HABERLER>GÜNCEL
21 Temmuz 2011 Perşembe - 12:22

89 yıl sonra baba ocağında...

Atina'da yaşayan Margarita Karmiri Marselou, babasının 1922 yılında mübadele döneminde ayrıldığı İzmir'in Bornova ilçesindeki evini, Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır'ın desteği ile buldu.

89 yıl sonra baba ocağında...

İZMİR - Bornova Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 1922 yılında mübadele sonucu Bornova'dan Atina'ya göç eden Marselou ailesinin küçük oğlu Vasileios Marselou, İzmir'i ve evlerinin bulunduğu Bornova'yı hiç unutamadığını anlattığı kızı Margarita'ya, Bornova'ya gidip çocukluğunun geçtiği evi bulmasını ve oradan getireceği toprağı mezarına koymasını vasiyet etti.
    
1980'li yıllarda vefat eden babasının vasiyetini unutmayan kızı Margarita Karmiri Marselou, Bornova'da, atalarının yaşadığı yeri araştırmaya başladı. Elektronik posta yoluyla Bornova Belediye Başkanı Sındır'a ulaşan Marselou, babasının yaşadığı evin bulunması için yardım istedi.
    
Sındır'ın daveti üzerine eşi ve iki çocuğuyla birlikte Bornova'ya gelen Marselou, Sındır ile birlikte eski fotoğraflar yardımıyla sokak sokak Marselou ailesinin 1922'ye kadar yaşadığı evi arayadı ve buldu. Gözyaşlarını tutamayan Marselou, babasının vasiyeti doğrultusunda, buradan bir avuç toprak aldı.
    
Türk ve Yunan toplumlarının kültür olarak birbirlerine çok yakın olduğunu anlatan Kamil Okyay Sındır, şunları kaydetti: ''Benim de ailemin bir tarafı Yunanistan'ın Drama kentine dayanıyor. Birçok şarkımız, yemeğimiz ve geleneğimiz neredeyse tıpa tıp aynı. Marselou ailesi de zaten 1922 yılına kadar Bornova'nın bir sakini olmuş. Mübadelede Yunanistan'a gitmişler. Fakat gönülleri hep burada kalmış. Margarita Marselou'nun mailini alınca hemen harekete geçtim. Onu ve ailesini Bornova'ya davet ederek yardımcı olduk. Sonunda, babasının yaşadığı evi de bulduk. Zaten o evde de Atina'dan, 1922'de mübadele ile gönderilen bir ailenin torunları oturuyor. Hem insanlık görevimi yaptığım hem de 1922 yılına kadar Bornovalı olan bir aileye yardımcı olduğum için çok mutluyum.''
 
Tarif edilemez bir sevinç yaşadığını belirten Margarita Marselou da babasının Türkiye ve özellikle Bornova'ya ilişkin anlattığı hatıralarla büyüdüklerini söyledi. Marselou duygu ve düşüncelerini, ''Ölmeden önce bana mutlaka Bornova'ya gidip 1922'ye kadar yaşadığı evi bulmamı vasiyet etti. Bornova Belediye Başkanı'na mail gönderdim ama beni dikkate alacağına ihtimal vermiyordum. Fakat çok yardımcı oldu. Bizimle birlikte sokak sokak evi aradı. Kendisine çok teşekkür ediyorum'' şeklinde ifade etti. (AA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmirli profesörden ‘sıcak’ buluş
İzmir'de, Tekstil Mühendisi Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu, 50 liraya, siyah ...
Karşıyaka'da trafik kazası: 1 ölü
Karşıyaka’da Anadolu Caddesi’nde karşıdan karşıya geçmeye çalışan Ertan ...
Adliyede taşlar yerinden oynadı
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler’in, Kocaeli’ne tayininden sonra, ...
 
Pamucak'ta plaj temizliği
Pamucak Turizm Yatırımcıları Birliği (PATUYAB) üyesi üç otelin çalışanları, ...
20 Temmuz İzmir'de kutlandı
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı İzmir'de düzenlenen törenle kutlandı.
Olay kaymakama bir ceza daha
Daha önce cinsel taciz suçlamasından ceza alan Güzelbahçe eski Kaymakamı ...
 
Türk ordusunda sözleşmeli er dönemi
Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın ...
Viyadükler Alsancak’a iniyor
Kamyonların kent trafiğine girmeden limana girip çıkmalarını sağlayacak ...
Kuş pazarı ilgi bekliyor
Yıllardır İzmir Tepecik'te kurulan Kuş Pazarı pislikten geçilmezken, kuş ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük İnsanlık İçin: MikroRNA!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva