HABERLER>GÜNCEL
9 Aralık 2011 Cuma - 22:57

Hopa davası sanıklarının tamamına tahliye

Başbakan Erdoğan’ın Hopa gezisi sonrasında yaşananları protesto etmek için Ankara'da yaptıkları eylemde tutuklanan 22 sanığın tamamının tahliyesine karar verildi.

Hopa davası sanıklarının tamamına tahliye

ANKARA - Hopa’da çıkan olaylarla ilgili Ankara’da düzenlenen gösterilere dair başlatılan soruşturma kapsamında, özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince haklarında dava açılan 28 kişinin yargılanmasına başlandı.
 
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklarla çok sayıda sanık avukatı katıldı. Salonun yeterli olmaması nedeniyle duruşmaya izleyici olarak sadece sanık aileleri, milletvekilleri ve gözlemciler alındı.
 
Duruşmaya 22'si tutuklu 28 sanık ile avukatları katıldı. Duruşmada, bütün sanıklar savunmalarını yaptı.
 
Mahkeme, duruşma sonunda 22 tutuklu sanığın tümünün tahliyesine karar verdi. Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
 
Sanıklara destek vermek isteyen birçok kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren adliye önünde toplandı. Eyleme bazı CHP ve BDP milletvekilleriyle çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar, siyasi partiler de destek verdi.
 
Pankartlar açan ve sanıkların fotoğraflarını taşıyan grup, tutuklu sanıkların serbest bırakılmasını istedi.
 
Eylemde, üzerinde "Böyle oyun görülmedi Ankara Adliyesinde" yazılı, tiyatroyu temsil eden maskeyle adalet terazisi ve orağın bulunduğu maket dikkat çekti.
 
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan burada yaptığı konuşmada Türkiye’de özgürlük, adalet, kardeşliğin yok edilmeye çalışıldığını belirterek, haksızlığı, halkın güç birliğinin giderebileceğini söyledi.
 
"Özel yetkili mahkemelerin de Devlet Güvenlik Mahkemeleri gibi tarihin çöplüğüne atılacağını" ifade eden Kaplan, "Darbeler hukuku sürüyor. Siz adaletin simgesi değil, adaletsizliğin simgesi oldunuz. Bu halk bir gün bunun hesabını sorar" dedi.
 
Konuşmaların ardından tulum eşliğinde horon tepen grup üyeleri, daha sonra duruşmanın sonucunu beklemek üzere Ankara Adliyesi'nin yan tarafına alındı.
 
Daha sonra CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın da aralarında bulunduğu bazı CHP milletvekillerinden oluşan heyet, duruşma salonuna girdi.
 
Tutuklu sanıklar salona girerken izleyicilerce alkışlandı. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Dündar Örsdemir, izleyicileri "duruşmada ciddi olmaları" konusunda uyardı.
 
Çok sayıda polis de adliye önünde güvenlik önlemi aldı. Adliyeye girecekler, üzerleri aranarak içeri alındı. Adliye çevresine, polis panzerleri yerleştirildi.
 
NE OLMUŞTU?
12 Haziran seçimleri öncesinde Doğu Karadeniz turuna çıkan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın mitingi öncesinde Hidroelektrik Santralleri’ni (HES) protesto eden gruba polisin müdahalesi ile olaylar başlamış ve ilçe bir anda savaş alanına dönmüştü.
 
Olaylar sırasında kalp krizi geçiren emekli öğretmen Metin Lokumcu tüm müdahalelere rağmen kurtarılmamış, yakınları ve arkadaşları, Lokumcu’nun biber gazıyla polisler tarafından tekmelendiğini, bu nedenle kalp krizi geçirdiğini belirtmişti.
 
İDDİANAMEDEN DETAYLAR
Sanıkların, "silahlı terör örgütüne üye olmak, terör örgütünün propagandasını yapmak, görevli memuru kasten yaralama, kamu malına zarar verme, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, kamu görevlisine karşı görevini yaptırmamak için direnme ve 6136 sayılı yasaya muhalefet" suçlarını işledikleri savunuluyor.
 
İddianamede, AK Parti’nin 31 Mayıs 2011’de Hopa’da düzenlediği mitingde, parti seçim otobüsüne sol görüşlü kişilerin saldırması sonucunda bir polis memurunun ağır yaralandığı, olaylara müdahale sırasında Metin Lokumcu’nun da kalp krizi neticesinde vefat ettiği kaydedilmişti.
 
Ankara’da bu olayı protesto etmek için Sakarya Caddesi’nden AK Parti İl Başkanlığına yürümek isteyen gruba, çeşitli marjinal sol gruplarla terör örgütleri adına faaliyette bulunan oluşumların içerisinde yer alan kişilerin de katıldığı ifade edilen iddianamede, grubun "kanunsuz olarak" yürüyüşe geçmesinin ardından, bazı kişilerin, yüzlerini kapatarak, slogan attığı, herhangi bir basın açıklaması yapmadan, tedbir alan güvenlik güçlerine ve araçlarına taş ve sopalarla saldırdığı belirtilmişti.
 
İddianamede bazı sanıkların üye ve yönetici olarak görev yaptığı Halkevleri ile Öğrenci Kolektiflerinin, ülke gündemine ilişkin konularla THKP/C terör örgütü kurucusu Mahir Çayan başta olmak üzere sol terör örgütü kurucularının ve THKP/C içinde faaliyet gösterirken ölen örgüt mensuplarının ölüm yıl dönümlerinde basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı, mezar anması gibi eylem ve etkinlik gerçekleştirdiği ifade edilerek, "Bahse konu oluşumların, legal görünüm altında gerçekleştirmiş oldukları basın açıklaması, yürüyüş, açık hava toplantısı gibi eylem ve etkinliklerde şiddete başvurarak, kamu malına zarar verdikleri, işgal eylemi yaptıkları ve güvenlik güçlerine saldırmak suretiyle kamuoyunda korku, endişe veya panik yaratarak, Devrimci Gençlik terör örgütünün amacı, ideolojisi ve stratejisi doğrultusunda faaliyet gösterdikleri anlaşılmaktadır" ifadesi kullanılmıştı.
 
"THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik" örgütünün terör örgütü olduğu konusunda şüphe bulunmadığı ifade edilen iddianamede, sanıkların, "terör örgütlerinin ideolojileri doğrultusunda, terörün tanımında bulunan şiddet eylemleri içerisinde yer aldıkları, eylemlerinin süreklilik ve çeşitlilik arz ettiği" belirtilmişti.
 
İddianamede, "sanıkların, yasa dışı THKP/C Devrimci Yol Devrimci Gençlik isimli silahlı terör örgütünün bilgi ve istemi içinde, örgüt adına suç işleyerek, örgüt üyesi oldukları kanaatine varıldığı" kaydedilmişti.
 
PUŞİ DAVASI ERTELENDİ
Boynundaki puşi kanıt gösterilerek molotoflu eyleme katıldığı iddia edilen ve hakkında 45 yıla kadar hapis cezası istenen Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Cihan Kırmızıgül'ün yargılanmasına ise İstanbul’da başlandı.
 
22 aydır cezaevinde bulunan Kırmızıgül'ün davası 23 Mart’a ertelendi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 sendikacının itirazı reddedildi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne düzenlenen operasyonda ikinci gün tutuklanarak ...
Depremzede öğrencilere psiko-sosyal destek!
Van’dan İzmir’e gelen ve buradaki okullara yerleştirilen öğrencilere İzmir ...
Cezaevinden çıktı, denizde boğuldu
Alsancak’ta, bir süre önce cezaevinden çıkan Murat Benek, arkadaşının ...
 
Karakolda dayak yiyen kadın konuştu
Karabağlar Karakolu'nda polislerden yediği dayak, güvenlik kameralarınca ...
Karakolda kadına dayağa 2 bakan el koydu
Tanıklar dayak yiyen kadının konsomatris olduğu belirtirken Aile ve Sosyal ...
Gemi ihalesine bir çıkış da tekne imalatçılarından
İzmir Tekne İmalatçıları Derneği Başkanı Aslan Bilgi: ''Bu ihalenin, polyesterin ...
 
Tecavüz mağduruna damga ayıbı
İzmir'de tecavüze uğrayan üniversite öğrencisi E.E'nin ruh ve beden sağlığının ...
Büyükşehir operasyonunda 20 kişi daha ifade verdi
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik 22 Kasım’da başlayan ve 44 kişinin ...
Önce valiz peşinde koştu. şimdi de dava peşinde koşuyor
Valizin peşinde dünya turu atan kuaför şimdi de dava peşinde koşuyor. ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva