HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
15 Şubat 2012 Çarşamba - 18:45

Flaş! 60 Yaş Kartında müjdeli haber!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Sayıştay Daireler Kurulu kararıyla 1 Şubat itibariyle iptal ettiği 60 yaş kartlarıyla ilgili önemli bir adım attı. AK Parti’nin etkin muhalefeti ve vatandaşlardan gelen talep kararda etkili oldu.

Flaş! 60 Yaş Kartında müjdeli haber!

FATİH YAPAR/ EGEDESONSÖZ -İzmir’de toplu ulaşımdan indirimli yararlanan 60 yaş ve üzeri vatandaşların yararlandığı kartların iptal edilmesi siyasi arenada büyük yankı uyandırırken, 1 Şubat’tan itibaren iptal edilen 60 yaş kartlarına dair önemli bir adım atıldı. 45 bin kişinin kullandığı kartları Ankara modeliyle yeniden getirmek için çalışma başlatan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ESHOT'un yönetmelik değişikliğini meclise 'başkanlık önerisiyle' getirdi.
 
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin bu akşamki toplantısında ‘başkanlık önergesi’ olarak gelen madde ile yeniden düzenlenen 60 yaş kartlarıyla ilgili uygulamanın önümüzdeki günlerde Sayıştay onayından sonra yeniden yürürlüğe gireceği açıklandı. Büyükşehi Belediyesi'nin Hukuk Komisyonu'na gönderilen karar Cuma günü yapılan toplantıda onaylanacak. Daha sonra da resmi yazı ile Sayıştay'a gönderilecek.
 
SAYIŞTAY KARARIYLA ÜZÜLEREK İPTAL EDİLMİŞTİ
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun önerisiyle meclise getirilen önergede ‘vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine’ ibaresi dikkat çekerken, AK Partili milletvekillerinin topa tuttuğu Büyükşehir Belediyesi, 1 Şubat öncesinde ‘Sayıştay kararıyla üzülerek iptal ediyoruz’ diye duyurduğu 60 yaş kartlarını düzenleyerek yeniden yürürlüğe sokmaya hazırlanıyor.
 
İLKNUR DENİZLİ MUHALEFETİN LOKOMOTİFİ OLDU
ESHOT toplu ulaşım yönetmeliğinin yeniden düzenlenerek Sayıştay’a gönderileceği, daha öncekinde olduğu gibi olumsuz görüş bildirilmemesi halinde toplu ulaşımda 60 yaş uygulamasının yeniden başlatılacağı açıklandı. Başkan Aziz Kocaoğlu’na siyaseten de zor anlar yaşatan iptal kararı başta AK Parti Milletvekili İlknur Denizli olmak üzere çok sayıda milletvekilinin eleştirisiyle siyasal bir boyut kazanmıştı. Özellikle Kocaoğlu'nun eski Danışmanı AK Parti Milletvekili İlknur Denizli, 60 yaş kartlarındaki iptal kararının yanlışlığına vurgu yaparak, işi 'mağdurlara mektup yazmaya' kadar getirmiş, yapılan muhalefette başı çekmişti.

ANKARA MODELİYLE UYGULANACAK
60 Yaş Kartları'nda kaldırılan düzenlemeyi aynen geri getirmeye 'Sayıştay Kararı' nedeniyle çekinen Başkan Aziz Kocaoğlu’nun yeni düzenlemede ‘Ankara modelini’ esas aldığı öğrenildi. Ankara’da olduğu gibi trafiğin yoğun olduğu saatlerde 60 yaş ve üzeri vatandaşların bu kartları kullanamayacağı, diğer saatlerinde ‘indirimli’ ulaşım imkanı sağlayacağı belirtilti. 60 yaş kartı için daha önce belirlenen 750 biniş imkanı kalırken saatler de netleşti. Yeni yönetmeliğe göre 60 yaş üstü kişiler kartları sabah 10:00-16:00 ile akşam 19:00-24:00 saatleri arasında kulanabilecek. ESHOT yetkilileri, başkanlık önergesiyle yeniden düzenlenecek yönetmelikte daha önce yıllık 175 TL fiyatın da UKOME tarafından yeniden belirleneceğini söyledi.
 
ANKARA’DA NASIL?
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ndeki uygulamaya göre metro ve otobüslerde tam binişler için 1.75 TL alınıyor. Öğrenci ve öğretmenlerin 1.30 TL ödediği sistemde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı süreli biniş yöntemi uygulanıyor. İzmir’de olan 90 dakika içerisindeki sınırsız biniş Ankara’da 75 dakika alarak sürdürülüyor. İzmir’de ikinci ve devamındaki binişler için ücret talep edilmezken Ankara’da her biniş için 58 Ykr alınıyor. İzmir’de iptal edilen fakat Ankara’da uygulaması devam eden 60 yaş kartı ise 60 yaşından gün alan herkesi kapsıyor. Yıllık sadece 70 TL para ödeyen 60 yaş üstü herkes toplu ulaşımdan sınırsız yararlanıyor. Ankara’da sınırsız biniş hakkına sahip olan 60 yaş üstü herkes istediği zaman ulaşım imkanlarından ücretsiz yararlanamıyor. Kart, sabah saat 10:00 ile 16:00 ve akşam 19:00 ile 24:00 saatleri arasında kullanıyor. Kart sahibi yaşlılar Ankara trafiğinin yoğun olduğu mesai başlangıcı ve bitiş saatlerinde tam bilet uygulaması kapsamına sokuluyor.
 
45 BİN 384 KİŞİ KULLANIYORDU
İptal edilmeden önce 45 bin 384 kişinin yararlandığı uygulamanın devamı yönünde alınan kararda vatandaşlardan gelen yoğun talep kadar AK Parti’nin yürüttüğü etkili muhalefetin de rolünün olduğu konuşuluyor. Sayıştay’ın zimmet kararından çekinen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Ankara modelini esas almalarında da olası zimmet kararında Ankara’yı örnek gösterme amacının yattığı kaydediliyor. İzmir metropol alanda 12 yıldır uygulanan ve Sayıştay Daireler Kurulu’nun ’60 yaş kartları yasaya uygun değil’ şeklindeki kararından sonra tamamen iptal edilen kartların yeniden verilmesi için baskı gruplarının da ciddi çabası vardı. Kartların iptalinden sonra ‘Hukukçularımla görüşüyoruz. Çıkar yol bulursak, kartları yeniden veririz’ açıklaması yapan Başkan Aziz Kocaoğlu, uzun süre bakanlar kurulundan 60 yaş kartları için özel izin talebinde bulunmuştu.
 
İzmir’de söz konusu kartlardan yararlanma hakkı bulunan yaklaşık 570 bin kişi yaşarken sadece 60-65 yaş arasında 200 bine yakın kişi bulunuyor. Öte yandan İzmir'de 65 yaş kapsamına giren yaşlı, emekli ve malul durumu nedeniyle zor şartlarda kaldığı için Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı yasadan yararlanan 2 bin 559 kişi bulunuyor.
 
İZMİR’DE İLK YAŞANIYOR
Meclis toplantısında, Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği kararı geri almasının kendilerini mutlu ettiğini belirten AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, İzmir’de bir ilkin yanında aynı zamanda garabetin de yaşandığını ifade etti. Merhum Başbakan Bülent Ecevit döneminde 2002 yılında çıkan uygulama ile verilen ve 10 yılı aşkın süredir devam eden sistemi kaldırmanın belediyenin yeni aklına geldiğini anlatan Çakar, “ İzmir’de engelliye verilen kartların kısıtlanması, 60 yaş kartının Sayıştay’a gönderilmesi ve gelen öneri niteliğindeki karara göre iptal edilmesi gibi ilkler yaşıyoruz. Belediyenin bahane üretmesi bizi üzüyor. 2002 yılından bu yana uygulanan sistem ile ilgili verilmiş bir karar, itiraz, yazılı belge ve uyarı niteliğini taşıyan doküman, çıkartılan bir zimmet var mı? Hayır yok. O zaman bunu iptal etmek aklınıza yeni mi geldi? ESHOT yanlış yönetildiği için zarar ediyor. Büyükşehir Belediyesi de bu zararı kapatmak için böyle kararlar alıyor” diye konuştu. Çakar ayrıca, meclis toplantısı öncesinde salonun önüne kurulan 60 yaş kartı ile ilgili imza kampanyası stantı için, "Biz burada sorunun çözümü için karar alırken dışarıda stant kurulması olayın sabote edilmesi anlamına gelir" ifadelerini kullandı.

 
KANUNLARI YOK SAYAMAZSINIZ
Büyükşehir Belediyesi’nin kanunları uygulamak zorunda olduğunu ifade eden CHP Grup Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, “ Yusuf Kenan Çakar keşke İmar Komisyonu’nda olduğu gibi sakin ve sessiz dursa. Bir cümle ile söylenecek şeyi yüz cümle ile anlatıyor. Belediyeyi incelemeye gelen müfettiş ve denetmenler sokaktan gelmiyorlar. Onların da kanun, yönetmelik bilgileri var. Yıllardır gönderilen yönetmeliği onaylayan Sayıştay bu kez bir şey buldu ve ‘olmaz’ dedi. Belediyenin para sorunu yok. Kanunları yok sayamazsınız. 1936 yılında bile çıkan ve halen yürürlülükte olan kanunlar var. Biz kartların kullanımını keyfimizden mi iptal ediyoruz?” dedi.
 
ZİMMET ÇIKIYOR
AK Partililerin eleştirilerinin ardından söz alan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, belediyenin sadece yasal olarak işe gidiş ve dönüşleri karşıladığını ifade etti. Bu yüzden günlük iki biniş hakkı olan paranın yatırılabileceğini anlatan Çalkaya, “Bugün belediyeye müfettiş geldi ve inceleme başlattı. Daha önce belediyenin 90 dakika içinde sınırsız biniş sistemi olmadığı için günlük gidebileceği ve binebileceği araç sayısı üzerinden ortalama rakam tespit ediliyordu. Artık bu yok. Belediye, çalışanının geliş ve gidişinden başka para öder sınırsız biniş hakkı tanırsa suç işlemiş oluyor. Müfettişler bunun hesabını soruyorlar. Artık belediye sinemaya, pazara gidişin parasını ödeyemeyecek. Bizim belediyemiz hakkında yapılan incelemenin sonucunu çıktığında önünüze getiririm. Memura fazla ödeme yapılırsa zimmet çıkar” diye konuştu.
 
ZAAFİYET VAR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yerine meclisi yöneten Belediye Başkan Vekili Prof. Dr. Adnan Oğuz Akyarlı, “Sayıştay, bizim ilk gönderdiğimiz yönetmelikte olduğu gibi durumu kabul etmez ve geri gönderirse iş çözümsüz hale gelir. O zaman Bakanlar Kurulu’nun vereceği karardan başka çıkış yolu olmaz.” dedi.
 
Öte yandan AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, hafta içinde KESK’e bağlı Tüm Bel-Sen’in karışmasına ve olağanüstü genel kurul kararı alınmasına neden olan paso krizini de gündeme getirdi. İşçilerin aldığı 185 TL ile memurların aldığı 105 TL arasında fark olduğunu bunun da adaletsiz ve eşitsiz bir durum ortaya çıkarttığını ifade eden Çakar, “ Ortada bu karara imza atan sendikanın da zafiyeti var” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 29 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
nural ünverdi 2 Nisan 2012 Pazartesi 23:26

izmir büyük şehir belediyesi 60 yaş kartlarıyla ilgili 10 yıllık olagan bir uygulamadan neden rahatsızlık duydu bir türlü anlıyamıyorum.yaşlı ve engelli vatandaşlardan bögle bir hakkı almış olmasını kınıyorum ve yeniden kartları istanbul ve ankaradaki gibi 60 yaşındaki büyüklerimize verilmesini bekliyorum.her ildeki 60 yaşı ve üstü vatandaşımız aynı hakka sahipdir izmir bu konuda cifte standart uygulayamaz ayda bir izmire cicek diyip söküyorsunuz kısıtlamanızı oradan yapın.SAYGILARIMLA...

Yorumu oyla      13      6  
Hilmi Dülger 16 Şubat 2012 Perşembe 14:27

Ağa ile marabanın yolculuğu boyunca yaşanan ve sonunda Ağam biz bu ... niye yedik diye biten fıkra aklıma geldi.

Yorumu oyla      12      7  
baris 16 Şubat 2012 Perşembe 12:45

Ne yani böyle daha mı iyi oldu? AKP'ye bravo, oy için İzmir halkının hakarında kayıplara sebep olup, pişkin pişkin konuşuyorlar.İzmir'in bu halktan yana uygulması diğer belediyelere örnek olması gerekirken, Ankara'nın sınırlandırılmış uygulaması dayatılıyor.

Yorumu oyla      14      8  
sak 16 Şubat 2012 Perşembe 11:52

Son söz gazetesine ricam.Üç büyükşehir belediyesindeki toplu taşıma fiyatları ve işleyişini tüm ayrıntılarıyla yazın herkes öğrensin.Su fiyatınıda yazın.Bakalım bilip bilmeden ahkam kesenler ne diyecek özür dileyeceklermi ? Hodri meydan ne dersin Cemil Kavaklı yazsınlarmı ?

Yorumu oyla      15      6  
sak 16 Şubat 2012 Perşembe 11:38

Cemil Kavaklı,sen ve senin zihniyetindekiler düşüne biliyor mu ? Sizlerin düşünmesi,sorgulaması yasaktır.Sizler düşünebilin yeter yanlışı ,doğruyu, hırsızı,dürüstü,çalışmıyanı ,çalışanı ayırt etmeyi öğrenirsiniz başkasının aklına tetikçilik yapmassınız hadi hayırlısı.

Yorumu oyla      14      6  
16 Şubat 2012 Perşembe 11:15

bay x, sorun memur sendikasından kaynaklanmıyor,bırakın memur pasosunu, sendikacılar belediye başkanlarına ulaşamıyor, sosyal demokrat ya belediye başkanları sendikacılar ile görüşebilecek kadar zamanları yok,özellikle bayan belediye çalışanları paso gösterdiğinde bazı otobüs şoförlerinden ağza alınmayacak hakarete tabi kalıyorlar,yazıklar olsun çalışan memuruna bir pasoyu çok görenlere...

Yorumu oyla      16      6  
Cemil Kavaklı 16 Şubat 2012 Perşembe 10:39

Hadi diyelim biz muhalifiz Çiçek gibi belediye başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kıymetini anlamıyoruz. Olabilir. Peki kendini “parti emekçisi” “Öz CHP’li” “babadan CHP’li” gibi sıfatlarla onurlandıran değerli hemşerilerim metroyu, fuar alanını, at yerine eşek almayı bir kenara bıraksalar bile, 60 yaş kartı işine bakıp, İyi ki CHP’ye iyi ki Aziz Kocaoğlu’na oy vermişiz diyorlar mıdır? Bence CHP’ye oy verenlerin yarısı bin pişmandır.

Yorumu oyla      19      10  
bay x 16 Şubat 2012 Perşembe 10:35

çamuru atacagınız adres sayın başkan aziz kocaoğlu olmamalı lütfen çamur atıpta herhangi bi iz bulaştırmayın sayın başkana sosyal belediyecilik adına izmir büyüksehirbelediyesi,dikili belediyesi ... örnekleri dışında bildiğiniz başka belediyeler varsa yazında bizde bilelim. bence sorun memur sendikalarından kaynaklanıyor yol parasını maaşa yansıtacagına serbest biniş hakkı neye tekabül ediyorsa para yerine verilebilirdi böylece meur arkadaşlarda sıkıntıya girmezdi......

Yorumu oyla      17      9  
Mesut Yıldırım 16 Şubat 2012 Perşembe 10:27

AKP direnmese etkili muhalefet yapmasa 60 yaş kartları gitmişti. Önce İzmirlileri korudukları için AKP’li siyasetçilere teşekkür edelim. Sonra Murat Bakan’a selam çakalım ve kendisine ücretsiz danışmanlık yapalım. Bir “Siyasette tecrübesizlik hata yaptırır. İki “Hem tecrübesiz hem hırslı olursan daha büyük hata yaparsın. Üç “öne atılmadan etrafına bakacaksın beni öne süre sonra yarı yolda bırakırlar mı diye” Dört en önemlisi“Dersini çalışacaksın açıklama yaptığın mevzuya Fransız kalmayacaksın.

Yorumu oyla      20      8  
16 Şubat 2012 Perşembe 10:26

Umarım önerim yetkililer tarafından dikkate alınır ve uygulanır.Bu yaptığım tespiti uygun platformlarda dile getirilirse faydalı olacağına inanıyorum. Bürokratların, meclis üyelerininde aklına yatacağına inanmaktayım.

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeni fuar alanında işlem tamam
Büyükşehir Belediyesi’nin 337 bin metrekare üzerinde yapacağı Yeni Fuar ...
Aziz Kocaoğlu, Başkan Durak’ı ziyaret etti
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Karşıyaka Belediye Başkanı ...
Büyükşehir’den İGİD başkanına şok!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Genç İş Adamları Derneği ( İGİD) Başkanı ...
 
Bornova’dan 60 yaş üzeri vatandaşlara özel hizmet
Bornova Belediyesi’nin 2.5 yıl önce başlattığı ve Sağlık Bakanlığı’na ...
Gaziemir’de sevimli dostlara sıcak yuva
Gaziemir Belediyesi, sokak hayvanları için yaptığı çalışmalara bir yenisini ...
Yaşayan müze Narlıdere’de tarih canlanıyor
Narlıdere’nin ilk yerleşim yeri olan Tahtacı Türkmen Alevilerinin kurduğu ...
 
Karşıyaka'dan sevgililere özel konser
Karşıyaka Belediyesi Sevgiler Günü’nde, aşklarını yaşamak isteyen Karşıyakalılar ...
GAZİGEM öğrencilerine sirk sürprizi
Gaziemir Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi’nde ücretsiz dershane hizmeti ...
Konak 14 Şubat'ta sevgiye doydu
Konak Belediyesi 14 Şubat Sevgililer Günü’ne özel ‘sokak partisi’ düzenledi. ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva