HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2011 Perşembe - 15:30

Gediz’de yüksek akıllı teknoloji zirvesi

Gediz Üniversitesi, 27 ülkeden tam 629 bilim insanını bir araya getirdi.

Gediz’de yüksek akıllı teknoloji zirvesi

İZMİR - Tübitak, Türksat, BTK ve Petkim’in desteklediği uluslararası sempozyum Kuşadası’nda başladı. Üç gün boyunca insansı robotlar başta olmak üzere bilimde sınırları zorlayan yenilikler ele alınacak
 
Kuşadası, dünya çapında bilimsel bir organizasyona ev sahipliği yapıyor. Mimarı ise Gediz Üniversitesi... İzmir’de eğitim veren Gediz Üniversitesi, Uluslararası Temel Bilimler ve Mühendislikte Hesaplamalar Sempozyumu’nu (International Symposium on Computing in Science&Engineering-ISCSE 2011) ikinci kez gerçekleştiriyor. Pine Bay Oteli’nde başlayan, 4 Haziran Cumartesi günü sona erecek dev zirveye 27 ülkeden (ABD, Cezayir, Arnavutluk, Avustralya, Bahama Adaları, Belçika, Bosna Hersek, Burkina Faso, Fransa, Gambiya, Almanya, Gana, Endonezya, İran, Irak, İrlanda, İtalya, Ürdün, KKTC, Malezya, Mali, Katar, Suriye, Suudi Arabistan, İsviçre, Tunus ve Türkiye) 629 bilim insanı katıldı.

Açılış töreninde Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Pakdemirli, Aydın Valisi Hüseyin Avni Coş ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen de yer aldı. Vali Coş, iki yıldır Kuşadası’nda dünya çapında böyle bir organizasyonun düzenlenmesi nedeniyle büyük memnuniyet duyduklarını ifade etti. Coş, “Bu sempozyum, bilimin yanı sıra dünya barışına, kültürlerin kaynaşmasına, başta Kuşadası olmak üzere Ege’nin ve ülkemizin tanıtımına da katkı sağlıyor” dedi.
Gediz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Akdiş, henüz 2 yıllık bir bilim kurumu olmalarına rağmen böylesine önemli bir buluşmayı 2’nci kez gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Prof. Dr. Akdiş, “Gediz Üniversitesi olarak hedeflerimiz büyük, hep daha iyiye ulaşmayı amaçlıyoruz” diye konuştu
 


Bilimde çığır açan isimler geldi
Sempozyumun koordinatörü, Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Güneş de ISCSE 2011 hakkında bilgi verdi. Prof. Dr Güneş, günümüzdeki yüksek akıllı teknolojinin hazırlayıcılarından ABD Oklahoma Üniversitesi’nden Prof. Abe Ahmad ve Doç. Dursun Delen, Finlandiya Helsinki Üniversitesi’nden Prof. Vesa A. Niskanen, Kanada Toronto Üniversitesi’nden Prof. Burhan Türkşen, Belçika Ghent Üniversitesi’nden Prof. Mike Nachtegael gibi isimlerin geldiğini açıkladı. Prof. Dr. Güneş, yapay zekalı insansı robotların yapılmasını sağlayan, teknolojide sınırları genişleten ve çağımızın bilimi olarak görülen bulanık mantığın (fuzzy logic) fikir babası Prof. Lotfi Asker Zadeh’in de ABD’den katkıda bulunacağını dile getirdi, şöyle devam etti:
 
Türkiye’de ilk, dünyada sayılı
“Tübitak, Türksat, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Petkim, Kavuklar Grubu, Orkide Grubu, Cisco, Mega Telekom, Emarket Turkey’le, Derici Grup’un desteklediği bu önemli buluşmada nanoteknojiden elektrik-elektroniğe tüm mühendislik alanları ele alınacak. 8 farklı salonda 90 oturumun gerçekleştirileceği sempozyumun ana teması, insan beyninin çözüm yeteneğinin makinelere aktarılmasına, esnek düşünme yeteneğine sahip robotların üretilmesine imkan veren bulanık mantık... Tokyo Metrosu, bulanık mantık sayesinde insansız çalışıyor, şu an kullandığımız pek çok ev aleti, makineler ve otomobiller bu sayede akıllı hale geldi. Bu alanda dünya ölçeğinde otorite kabul edilen isimlerin ülkemize konuk olması büyük önem taşıyor. Daha geniş katılımlı olarak ikinci kez yaptığımız sempozyum; Türkiye’de bir ilk, dünyada da sayılı. Yüksek teknolojiye sahip olmak isteyen ülkemize büyük kazanç getirecek. Çünkü, robotlar artık esnek zekaya sahipse, davranış sayıları 120 binin üzerine çıktıysa, sempozyumumuza katılan her biri birbirinden değerli bilim insanlarının bunda büyük payı var. Bu insanlar, benim gibi bulanık mantığa yaşamını adamış kişiler boş durmuyor, daha fazlası için çalışıyor. Yapacakları sunumlarda o yenilikleri öğreneceğiz. Onların anlattıkları, dünya bilimine ivme kazandıracak, teknolojiye yön verecek, aynı zamanda da genç araştırmacıların ufkunu açacak.”

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Evren’in ifadesi evinde alınacak
12 Eylül döneminin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren'in ifadesi sağlık sorunları ...
Hrant Dink suikastinde ilk ceza verildi
Hrant Dink'in ölümünde ihmali olduğu iddiasıyla yargılanan Albay Öz ve ...
Bayraklı’ya orman kanunu mu uygulanıyor?
İçişleri Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılması planlanan ...
 
Yeni Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla ...
Rus rehberleri öldüren içkiler 4 kente dağıtılmış
Bodrum'da 3 Rus rehberin ölümüne neden olan içkiler KKTC'den ithal edildi. ...
‘Derin milletin fedaisi’ gözaltında
Kendisini ‘derin milletin fedaisi’ olarak tanıtan Yusuf Ziya Arpacık 1992 ...
 
Çeşme’de ölü caretta sahile vurdu
İzmir'in Çeşme ilçesi sahilinde ölü Caretta Caretta bulundu.
Deprem simülasyon vagonu 2 Haziran’da İzmir’de
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Hürriyet Treni’yle birlikte 2 Haziran ...
'Kenan Evren yargılanamaz'
12 Eylül soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan 7. Cumhurbaşkanı Kenan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva