyor. İZSU payı diye Bir şey çıktı. Bunun kaynağı Melih Gökçek. İlçe belediyelerinden özel bir kanunla yüzde 10 pay büyükşehirlerin su kanal idarelerine akatrılmaya başladı. ASKİ'ye paralar gitsin diye biz de burada İZSU'ya yüzde 10 ödüyoruz. Yüzde 30 zaten büyükşehir payı kesiliyor. Gelirlerimizin yüzde 40'ı büyükşehire gidiyor. Bunun karşılığında ilçe belediyesi olarak vatandaş her sorunu ilçe belediyesine mal ediyor. Akmayan suyunu, gelmeyen otobüsünü yollardaki yağmur taşkınını ilçe belediyesinden biliyor. Sistem olarak bence metropol belediyelerinin büyükşehirle olan dizaynını yeniden yapmak lazım. Bizi ziyaret eden CHP'li, AK Partili, MHP'li tüm milletvekillerine bu konuyu özellikle aktaracağım. Parlamentoda milletvekillerinin bu durum seslendirmesi ve yasayı değiştirmesi gerekiyor. "
 
 
SORUNLARI NELER?
 
*** İlçe belediyelerine İller Bankası'ndan gelen ödeneğin yüzde 30'u Büyükşehir payı, yüzde 10'u ise İZSU payı olarak kesiliyor. Toplamda gelen ödeneğin yüzde 40'ı peşin olarak Büyükşehir'in hesabına geçiyor ve bu durum ekonomik olarak ilçe belediyelerini zayıflatıyor.
 
*** İlçe belediye meclislerinin aldığı kararların tek başına hiçbir anlamı yok. Kendi bütçesi dahil olmak olmak üzere büyükşehir meclisinden geçmeden ilçe belediyelerinin hiçbir kararı uygulama şansı yok.
 
** İlçe belediyelerinin imar açısından 1 / 1000'lik planları yapma yetkisi var ama Büyükşehir isterse resen binlik planları yapıp "Uygulayın" diyerek gönderebiliyor.
 
*** İlçe belediyeleri sadece çöp toplayıp, parkların bakımını üstlenen belediyeler haline geliyor.
 
NE İSTİYORLAR?
 
*** İller Bankası payının yüzde 10-15 dolayında kalması gerekiyor. Geri kalan miktar ilçe belediyelerine aktarılarak bu beledeyelerin ekonomik olarak güçlendirilmesi gerekir.
 
*** İlçe Belediye meclisleri yetkilendirilmeli, belli konularda bağımsız kararlar alabilmeli.
 
*** İlçe belediyelerinden yüzde 10 İZSU payları peşin olarak kesiliyor ama, İZSU ilçelere istediği gibi yatırım yapıyor. Her ilçede İZSU'nun yapacağı yatırımı İZSU tek başına değil ilçe belediyeleriyle birlikte karar vermeli. O yılki projeler belirlenmeli ve hakedişleri ilçe belediyeleri ödemeli. Böylece her yıl yüzde 10 peşin ödemek yerine ilçe belediyesi, ilçesine yatırım geldiğinde o yılki projeler üzerinden İZSU'ya ödenek göndermeli.
 
Neleri kaybettiler?
 
 
*** İller bankası paylarının yüzde 10'u Büyükşehir belediyelerine bağlı kanalizasyon ve su idarelerine otomatik olarak kesiliyor.
 
*** İmar vergisi gelirlerinin yüzde 10'u otomatik olarak Valilik bünyesindeki fona aktarılmak üzere kesiliyor.
 
*** İlçe belediyeleri kendi bütçelerinde bir müdürlükten diğerine para transferi dahi yapamıyor. Bu konudaki kararın büyükşehirde onaylanması gerekiyor.
 
*** Alt yapı çalışmalarında hiçbir yetkisi ve sorumluluğu yok.
 
*** İmarla ilgili yetkileri elinden alındı, ilçe belediyeleri en küçük ölçekteki plan olan parselasyon yetkisine bile tek başına sahip değil.
 
 
 
Ne dediler?

"KAPATILMANIN ADIMLARI ATILIYOR"
Ergun Özgün (Menderes Belediye Başkanı):
2004 yılında çıkan 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu'nun ardından gelen yönetmelik ve yönergelerle ilçe belediyelerinin bütçeleri ve yetkileri alabildiğine tırpanlandı. Bana göre bu süreç ilçe belediyelerini kapatıp, buraları şube müdürlüklerine dönüştürmeye doğru gidiyor. Kentin tek seçilmiş yetkilisi bulunmasının adımları atılıyor. Büyükşehir'e bağlanmadan önce 5 yılda 250 kilometre kanalizasyon döşemiştim, şimdi 8 senede ancak 20 kilometre döşendi. Yetki bende değil, yapamıyorum. Yasada ciddi bir düzenlemeye ihtiyaç var. Çok daha verimli olunabilecek koşullar sağlanabilir. Şu anda verimsiz bir modelle yönetiliyoruz.
 
Mehmet Ali Çalkaya (Balçova Belediye Başkanı):
Büyükşehir Belediye Yasası'na bakınca, büyükşehir bürokratları bile ilçe belediye başkanlarından daha çok yetkiye sahip. Tek farkımız var. İlçe belediye başkanlarının fırfırlı makam aracı ve forsu bulunuyor. Büyükşehir Yasası'nna göre imar büyükşehirde, yetki onda, paralar onda. İlyçe belediyeleri sadece büyükşehirin işini biraz hafifletiyor o kadar. İlçe belediyeleri şu halihazırda yetkisiz ve etkisiz. Oysa ki kentin çorbaya dönmemesi için merkezi planlama ve benzeri kararlar alınabilir ancak ilçe belediyeleri de bu karara uyacak şekilde yetkilendirilir. Şu anda hiçbir yetkimiz ve etkimiz yok. Abartılı bir tanımlama olacak ama, tek yetkim şöförüme talimat veriyorum beni istediğim yere götürüyor.
 
Kamil Okyay Sındır (Bornova Belediye Başkanı):
Yerinden yönetim savunulmasına karşın, merkezi yönetime doğru bir gidişat var. Bu durum ciddi bir çelişki yaratıyor. İlçe belediyeleri şube haline getirilirse, halkın sorunları daha da büyür. Alt yapı koordinasyonundan tutun da plan yetkisine kadar her şey ilçe belediyelerinin elindin alınmış durumda. Nüfusu 400 bini bulan bir ilçe şube mantığıyla yönetilemez. Bu konuda biran evvel çalışmalar yapılmalı.
 
Cevat Durak (Karşıyaka Belediye Başkanı):
Büyükşehir yasası çıktığında biz bir yıl yasası, yetkisi olmayan belediyeler olarak çalıştık. Bu bile başlı başına tuhaf bir durum. Bugünkü uygulamada ise belediye başkanlarının hiçbir yetkileri yok. Vatandaş ayağı taşa takılsa belediye başkanını sorumlu tutuyor ama, imardan alt yapıya kadar hiçbir yetkisi yok. Kendi işçisini, memurunu bile seçemiyor. İlçe belediye başkanlarının elleri kolları bağlanmış durumda. Böyle bir yasadan da verim beklemek doğru değil. Öte yandan ilçe belediyelerini ilgilendiren yasa ile büyükşehir Yasası arasında ciddi çelişkiler var. Bu konuda bir adım atılmazsa bu belediyeler giderek batak belediyelere dönüşecektir.(Nihal Aşkın/Haber Türk Egeli)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Bucalı.... 18 Ocak 2012 Çarşamba 00:40

Tek Kelime ile birşey söyleyim; Şu bir gerçek ki görülmemesi elde değil Malesef Belediyelere Fırsat vermiyorlar,ozaman bıraksınlarda Baskıyı zulümü Belediyeler işini yapsın _!!! İZMİR'i ve İZMİRLİLER Rahat Bıraksınlar...

Yorumu oyla      13      6  
Bilal İzmirli 17 Ocak 2012 Salı 15:33

Hak verilmez alınır bunun içinde yürek ister var olan alır bakınız?Roma.

Yorumu oyla      13      6  
Suç ve Ceza 17 Ocak 2012 Salı 15:17

İyiki el koymuşlar. El koymasalar ne olucaktıki. Hizmet mi yapıcaktınız...

Yorumu oyla      19      11  
Şakir Turan 17 Ocak 2012 Salı 13:51

CHP zihniyeti belediyelerimizi iflas noktasına getirmiş bulunuyor.Artık AKP zamanı,tüm İzmirliler AKP çatısında toplanmaya başladı,ilk seçimde CHP den kurtuluyoruz arkadaşlar.

Yorumu oyla      17      21  
35 17 Ocak 2012 Salı 11:04

Belediye kanunu gerçekten değişmeli

Yorumu oyla      17      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZSU’ya büyük ödül
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü’nün geliştirdiği bilgi ...
Toplum Sağlığı Timi'nin 2012 hedefi 5 bin kadına ulaşmak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi’nin 2008 yılından bu yana ...
Gençliğe ve spora Tartan desteği
143 yıllık geçmişiyle İzmir eğitim hayatının kalesi olarak bilinen Mithatpaşa ...
 
Kocaoğlu: Stadyum sözümüzün arkasındayız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı ...
Eski başkanlardan İnce’ye ziyaret
İzmir’de kurulan Belediye Başkanları Birliği yöneticileri Güzelbahçe Belediye ...
Konak'la İl Özel İdaresi arasında örnek protokol
İl Özel İdaresi, atıl durumdaki Ballıkuyu Sağlık Ocağını ve etrafındaki ...
 
Karabağlar’da hayvanlar bilinçli korunacak
“Sakak Hayvanlarını Sahiplendirme”, “Evcil Hayvanlarımız Çevreyi Kirletmesin”, ...
Dr. Hakan Tartan Büyükşehir'e göz kırptı
Neşe ve Karikatür Müzesi açmaya hazırlanan Hakan Tartan Hürriyet İzmir ...
Belediye kasası soyuldu: Hem paralar hem evraklar gitti!
Menemen Belediyesi’nde bulunan para kasası hırsızlar tarafından soyuldu. ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva