HABERLER>EKONOMİ
2 Ağustos 2024 Cuma - 09:12

Gurbetçiler de terk etti... Çeşme'de oteller boş kaldı!

ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası gurbetçilerin akın akın ilçeye geleceğini hayal ederken düş kırıklığına uğradıklarını söyledi. Otellerdeki doluluk oranının yüzde 60 dolayında olduğunu belirten Başkan Demir, “Gurbetçiler henüz gelmedi, belki de gelmeyecek. Otellerde sokaklarda geçmiş yıllardaki gibi yoğunluk yok. Gurbetçi yokluğu nedeniyle geçen yılki doluluğun yüzde 20 gerisindeyiz” dedi.

Gurbetçiler de terk etti... Çeşme de oteller boş kaldı!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmirli turizmciler, yurtdışında yaşayan gurbetçilerimizden de bir darbe yedi. Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası tatil beldelerimize akın etmesi beklenen gurbetçilerden İzmir’e gelenlerin sayısı, beklentilerin altında kaldı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, bu yaz dolulukta geçen yılın yüzde 20 gerisinde kaldıklarını, bu düşüklüğün de gurbetçilerin beklenen düzeyde gelmemesinden kaynaklandığını söyledi.

OTELLERDEKİ DOLULUKTA GEÇEN YILIN YÜZDE 20 GERİSİNDEYİZ
Avrupa Futbol Şampiyonası iki hafta önce sona ermesine rağmen gurbetçilerin hala gelmediğini belirten Başkan Demir, “Üç hafta önce, umutlarımızı gurbetçilere bağladığımızı söylemiştim. O umutlarımız gerçekleşmedi, hayal kırıklığına uğradık” dedi. Başkan Demir, “Gelmesini beklediğimiz gurbetçiler bugüne kadar gelmedi, belki de bundan sonra da gelmeyecek. Çeşme’deki otellerde de sokaklarda da geçmiş yıllardaki gurbetçi misafir yoğunluğunu maalesef görmüyoruz” değerlendirmesinde bulunurken, şu bilgileri paylaştı:

“Otelcilerimizin bu sezon umut bağladığı gurbetçiler, yeteri kadar gelmedi. Otellerimizde doluluk oranları da doğal olarak beklenen düzeyde değil. Beklentilerimizin çok altında kaldı. Gurbetçilerin gelmemesi Tarihi Kemeraltı Çarşısı’na nasıl olumsuz yansıyorsa, turizme de aynı şekilde yansıyor. Hayal ettiğimiz dolulukların çok gerisindeyiz. Yüzde 60 dolayında doluluk yaşanıyor ve bir önceki yıla göre yüzde 20 geride olduğumuzu söyleyebilirim.”

KENDİ İNSANIMIZ BİLE BAŞKA ÜLKELERİ TERCİH EDİYOR
ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, “Gurbetçiler, sizce neden gelmedi?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Avrupa Futbol Şampiyonası vardı, o bitince gelirler diye ümit ettik, gelmediler. Paris olimpiyatları var, acaba o mu etkiledi diye düşünüyoruz ama bu gelmemenin altında olimpiyatların olmadığı kanısındayım. Çünkü bize benzeyen ülkeler de bizim kadar uygun fiyatlı olmaya başladı, özellikle Akdeniz ülkeleri. İtalya, İspanya, Yunanistan gibi ülkeler daha cazip hale geldiler. Gurbetçiler ve yabancı turistler, eskiden Türkiye’ye ucuzluğu için geliyorlardı. Ülkemizde ucuzluk diye bir kavram kalmadığı için sanırım eski misafirlerimiz, kendi insanımız gurbetçiler bile başka ülkeleri tercih ediyor. Türkiye’ye ailesini görmek isteyenler, düğünü olanlar geliyor.”

İRANLILAR AZALDI, RUMENLER GELMEYE BAŞLADI
Gurbette yaşayan, başka ülkelerin insanlarının da eskiden Çeşme ve Türkiye’yi tercih ettiğini, onların da gelmez olduğunu öne süren Yakup Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Turistler, dünya genelinde tatil satan siteleri inceliyor, tüm ülkelerin fiyatlarını görüyor ve en ucuz yer neresiyse orasını tercih ediyor. Uçak biletlerinin fiyatlarına bakıyor, hangi ülkeye uçmak ekonomikse, o ülkeye gidiyor. Özetleyecek olursak, ekonomik veriler, her şeyde olduğu gibi tatil tercihlerinde de etkili oluyor artık. Hatta tatilde çok daha öne çıktı. Eğer senin ülkende tatil ekonomikse, turist geliyor. İranlıların bir tatil dönemi vardı. O dönemde geldiler ama şu anda çok yoğun bir İranlı turist akımı söz konusu değil. Bükreş’e İzmir’den başlayan uçak seferleri, Romanya’dan gelen turistlerin sayısını artırdı. Haftada iki gün yapılan seferler çok faydalı oldu.  Yüzde 60 doluluk ortalamasıyla bu sezonu bitirecek gibi görünüyoruz.”

 
Venezuela'da protestolar sürüyor: 80'den fazla yaralı!
 
Kordon’daki VDK binasının zemin iyileştirme işlemi tamam!
YORUMLAR
Toplam 52 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hak 20 Ağustos 2024 Salı 04:36

Bu sene italya ve Bosna ya gittik. Cokta guzel oldu, hem gezdik hem gorduk hemde paramiz cebimizde kaldi. 5 kisilik aileiz, Turkiye gitmek icin ucak biletine okadar para asla vermem! Hele oteller ates pahasi. Bundan sonra boyle. Kaziklana kaziklana yeni akillandik.

Yorumu oyla      0      0  
Çapanoğlu 66 5 Ağustos 2024 Pazartesi 20:11

Yıllardır turisti ve gurbetçiyi her fırsatta kazıkladınız. Şimdi de ağlıyorsunuz. Bu kafayla giderseniz daha çok ağlarsınız. İnsan bir öz eleştiri yapar, "Biz nerede hata yaptık?" diye. Yok Avrupa Futbol Turnuvası, yok Paris Olimpiyatları, hep bahane, hep suç arama.Ama hiç kendinizde suç görme alışkanlığınız yok.

Yorumu oyla      0      0  
Fatihk 5 Ağustos 2024 Pazartesi 19:38

Kusura bakmayın aynı galerici, emlakçı gibi batirdiniz. Doymak bilmeyen gözünüz her şeyi mahvetti. Durun daha bunlar iyi günler. Aklınız başınıza gelmezse artık toparlamak seneler sürer. Gurbetçi gelir kaziklanir. Turist gelir kaziklanir, vatandaşı da kazikladiniz. Hep bahane üretip zam yaptınız, makul olmadınız, döviz bahane ettiniz aylardır sabit.. Hep ne yaparsak yapalım kerizler alıyor dediniz. Biraz aç kalın da aklınız başınıza gelsin. Gerçi o kadar sistiniz ki yıllarca yeter size

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet 5 Ağustos 2024 Pazartesi 16:57

Sakın Türkiye''de de mecbur kalmadıkça otellere gitmeyin,bunlar doğru dürüst KDV bile odemiyorlar,yenice %2 den 8 e çıkarıldı,devletin büyük hatalarından birisi. Çok daha ucuza Kuzey Afrika ülkelerine falan,yeni yerler keşfedin .Bu açıları doyuracaginiza.Sakin ve sakın Türkiye acentalarindan yer ayirtmamaya çalışın lakin oradada tam biz kazık ,en az %20-30 Avrupa acentalarindan daha pahalı Lütfen bunlara kaziklanmayin

Yorumu oyla      0      0  
Mehmet 5 Ağustos 2024 Pazartesi 16:56

Inşaallah daha kötü olurlar.

Yorumu oyla      0      0  
Akıllı Bıdık 5 Ağustos 2024 Pazartesi 11:24

Ne gurbetçisi be!? Gurbetçi diye bir şey mi kaldı? Adamlar yaşadıkları ülkelerin vatandaşı olmuşlar, 60-70 yıldan beri oralarda yaşıyorlar siz hala gurbetçi diye aşağılıyorsunuz. Ben olsam hiç gelmem sizin gibi at hırsızı suratlıların olduğu yere. Adamlar verdiği paranın karşılığını alacağı ve adam gibi dürüst muamele göreceği yerlere gidiyorlar ve de çok doğru yapıyorlar.

Yorumu oyla      0      0  
Huseyin 5 Ağustos 2024 Pazartesi 10:36

Abiler bu fiyatlarla kimse gelmez. Sizler samimi olanlar(durustler) haric resmen insan kekliyirsunuz. Bende 22 sene restaurant calistirim . Petrolden veya baska birseyden dolayi yuzde diyelim 15 zam geliyir ,siz millet nasil olsa alisti diye yuzde 80 cakiyorsunuz..Bu her seferinde boyle . Yakin gelecekte cesmenin durumu zor demektir. Gurbetci ulkem diye geliyor . Fakat esnaf ve gerisi gurbetciye nasil fiyat olarak cakarizin pesinde . Bu insan keklemekten baska birsey degil . Parasi olan gurbetciler var onlar tamam . Onlar icin fazla zam farketmez. Bak altta yazmis birisi ,bizi aetik turk halki istemiyor,.dogru (bunuda fiyatlara yansitiyor,bu sekilde gosteriyor). Ben kesinlikle devletimden sikayetetmiyorum ,bana gore devletin politikasindan dolayi yuzde 10 zam geliyorsa ,ticaret yapanin hepsi buna yuzde 50 ekliyor (devlet bu sekilde yasayan insanlara birsey yapamaz) Ben olacagim burada yazligi olanlar .,hemen satarim buradan cikarim ..cunku bu sokaklardan ,yollardan ,evlerden belli .herkes kendi evini yaptirmis,sokaklarin ne duzeni duzen (ara sokaklardan bahsediyorum ),ne yollari yol . Duydum insanlar bir eve 400 euro veya 500 bin euro veriyormus ..Bana gore degmez . Istanbulda suleymaniyede meshur ERZINCANLI ALI USTADA kurufasulyecide yemek yedik .Garsiniyer ucreti yuzde 10 koymus . Hesap 1300 yerine 1450 tl idi . Ayrica butun diger yediklerimizede extra koymus ..Bir daha hayatta gitmeyecegim .500 senelik ceddimizin camisini ziyaret ettik .Adamlar tezgagi kurmuslar ,dikkat edin calisanlar hepsi ortak calisiyor,suratina guluyor ,birazdan hesap istediginde ustune yuzde 10 koyuyor .Birde bazi yerler soyle diyor .biz turk vatandasindan almiyoruz yuzde 10 .(garsoniyer ucreti Demekki alan bizde yuzde 10 olan bizi kekliyor .Cok rezil ayip bir sey . Hersene giderdim ,orasida son oldu artik . Para kazanmasaniz tamam diyecegim .fakat gorunen oradaki butun dukkanlari almissiniz . Biz 22 sene yurt disinda 60 kisillik restaurant calistirdik .hicbir zaman boyle birsey yapmadik . Olsun verdigimiz para helal olsun .Fakat biz yokuz artik ,cesmede SON . GERCEKTEN SIZ CAKTIRMADAN SOZDE MILLETE CAKIYORSUNUZ .

Yorumu oyla      0      0  
Özgur 4 Ağustos 2024 Pazar 19:51

Cesme esnafi zombi olmus bu kadari insanlik icin fazla!!

Yorumu oyla      0      0  
Erdogan 4 Ağustos 2024 Pazar 16:03

Abi biz gurbetcileri türk halki artik isdemiyor bizde utaly ispanya yunanisdani terc7h ediyoruz bu kadar basit ispanya su an revajda herkese tavsiye ederim kesinlikle

Yorumu oyla      0      0  
Timucin 4 Ağustos 2024 Pazar 09:29

Esnaf her zaman aglar. Fiyatlar ucuzken, musteri coktur talep karsilanamaz. Fiyatlar fahis oldugunda, musteri az masalar bos der. Muhtemelen her iki durhmda da ayni parayi kazaniyorlardir. Devir yemegi evde yeme devri (daha kaliteli ve saglikli).

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuyumcuların Başkanı sitem etti: Yaratılan algı bizi incitti
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 9 Büyükşehir’de 707 kuyumcuyu denetlemesinde ...
Polyester elyaf ithalatına soruşturma
Tayvan, Hindistan ve Tayland menşeli polyester elyaf ithalatına yönelik ...
KKM'de stopaj oranları artırıldı
Kur Korumalı Mevduat (KKM) ve katılma hesapları için uygulanan stopaj oranları artırıldı.
 
İzmir'den Krakow'a direkt uçuşlar başlıyor
Pegasus, İzmir’den Polonya’nın Krakow şehrine uçuş başlatacak.
Fed faiz kararını açıkladı!
ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek ...
Başsavcı Tosun İZTO Meclisi’nde konuştu: Ekonomi ve hukuk paraleldir!
İzmir Ticaret Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplatısı’na İzmir Cumhuriyet ...
 
Maliye'den kuyumculara eş zamanlı denetim
Hazine ve Maliye Bakanlığı, 3 bin kişilik ekibiyle kuyum sektöründe faaliyet ...
Kantinciler Odası’ndan tepki: Büyükşehir ihaleye giremez!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın ‘kantin ihalelerine gireceğiz’ ...
Karkas düştü, etikette arttı!
Et Süt Kurumu, 27 Haziran’da 342,50 lira olan dana karkası 25 Temmuz’da ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva