HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Şubat 2012 Salı - 18:18

İl Genel Meclisi: Yeni İlçeye halk karar versin!

Menderes ve Seferihisar'dan ayrılarak ilçe yapılmak istenen alan için Vali görüş sordu. İl Genel Meclisi 'halk karar versin' dedi.

İl Genel Meclisi: Yeni İlçeye halk karar versin!

FATİH YAPAR/EGEDESONSÖZ -  İzmir’in turizm potansiyeli en yüksek bölgesi arasında yer alan Gümüldür, Özdere ve Ürkmez’in Seferihisar ve Menderes'ten ayrılarak ayrı bir ilçe yapılmasına dair çalışmalar son şeklini aldı. Daha önce il idare kurulu tarafından 'olumlu' bulunan öneri için Vali Cahit Kıraç, 'İl Genel Meclisi'nden görüş sordu. Kıraç'ın görüş istediği yeni ilçxe konusu  İzmir İl Genel Meclisi'nde bugün karara bağlandı. İzmir İl Genel Meclisi Serdar Değirmenci başkanlığında toplandı ve yeni ilçeler için ‘halk oylaması yapılsın’ kararını aldı. Valilik, İl Genel Meclisi’nin temini niteliğindeki kararını uygularsa Menderes ve Seferihisar’dan ayrılarak ilçe olacak olan yerlerdeki vatandaşlara görüşlerini soracak. Bölgede halk oylamasına gidilecek.
 
SINIRLARI BELİRLEDİ
Seferihisar ve Menderes İlçeleri kaymakamlıklından geçen Valilik İl İdare Kurulu’nun onayının ardından İl Genel Meclisi’ne gönderilen dosyada ilçenin sınırları da ayrıntılı olarak belirtildi. İl İdare Kurulu’nun kararında yeni kurulacak ilçenin merkezinin neresi olduğu belirtilmedi. Seferihisar Kaymakamlığı’nın 21 Eylül tarihinde aldığı kararda Doğanbey Bölgesi’nin (Payamlı Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Atatürk Mahallesi) ilçeye yakın olması sebebiyle vatandaşların ulaşım imkanlarının iyi olması, kamu hizmetlerinden daha etkin faydalanmaları, jeotermal ve askeri yasal bölgenin korunması, ekonomik, sosyolojik ve kültürel yönden ilçe sınırlarında kalması gerektiği görüşü de dosyada yer aldı. Yine kaymakamlık raporunda, Ürkmez Mersinalanı ve Bengiler Mahallesi’nin Özdere ile idari yönden birleşmelerinin uygun olacağı, Doğanbey (Payamlı-Atatürk-Cumhuriyet Mahalleleri) ile Kavaklıdere ve Orhanlı Köyleri’nin birleşmelerinin ilçeye yakınlık, sosyal, ekonomik, kamu ve jeotermal bütünlük yönünden birleşmesinin uygun olmayacağı vurgulandı.
Tüm raporlar ve kaymakamlıkların yaptığı toplantılar İl Genel Meclisi Hukuk Komisyonu’nda masaya yatırılırken komisyon, Menderes İlçesi’ne bağlı Atatürk, Cumhuriyet, Fevziçakmak, İnönü Mahalleleri, Özdere’ye bağlı Cumhuriyet, Çukuraltı, Orta Mahalle, Seferihisar’a bağlı Ürkmez, Mersinalanı, Bengiler ve Doğanbey’e yakın Cumhuriyet, Atatürk, Payamlı Mahalleleri yerleşim birimleri ile Orhanlı Kavaklıdere köylerinde halk oylaması yapıldıktan sonra bir karar alınması fikri üzerinde uzlaştı. AK Parti ve CHP’lilerin ortak onayı ile alınan karar mecliste de aynı şekilde kabul edilirken valiliğe gönderildi.
 
KÜLTÜR BAKANLIĞI’NA RET
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın geçtiğimiz hafta yaptığı İzmir ziyaretinde gündeme getirdiği bakanlığa bağlı kurumların idare binalarının yapılacağı açıkladığı yine hafta içinde İl Genel Meclisi üyelerinin ziyaret ettiği eski Sümerbank Arazisi yine mecliste gündeme geldi. Meclis toplantısında talep ihtisas komisyonlarına tekrar iade edildi. Toplantıya katılan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullaziz Ediz, arazinin ve üzerinde bulunan yapıların tahsisini Özel İdare’den istediklerini belirterek ne yapacaklarını anlattı. Özeleştirme İdaresi tarafından eğitim ve kültür faaliyetlerinde kullanmak şartı ile Özel İdare’ye tahsis edilen yere yapacakları kültür kompleksinin yine bu amaca hizmet edeceğini ifade eden Ediz, “Bakanlığa bağlı 5 kurumun idari binalarını buraya getirmeyi planlıyoruz. Ayrıca koruma kurulları da burada yer alacak. Sanat ve sergi salonları ile eğitim komplesi inşa etmiş olacağız” dedi.
 
MİLLİ EĞİTİM “KULLANAMAZSIN” DEDİ
Bölgede yapılan incelemeyi hatırlatan İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci toplam 159 bin metrekare alana sahip arazi ve yapılarla ilgili net bilgilerinin bulunmadığını söyledi. İçerisinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kullanılan lojmanların da bulunduğunu hatırlatan Değirmenci, “Burasının imar planları tam olarak yok. O yüzden karar veremiyoruz. İmar durumu belirlenmelidir. Ayrıca tescilli binalar var. Hukuki olarak görüşün ortaya çıkartılması gerekiyor. Aynı yerden emniyet de yer tahsisi istiyor. Burası Yeni Kent Merkezi’nde kalıyor mu? Kalıyorsa buraya kaç kat imar veriliyor. Bakanlık neler yapacağını tam olarak açıklamadı” dedi. Değirmenci ayrıca, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bölgede bulunan lojmanları nedeniyle ‘başka bir kuruma tahsis edemezsiniz’ görüşü verdiğini de sözlerine ekleyerek, “Her şey birbirine karışmış durumda. Özelleştirme İdaresi tapusunu bize verdiği yerlerle ilgili inisiyatif kullanmıyor. Bilgi sahibi olmadığımız konuda fikir sahibi olamıyoruz” ifadelerini kullandı.
 
BORNOVA GİBİ OLMASIN
Müdür Ediz kürsüdeyken söz alan CHP’li İl Genel Meclis Üyesi Mehmet Arısoy, bakanlığın projeye ayırdığı bütçeyi sordu. CHP’li diğer İl Genel Meclis Üyesi Doğan Albayrak ise, “Projelerin cazibesi olabilir fakat üzerinde çalışılmayan işler daha sonra hüsrana yol açabilir. İzmir’de daha önce maalesef bunları gördük. Bakanlık, burayı nasıl kullanacak. Neler yapacak daha belli değil. Ayrıca sanatın icra edildiğin sanatçıların bulunacağı yerde emniyete bağlı yunus ekiplerinin siren sesleri rahatsızlık yaratır. İkisi bir arada olmaz. Bu proje görsel olarak bize üç boyutlu bir şekilde anlatılsın. Bakanlık 20 yıldır Bornova’daki kültür merkezini yapamadı. Ayrıca Sümerbank Arazi’ne yapılacak yeni proje ile ilgili hangi yıllarda ne kadar para aktarılacağı belli olmalıdır. Bu paralar aktarılmazsa bakanlık tazminat ödemeyi kabul ediyor mu? Daha önce İzmir İleri Teknoloji Üniversitesi’ne tesisleri talan edilmiş şekilde 5 yıl sonra geri verdiler” diye konuştu.
 
PETERSON’U YAPAMADILAR
Daha önce temelleri atılan, yarım kalan projelerden kendilerinin sorumlu tutulamayacağını ifade eden İl Müdürü Ediz, bakanlığın Bornova’ya 4 yılda 30 milyon TL kaynak aktardığını söyledi. İki yıl sonra kültür merkezinin bitirileceğini de anlatan Ediz, “Aynı bölgede kalan Peterson Köşkü’nü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devretmemize rağmen halen daha proje yapılmadı. Planlaması bile belli olmayan çalışmayı bekliyoruz” dedi. Öte yandan diğer İl Genel Meclis Üyesi Mahmut Esat Aslan da, İzmir’e yapılması planlanan Ege Medeniyetler Müzesi’ni de sordu. İzmir’e 16. müze değil gerçekten müzeler kompleksi istediklerini anlatan Aslan, “Uluslararası Müzeler Komisyonu Türkiye’yi ‘müzelerin özerkliği olmadığı’ gerekçesiyle üyelikten çıkarttı. Bizim ülkemizdeki müzelerin özerkliği, ekonomik ve idari olarak bağımsızlıkları bile yok” dedi. Bunun üzerine Müdür Ediz, “Ege Medeniyetler Müzesi’nde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kamulaştırma yapacağı yeri beklediklerini dile getirdi. Özel İdare Varlıkları, Eğitim ile Kültür ve Turizm Komisyonları’ndan gelen tahsis talebi kararı ilgili komisyonlarına geri gönderildi ve kabul edilmedi.
Öte yandan Küçük Menderes Havzası’nda yer alan Ödemiş, Beydağ ve Kiraz İlçelerine Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi yapılması projesine Özel İdare’nin ortak olması önerisi kabul edilirken Ege Üniversitesi tarafından yürütülen “Kırsal Kesim Biyogaz Teknolojilerinin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması” Projesine destek verilmesi önerisi oy birliği ile kabul edildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TUNÇ SOYER 14 Şubat 2012 Salı 16:47

Başkan Soyer karardan memnun; Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de, girişimden memnuniyet duyduğunu söyledi. Soyer, “Bu bölünme coğrafi olarak yanlıştı. 25 kilometre bizim oraya gitmemiz ya da oradaki vatandaşın Seferihisar’a gelmesi çok zordu. Bizim gibi bir belediyenin bu ekonomik şartlarda hizmet götürmesi de oldukça zor oluyordu. Coğrafi olarak aynı bölgede bulunan, sorunları ve çözümleri aynı, bu dört mahallenin birleşmesi kadar doğru bir karar olamaz” dedi.

Yorumu oyla      12      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
157 meclis üyesi ifadeye çağırıldı!
Kamuoyunda ‘danışman arsası’ olarak bilinen Metropolitan Aktivite Merkezi ...
Karabağlar’da toplu sözleşme sevinci
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, 341 memuruyla yıllık toplu sözleşme ...
Konak'ın çılgın projesi Karataş’ın çıktı!
Konak Belediyesi’nin projesini tamamladığı Yeşildere Kentsel Dönüşüm ve ...
 
Tülüler kapıştı, on binler izledi
Torbalı’da bu yıl sekizincisi düzenlenen deve güreşleri geçtiğimiz pazar ...
Girne’den Karşıyaka’ya uzanan dostluk ziyareti
Başkan Cevat Durak’ın konukları Girne kentinin önde gelen isimleri oldu.
Aliağa’da köy dereleri ıslah edilecek
Aliağa Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Aliağa kent ...
 
Gaziemir’e ‘şeffaf’ müjde
Gaziemir Belediyesi’nin ‘yeni hizmet binasının’ ihalesi, basın mensupları ...
Meclis üyesi belediye başkanından “mikrofon” istedi!
Ödemiş Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısı ilginç diyaloglara sahne oldu.
‘Güneşin elçileri’ İzmir’de buluşacak
Klasik hizmetlerin dışına çıkan Bornova Belediyesi, Mevlana Toplum ve ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva