HABERLER>GÜNCEL
23 Temmuz 2024 Salı - 00:11

Mordoğan'da yıkıma işletme engeli... 'Demir kazık' direnişi!

Karaburun Mordoğan’da Akdeniz foklarının yaşam alanı olan Ayıbalığı Koyu’na kurulan demir iskeleyi yıkmak için giden İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri işletmeye karadan ve denizden giremedi.

Mordoğan da yıkıma işletme engeli...  Demir kazık  direnişi!

2023 Haziran başında Karaburun’un gündemine gelen Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde bulunan işletmenin kaçak iskelesi aradan geçen bir yıl içinde kurumların yoğun bir şekilde karşılıklı yazışmalarına konu olmuştu.

Dün sabah alınan yıkım kararı gereğince Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskeleye giden İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri yıkım gerçekleştirilemedi. İzmir Belediyesi Zabıta, İtfaiye, Yapı Kontrol, Fen İşleri Yıkım Şubesi ve Çevre Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğü ekipleri Mordoğan Ayıbalığı’ndaki eski adıyla Seal Beach yeni adıyla For You 35 işletmesine giremediler.

İşletme, özel mülk olduğu gerekçesiyle direnç göstererek ekiplerin karadan iskeleye ulaşımını engelledi. Bunun üzerine denizden iskeleye ulaşmak için İzmir’den itfaiye botu çağrıldı. Mordoğan balıkçı barınağından bota binerek iskeleye denizden ulaşmak isteyen yıkım ekibi bu seferde karaya çıkartılmadı.

İşletme personeli ve işletmeye destek veren tatilciler, itfaiye botunun önünde yüzerek çıkışa engel oldu. Sahil Güvenlik Botu tarafından yüzenlere yönelik yapılan uyarılar dikkate alınmadı. Kurumlar arası yetki tartışmasına giren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele,  Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları (ÖÇKB) içinde yer alıyor.

Konuya ilişkin Sualtı Araştırmaları Derneği/Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) ve Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından yapılan ortak açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“...Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içinde, 1/25000 Ölçekli Nazım İmar Planı Plan Hükümlerinde Akdeniz Foku ve yaşam alanlarına ilişkin plan notları da olan Mordoğan Ayıbalığı Mevkii, dünya çapında nesli tehlike altında olan Akdeniz foklarının ülkemizdeki nadir yavrulama ve yaşam alanları arasında. Akdeniz Fokları bu kayalık alanlardaki mağaralarda iki yılda bir yavru doğruyor ve hem insan baskısı hem de doğanın sert koşullarına karşı neslini sürdürmeye çalışıyor. 4,5 ay boyunca mağaralarda yavrusunu emziren Akdeniz Fokları daha sonra mağara dışında yüzmeyi öğretiyor. Akdeniz Foklarının son sığınakları olan bu mağaralar ve çevresindeki karasal ve denizel alanlar özellikle korunması gereken alanlar.  Bu nedenle mağara önü, üstü ve çevre alanının korumadaki önemi büyük.  Yerel yöneticilerin ve bu alanlardan  yararlanan işletmelerin korumada duyarlı davranması öncelikli olmalı. Zira nesli tehlike altında olan canlıların yaşam alanları ile birlikte korunması hem ulusal mevzuatımız hem de taraf olunan uluslararası sözleşmelerde taahhüt altındadır.

Akdeniz Foku ve yaşam alanları titizlikle korunması gerekirken Mordoğan Ayıbalığı’ndaki iskele, doğal yaşam ve  dokunun nasıl  önemsenmeden kullanıldığının somut bir örneği. Karaburun Yarımadası  ÖÇKB kapsamında koruma koşullarının oluşturduğu bir bölge olması gerekirken yanlış uygulamaların cirit attığı bir bölge durumuna geldi.  Mordoğan Ayıbalığı’nda 1 yılı aşan sürede ruhsatsız bir iskele’nin kurumların yetki tartışmalarıyla ayakta kalması ve bu ayakta kalışa kurumların  seyirci kalması çözüm üretememesi üzüntü verici.  Turizm sezonu öncesi ortadan kaldırılması gereken kaçak iskele yıkımının  temmuz ayına kadar ertelenerek  gelmesi ve yıkımının gerçekleşmemesinden tüm ilgili kurumlar sorumlu.

Kıyı alanlarında benzer kaçak yapılaşmaların tekrar yaşanmaması adına Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nden  Karaburun-Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planları sürecinde Mordoğan Ayıbalığı Mağarası denizel ve karasal alanını “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak ilan etmesini bekliyor ve Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin ivedilikle yıkılmasını talep ediyoruz...”

NE OLMUŞTU?
Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’nde  Haziran 2023’te sezon açılışı yapılan işletmenin Akdeniz Foku ve yaşam alanı içinde olan ayrıca kıyı kanununa da aykırı yapılan kaçak iskelesi, ilgili yerel birimlerce görülmediği beyan edilmiş, yerel halk tarafından da protesto edilmişti.  

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin 2023 Haziran’dan bugüne takibini yaptığı Mordoğan Ayıbalığı Mevkii’ndeki kaçak iskele konusu ile ilgili yapılan yazışmalar, incelemeler ve basın duyuruları sonucunda; Mordoğan Ayıbalığı’ndaki şikayete konu olan iskele için alınmış bir izin bulunmadığı, kiralama, tahsis, işletme hakkı veya kullanma izninin olmadığı, bina niteliğinde olmasa dahi, yapı olarak kabul edilen iskele vb. imalatlar için ruhsat alınmasının yasal bir gereklilik oluşturduğu bu nedenle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletmeye ait bu kaçak iskelenin ruhsatsız olduğu İzmir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilgili birimlere iletilmişti. Ayrıca, Ulaştırma Bakanlığı’nın Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürlüğü Mordoğan Ayıbalığı’ndaki iskelenin Bakanlık izni olmadığını resmi yazıyla SAD-AFAG’a bildirmişti.

Ruhsatsız yapılan kaçak yapılara ilişkin İmar Kanunun ilgili maddeleri ve Kıyı Kanununun ilgili hükümleri Karaburun Yarımadası ÖÇKB sınırları içinde, ruhsatsız yada ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapılması halinde yasal iş ve işlemleri gerçekleştirmenin öncelikle Karaburun Belediye Başkanlığı’na ait olduğu yasal süre içinde bu işlemler gerçekleştirilmiyorsa İzmir Büyükşehir Başkanlığı’nın “İmar Denetim Yetkisi “ ile Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskelenin yıkımını gerçekleştirmesi gerektiği İzmir Çevre Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından ilgili birimlerle paylaşılmıştı.

Sonuç itibariyle Mordoğan Ayıbalığı’ndaki kaçak iskele’nin yıkım işlemini bir yıl süren yazışmalar sonucunda Karaburun Belediyesi  yerine İzmir Büyükşehir Belediyesi üstlenerek bu konuda yapılacak iş ve işlemleri yürüteceğine dair ilgili birimleri bilgilendirmişti.

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi’nin 10 Mayıs’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni göreve çağıran basın duyurusu sonrası İBŞB web sayfasından ” ...“Başkanlık Oluru” kapsamında 3 Mayıs 2024 tarihinde söz konusu işlemin sorumlusu durumundaki işyerinin yetkililerine tebligat yapılmıştır. Tebligatın ardından 15 günlük zorunlu yasal sürecin tamamlanmasıyla birlikte yıkım işlemi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülecektir...” denilerek bir duyuru yapılmıştı.

SAD-AFAG ve Karaburun Yerel Fok Komitesi son süreçte bu yıl içinde Mayıs ile Temmuz ayları arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iletişimlerini sürdürerek sürecin takibini yapmıştı.   

Bu arada, Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) tarafından konuyla ilgili mevzuata kesin aykırılık gösteren Mordoğan Ayıbalığı’ndaki işletme ve Karaburun Belediyesine  yapılan suç duyurusu süreci de devam ediyor.. 

 
İngiltere'den Gazze için ateşkes çağrısı
 
Hurdaya dönen araçlardan sağ çıktılar... Mucize kurtuluş!
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Muhammet Öztürk 26 Temmuz 2024 Cuma 22:59

Ayı Balığı koyu mafya çetelerin elinde

Yorumu oyla      0      0  
Mustafa 24 Temmuz 2024 Çarşamba 20:17

Kaçak ne varsa yıkılmalı ve denetim sıkılaştırılmalı teşvik gibi cezalar verilmemeli

Yorumu oyla      0      0  
Atilla Kamar 23 Temmuz 2024 Salı 21:53

Beşoklar öncelikle dış alanı büyüttü, Bolca konteyner yerleştirdi, sonra kiraya verdi. Seal diye bilinen otelin 3/2 si kaçaktı önce satın aldı sonra yapsatçıya verdi, otelden 100 üzeri apart daire çıktı takriben 1/2 yapsatçı ya ve gerisi beşoklara gitti. 5 milyona alınan otel 2-3 yıl bekledi her daire 4 otel parasına gitti. Bu ve buna benzer işler hepsi parti ve temsilcileri tarafından takip edildi. Simdiye kadar görev yapan SHP, CHP, ANAVATAN partileri gücü yetmedi.

Yorumu oyla      0      0  
Recai doğaç 23 Temmuz 2024 Salı 20:46

Usulsüz yapılan her türlü işlem iptal edilsin, çünki emsal teşkil ederek garabet yapılarla heryer çirkinleşiyor ve işgalciler çoğalıyor.

Yorumu oyla      0      0  
Murat 23 Temmuz 2024 Salı 19:46

Akşam saatlerinde başlayıp sabaha kadar devam eden yüksek sesli kahredici müzik sesleri de işin çabası. Jandarmayı arayıp şikayette bulunuyorsun ama o''nu da takmiyorlar onlar da söz geçiremiyor yeterli olamıyorlar. Yuksek desibelden gürültüye biz dayanamiyoruz fonlar ne yapsın.

Yorumu oyla      0      0  
Fadime Atalay şeyler beach bakmak için bile giremiyoruz.Kıyılar halkındır 23 Temmuz 2024 Salı 19:06

Bunca senedir burası ?oktan yıkılmalı ve halka a?ılmalıydı

Yorumu oyla      0      0  
mehmet 23 Temmuz 2024 Salı 17:11

yedirmislerdir rüşveti doğa foklar kimin umurunda reziller

Yorumu oyla      2      1  
Izmirli 23 Temmuz 2024 Salı 15:19

Kısacası yıkım gerçekleşmemiş..bu durumu görmezden gelen herhangi bir işlem yapmayan ,açılışına gittim ama iskeleyi görmedim diyen belediye başkanı söz konusu vatandaşın tek katlı köy evlerini yıkmaktan hiç çekinmiyor..ama bu arada zenginlerin kaçak villalarina dokunmuyor..

Yorumu oyla      3      1  
23 Temmuz 2024 Salı 14:18

Oradaki işletme her sene elini kolunu sallaya sallaya daha da genişliyor kimse dur diyemiyor. İşletme yetkilileri vatan hainliğiyle yargılanmalı.

Yorumu oyla      5      0  
Eyup Hurşit Özlale 23 Temmuz 2024 Salı 13:26

Maalesef o işletme Beşoklar''a ait. Devletin kolluk kuvvetleri müdahil olmuyor.

Yorumu oyla      3      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir aile kazada yok oldu!
Adana'da baraj gölüne düşen otomobilde aynı aileden 4 kişinin öldüğü kaza ...
Atatürk Anıtı'nı baltayla saldırmıştı: Ben Mesih'im!
Kayseri'de Atatürk Anıtı'na saldıran dayı ile yeğenin duruşmasına devam ...
Minibüsçüler arasında taşlı sopalı kavga!
Adana'da bu kez minibüs şoförleri taşlı sopalı kavgaya tutuştu. Yolcular ...
 
'Kuyu 10' operasyonunda 6 tutuklama
Karabük merkezli 3 ilde düzenlenen 'Kuyu-10' operasyonunda elebaşılığını ...
Dini değerlere hakaret eden kişiye gözaltı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bir röportajda, İslami değerlere saldıran ...
BMGK'da terör örgütü açıklaması: Aktör muamelesi yapılmamalı
Türkiye'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmet ...
 
Murat Kurum, Haluk Levent ile buluştu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sanatçı Haluk ...
Vahşi cinayette savunma: Aşık olduğunu söylemiş!
Bursa'da boşanma aşamasındaki eşi Seher Kındaç'ı (42) başına merdane ile ...
İzmir'deki kan davası cinayetinde karar!
İzmir'in Menemen ilçesinde evlerine dönerken sokakta silahlı saldırıya ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'İzmir Marşı'nın şahane hikayesi!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Büyük bir ressamın, yazarın ve tiyatrocunun ardından
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzük değişirse CHP değişir mi?
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bir Portre: İlyas Seçkin
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva