HABERLER>GÜNCEL
22 Haziran 2011 Çarşamba - 12:13

İzmir’de gündem kentsel dönüşüm

Seçim süresince AKP ve CHP arasında proje yarışına dönüşen İzmir’de Kentsel Dönüşüm için bir komisyon kuruluyor.

İzmir’de gündem kentsel dönüşüm

İZMİR – Milliyet Ege Köşe yazarlarından Dilek Gappi seçim süresince proje yarışına neden olan İzmir’de Kentsel Dönüşüm tartışmalarını konu aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “Kentsel Dönüşüm Konseyi” önerisini yazan Gappi, İzmirli sektör temsilcilerininde konseye olumlu baktığını ve yer almak istediklerini köşesine taşıdı.

İşte Dilek Gappi’nin köşe yazısı:

Kentsel Dönüşüm Konseyi kuruluyor
Fransa Hükümeti’nin önde gelenlerinden biri, Napolyon’u bir muharebede eleştirmeye kalkışıp parmağını harita üzerinde gezdirerek: “Önce şurasını almalıydınız, sonra buradan geçerek ötesini zaptetmeliydiniz” gibi fikirler belirtmeye başlayınca, Napolyon: “Evet, onlar parmakla alınabilseydi dediğin gibi yapardım” demiş.

Bu anekdot İzmir’de seçim süresince sık sık aklıma düştü.
Seçimde İzmir, Ak Parti ile CHP arasında seçimin gözde kenti olunca, fikirler, öneriler, projeler havalarda uçuştu. ‘Ben olsam şöyle yapardım ‘diyen diyene.
Bunların arasında kalan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun durumu biraz Napolyon’a benzedi... Elinde belediye bütçesi, kentin bitmez tükenmez sorunları, bir yandan operasyon sıkıntısı derken neredeyse kendi partisinden bile, sağdan soldan herkes Başkan’a öneri verir hale geldi. 
O ise büyük projelerin kolay olmadığını, berisinde uzun araştırmalar olduğunu anlatmaya çalışıyor.

* * *
İzmir için gözalıcı, cezbedici birçok proje ortaya atılırken, bana göre öncelik alması gereken çalışma ‘Kent Dönüşüm Projeleri’ olmalı.
Sahil bandının arka taraflarında, iç bölgeler çarpık yapılaşmalarla dolu.
Nacizane ‘önce kentsel refah ve eşitlik sağlamaya meyilli projeler başlasın sonra körfeze tüp geçit gibi vizyon yaratacak projelere geçelim’ diyorum.
Açık konuşalım bu konuda şimdiye kadar Toplu Konut İdaresi (TOKİ) İzmir’in yüzüne bakmadı. Başka kentlerde başka ideallerin peşindeydi. Ancak şimdi Başbakan Erdoğan da doğru bir teşhisle İzmir için en çok bu konunun üzerinde duruyor.
Sonuçta sıra İzmir’e geldi.
Büyükşehir ise şimdilik çalışmaları kendi olanaklarıyla götürmeye çalışıyor. Kadifekale’de oldukça başarılı oldu. Agora ve civarında da önemli kamulaştırmalar yaptı. Bayraklı, Cennetçeşme, Limontepe, Aktepe’de kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürüyor.
Başkan da söylüyor, kent dönüşüm arkada Hükümet’in gücü olmadan, öyle parmakla gösterildiği kadar kolay olmuyor.

* * *
Kocaoğlu,  belki de Başbakan Erdoğan ve eçimin güçlü ismi olan Binali Yıldırım’ın da seçim süresince İzmir’de kentsel dönüşümden bahsetmesinin verdiği etkiyle, bu konudaki çalışmaları hızlandırma kararı aldı. Bir araya geldiğimizde konunun önemine işaret edince, Başkan Kocaoğlu, “Kentsel Dönüşüm Konseyi” kuracağını ilk kez açıkladı.
Başkan, Konsey’de bu konuda ilgili kurumların temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum örgütleri, sektör temsilcilerini bir araya getirecek ve TOKİ’yi de bu konseye davet edecek.
Şu anda özellikle ön çalışmaları başlatılan Cennetçeşme ve Aktepe Emres Mahalesi ‘nin Bakanlar Kurulu’nda ‘kentsel dönüşüm alanı’ olarak ilan edilmesi için imzaya açıldığını söyleyen Kocaoğlu, karar alınır alınmaz konseyi toplayacağını ve burada uygulanacak yöntemlerin de Konsey’de oluşturulacağını belirtiyor.
Ardından kentte start verilen Ege Mahallesi ile birlikte toplam 10 alanda kent dönüşüm çalışması başlatılacak. Bunların içerisinde Büyükşehir’in yetki verdiği Bayraklı, Karşıyaka, Bayındır da olacak. Çalışmalar Büyükşehir Belediyesi’nin denetiminde sürecek.

* * *
Başkan Kocaoğlu’nun “Kentsel Dönüşüm Konseyi” kurma fikri önemli ve müteahhitlik sektörünün önde gelen isimleri de “Kentsel Dönüşüm Konseyi” kurulma kararını çok doğru buluyor.
Konseyde birçok karar ele alınırken hangi bölgede nasıl bir yapılaşma olacağına da karar verilecek.
Kentsel dönüşümün gerçekleştirileceği bölge halkının taleplerinin de Konsey’de ele alınması gerekiyor.
Bugüne değin İzmir’le yeterince ilgilenmeyen TOKİ’nin devreye girmesi ise artık İzmir’e boynunun borcu.
Ankara, İstanbul, Diyarbakır ve Mardin’de TOKİ yeni şehirler yarattı.
İzmir’in sorunlarını parmakla göstermek kolaydı, ancak bu işler, eller taşın altıne girmeden olmuyor...
 
Sektör temsilcileri: Konseyde oluruz
Başkan Kocaoğlu’nun işdünyasının da içinde olduğu ‘Kentsel Dönüşüm Konseyi Kurma’ kararı kentte önemli çalışmalar gerçekleştiren inşaat firmalarının temsilcileri tarafından da olumlu karşılandı. Özellikle lüks projelerle gündeme gelen isimler, ‘kentsel dönüşümlere sosyal proje gözüyle bakmaya hazır olduklarını, konseyde bulunmaktan mutluluk duyacaklarını söylüyor...

Mesut Sancak
(Folkart Yön. Kur. Bşk): Bizim İzmir’e gelmemizdeki nedenlerden biri de burada gecekondu bölgelerinin çoğunlukta olmasıydı. Kente büyük fayda sağlar. Kurula gireriz, firma olarak da en uygun şartlarda hizmet vermeye hazırız. Bu projelerin başlaması için İzmir’de herşey hazır.

Hüseyin Aslan
( Ege-Koop Yön. Kur. Bşk): Çok doğru ve hemen başlamalı. konseyde taraflar biraraya gelerek yönetm belirlemeli. Konseyde projelerinin uygulanacağı semtlerin temsilcilerinin de bulunmasında yarar var.

Selim Gökdemir
(Megapol Yön. Kur. Bşk): Kurul oluşumunu faydalı görüyorum. Konseptimiz farklı olmasına rağmen firma olarak bu çalışmaların da içinde oluruz. Ortak kamuoyunun oluşması açısından kurul faydalı ancak icraatin içinde olan kişilerden oluşmalı.

Azat Yeşil
(İzka İnşaat Yön. Kur. Bşk): Çok doğru bir başlangıç olur. Biz bu projelere sosyal proje olarak bakıyoruz. Kurulda her ilçenin dokusuna göre formül geliştirilebilir. Katkı koymaya hazırız.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
misafir 26 Haziran 2011 Pazar 19:32

öncelikle gürçeşme yıkıkkemer işçievleri gültepe gibi merkez olan yerlerden başlanmalıdır.yollar ve evler dönüştürülmelidir.

Yorumu oyla      12      7  
DEMOKRAT 23 Haziran 2011 Perşembe 08:51

İZMİR in öncelikle Yeşildere ve Gürçeşmenin dere kısmında kalan gecekondu tarzı yapılardan kurtarılması gerekmektedir.Kahramanlar Ege Mahallesi de aynı şekilde modern bir yapıya kavuşturulabilir.Yapılması gerekenleri internet ortamında 5 yıldır dile getiriyorum,kimsenin ciddiye bile aldığı yok.Buralarının Afganistanın herhangi bir kasabasından farkı yoktur,aynı şekilde Mezarlıkbaşındaki SPOTÇU ların da derhal Kısıkköy veya Pınarbaşı taraflarında uygun yerlere nakledilmeleri gerekmektedir.

Yorumu oyla      12      6  
UNUTMAYIN. 22 Haziran 2011 Çarşamba 18:38

MENFAATLAERİNİZE NERESİ UYGUNSA ORADAN BAŞLAMAYALIM ÖNCELİKLİ OLARAK İZMİR MERKEZİ OLAN BALLIKUYU YEŞİLDERE GÜRÇEŞME GİBİ MERKEZ YERLERDEN BAŞLARSANIZ MEMNUN OLURUZ SADECE EN AZ MASRAFLA CEPLER DOLACAK TARZI BÖLGELERDEN BAŞLAMAYALIM LÜTFEN BEYLER BUNA ÖNEM VERİRSENİZ MEMNUN OLURUZ .

Yorumu oyla      16      6  
Işık Dikicigil 22 Haziran 2011 Çarşamba 14:56

GÜRÇEŞME MERKEZE COK YAKIN , KENSTEL DÖNÜŞÜM İÇERİSİNDE ÖNEMLİ DİR . LAKİN UCUBE TOKİ EVLERİ VE YÜKSEK YAPILAR DEĞİL. TEK KATLI MÜSTAKİL YAPILAR LA ESTETİK SAĞLANABİLİR.

Yorumu oyla      19      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Umut tacirlerine 18 yıl hapis
İzmir'in Urla ilçesinde 2007 meydana gelen olayda kaçak taşırken batan ...
İlhan Selçuk İzmir'de anıldı
Türk basın ve düşünce tarihinin önemli isimlerinden, Cumhuriyet Gazetesi’nin ...
Artık tek hayalleri çocuk sahibi olmak
Halime ve Ekrem Sümer çifti diyaliz merkezinde tanışıp evlendiler, 15 ...
 
Bir korgeneral daha tutuklandı
Eskişehir'de emekli albay Hakan Büyük'ün evinde ele geçirildiği öne sürülen ...
Türkiye’nin cemaat tablosu
Konsensus'un yaptığı ankete göre, Türkiye'de her 100 kişiden 6'sı cemaat ...
İlaçta 1 milyon liralık vurgun
SGK’nin polisle gerçekleştirdiği operasyonda, kuruma fatura edilmiş 50 ...
 
Şirinyer'de 'Bin Ladin' alarmı
Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından olası bir intikam saldırısına ...
Bir Rus daha sahte içki kurbanı
Muğla'da sahte içkiden zehirlenen bir Rus rehberin beyin fonksiyonları ...
Hatıra Ormanı davasının ilk duruşması görüldü
İzmir Gazeteciler Cemiyet Hatıra Ormanının kesilmesi sonrası Orman Bölge ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva