HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
8 Ekim 2009 Perşembe - 00:00

Harmandalı çöplerden 2 yıl sonra kurtuluyor

Başkan Kocaoğlu, çöp bertaraf tesisi yerinin henüz belli olmadığını söylerken, bürokratlarının Bornova Gökdere yakınlarındaki 2 ayrı yer üzerinde çalıştıkları öğrenildi.’

Harmandalı çöplerden 2 yıl sonra kurtuluyor



İZMİR - Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu üyeleriyle basın kuruluşlarının temsilcilerine verdiği yemekte, Çiğli ve Karşıyaka olmak üzere kentin birçok kesiminde sıkıntı yaratan Harmandalı Çöp Deponi Alanı'nın herhangi bir aksilik olmaması halinde en fazla 24 ay içinde kapatılacağını söyledi.

Kocaoğlu, "Harmandalı Çöp Depolama Alanı'nın kaldırılması projesinde sonuca her gün biraz daha yaklaşıyoruz. Esas itibariyle çöplerin ayrıştırılması ve bertarafı üzerinde çalışmaktayız. Bu konudaki alan çalışmalarımız da sürüyor. Bertaraftan sonra ortaya çıkacak, hiçbir işe yaramayacak ama çevreye de zarar vermeyecek dolgu malzemesi hüviyetindeki atıkların dökülmesi için de ayrı bir alan çalışmamız söz konusu. Bunlarla ilgili ÇED ve izin süreçlerini takip ediyoruz" dedi. Kocaoğlu, şu ana kadar tesislerin nereye yapılacağı konusunda netleşmiş bir yerin söz konusu olmadığını belirtti.

ENERJİ ELDE EDİLECEK
Projeye göre evsel atıklardan oluşan çöp, önce kurulacak ayrıştırma tesisine dökülecek. Burada ekonomiye yeniden kazandırılabilecek atıklar ayıklandıktan sonra kalan atıklar inşa edilecek ikinci bir tesiste çürütülecek. Çürütme sonucu elde edilen gaz, elektrik enerjisine dönüştürülecek. Enerjinin bir bölümü tesisin kendi ihtiyacını karşılayacak, kalanı şehir şebekelerinde kullanılacak. Bu tür tesislerde yatırım maliyeti olarak en büyük problem olan yakma sonucu ortaya çıkan gazı temizleme üniteleri de son teknolojiyle kurulacak. Yakma sonucu ortaya çıkan ve biyolojik aktivitesi olmayan az miktardaki atık ise Torbalı'da Orman Genel Müdürlüğü'nden tahsisli alanda depolanacak. Tesislerde günlük 2 bin 500 ton çöp işlenecek.

Daha önce çöp ve çamurun bertarafını tek proje olarak değerlendiren Büyükşehir Belediyesi, şimdi çöp ve çamurun bertarafını iki ayrı proje olarak ele alacak. Buna göre çamur tesisi, Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi'nde kurulacak. Atıksu tesisinden çıkan 600 ton çamur da kurulacak çamur bertaraf tesisinde kurutulup çürütülecek. Böylece günlük arıtma tesisinden çıkan 600 tonluk hacmin, 60 tona kadar indirilmesi mümkün olacak. Projeye göre arta kalan atıklar da dolgu malzemesi olarak kullanılacak.
Her iki bertaraf projesinin de hangi teknoloji ile hayata geçirileceği konusundaki son kararı Aziz Kocaoğlu ve bürokratları verecek. Bu konuda karar verilirken geriye en az atık bırakması ve işletme maliyeti belirleyici olacak. İhale öncesi şartname hazırlıklarının halen devam ettiği her iki çevre projesi için Büyükşehir Belediyesi çalışmalarını tamamladıktan sonra ihaleye çıkacak.
Her iki projenin de hayata geçmesi ile birlikte gerek Harmandalı Çöp Deponi Alanı'ndan gerekse Çiğli'de Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen atıksu arıtma tesisinde çıkan çamurdan çevreye yayılan pis kokunun da önüne geçilmiş olacak.

ÇALIŞMALAR İKİ YERE ODAKLANDI
Harmandalı Çöp Deponi Alanı'nın kapatılmasıyla kentteki evsel atıkları bertaraf edecek tesisin nereye kurulacağı konusunda çalışmaların 2 yere odaklandığı öğrenildi. İZSU bürokratları, Bornova Gökdere köyünün üst kesiminde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü asfalt plenti şantiye tesisinin arkasındaki hazineye ait alanla, aynı güzergahta bulunan Hurdacılar Sitesi inşaatının yanındaki arazi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Narlıdere Belediyesi'nin kasası bomboş
İller Bankası paylarının düşmesi ile ekonomik açıdan sıkıntılı günler ...
Büyükşehir araçlarına teknolojik donanım
İzmir Büyükşehir Belediyesi; itfaiye ve ambulans araçlarına navigasyon ...
Cennetçeşme ’‘ayağa kalkıyor’’
Büyükşehir Belediyesi, göçle gelen vatandaşların yoğunlukla yaşadığı Cennetçeşme ...
 
Gaziemir Belediyesi araç filosunu yeniledi
Gaziemirliler için ’“Halk Masası’” birimini oluşturarak halkın sorunlarını ...
Karşıyaka’’da sanat danışma kurulu
Karşıyaka Belediyesi tarafından Konservatuvar Müdürlüğü bünyesinde ''Sanat ...
Kentte cimnastik zamanı
Uluslararası Cimnastik Festivali heyecanı bu yıl İzmir'de yaşanacak. ...
 
Güzelhisar Çayı’’nda oksijen sıfır!
Toplu balık ölümlerinin sürdüğü Aliağa ilçesindeki Güzelhisar Çayı'nda ...
Karşıyaka Belediyesi’’nden anlamlı destek
Karşıyaka Belediyesi Kent Konseyi'nin katkılarıyla ihtiyaç sahibi ...
Sındır İYTE’’ye Bornova’’yı anlattı’…
Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bağırın ki sesimiz duyulsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Kartla ödemede 'derin' sorular!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva