HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Şubat 2012 Salı - 16:52

157 meclis üyesi ifadeye çağırıldı!

Kamuoyunda ‘danışman arsası’ olarak bilinen Metropolitan Aktivite Merkezi ile ilgili plan değişikliği meclis üyelerinin başına dert açtı. Savcı, kararda imzası bulunan, Büyükşehir ve Karabağlar’dan 157 meclis üyesinin ifadesini almaya başladı.

157 meclis üyesi ifadeye çağırıldı!

CAN ÖZLÜ/ EGEDESONSÖZ- İzmir’in Bozyaka semtinde 2002’de toplu konut alanına dönüştürülen, Kartal Parkı yanındaki 13 bin 518 metrekarelik arsa 2006 yılında el değiştirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde 2002-2009 arası üyelik yapan, 4 yıl imar komisyonu başkanlığını yürüten Bilgin Erünal ve iki arkadaşı satın aldı. Yüzde 50’si Fahrettin Macit, yüzde 40’ı İbrahim Gök ve yüzde 10’u Bilgin Erünal’a ait arazi, 2007’de onaylanan 1/25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planı’nda “5. Etap Yenileme Sağlıklaştırma Alanı” kapsamına alındı. Geçtiğimiz yıllarda Büyükşehir Belediyesi’ne imar plan değişikliği önerisi verildi. 1/1000 ölçekli planda 1,2 emsal ve 9 kat imar koşullu konut alanı olan, 1/5 bin ölçekli planı ise bulunmayan arsanın 1/5 bin ölçeğinde “Metropoliten Aktivite Merkezi”ne dönüştürülmesi talep edildi. Büyükşehir Belediyesi Planlama Müdürlüğü uzmanları olumsuz rapor verdi. Kullanım değişikliğinin parsel bazında değerlendirme olacağına, üst ölçekli planlama sürecinin tamamlanması gerektiğine dikkat çekildi. Plan önerisinin, bu alandaki trafik yükünün ve otopark ihtiyacının da çözümlenmesine ilişkin yeni bir alan ya da önerme yapmadığına işaret edildi, gelecekte sorun yaratacağının saptandığı bildirildi. Plancıların olumsuz görüşüne karşın imar komisyonu oybirliğiyle olumlu rapor verdi. Bu rapor mecliste oybirliğiyle kabul edildi. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na göre meclis üyelerinin kendileriyle ilgili konuların görüşüldüğü toplantılara katılamayacağını hükme bağlayan 27’nci maddeye uygun hareket eden Erünal, planın onaylandığı oturumda yer almadı.
 
“DANIŞMANIN PLANINI NEDEN DEĞİŞTİRDİNİZ” SORUSU
Erünal ve arkadaşları, 1/5 binlik planın geçmesinin ardından, 1/bin ölçekli plan değişikliği için Konak Belediyesi’ne önerge verdi. Konak’ın bölünerek Karabağlar’ın kurulmasının ardından önerge yeni ilçenin belediye meclisi gündemine girdi. Karabağlar Belediye Meclisi, imar komisyonunun otopark yönetmeliğine uygun olmaması gerekçesiyle verdiği olumsuz rapor doğrultusunda kararı oybirliğiyle reddetti. İlçe belediyesinin üst ölçekli plana uygun alt ölçekli planı ya kabul etmesi ya da üst ölçekli planın iptali için dava açması gerektiği öne sürüldü. Karabağlar’ın ret kararı Büyükşehir Belediye Meclisi’nden bir kez daha geldi ve bu kez Karabağlar Meclisi de planları onayladı. Başkan Kocaoğlu’nun eski danışmanı Bilgin Erünal’ın da hissesinin bulunduğu arsanın plan değişikliği ile ilgili İçişleri Bakanlığı da soruşturma izni vermiş ve kararın altında imzası bulunan meclis üyeleri için yargılanma yolu açılmıştı. Savcılık, 2009 yılı öncesinde Büyükşehir Belediyesi meclis üyeliği yapan ve 1/5000’lik plan değişikliklerinde imzası bulunan, CHP ve AKP’li 134 meclis üyesi ile 2009 yılından itibaren Karabağlar Belediye meclis üyesi olan 23 kişiyi ifadeye çağırmaya başladı. Geçen hafta, soruşturmayı yürüten savcının izinli olması nedeniyle ifade verme işlemleri bu haftaya sarktı. Toplamda 143 kişi, konu ile ilgili ifade vermek için savcını kapısını aşındırmaya başladı. Meclis üyelerine “Neden böyle bir plan değişikliği yaptınız? Arsanın plan değişikliği ile neyi amaçladınız? Büyükşehir Başdanışmanı’nın arsasının plan değişikliğini neden yaptınız?” şeklinde sorular soruldu.

BAŞKAN KÜRÜM DE İFADE VERECEK
Konu ile ilgili değerlendirme yapan parti hukukçuları, plan değişikliklerinin yasalara uygun olarak gerçekleştirildiğini ve üst planlara uygun karar verme zorunluluğu bulunan Karabağlar Belediye meclis üyelerinin bu konuda bir sorumluluklarının bulunmadığına dikkat çekti. Yetkililer “Bu tür plan değişiklikleri başta İstanbul ve Ankara olmak üzere her büyük kentte yapılır. Konu İzmir olunca hassas davranılıyor. Büyükşehir’in hazırladığı 5 binlik planlar, bölgenin ticari ve sosyal ihtiyaçları göz önüne alınarak yapılır. O dönemde mecliste bulunanlar da bunu dikkate alarak bir değişiklik yapmışlar. Bilgin Erünal da o tarihte Başkan Danışmanı değildir. Karabağlar Belediye Meclisi, binlik planları hazırlarken, büyükşehir tarafından yapılan beş binlik planlara uygun hareket etmek zorundadır. Nitekim ilk başta reddedilen önerge, Büyükşehir meclisinin ısrarı ile kabul edilmiştir. İçişleri Bakanlığı soruşturma izni verince, meclis üyelerimiz de şüpheli sıfatı ile ifade vermeye başladı ancak bir gözaltı yaşanmayacak. Soruşturma kapsamında Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm de ifade verecek” açıklamasını yaptı. Soruşturma kapsamında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da ifade verecek.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Çamur at izi kalsın 8 Şubat 2012 Çarşamba 12:11

Birçok büyükşehirde yapılmış olan sıradan bir imar değişikliği için bir bardak suda fırtına kopartılmaya çalışılıyor. İşi dramatik hale getirmek için sadece % 10 hissesi olan yer BAŞ DANIŞMANIN ARSASI olarak lanse edilmeye çalışılıyor. Amaç başkana çamur atmak.

Yorumu oyla      13      7  
8 Şubat 2012 Çarşamba 10:46

O dönemde İmar komisyonunda yer alan Ak Partili Üyeler, Bu nedir hesap vermelisiniz bence... meclis üyeleri komisyonda alınan karara uygun hareket etmişler... Burada sorumlular İmar komisyonundaki meclis üyeleridir bence... Sormak gerekir Ne İş?

Yorumu oyla      14      6  
seyfettin 8 Şubat 2012 Çarşamba 10:16

CHP için her şey mübahdır. merak etmeyin bunuda yarın memelkette özgürlük yoktur deyip sokaklara dökülürlerse hiç şaşmayın

Yorumu oyla      13      7  
hasan 8 Şubat 2012 Çarşamba 01:40

bu arkadaşa sormak lazım yüzde on karşılığında ne vermiş?aynı tarihlere gelen yirmiseklz yil çözülememiş karşıyakada lunaparkın yeri eski planlara rağmen tadilatı ayarlanıp yüzde kırk fazla daire yapılıyor.iş bilenin kılıç kuşananın derler, bu arkadaşları kutluyorum önemli olan zoru başarmaktır?

Yorumu oyla      15      6  
dilek 7 Şubat 2012 Salı 18:02

süper bir karar almış savcılık....

Yorumu oyla      20      8  
hamdi 7 Şubat 2012 Salı 17:40

aziz aganın süper ekibi, baş danışmanan biri ak partiden milletvekili oldu,digeri ise ballı imardan herkesin başını belaya soktu.

Yorumu oyla      19      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karabağlar’da toplu sözleşme sevinci
Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, 341 memuruyla yıllık toplu sözleşme ...
Konak'ın çılgın projesi Karataş’ın çıktı!
Konak Belediyesi’nin projesini tamamladığı Yeşildere Kentsel Dönüşüm ve ...
Tülüler kapıştı, on binler izledi
Torbalı’da bu yıl sekizincisi düzenlenen deve güreşleri geçtiğimiz pazar ...
 
Girne’den Karşıyaka’ya uzanan dostluk ziyareti
Başkan Cevat Durak’ın konukları Girne kentinin önde gelen isimleri oldu.
Aliağa’da köy dereleri ıslah edilecek
Aliağa Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde Aliağa kent ...
Gaziemir’e ‘şeffaf’ müjde
Gaziemir Belediyesi’nin ‘yeni hizmet binasının’ ihalesi, basın mensupları ...
 
Meclis üyesi belediye başkanından “mikrofon” istedi!
Ödemiş Belediyesi’nin Şubat ayı olağan meclis toplantısı ilginç diyaloglara sahne oldu.
‘Güneşin elçileri’ İzmir’de buluşacak
Klasik hizmetlerin dışına çıkan Bornova Belediyesi, Mevlana Toplum ve ...
Torbalı'da deve güreşleri coşkusu
Torbalı Belediyesi tarafından düzenlenen deve güreşleri festivalinin 8’ncisi ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva