HABERLER>SAĞLIK
2 Mart 2011 Çarşamba - 00:00

Hastane kazanırsa, doktor kazanacak!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necil Kütükçüler, yeni sistemde doktorun kazanması için önce hastanenin kar etmesi gerektiğini söyledi.’

Hastane kazanırsa, doktor kazanacak!



Erkan İYİGÜNGÖR/EGEDESONSÖZ - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Necil Kütükçüler, performansa dayalı sistemini değerlendirdi. Tam Gün yasası kapsamında 1 Şubat’’tan itibaren yeni sisteme geçtiklerini ve ilk ek ücretlerin 10 Şubat’’ta alınacağını ifade eden Kütükçüler, sistemin ayrıntılarını anlattı.
 
HASTANE KAR EDERSE DOKTOR KAZANACAK!
Prof. Dr. Necil Kütükçüler performansa dayalı sistemde doktorların ne kadar alacaklarını hiçbir zaman tahmin edemeyeceklerini belirtti.
 
Ücretlendirme henüz belli değil. Hekimlerimiz ayın 15’’inde ne kadar alacağını bilemiyor. Zaten performans sisteminin doğası bu’… Hekimlerimiz ne kadar maaş alacaklarını bilemeyecek. Performans sisteminde bugün 1 alırsınız, yarın 3 alırsınız, belki de hiç ek ücret alamazsınız. Bir kurumun ek ücret ödemesi için öncelikler kar etmesi gerekmektedir. Kardan bütün harcamalarını yapması gerekir. Bütün harcamalar yapılıp, ödemeler yapılıp ancak öyle personeline artan parayı verebilir. Yani kişinin baktığı hasta sayısı kadar, ya da yaptığı diğer işlerden bağımsız olarak o ay hastane önceki aydan yarı yarıya geliri varsa, siz geçtiğimiz ay gece gündüz çalışsanız dahi önceki aydan yarı yarıya az ek ücret alacaksınız. İşin rahatsız eden boyutu budur. Bizim istediğimiz herkesin sabit gelirinin olmasıdır. Tam gün yasasına kimse karşı değil. Ama bu hekim maaşları belli bir düzeye getirilseydi, bunca yıllık emeğinin karşılığı olsaydı zaten kimsenin bunun karşı çıktığı yoktu. 

 
DOKTORLAR KAÇA KADAR ÇALIŞACAK
Başhekim Kütükçüler, doktorların iki ayrı çalışma düzeninde çalışacağını söyledi.
 
Özel muayenehanesi olan öğretim üyelerinin çalışma saatleri ayarlandı. Özel iş yerleri olan öğretim üyelerinin bir bölümü gündüz saat 2’’ye kadar, bir bölümü saat 5’’e kadar çalışacaklar. Bu konuyla ilgili önümüzdeki günlerde bir takım gelişmeler olacağını duyuyoruz. Ön çalışmalar var. Bu çalışma düzeni ne kadar devam edecek bilemiyoruz ama belki bir dönem sonra özel muayenehanelerine gidemeyecekler.
 
Ege Üniversitesi’’nde bu koşulda çalışan 90 öğretim üyemiz var. Yüzde 5’’i oluşturan bir rakama denk geliyor. Toplamda 500 öğretim üyemiz var.  Gündüz 5’’e kadar çalışan arkadaşlarımız maaşlarını tam alacak. 2’’ye kadar çalışanlar ise sembolik bir ücret alacak. Şu an geçiş dönemindeyiz. Herkes durumu takip ediyor.
 
ÜNİVERSİTENİN DOKUSUNA AYKIRI
2 yıldır devlet hastanelerinde uygulanan performans sisteminin üniversitelerin misyonuna uymadığını ifade eden Kütükçüler, şunları kaydetti:
 
Üniversiteler ne kadar çok hasta bakılırsa o kadar övünülmesi gereken bir yer değildir. Ne kadar hasta bakılırsa o kadar para kazanılacak bir kurum değildir. Tam gün yasasına hekimlerin karşı çıkma sebebi budur. 1 Şubat’’tan itibaren başlayan ’“Tam Gün’” yasası sadece muayenehane konusu demek değildir. Bu toplumda yanlış algılanılmaktadır. Konu, öğretim üyelerinin bir takım ek ücret kazandıkları konusu değildir. Tam gün ile beraber üniversite hastanelerine getirilmek istenen bir performans sistemi söz konusudur. Devlet hastanelerinde 2 yıldır uygulanan bir sistem bu. Yürürlüğe giren sistem üniversite hastanelerinin yapısına, kuruluşuna aykırıdır. Bizim temel hedefimiz öğrenci, asistan yetiştirip onları uzman yapmak, uzman doktorları yetiştirip yan dal yapmaktır. Yani birinci hedef üç büyük kitleye eğitim vermektir. İkinci hedefimiz araştırma yapmak ve bunları tüm dünyaya onaylatmaktır. Üniversitemiz bilimsel araştırma açısından özellikle tıp fakültesi Türkiye’’deki üniversitelerin arasında ilk 5’’in içindedir. Üçüncü hedefimiz de karmaşık vakalara yani üçüncü basamak sağlık hizmeti vermektir. Sağlık hizmetine öğretim üyeleri katılır ama bir yandan da eğitim yaparlar. Üniversite hastanelerine çözülmesi gereken karmaşık vakalar gelir. Aynı problem çözer gibi çözerken hem bulguları inceleriz hem de bir yandan öğrenciye, asistana, uzmana hastalığın neden oluştuğu hakkında eğitim veriyoruz. Üniversitelerde sıradan hastalıklar bakılmamalıdır.
 
İSTEMEYEREK GEÇTİK
Üniversite olarak yeni sisteme gönülden geçmediklerini belirten Prof. Dr. Necil Kütükçüler sözlerine şöyle devam etti: Sistemle ilgili çalışmaları uzun zaman önce tamamladık. Çok iyi bir kayıt sistemi kurduk. Her şey saati saatine, belgeleniyor. Bu süreçte bilgi-işlem, faturalama birimimizi kısacası her birimimizi bu sisteme hazırladık, alt yapılarını güçlendirdik. İlave personel aldık, çalışma saatlerini arttırdık. 8 saatten 24 saate çıkardık. Gezici birimler oluşturduk. Borçlarımızı, alacaklarımızı ona göre ayarladık. Biz bu sisteme girdik ama asla bir çalışanımızın rekabete girmelerini istemiyoruz. Hekimlerimizden aynı kalitede hatta daha yüksek kalitede hizmet vermelerini istiyoruz. Performans sisteminin olumsuzluklarını hekimlerimizden uzak tutmak istiyoruz.
 
HASTANENİN BORCU YOK
Hastanenin son iki yılda ekonomik olarak önemli bir gelişme kaydettiğine vurgu yapan Kütükçüler, alacak-vereceklerin denk olduğunu söyledi.
 
Hastanemizin günü geçmiş borcu yok. Günü geçmiş borçtan kasıt alım-satımı yapılmış, belli bir süre verilir 90 ya da 120 gün, o günü geçmiş borcumuz hemen hemen yok. Günü geçmemiş borcumuz da var tabi. Bu rakam da 40 Milyon TL’’dir. Yaklaşık o kadar da alacağımız var. Yaklaşık depomuzda da 30 Milyon TL’’lik malzeme var. Son iki yılda ekonomik olarak toparlandık.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eski Bakan Durmuş’’tan korkunç iddia!
Durmuş, kobaylar üzerinde denenen domuz aşılarının bozuk olduğunu, kalp, ...
Kent Ekmek’’ten İzmir’’de bir ilk: Glutensiz ekmek
’‘Gluten’’ alerjisi nedeniyle buğday, arpa, çavdar ve yulaflı ekmekleri ...
Şeker oturumunda şeker komasına girdi!
Prof. Dr. Mehmet Tüzün,  ’“Düzenli bir hayat, düzenli bir diyet, ...
 
'Puanları Mario toplasın hekimler değil!'
Başkent’’te üç üniversite hastanesinde doktorlar iş bıraktı. Doktorlar ...
Zıplaya zıplaya zayıflayın!
İzmir Hilton Spor Merkezi'ne yeni alınan Power Jump denilen trombolinde ...
O rapor neden hala çıkmadı?
45 dakikada 8 ameliyat yaptığı ve hastaları kör olma tehlikesiyle karşı ...
 
Para yoksa tedavi yok mu?
Tam gün yasası kapsamında üniversite hasta performansa dayalı sistemin ...
Çiğdem'e kendisinden 7 kat ağır kalp!
Ege Üniversitesi'nde yapay kalp nakledilen 18 aylık Çiğdem Gürler, ...
Dünya ’‘ölümcül şuruptan’’ kaçıyor, biz kovalıyoruz!
Pek çok üründe kullanılan mısır şurubu Avrupa’’nın önemli ülkelerinde ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva