HABERLER>EKONOMİ
10 Ekim 2011 Pazartesi - 08:41

EXPO yarışındaki İzmir'e dişli rakipler!

EXPO 2020 Son başvuru tarihi 2 Kasım yaklaşırken, İzmir ve Tayland'ın Ayatthuya şehrinin ardından, Rusya'dan Yekaterinburg'un da resmen aday olması bekleniyor.

EXPO yarışındaki İzmir e dişli rakipler!

İZMİR - İzmir ile Tayland'ın Ayatthuya şehrinin resmen aday olduğu EXPO 2020'ye adaylık başvuruları için son 3 haftaya girilerken, heyecan da doruğa çıktı. Başvuru için son tarih olan 2 Kasım'a 3 hafta kala Rusya Federasyonu'nun Yekaterinburg şehrinin resmi başvurusu beklenirken, son günlerde Brezilya'nın Sao Paulo kenti ile Katar'ın da adı EXPO 2020 için geçmeye başladı.

EXPO'yu düzenleyen Uluslararası Sergiler Bürosu Başkan Yardımcısı Necil Nedimoğlu, "Şu an itibariyle bizden ve Tayland'dan başka resmi başvuru yok. Rakipler çok önemli değil, İzmir kendisiyle yarışmalı" dedi.
 
YENİ RAKİPLER
EXPO adayı İzmir, bir yandan bugün EXPO'nun başkanı, genel sekreteri, yönlendirme ve yürütme kurulu üyelerinin belirlenmesinin beklendiği Bakanlar Kurulu'nu beklerken, bir yandan da Kasım sonundaki Paris'te yapılacak EXPO sunumuna hazırlanıyor. Öte yandan da İzmir gözünü EXPO 2020'de yeni rakip çıkma olasılığına dikti.

EXPO 2015 organizasyonu için Milano ile yarışan İzmir'in EXPO 2020'de şu an tek resmi rakibi Güneydoğu Asya ülkesi Tayland'ın Ayatthuya şehri. Daha önce EXPO 2020 için onlarca şehrin aday olması beklenirken, küresel ekonomik kriz nedeniyle aday beklentisi giderek azaldı. 'Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar: Herkes İçin Sağlık' temasıyla EXPO'ya aday olan İzmir'e karşı Ayatthuya 'Dengeli Hayat, Sürdürülebilir Yaşam' başlığı ile yarışa katılıyor. Son günlerde dünyanın en zengin ülkesi olan Arap Yarımadası'ndaki Katar'ın da EXPO'ya başvurma ihtimali konuşulmaya başlandı. 2022 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Katar, bu organizasyon için yaklaşık 50 milyar dolar para harcamayı planlıyor.
 
SAO POULO İHTİMALİ
Öte yandan Brezilya'nın Sao Paulo kenti de son başvuru tarihine 3 hafta kala, olası adaylar arasında görünüyor. Sao Paulo, Şangay'da yapılan EXPO 2010'u çok yakından takip etmişti. Ancak bir grup Lübnan kökenli işadamının çabalarına Brezilya hükümeti EXPO sürecine henüz destek vermedi. Rusya'nın Ural Dağları'ndaki enerji şehri Yekaterinburg ise Rusya Federasyonu'nun desteğini almış durumda. Fakat Rusya şu ana kadar Uluslararası Sergiler Bürosu'na adaylık için başvurmadı. Küresel ekonomik kriz içindeki Amerika şehirleri ise EXPO konusunda bir çaba içinde görünmüyor.

Merkezi Paris'te olan Uluslararası Sergiler Bürosu'nun (BIE) Başkan Yardımcısı Necil Nedimoğlu, şu ana kadar Türkiye ve Tayland dışında EXPO 2020'ye resmi başvurunun olmadığını söyledi. İzmir'e bir ya da daha fazla rakip çıkmasının önem taşımadığı dile getiren Nedimoğlu, İzmir'in EXPO'yu kazanma şansının yüksek olduğunu belirterek, "İzmir EXPO'da kendi ile yarışmalı" diye konuştu.(Sinan Doğan/Yeniasır)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EXPO için kan kardeşliği önerisi
Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, EXPO 2020'nin İzmir'de ...
Kıdem tazminatında çalışana 3 seçenek
Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, "Şayet, bu model aynen TBMM'den geçirilirse, ...
Turizmde hedef 30 milyon turist, 20 milyar dolar gelir
Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde Uluslararası Skal Dernekleri Federasyonu tarafından ...
 
Egemek’ten İzmir’e ikinci Apple mağazası
Geçtiğimiz günlerde markanın yaratıcısı Steve Jobs’un hayata veda ettiği ...
Turkcell Yönetim Kurulu'nun istifasını istedi
Turkcell’in kurucusu ve fikir babası olan MV Holding Başkanı Murat Vargı, ...
Deniz Otobanı'nın startını Yıldırım verdi
Manisa Organize Sanayi Bölgesi'nde yönetim ve İnci Lojistik tarafından ...
 
Kruvaziyer Zirvesi’ne “cenaze” ertelemesi
İzmir Ticaret Odası evsahipliğinde, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ...
Apple'ın yeni mağazası yarın açılıyor
Türkiye’nin dijital yaşam koçu Bilkom, yeni Apple mağazasını iş ortağı ...
Kredi borçlularına TMSF'den iyi haber
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), bireysel borçlular için uyguladığı ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva