HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
16 Ocak 2012 Pazartesi - 13:35

Dr. Hakan Tartan Büyükşehir'e göz kırptı

Neşe ve Karikatür Müzesi açmaya hazırlanan Hakan Tartan Hürriyet İzmir yazarı Banu Şen’e içini döktü.

Dr. Hakan Tartan Büyükşehir e göz kırptı

İZMİR – İşte o röportaj…

Gülmeye, gülerken eleştirmeye ve düşünmeye en çok ihtiyacımız olan günlerdeyiz. İşte tam da böyle bir dönemde, Konak Belediyesi Neşe ve Karikatür Müzesi’ni açmaya hazırlanıyor. Açılış hazırlıkları sürerken projenin mimarı, İzmir’e “Butik müzecilik” kavramını getiren Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan’la buluşuyoruz.

Neşe ve Karikatür Müzesi, 20 Ocak’taki açılışa Akdeniz Neşesi Karikatür Sergisi’yle hazırlanırken, dünyaca ünlü yerli ve yabancı karikatür sanatçılarını da İzmir’de ağırlayacak. Alsancak’ta Kızılay’dan alınıp onarılan binada buluşuyoruz Başkan Tartan’la. Söz; müzelerden siyasete kadar geliyor...

İzmir’e Karikatür ve Neşe Müzesi sizin düşünceniz mi?

- Türkiye’de denenmiş, başarıya ulaşmamış. Oysa hem yaşam biçim olarak hem kent olarak İzmir’le çok örtüşen bir düşünce. Neşeyi ve karikatürü bir arada tutan Türkiye’nin ilk müzesi olacak. Önemli bir arşivi var.

Müzeciliğe önem veriyorsunuz... Sayıları 5’i buldu değil mi?

- Müzeler kentlerin bellekleri ve toplumları geleceğe taşıyan en önemli yapı taşları. Çağdaş ülkeler, müzelerle sağlıklı bir toplumun yarınlarını sağlıyor. Biz nedense bu konuda biraz geri kalmışız. Butik müzecilik anlayışını Türkiye’de gündeme soktuktan sonra, 4 müze ile bir ciddi altyapı oluşturduk. Hepsinin bir mesajı var aslında. Ve her müzeyi kurarken aslında perde arkasında biraz düşünüyorum: “Bu müzede ne mesaj verebilirim” diye? Müzelerin perde arkasındaki şeyleri pek paylaşmamıştım.

Nedir perde arkasındaki mesajlar?

- Oyun ve Oyuncak Müzesi, insanlık tarihinin bir yansıması. Hayal etmişiz ve hayal ettiklerimizi oyuncak olarak gerçekleştirmişiz. Çocuklarımıza “Geçmişinizi görün, yaşatın irdeleyin ve geleceğe o pencereden bakın” mesajını vermeyi amaçlıyorum. Mask Müzesi’nde de farklı ülkelerden masklarla dünya yolculuğu yaptırıyoruz. Kanında siyasetçi damlası olan kişi, gelsin o maskeyi görerek, siyasetin maskelerle değil gerçek yüzle ve gülen ifadeyle yapılması gerektiğini görsün diye düşündüm. Bilim Müzesi’ni çocuklarımız bilim yoluyla her şeye yaklaşsınlar, geleceğe baksınlar diye oluşturdum. Neşe ve Karikatür Müzesi’nde ise insanların daha çok gülmesini ve gülümsemenin ardındaki soru işaretlerini de ortaya koyarak, dersler çıkartarak irdelemesini arzu ediyorum. Müzelerin İzmir kanalıyla Türkiye’mize katkısı belki de bu olacak.

Müze düşmanları

Eleştirenlere ne diyorsunuz? “Müzeci Başkan” eleştirileri yapıldı...

- Müzeyi eleştirmek dünyanın dönmesine karşı çıkmak gibi. Onlara en fazla, öküzün üzerinde dönen bir dünya karikatürü hediye ederim. Çünkü o dünyaya dönsünler. Dünyanın hangi kentinte bulunursanız bulunun müze sayısı en az 10-12’dir. Ben şu kente 5-6 müze kazandırıyorum da, en azından son sıralardan orta sıralara geldi. Müzeye, kültüre sanata eleştirinin ardında; düşünmeyen, irdelemeyen sadece sadaka kültürü içerisinde kendini yönlendiren bir toplum anlayışı yatıyor. Eleştiriyi yapanlara da “Müze eleştirisi yapan kişi” olma sıfatı yeter bence. “Müze düşmanı” dediğiniz zaman her şeyi anlatıyor. Kadın Müzesi yapıyoruz, kadına şiddetin arttığı bir dönemde..

Kadın Müzesi’nin ana fikrini ne oluşturacak? Ne zaman açılacak?

- Dünyada 45 tane var, ama biz ilk beşe gireceğiz. Bu yılın sonunda açıyoruz. Üreten, düşünen, sanatçı, anne kadını, bilim kadınını anlatacak. Kadının bu kadar tepki gördüğü bir ortamda, şiddete tepki koyan kadını da her anlamıyla sergileyeceğiz. Kadın müzesi olmayan ülke çağdaş ülke sayılmıyor. Türkiye’nin imajını bu müzelerle kurtarıyoruz. Sadece müze yapmıyoruz ki. Avrupa Mimarlık Ödülü’nü aldık, Sevgi Yolu hiçbir yerde yok. İzmir’in en büyük yeşil projesinin, Gültepe Kançeşme’de 70 dönüm bir mesire alanının önümüzdeki hafta temelini atıyoruz. 6 ay içinde de yaşama geçireceğz. Yürüyüş yolları, kafeteryaları, seyir alanları, mini hayvanat bahçesiyle... Arkeopark bir prestij modeli olacak. İskender Evi’ni açıyoruz. Suyunu “İskender Suyu” diye satacağız.

Kordon’da söylem aşırılığı var

Kordon ve Kıbrıs Şehitleri’ndeki düzenlemelerle ilgili ne düşünüyorsunuz? Siz olsaydınız nasıl yaklaşırdınız?

- Diyalog yoluyla çözülür bence. Aziz Bey de bu kentin iyiliğini istiyor. Oradaki esnaf da aslında kendi ticari beklentileri dışında, elbette bu kentin insanların ve gelenlerin yararını düşünüyor. İkisi de ortak noktada buluşacaktır. Bir diyalog eksikliği ve söylem aşırılığı var. Aziz Bey bu anlamda kentin ağabeyidir. O ağabeylik görevini yapar bence.

Makam ve mevki önemli değil

Daha önce bana, “Aziz Başkan orkestra şefi, ben baş kemancıyım” demiştiniz. Bu düşünceniz aynen devam ediyor mu?

- Aynen.

Peki sonra roller değişir mi? Bazen Büyükşehir Başkanlığıyla ilgili adınız geçiyor, açıklamalar oluyor...

- Adım sürekli Büyükşehir’le ilgili geçiyor. Ama ben şu anda Konak Belediye Başkanı, baş kemancı olarak mutluyum. Bach, Vivaldi, Mozart, Chopin çaldık. Daha çalacağımız besteciler var. Ama zamanı gelip de “Orkestra yönet” denilirse o zaman düşünürüm. Orkestrayı yönetecek altyapıya sahip olduğumu düşünüyorum. Bunlar için erken. Bu konuda verilecek kararlar önemli. Hiçbir görevden İzmir adına kaçmam. Çaldıracağım ilk eser Dokuzuncu Senfoni olur.

Neden Dokuzuncu Senfoni?

- Dostluk senfonisidir. Herkes adına. Dünya adına, Türkiye adına, İzmir adına. Zamanı gelirse çaldırırız, zamanı gelirse çalarız. Hiç önemli değil. Çalarak da mutluyum. Çaldırarak da mutlu olurum.

Ama kent yöneticiliğinden mutlusunuz sonuçta değil mi?

- Tabii. Bakan olarak da hizmet verdim. Hizmet adamıyım. Hiçbir şey olmazsa sivil toplum yöneticisi olarak devam ederim. Bu kente müzeler kazandırmaya devam ederim. Makam ve mevki benim için önemli değil.

Aziz Bey’e yan gözle bakmadım

Büyükşehir Belediye Başkanı ve sizin de arasında olduğunuz bazı belediye başkanları arasında sorun yaşanmıştı. Şimdi ahenk sağlandı mı?

- İki buçuk yıldan beri Aziz Bey’e yan gözle bakmadım. Ona yönelik bir yanlışım olmadı. Kendisinin de olmadı. Zaten biz çatışmak, ayrışmak ve bazı rolleri kendimize biçmek gibi bir konumda değiliz. Hizmet için geldik. Bu anlamda da, ruhsal anlamda da en iyi iletişim ikimizin arasında var. Topluma hizmet güdüsü. Ben Aziz Bey’de de onu görüyorum. Bazı insanlara böyle bir misyon biçiliyor. Ben 25 yıldır topluma hizmet için çalışıyorum. Makam tasnif etmeden, ayırmadan devam edeceğim. Şu sandalye bana yeter. Bu müzede turistleri gönüllü olarak günde 10 saat gezdirebilirim. Bu da beni mutlu eder. O da topluma hizmettir. Benim felsefem bu.(Banu Şen/Hürriyet İzmir)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 13 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmir'e Yazık.. 17 Ocak 2012 Salı 08:45

İzmir'imin hal-i pür melali.. Bu yönetim anlayışı mahvetti İzmir'i.. Kardeşim sen devasa medeniyetler müzesi, tarih müzesi yaptın, turist çektin, tanıtım yaptın da biz eleştirdik mi.. Ama öyle abudik gubudik müzelerle kandırmaya devam edin siz İzmir'i.. Eleştirilince de eleştirenleri sanat düşmanı ilan ediverin, ooh mis gibi.. Ne güzel düzen, ne güzel göz boyamaca. Bakalım İzmir ne zaman uyanacak??

Yorumu oyla      19      10  
ercan özinan 16 Ocak 2012 Pazartesi 22:39

izmir ıcın bır sans oldugu gercek olan hakan tartan BUYUKSEHIRİ DE YÖNETIR IZMIR İ DE. bazı kendını bılmezlere hakan baskan yol vermedıgı ıcın cekemeyebılırler ama bılgı bırıkımı ve tecrubesıyle dıger ılce beledıye baskanları arasında bır vızyon farkı olan hakan baskana butun calısmalarında basarılar dılerım.

Yorumu oyla      16      15  
bornovalı 16 Ocak 2012 Pazartesi 21:09

Anadan Babadan Tiyatrocu Yaşam Onun İçin bir sahne.Kendisi daima başrolde,Eşi ve çocukları için yardımcı rol vermiş,Figüranlar rollerini yapıp çekiliyorlar.onun için başka önemi yok.Bu arkadaş yaşamını başarılı bir tiyatrocu olarak sürdürüyor.ORDUSUNU SATAN KOMUTANDAN KOMUTAN OLMAZ......

Yorumu oyla      21      8  
şenol 16 Ocak 2012 Pazartesi 20:08

seni büyük şehirin önünden geçirmezler güldürme beni

Yorumu oyla      20      9  
Bahri 16 Ocak 2012 Pazartesi 19:03

ayıp ya.Aziz bey görevinin başında iken böyle demeç verilmez:Sonuç olarak CHP'nin kurdu CHP'li tezini doğruluyor yazıklar olsun

Yorumu oyla      20      9  
İzmirli 16 Ocak 2012 Pazartesi 17:27

Büyükşehir Belediyesi, İnönü caddesi'ni benzetti. Zamanında bitmesi zaten beklenmiyor da gelin cadde'nin halini görün. Bir cadde ile bile başedemeyen koskoca büyükşehir. :)) İzmir'i yönetecekmiş...

Yorumu oyla      26      10  
mehmet 16 Ocak 2012 Pazartesi 17:15

karikatür müzesi açaçak ya.. şimdiden karikatür yaparak neşelendiriyor. :)) neşelendik. tamam in artık ordan.

Yorumu oyla      22      10  
komedi 16 Ocak 2012 Pazartesi 17:00

Sen Kadıfekaleye gelmiyorken,sen Gültepe'ye uğramıyorken,Aydın Erten'in anma törenine üşeniyorken,sen bayramlaşmalarda örgütüne değer vermeyip üşeniyorken,sen Alsancaktaki müzeler dışında 3 yıldır yerinden çıkmıyorken;ben nasıl senin topluma hitap etmeyen müzelerini seveyim Sayın Hakan?!? Senden sosyete çocuklarına yönelik abuk subuk müzeler yerine toplumu ayağa kaldıracak Konak'ın yoksulunu gülderecek çalışma bekliyorduk.Konakta sınıfta kaldın,Bşehir neyine?

Yorumu oyla      27      11  
orkestra 16 Ocak 2012 Pazartesi 15:40

orkestra şef siz de çalabilir...

Yorumu oyla      21      7  
aman haa 16 Ocak 2012 Pazartesi 15:35

belediyede kendisine hala bakanım dedirten ve kendisine verilmesi için plaket yaptırtan başkan istemiyoruz.izmirin gülen yüzü olarak kalması izmir için daha iyi ..aman haaa sayın bakan biz böyle iyiyiz....aman haaa

Yorumu oyla      24      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye kasası soyuldu: Hem paralar hem evraklar gitti!
Menemen Belediyesi’nde bulunan para kasası hırsızlar tarafından soyuldu. ...
Başkan Solak’tan amatörlere tam destek
Çiğli Belediyesi, belediye spor kulübünün yanı sıra ilçedeki diğer amatör ...
Karabağ ve Solak'tan sonra, Tatı da ameliyat oldu.
Bayraklı ve Çiğli Belediye başkanlarının ardından Buca Belediye Başkanı ...
 
Nazım Hikmet doğumunun 110’uncu yılında anıldı
Memleket şairi Nazım Hikmet’in 110’uncu doğum yılı Vedat Sakman şarkıları ...
Bornova’da velilere büyük destek
Yılda 3 bin 500 öğrenciye ücretsiz YGS ve LYS kursunun verildiği Bornova ...
İZSU’dan 5 köye “su müjdesi”
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında su sıkıntılarının yaşandığı ...
 
Dilenci vapuruyla tüm körfezde ring seferi!
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bazı hatlarda vapur seferlerinin ...
Okullara da “toptan çözüm”
İzmir Büyükşehir Belediyesi Toptan Çözüm Ekipleri, kentteki okulların ...
Saat Kulesi yeniden 'çan'lanacak!
Kulenin, 1974'te meydana gelen depremden sonra susan ve bir vatandaşın ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva