HABERLER>GÜNCEL
21 Temmuz 2011 Perşembe - 15:41

Hıfzıssıhha: Sendika sansasyon yapabilir

Kütahya Tavşanlı İlçesi’nde yaşanan siyanür krizinde su numunelerinde oranlar yüksek çıkınca İzmir’in Ankara’yı “Sendika sansasyon yapabilir” diye uyardığı ortaya çıktı.

Hıfzıssıhha: Sendika sansasyon yapabilir

FATİH YAPAR/Egedesonsöz/Özel - Kütahya Tavşanlı İlçesi Dulkadir Köyü’ndeki içme suyunda çıkan yüksek siyanür ve arsenik değerlerinin yankıları halen daha devam ederken döneme ait yazışmalar da ortaya çıktı. Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şubesi’nin köye giderek su deposundan numune alması ve İzmir’e getirerek tahlil yaptırmasıyla ortaya çıkan yüksek orandaki sonuçların ardından İzmir ile Ankara arasında yazışma trafiğinin yaşandığı belirlendi. İzmir’de, sendikanın getirdiği suyu analiz eden İzmir Hıfzıssıhha Bölge Müdürlüğü’nün oranların limit değerin çok üstünde çıkmasının ardından hemen Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı’na durumu bildirdiği anlaşıldı.
 
ANKARA-İZMİR-KÜTAHYA TRAFİĞİ
İzmir’den Ankara’ya gönderilen Enstitü Müdürü Selami Solmaz imzalı resmi yazıda arsenik, siyanür ve diğer metal oranlarının yüksek çıkmasıyla birlikte hemen Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkan Yardımcısı Yıldırım Tufan ile Gıda Güvenliği ve Beslenme Müdürü Serdar Subaşı’nın durumdan haberdar olduğu ifade edildi. Yazıda, “ Sendika sansasyon yaratmak amacıyla yanıltıcı numune getirebilir” ifadesi de yer alırken bunun önleminin alınması için Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen’in de hemen bilgilendirildiği belirtildi. Ankara’dan istenen rapora istinaden İzmir’den gönderilen yazıda ayrıca, sendikanın getirdiği numune raporuna getirilen yer ve nereden alındığına dair ibarelerin koyulmadığı da vurgulandı. İzmir’den Ankara’ya giden yazıda döneme ait yaşananlar saat saat anlatılırken gelişmelerin de yakından takip edildiği vurgulandı.
 
Ayrıca yazışmaya yansıyan Kütahya İl Sağlık Müdürü Kamil Türkmen’in “İlgili şirketin vanayı açması sonucu su, bir günlüğüne köye verilmiş olabilir. Suyun tahliye aşamasında biriken sulardan numune alınmıştır. O günlerde sendikacılar ortalıkta dolaşıyordu” ifadeleri de dikkat çekti.
 


DEĞERLERİN ÇOK ÜSTÜNDE
Zehirlenmelerin yaşandığı Kütahya’nın Tavşanlı İlçesi Dulkadir köyünden aldığı su numunelerini analiz ettiren SES’in araştırması dehşeti gözler önüne sermişti. Yapılan analiz sonucunda sudaki limit değeri 10 ug/L olan arsenik miktarı 518.6 ug/L çıkarken, limit değeri 5.0 ug/L olan antimon oranı 71 ug/L, limiti yine 5.0 ug/L olan kadmiyum 79 ug/L çıkmıştı. Sudaki maksimum değeri 0.2 mg/L olması gereken siyanür miktarı ise çarpıcı biçimde 44.24 mg/L tespit edilmiş, bu oranın da limit değerlerin 221 kat üstünde bir orana denk geldiği açıklanmıştı.
 
BAKANLIK YOK DEMİŞTİ
Kütahya Tavşanlı İlçesi’nde bulunan Eti Gümüş işletmesinde 7 Mayıs 2011 tarihinde siyanürlü atık su barajı çökmüş, yetkililerin ısrarla herhangi bir tehlike olmadığını iddia etmesine rağmen geçtiğimiz günlerde tesis yakınlarında bulunan Dulkadir köyünden 7 kişi sudan zehirlenerek hastaneye kaldırılmış, birçok hayvan da telef olmuştu. Son olarak dün eve gönderilen bir kişi tekrar hastaneye kaldırıldı. Öte yandan Sağlık Bakanlığı, hastaneye ilk gelen 7 kişiden alınan kan örnekleriyle yapılan analizlerde, siyanüre rastlanmadığını açıklamıştı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
atilla çelikkesen 21 Temmuz 2011 Perşembe 22:50

İzmir'in içme suyundaki arsenik miktarı ile çok yakından ilgilenen Sn.Melih Gökçek,Tavşanlı'nın Dulkadir köyü içme suyundaki siyanürle ilgili bir görüşte bulundu da ben mi kaçırdım acaba..?

Yorumu oyla      14      6  
Haberci 21 Temmuz 2011 Perşembe 17:38

Enstitü Müdürü Selami Solmaz derhal istifa etmelidir. Vali Kıraç, konuyla ilgili açıklama yapmalıdır. Solmaz, resmi yazıda, "Suda birikinti oluşmuş olabilir diyor. Suda birikinti olunca arsenik yüksek mi çıkar. Lütfen İzmir ve Simav kamuoyuna bilgi veriniz. SES Sendikası yetkililerini de duyarlı sendikacılık anlayışları nedeniyle kutlarım.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
LYS sonuçları açıklandı: İzmir'in gururu Deniz
ÖSYM, Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçlarını açıkladı. LYS'de, ...
'Titanik'te Türkler de vardı'
Bir faciayla sonuçlanan tüm zamanların en ünlü gemisi Titanik'te hayatını ...
Doğru tercih yap, sonra üzülme!
Üniversite hayali kuran gençler için en kritik döneme gelindi. Öğrenciler, ...
 
Küçük Kerem'in acı ölümü
Bayraklı Çaymahallesi semtinde, dayısının düğün törenine katılmak için ...
Eser 3. kez yürütmeyi durdurma davası açıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevinden alınan ...
İki oyuncunun tecavüz davası başladı
İzmir’de çekimi devam eden ve ulusal bir kanalda yayınlanan dizide birlikte ...
 
89 yıl sonra baba ocağında...
Atina'da yaşayan Margarita Karmiri Marselou, babasının 1922 yılında mübadele ...
İzmirli profesörden ‘sıcak’ buluş
İzmir'de, Tekstil Mühendisi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, 50 liraya, siyah ...
Karşıyaka'da trafik kazası: 1 ölü
Karşıyaka’da Anadolu Caddesi’nde karşıdan karşıya geçmeye çalışan Ertan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva