HABERLER>SAĞLIK
10 Mayıs 2010 Pazartesi - 00:00

Her 110 çocuktan 1’’i otistik

Ulusal Otizm Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Susan Wilczynski otizme yönelik son araştırmaları ve geliştirdiği yöntemleri anlatmak amacıyla Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı aracılığıyla İstanbul’’a geldi.’

Her 110 çocuktan 1’’i otistik

Ulusal Otizm Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Susan Wilczynski otizme yönelik son araştırmaları ve geliştirdiği yöntemleri anlatmak amacıyla Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı aracılığıyla İstanbul’’a geldi.’
 
 
Ulusal Otizm Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Susan Wilczynski, Amerika’’da yapılan araştırmaya göre bugün her 110 çocuktan birinin otizmli olduğunu söyledi. Otizmin dünyada giderek yaygınlaştığını söyleyen Wilczynski, ’“Hep birlikte otizmli çocukların, gençlerin ve yetişkinlerin uygun hizmetleri almaları için çalışmalıyız. Otizmliler bütün toplumsal etkinliklere katılabilmeli. Aileler, eğitimciler, hükümetler ve araştırmacılar hep birlikte çalışmalı’” dedi.
Prof. Wilczynski, ’“Analizini yaptığım yöntemlerde çevresel değişikliklerin, olumlu değişikliklere ne ölçüde yol açtığı önemli. Bu yöntemler günlük hayatta otizmli çocuğa seçim hakkı sunmayı da kapsıyor. Biz sağlıklı insanlar her gün seçim yapıyoruz. Ve bu seçimler hayattan aldığımız zevki belirliyor. Eğer bir davranışı beğeniyorsak onun ileride daha fazla gerçekleşmesini istiyoruz. Otizmli çocuklara da bu hakkı vermeliyiz. İyi uygulamaların hepsi, çocuklar başarılı olduğunda ortaya güzel şeyler çıkmasını sağlayan programlardır’” diyor.
 
Nedeni kızıl ve kızamıkçık aşısı değil
 
Otizmli çocuklar için ’‘Erken ve Yoğun Davranışsal Eğitim Programı’’nı başlatan Wilczynski şunları söyledi:
 
’“Otizmin nedenlerine ilişkin hiç kimse iyi bir cevap veremez. Otizm diğer hastalıklar gibi hem genetiksel hem de çevresel etmenlerden etkileniyor. Bu hastalıkta pek çok genin devrede olduğunu biliyoruz. Ama tek bir gen otizmi açıklamak için yeterli değil. Çevresel etmenlerin neler olduğunu bilmiyoruz. Kızıl ve kızamıkçık aşısının otizmin nedeni olmadığını biliyoruz. Otizmin tedavisine yönelik uygulama ve müdahalelerde kullanılan ve etkili olan pek çok yöntem var. Tedavilerde önemli nokta hepsinin uygulamalı davranış analizine dayanıyor olması. Bu analiz bireyler için çevresel etmenleri değiştirerek onlara yeni beceriler kazandırma ve onların potansiyellerini maksimize etme anlamına geliyor.’”
 
Alternatif terapiler zararlı olabilir
 
Alternatif terapilerin çoğunun araştırılmamış ve zararlı olma potansiyeli taşıdığını vurgulayan Wilczynski, ’“Araştırılmış olan her terapiden yana olabilirim. Ancak, alternatif terapilerle ilgili sonuçlar araştırılmış olsa ve olumlu sonuçlar gösterse ben zaten bütün dünyayı dolaşıp onları anlatırım. Ama alternatif terapilerin çoğu araştırılmamış ve zararlı olma potansiyeli taşıyor. Araştırmaların bilimsel olması gerekiyor’” dedi.
 
Otizmli çocuklar için el ele vermeliyiz
 
Özellikle Türkiye’’deki Tohum Otizm Vakfı gibi otizmli çocukların gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan programların yeterli destek bulmasının önemini vurgulayan Wilczynski şunları önerdi:
 
’“Tohum’’un programı başarılı bir program. Otizmli çocukların hem bugün hem de bütün ömürleri boyunca ihtiyaç duyacakları şeylerin üzerinde odaklanıyor. Çocukların daha etkili bir şekilde çevre düzenlemesi yapmasını amaçlıyor. Öğretmenler çocuklarla olumlu ilişki kuruyor. Eğer bütün okullarda buradaki gibi öğretmenler olursa, Türkiye’’deki otizmli çocuklar önemli ilerlemeler gösterir. Bu hastalıkta erken tanı çok önemli. Özellikle ilk 5 sene içinde olmalı. Bütün devletler erken tanı yapacak profesyonellerin yetişmelerini sağlamalı.’”
 
Otistik değil otizmli
 
Ulusal Otizm Merkezi Genel Müdürü Prof. Dr. Susan Wilczynski, ’“Otizmin tedavisi var. Eğitimle aşama kaydedilebilen bir hastalık. Otistik denildiği zaman çocuk değil de, yetersizlik ön plana çıkıyor. ’‘otizmli’’ yani ’‘otizmi olan’’ demek daha doğru’” dedi.
 
Ailelerin Yapması Gerekenler
 
- Aileler, otizimli çocuklarına talimat verdiklerinde açık ve anlaşılır olmalı.
 
- Çocuk herhangi bir konuda başarılı olduğunda ödüllendirilmeli.
 
- Aileler, çocukların öğrenecekleri şeyleri hayatın içine sindirmeli. Pek çok beceri  oyun oynarken, banyo yaparken, gezerken öğretilebilir.
 
- Öğretme şekli eğlenceli olmalı. Örneğin çocuk oyuncak arabalardan hoşlanıyorsa, ona farklı renkte arabalar almalı. Böylece hem eğlenecek, hem de renkleri öğrenecek. 
 
- Anne ve babalar çocuğa şefkatli ve doğal olmalı.(DHA)
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Domuz gribi aşısı "kaynana"ya yenildi!
26 ülkeden 1800 bilim insanı ve akademisyenin katıldığı Türk TORAKS ...
Sigara 1 milyar insanı öldürecek!
Gerekli önlemler alınmazsa, 21’’nci yüzyılda sigara kullanımından ...
Bornova'da 10 bin kişiye kanser taraması
Türkiye'de hastane verilerine göre görülme sıklığı on binde 5 ...
 
Rahimağzı kanseri önlenebilir
Rahimağzı kanseri, tüm dünyada kadınlarda en sık görülen ikinci kanser ...
İşyerinde stres kalp hastası yapıyor!
İşyerinde stresin, 50 yaş altı kadınlarda kalp hastalığı olasılığını artırdığı bildirildi.’
Çok seksi, peki sağlıklı mı?
Günümüzde ayak bilek burkulmalarına, ayak ağrılarına, su toplamalarına ...
 
Yaza fit girmeniz için öneriler!
Kışın alınan kiloları, çeşitli egzersizlerle yol edebilirsiniz.  ...
Ayaklarınızı yaza hazırlayın
Yaz mevsiminde ayak bakımı daha da önemli bir hale geliyor. Dolayısıyla ...
Dolgun ve parlak saçlar için 8 bakım sırrı
"Saçlarım bir türlü pırıl pırıl olmuyor" ya da "Ne yaparsam yapayım, ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva