HABERLER>DÜNYADAN
6 Şubat 2010 Cumartesi - 00:00

Gelecek 10 yılın ülkeleri Türkiye ve Mısır

Siyasi analiz şirketi Stratfor'un 10 yıllık tahminlerinde, "Türkiye güçlü ordusu ve ekonomisiyle kendine güvenen bölgesel lider olarak ortaya çıkıyor" ifadesi kullanıldı.’

Gelecek 10 yılın ülkeleri Türkiye ve Mısır

Siyasi analiz şirketi Stratfor'un 10 yıllık tahminlerinde, "Türkiye güçlü ordusu ve ekonomisiyle kendine güvenen bölgesel lider olarak ortaya çıkıyor" ifadesi kullanıldı.’
 
WASHINGTON - Amerikan siyasi analiz şirketi Stratfor'un, her 5 yılda bir çıkardığı "10 yıllık tahminler" raporu yayımlandı.
 
2010-2020 dönemi tahminlerinde Stratfor, Türkiye'nin "güçlü ordusu ve ekonomisiyle gelecek 10 yılda da kendine güvenen bölgesel lider olarak ortaya çıkışını sürdüreceği ve bölgede hakim güç haline geleceğini" belirtti.
 
Buna göre, "gelecek 10 yılda radikal İslamcıların saldırıları devam etse de, ABD ile 'cihatçılar' arasındaki savaş yatışacak ve bölgedeki iki büyük savaş, 2020'ye kadar sona ermese de büyük ölçüde etkisini yitirecek."
 
Ortadoğu'da İran, Afganistan ve Irak 2020 yılına kadar gündemdeki yerini koruyacak, ancak bölgedeki "tanımlayıcı" konular arasında olmayacak.
 
GELECEK 10 YILIN ÜLKELERİ MISIR VE TÜRKİYE
Gelecek 10 yılda çok daha önemli olacağını öngördüğü iki ülke olarak Türkiye ve Mısır'ı işaret eden raporda, "Türkiye, güçlü ordusu ve ekonomisiyle kendine güvenen bir bölgesel lider olarak ortaya çıkıyor. Bu gidişatın devamını ve Türkiye'nin bölgedeki hakim güç olarak çıkışını görmeyi bekliyoruz.
 
Akdeniz ve İran, hatta Kafkaslar ve Orta Asya arasındaki dinamikler, Türkiye'nin yeniden ortaya çıkışıyla tanımlanacak" denildi.
 
TÜRKİYE İÇ GERİLİMLER HİSSEDECEK
Türkiye'de kaos olasılığı iddiasına yer yer verilen raporda, "Tabii ki Türkiye, her ortaya çıkmakta olan güçte olduğu gibi, bu süreçte çok büyük iç gerilimler hissedecek. Türkiye için derin fay hattı, Atatürkçü gelenekle İslami gelenek arasındaki ilişki. Bu durum, ülkeyi kaosa sürükleyerek bu tahminleri boşa çıkarabilir. Bu mümkün olmakla birlikte, krizin, her ne kadar acı ve stres içinde geçse de gelecek 10 yılda idare edileceğini düşünüyoruz" yorumu ileri sürüldü.
 
Mısır'ın da 2020 yılına kadar, sınırları ötesindeki gelişmelere etkide bulunma kapasitesinden yoksun olduğu dönemden sıyrılacağının savunulduğu raporda şöyle devam edildi:
 
"Mısır da, Türkiye gibi laiklik ve İslam arasında sıkışıp kalmış durumda. Bununla birlikte, Türkiye'nin yükselişi sürdükçe, Ankara ucuz işgücü ve ihracat pazarı için büyük bir kaynağa ihtiyaç duyacak. Bu sonuç, Mısır açısından hem kendine hem Türkiye'ye katkıda bulunabileceği bir etkiyi doğuracak. Bu karşılıklı destekle, sadece Mısır'ın pasifliğinin sona ermesini değil, Mısır ile diğer bölge ülkeleri arasındaki sürtüşmenin artmasını bekliyoruz. Özellikle, İsrail, güçlü Türkiye ve yeniden ortaya çıkmakta olan Mısır arasındaki dengesini koruyacak yolların arayışı içinde olacaktır. Bu, onun dış ve iç politikalarını şekillendirecek."
 
Raporda, "bölgeden çekilmeye istek duyan ve Türkiye, Mısır ve İsrail arasında güç dengesinin ortaya çıkmasından mutlu olacak olan ABD'nin de, her bir ülkenin bağımsızlıklarını koruyarak, bölgesel dengenin yaratılmasında rol oynayacak güce sahip olmasını teminat altına almaya çalışacağı" öne sürüldü.
 
Raporda, "1. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez bölge, kendine yeterli bir bölgesel güç dengesini geliştirecek" ifadesi kullanıldı.
 
"İRAN KONTROL ALTINA ALINACAK"
İran konusunun da gelecek 10 yıl içinde kontrol altına alınacağının öne sürüldüğü raporda, "Bu, askeri yolla mı, İran'ın izole edilmesiyle mi, mevcut ya da yeni bir rejimle siyasi bir düzenlemeye gidilmesiyle mi olur, bu net değil. Ancak bölgede büyük bir oyuncu olacak temel güce sahip olmayan İran, kontrol altına alınacak" ifadesi kullanıldı.
 
AVRUPA GÖÇMENLERİ ÖZÜMSEYEMEYECEK
Raporda, Avrupa'nın da demografik nedenler ve kurumların oluşturulmasında yaşanan zorluklardan dolayı içe dönmeyi sürdüreceği belirtildi. Özellikle Türkler ve Kuzey Afrika Müslümanları gibi göçmen nüfuslarıyla önemli sorunlar yaşayan Avrupa ülkeleri için, bu göçmenlerin gelecek 10 yılda ekonomik açıdan önemini koruyacağı, ancak sosyal açıdan özümsenmelerinin mümkün olmayacağı belirtildi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pakistan yanıyor: 27 ölü
Pakistan’’ın Karaçi kentinde dün Şiilere düzenlenen saldırılarda ölenlerin ...
İkinci Berlusconi vakası
Sırbistan’’da ana muhalefet partisi Nova Srbiya Başkanı ve eski Bakan ...
Polis ’‘yanlışlıkla’’ sivil kıyım yaptı!
ABD ve İngiltere'nin "demokrasi ve barış" getirmek için girdiği ...
 
Gates: İran’’la anlaşma yok
İran Dışişleri Bakanı Mottaki'nin, "Batıyla uranyum takasında anlaşmaya ...
Davutoğlu: Türkiye’’den başka arabulucu yok
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ’“İsrail ve Suriye masaya oturacaksa ...
Nayloncu vekiller yargı yolunda
İngiltere’’de milletvekillerinin yarısının kişisel masraflarını devlete ...
 
Yavru pandalar yuvaya başladı
Çin'in güney batısındaki Sichuan'da 16 sevimli yavru annelerinden ...
Adı yüzünden muayene olamadı
Almanya'da bir diş doktoru, Cihat isimli Türk hastayı muayene etmedi.’
Talat: AB Kıbrıs'ı bilmeden fikir sahibi oluyor
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva