HABERLER>GÜNCEL
2 Haziran 2011 Perşembe - 11:17

Bayraklı’ya orman kanunu mu uygulanıyor?

İçişleri Bakanlığı, Denizcilik Müsteşarlığı tarafından yapılması planlanan gözetleme istasyonuna ‘yasalara aykırı’ olduğu gerekçesiyle izin vermeyen Bayraklı Belediyesi hakkında inceleme başlattı. Müfettiş incelemesinin belediyenin gözünü korkutmaya dönük olduğu konuşuluyor.

Bayraklı’ya orman kanunu mu uygulanıyor?

Fatih Yapar/Egedesonsöz/Özel - Başbakanlık Denizcilik Müsteşarlığı tarafından Bayraklı’da Atatürk Ormanı içinde inşa edilmek istenen Gemi Trafik Hizmetleri Merkez Binası ve Trafik Gözetleme İstasyonu yeniden gündeme geldi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin 50. kuruluş yıldönümü nedeniyle gazeteciler anısına oluşturduğu hatıra ormanındaki ağaçların kesilmesiyle birlikte çıkan krizde tartışmalara neden olan inşaat, bu kez Bayraklı Belediyesi’ni sıkıntıya soktu.
 
Gazeteciler Cemiyeti öncülüğünde başlatılan protestoya destek veren ve sınırlarındaki ağaçların kesilmesine tepki gösteren Bayraklı Belediyesi, imar kanunu yönüyle izinsiz yapılan inşaatı mühürleyince, Denizcilik Müsteşarlığı kanalıyla İçişleri Bakanlığı’na şikayet edildi.



Ulaştırma Bakanlığı’nın İçişleri Bakanlığı’na başvurmasının ardından Bayraklı Belediyesi hakkında görevi ihmal ettiği gerekçesiyle inceleme başlatıldı. Konuyla ilgili araştırma yapmak üzere bir mülkiye başmüfettişi görevlendirildi. Kısa zamanda tamamlanması beklenen incelemenin ardından müfettişin verdiği karar doğrultusunda Belediye Başkanı Hasan Karabağ başta olmak üzere ilgili bürokratlar hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek.
 
HER YÖNÜYLE TARTIŞMALI PROJE
İzmirlilerin Cumhuriyet Bayramı gecesi (29 Ekim 2010) sabaha karşı Bayraklı sırtlarındaki Gazeteciler Hatıra Ormanı’ndaki 30 yıllık ağaçların kesilmesiyle haberdar olduğu proje Denizcilik Müsteşarlığı ve Liman Başkanlığı tarafından hazırlandı. İzmir Körfezi’ndeki gemi trafiğini denetlemek, deniz güvenliği, deniz kirliliği, kaçakçılığın önlenmesi gibi amaçlara hizmet edeceği açıklanan gözetleme istasyonu 4 bin metrekarelik alan üzerine kurulacak. İzmir Özel İdaresi’nin de ortak olduğu projenin ihalesinin bile yapıldığı öğrenilirken Denizcilik Müsteşarlığı’nın sadece ‘Koruma kurulu tahsis’ kararıyla inşaata başlayarak hata yaptığı savunuluyor. Özel İdare yönetiminin ‘il genel meclisi’ kararı almadan ihaleye çıkması, müsteşarlığın yürürlükteki imar kanunlarını hiçe sayarak ‘tahsis kararıyla’ inşaata başlaması gibi önemli sorunları olan proje için Orman Bölge Müdürlüğü’nün de yürürlükteki orman kanunlarını hiçe sayarak yüzlerce yetişkin ağacın kesilmesine göz yumduğu iddia edilmişti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin ‘yürütmeyi durdurma’ davası açtığı projenin ‘yürürlükteki imar planlarına aykırı’ davranıldığı, ağaçların yasalara aykırı kesildiği gibi gerekçelerle Bayraklı Belediyesi’nin de itirazı vardı. Bayraklı Belediyesi’nin imar planlarına işlenmeden, inşaat projesi ortaya çıkmadan işe başlanılmasını yasalara aykırı bulmasıyla inşaatı mühürlemesi ortalığı karıştırdı.
 


SAVUNMA İSTEDİ
İnşaat izni konusunda sorun yaşayan Denizcilik Müsteşarlığı, kendi attığı yasa dışı adımlarını görmezden gelerek kanunları uygulayan Bayraklı Belediyesi’ni içişleri bakanlığına şikayet etti. Ulaştırma Bakanlığı’nın başvurusu üzerine görevi ihmal ettiği gerekçesiyle Bayraklı Belediyesi hakkında ön inceleme başlatıldı. Ankara’dan gönderilen müfettişin belediyenin görevini kötüye kullandığı iddiasıyla savunma yapmasını istediği öğrenildi.
 
YATIRIM NEDEN YASAL DEĞİL?
Bayraklı Belediyesi’nin mücadelesine geçtiğimiz günlerde İzmir Barosu da müdahil oldu. Her iki kurumun da önemli hukuksal dayanakları var. Her şeyden önce yapı inşaatı için ruhsat alınmadığı ve imar kanunlarına uyulmadığı gerekçesiyle mühürlenen 4 bin metrekarelik inşaat alanı, birinci derece doğal sit alanı sınırları içinde ve mülkiyeti halen Maliye Hazinesi’ne ait. Ayrıca tapuda halen ‘‘Atatürk Orman Alanı’’ olarak tescil kaydının bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 1/5000 ölçekli imar planında inşaat alanının ‘1.Derece Doğal Sit Alanı’ içinde kaldığı, plan notunda değişiklik yapılmadan inşaata başlanamayacağı, proje merkezinin bir kısmının da askeri alanda kaldığı ortaya atılan önemli bilgiler arasında.
 
Ayrıca yürürlükteki plan notlarında alan için ‘Orman sınırları içine tesis yapılamaz’ ibaresinin konulduğu vurgulanırken inşaatın uygulama imar planının bulunmadığının altı çizildi. SİT kurulundan yapılan ‘alan tahsisinin’ imar planlarını etkilemediği, imar plan değişikliği Büyükşehir Belediyesi ya da doğrudan plan yapma yetkisi bulunan Bayındırlık Bakanlığı’na başvurulması gerektiği vurgulanırken, müsteşarlığın imar planlarını tamamlamadan ihale yapması ve inşaata başlaması kanunlara aykırı görülüyor.
 
ASKERİYENİN GÖRÜŞÜ DE ALINMALI
Bu alanda inşaat yapılabilmesi için Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu’na göre yarısı askeriyeye ait olan arazi için askeriyeden izin alınmaması ise ayrı bir yasal tartışma konusu. Kamu kuruluşlarınca yapılacak ya da yaptırılacak her türlü yapı için, imar planı kararı bulunmasının zorunlu olduğu ifade edilirken tartışmalara neden olan Koruma Kurulu Kararı’nın, arazinin sadece kullanma hakkının devrinin uygun görülmesinden ibaret olduğu, sit alanı plan notlarında öngörülmüş koşulları değiştirmediği ifade ediliyor. Öte yandan Bayraklı Belediyesi’nin sürecin en başında, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğüne konuyla ilgili görüş sorduğu ve yanıt alamadığı da biliniyor.
 
30 METRE YÜKSEKLİĞİNDE 12 KULE YAPILACAK
Orman Bölge Müdürlüğü’nün Ulaştırma Bakanlığı’na tahsisini gerçekleştirdiği alanda yapılacak inşaat için İzmir İl Özel İdaresi tarafından ihale yapılmıştı. Yaklaşık 14 milyon TL’ye mal olacak olan tesisin 450 günde tamamlanması planlanıyor. Türkiye'nin tüm kıyılarını denetleme altına alacak projede 30 metre yüksekliğinde 12 kule olacak.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gülen 3 Haziran 2011 Cuma 08:10

Kimse kimseyi yanıltmasın. Bayraklı Belediyesi en başında izin verdi. Hatta hemen bahane de buldu. "Yeni Belediye olmuştuk, bilmeden" diye. Şimdi toplumsal tepkiden dolayı millet kandırılıyor. İzin verende, numara çekende Bayraklı Belediyesi.

Yorumu oyla      13      6  
rıza 2 Haziran 2011 Perşembe 22:14

Ortada bir oyun olduğu kesin ama bu oyunu oynayan kendini mağdur gibi gösterenler.Bu işler eleştirenlerin işine sın vermek,emekçilerin emeğiyle ekmeğiyle oynamak kadar kolay değil.Önümüzdeki günler çok şeye gebe gibi.``Birilerinin başkanı``çok doğru bir tanımlama....

Yorumu oyla      14      6  
nazım 2 Haziran 2011 Perşembe 18:37

HASAN KARABAĞI DİK DURUŞU NEDENİYLE TEBRİK EDİYORUZ. BİZ BAYRAKLI HALKI OLARAK BAŞKANIMIZIN YANINDAYIZ VE OYNANAN OYUNUN FARKINDAYIZ!!!!!

Yorumu oyla      14      9  
Kadir 2 Haziran 2011 Perşembe 16:37

Hasan beyin en büyük sorunu ekibi. iki yılda belediyeyi kurdu ama ekibini ne yazık ki kuramadı. ekibim diye tanıttığı insanları kısa sürede harcarsa daha çok başı belaya girer. meclis üyeleri arasında ayrım yaparsa onun için çalışan emektarları harcarsa hasan karabağ bayraklının değil ama birilerinin başkanı olarak kalır.

Yorumu oyla      16      6  
devran 2 Haziran 2011 Perşembe 13:15

hasan bey neden aslan gibi kükrüyordu şimdi neden kedi gibi miyavlıyor.haklı ise neden mağdurları oynuyor.yoksa içişleri bakanlığı diğer defterleri açmasından korkuyor olmasın .madem daha önce savunduğu yasalar onu haklı çıkarıyorsa .kedi formatından aslan formatına geçmek için ne bekliyor.eee bu işler böyle .hiç beklemediğin anda bir yerden can sıkan şeyler gelişebilir.bu bir başlangıç .

Yorumu oyla      20      10  
Işık Dikicigil 2 Haziran 2011 Perşembe 11:42

KONTROLSÜZ GÜÇ, GÜÇ DEĞİLDİR. BAZILARI KANUNLARIN ÜSTÜNDE OLMAK İSTİYORSA . ÇÖZÜM SANDIKTIR. YA BİAT KÜTÜRÜ , YA KANUNLARA HERKEZİN UYMASI TERCİH BUDUR. 12 HAZİRAN YA TAMAM YAA DEVAM SEÇİMİDİR. HALK UYANMAZSA İĞNENİN UCU BİREYESEL OLARAK DOKUNDUĞUNDA UYANACAKTIR. BU SÜRE UMARIM TAM DİP NOKTASI OLMAZ.

Yorumu oyla      20      14  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni Yargıtay Başkanı Nazım Kaynak
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla ...
Rus rehberleri öldüren içkiler 4 kente dağıtılmış
Bodrum'da 3 Rus rehberin ölümüne neden olan içkiler KKTC'den ithal edildi. ...
‘Derin milletin fedaisi’ gözaltında
Kendisini ‘derin milletin fedaisi’ olarak tanıtan Yusuf Ziya Arpacık 1992 ...
 
Çeşme’de ölü caretta sahile vurdu
İzmir'in Çeşme ilçesi sahilinde ölü Caretta Caretta bulundu.
Deprem simülasyon vagonu 2 Haziran’da İzmir’de
Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Hürriyet Treni’yle birlikte 2 Haziran ...
'Kenan Evren yargılanamaz'
12 Eylül soruşturması kapsamında ifadeye çağrılan 7. Cumhurbaşkanı Kenan ...
 
Artvin Valisi ve Emniyet Müdürü istifa etti
Artvin'in Hopa ilçesinde dün meydana gelen olaylarla ilgili Artvin Valisi ...
İzmir Barosu’ndan otoyol davası
İnşaatın, Otoyol güzergahında bulunan illerin tarım ve sulak alanlarına, ...
'ÇATI'nın yeni sayısı çıktı
“ÇATI Dergisi”nin son sayısıyla ilgili bilgi veren Ege-Koop Genel Başkanı ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva