HABERLER>DÜNYADAN
5 Şubat 2010 Cuma - 00:00

Talat: AB Kıbrıs'ı bilmeden fikir sahibi oluyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs sorununu detaylı bilmeden sürece müdahalelerde bulunmalarının çözümü zorlaştırdığı uyarısında bulundu.’

Talat: AB Kıbrıs'ı bilmeden fikir sahibi oluyor

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs sorununu detaylı bilmeden sürece müdahalelerde bulunmalarının çözümü zorlaştırdığı uyarısında bulundu.’
 
Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Talat, Avrupa Parlamentosunun (AP) nihai oylaması önümüzdeki hafta yapılacak Türkiye karar taslağında Türkiye'ye, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelere destek için "askerlerini derhal çekmeye başlaması, kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması ve KKTC'ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi" çağrısı yapmasına sert tepki gösterdi.
 
Annan Planını kabul eden Kıbrıslı Türklere verdiği izolasyonları kaldırma sözünü "hala raflarda bekleten" AB kurumlarının Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelerde ele alınan konulara müdahalede bulunmasının "ne işe yarayacağını" soran Talat, "Dış müdahaleler yapıcı ve tarafsız olmalı, çözümü teşvik edici yönde olmalı. Sadece bir taraftan talepte bulunulmamalı" dedi.
 
AB KIBRIS SORUNUNDA YAPICI DEĞİL
Cumhurbaşkanı Talat, "AB maalesef Kıbrıs sorununda yapıcı değil. AB kurumları Kıbrıs sorunu konusunda detaylı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor" eleştirisinde bulundu.
 
Avrupa Adalet Divanının Orams davasında aldığı tavsiye kararını örnek gösteren Talat, Lüksemburg merkezli AB yüksek mahkemesinin, AB müktesebatı KKTC'de askıya alınmış olmasına rağmen Rum mahkemelerinin KKTC ile ilgili kararlarının diğer AB üyelerinde de bağlayıcı olduğuna hükmetmesinin "alay edici" olduğunu belirtti.
 
Çözüm olmadan Rumları üye kabul eden AB'nin Kıbrıs sorununun çözümünde "siyasi bir rol oynamaya hakkı bulunmadığını" vurgulayan Talat, AB'nin gerçekten çözüm istiyorsa Rumları bu yönde teşvik etmesini ve bunu somut hale getirmek için KKTC üzerindeki izolasyonları kaldırmasını istedi.
 
KIBRIS TÜRKLERİNİN AB'YE GÜVENİ AZALDI
Kıbrıs Türk toplumunda 2002 yılında yüzde 90'ları aşan AB'ye güvenin, verilen sözlerin tutulmamasıyla bugün çok gerilediğini, hayal kırıklığına neden olduğunu anlatan Talat, AP'de Kıbrıslı Türklere ayrılan iki koltuğun bugün Rumlar tarafından "işgal edildiğine" dikkat çekti.
 
Talat, Kıbrıs sorununun Türk ordusu tarafından yaratılmadığını, sorun çıktığı için Türkiye'nin garantörlük hakları gereği olarak Türk ordusunun Kıbrıs'ta bulunduğunu hatırlatarak, çözüm halinde zaten gerek kalmayacağı için bir geçiş döneminin ardından Türkiye'nin adadaki askerlerini geri çekeceğini ifade etti.
 
Türk tarafının tam tersine Rum tarafında özellikle gençler arasında çözüme desteğin çok düştüğünü, Annan Planı referandumunun da bunu kanıtladığını kaydeden Talat, "Türk eğitim sistemi oldukça özgürlükçü, fakat Rumlarınki, her türlü çözüme karşı olan kilisenin de etkisiyle çok milliyetçi" tespitinde bulundu.
 
Kıbrıs'ta kendi önerileriyle yapılan 3 günlük yoğunlaştırılmış görüşmelerin oldukça faydalı olduğunu anlatan Talat, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle müzakereleri kesmeyecekleri ve sonuna kadar gidecekleri mesajını verdi. (AA, Hürriyet)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Protokol süreci tıkanırsa suçlanan Türkiye olur''
Amerikan-Türk Konseyi Başkanı ve emekli Büyükelçi James Holmes, Türkiye ...
Türkiye Ermenistan rahatsızlığını iletiyor
Türkiye, Ermenistan Anayasa Mahkemesi'nin protokollerle ilgili kararından ...
Hedefte Şiiler var
Irak ve Pakistan'da Şii gruplara saldırılar düzenlendi. 30'dan ...
 
’‘Türkiye orduya yeniden güvenmek istiyor’’
Financial Times gazetesi bugün yayınladığı bir haberde 'Türkiye ...
İsrail'in arabulucu tercihi: İtalya veya İspanya
Suriye ile daha önce Türkiye arabuluculuğunda yürütülen görüşmelerde ...
Rasmussen: Afganistan’’dan çekilme takvimi yok
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, ittifakın 2011 yılında Afganistan'daki ...
 
Almanya ’‘Kavgam’’a hazır mı?
70 yıllık yayın yasağının bitmesinin ardından Adolf Hitler'in "Kavgam" ...
Bir ırk tarih oldu!
Hint Okyanusu'ndaki Andaman Adalarında dünyanın en eski kabilelerinden ...
Mahkemeye Hannibal gibi çıktı!
ABD'de tükürmesiyle meşhur bir mahkum mahkemeye Kuzuların Sessizliği ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva