HABERLER>EKONOMİ
24 Eylül 2014 Çarşamba - 10:28

Hüseyin Aslan'dan dönüşüm çıkışı: Herkes seyirci

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir’de bazı müteahhit ve firma sahiplerinin şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntem ve usulle insanları evlerinden uzaklaştırdığını söyledi. Aslan, “ Kentsel dönüşüm yasasının boşluğundan faydalanarak önce bir apartmandan daire satın alıyor ardından bizzat kendileri başvurarak, apartmanı riskli alan ilan ettiriyorlar. Sonra da binanın riskli olduğuna ve üç ay içinde boşaltılması gerektiğine dair diğer hak sahiplerine tebligat gönderip işi oldu bittiye getiriyorlar” dedi.

Hüseyin Aslan dan dönüşüm çıkışı: Herkes seyirci

İZMİR - Aslan, Türkiye’nin birçok şehrinde birbiri ardına gerçekleştirilen ancak ilgili yasanın çıkmasının üzerinden iki yıl geçmiş olmasına rağmen henüz İzmir’de bir tek örneği yaratılamayan kentsel dönüşümde çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Yasanın çıktığı ilk günlerde bazı müteahhit firmaların, rantı yüksek bölgelerdeki hak sahiplerini türlü bahanelerle kandırarak, bina ve arsalarını ucuza kapattığı yönünde uyarısı ile de hatırlanan Aslan, bu kez durumun çok daha vahim olduğunu söyledi. Aslan, “ Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ve sonra çıkarılan yönetmeliklere göre bir tek hak sahibi bile ilgili kuruma başvurarak, mevcut binanın analizini yaptırabiliyor ve riskli alan ilan ettirebiliyor. İşte bunu fırsat bilen bazı açıkgöz müteahhit ve firmalar, gözlerine kestirdikleri bölgedeki bir apartmandan önce daire satın alıyorlar ardından bizzat başvuru yapıp, apartmanı riskli alan ilan ettiriyorlar. Sonra da binanın riskli olduğuna ve üç ay içinde boşaltılması gerektiğine dair diğer hak sahiplerine tebligat gönderip işi oldu bittiye getiriyorlar” dedi.
 
BELEDİYELER SEYREDİYOR…
Bu duruma İzmir’deki belediyelerin seyirci kaldığını, insanların hakkını nerede ve nasıl arayacağını bilmediğini vurgulayan Aslan, “ Kentsel dönüşümde en önemli görev belediyelerindir. Ancak İzmir’de belediyeler kentsel dönüşüme seyirci konumundalar. Kentsel dönüşüm eski binaların yıkılıp, yerine yeni bina yapmak değildir. Hele kentsel dönüşümü, “rantsal dönüşüme” dönüştürmek hiç değildir. Kentsel dönüşüm, TOKİ marifetiyle değil, halkın seçtiği ve halkın temsilcisi olan belediyelerin öncülüğünde olmalıdır. TOKİ, finansman sağlamalı, belediyeler ise operasyonel olmalıdır. İzmir’de son 10 yıldır, gözle görülür tek bir çalışmadan söz edilemez. Eğer dönüşümde halkı hiçe sayarsanız baştan kaybeder, başarısız olursunuz” ifadelerini kullandı.
 
“ARSA YOKSA KONUT DA YOK”
Aslan, kentte yaşanan konut ihtiyacının da yine belediyelerin arsa üretmemesinden kaynaklandığını dile getirdi. ‘Bir yandan nüfus artışı diğer yandan aşırı göç konut üretimini zorunlu kılıyor’ diyen Aslan, sözlerini şöyle noktaladı: “ Buna karşın planlı, alt yapılı konut alanı yok. Belediyeler imarlı, alt yapılı konut arsası üretme görevini maalesef son 15 yıldır yerine getirmiyor. Dar ve sabit gelirli gelirliler ancak bu olursa konut sahibi olabilirler.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EBSO'dan vergi dairesine ziyaret: Yerelde kalkınma vurgusu
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, küresel ...
İzmir dünyası randevu krizinde taraf oldu!
İzmir iş dünyası, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'tan 6 aydır randevu ...
Yaşar’da yeni akademik yıl heyecanı
Yaşar Üniversitesi, 2014-2015 akademik yılına Selçuk Yaşar Kampüsü’nde ...
 
Evcil hayvanların renkli dünyası Pet Show’da
On binlerce hayvan severin merakla beklediği PET SHOW 2014 17. Evcil Hayvan ...
Ve Apple’ın yeni harikası Türkiye’de satışta
Apple'ın 26 Eylül itibariyle Türkiye'de satışa sunacağı iPhone 6 için ...
Kredi kartı sayısında bir yılda dev artış
Bankalararası Kart Merkezi verilerine göre, kredi kartı sayısı son bir ...
 
Sanayiciye döviz darbesi!
Döviz kurundaki artış sanayiciye zarar yazdı. Ege Bölgesi Sanayi Odası ...
İZKA’nın destek programına rekor başvuru
İzmir Kalkınma Ajansı'nın bilgi iletişim ve sanayi bölgelerini geliştirmek ...
Soma’da bir kritik özelleştirme daha
Soma'da 301 maden işçisinin hayatını kaybettiği facianın hemen ardından ...
 
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (2)
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Acılar ‘askı’da!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türkiye'nin İslam’la sınavı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kamu yararı Çeşme Projesi’nin neresinde?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
12 Eylül ve yeni Anayasa
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva