HABERLER>GÜNCEL
10 Ekim 2022 Pazartesi - 14:41

Eski başkan Şeboy, Buca Cezaevi'ndeki süreci anlattı… O plana AVM neden konuldu?

Buca’da üç dönem Belediye Başkanlığı yapan, AK Parti’den TBMM’ye giden Cemil Şeboy, yıkılan cezaevinin yerinin planlamasını 2000’li yılların başında Ahmet Piriştina ile birlikte yaptıklarını belirterek, bakanlığın içinde AVM’nin olduğu planda bakanlığın dahli olmadığını söyledi, “Çünkü bakanlığın yetkisi yoktu” dedi. Şeboy, o dönemde İzmir’de KİPA’dan başka AVM olmadığını hatırlattı, “Müteahhit Kırıklar Cezaevi’ni yapsın diye plana AVM’yi koymuştuk. Bugünkü şartlarda orada AVM olmaz, olmamalı” dedi.

Eski başkan Şeboy, Buca Cezaevi ndeki süreci anlattı… O plana AVM neden konuldu?

EGEDESONSÖZ – Buca Şirinyer’de geçtiğimiz aylarda yıkılan cezaevinin yerine ne yapılacağı tartışılırken, geçmiş dönemde AVM’li projenin onaylanmış olması tartışmaları alevlendirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Buca’nın yeşile ihtiyacı var. 20 yıl önce bakanlığın isteğiyle hazırlanan planı gündeme getirenler oldu. Tartışmayı bitiriyoruz. Pazartesi günü meclisimize rekreasyon ve otopark plan teklifini getiriyoruz. Gelin hep beraber yapalım” çağrısında bulunmuştu.

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise Soyer'in plan hamlesine itiraz etmiş, AVM Planları'nın yapımını Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığını ve bununla ilgili yeni bir düzenleme yapılacağını kaydetmişti.

6 BİN METREKARELİK KISMI OTOPARK ALANI OLARAK İŞARETLİ
25 Nisan 2003’te İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanan 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı değişikliğinde ise bir kısmı “Ticaret Seçenekli Konut Alanı”, kısmen de “Park, Otopark ve Konut” kullanımlarına alındı. Buca genelinde 6 Eylül 2011’de onaylanan ve hala geçerli olan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Revizyonu’nda ise 2003’teki plan kararı aynı şekilde aktarılarak, alanın bir kısmı “Tali İş Merkezleri ve Ortaöğretim Tesis Alanı”, kısmen de “Yol, Otopark, Park ve Dinlenme Alanı” kullanımlarında kaldı. 20 Ekim 2003’te Büyükşehir Belediyesi’nin onayladığı ve hala yürürlükte bulunan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı’nda söz konusu alanın 24 bin 580 metrekarelik kısmı ticaret veya konut alanı (toplam inşaat alanı 36 bin 780 metrekare), 7 bin 650 metrekarelik kısmı eğitim tesis alanı, 20 bin 600 metrekarelik kısmı park alanı, 6 bin metrekarelik kısmı otopark alanı olarak işaretlendi.

İÇİNDE AVM OLAN PLAN, BANA VE PİRİŞTİNA’YA AİTTİR
Buca’da üç dönem Belediye Başkanlığı yapan, AK Parti Milletvekili olarak TBMM’ye giden Cemil Şeboy, cezaeviyle ilgili süreci, tüm ayrıntılarıyla Egedesonsöz’e anlattı. Şeboy, o zamanlar bakanlığın plan yapma yetkisi olmadığını hatırlatarak, “Bakanlıktan ya da bir başkasından herhangi bir istek olmaksızın, içinde AVM’nin yer aldığı, yol, pazaryeri ve yeşil alan olarak hazırlanan o plan, bana ve dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı merhum Ahmet Piriştina’ya aittir” açıklamasında bulundu.

Şeboy, cezaevinin yıkılması konusunun her dönemde gündemde kaldığını belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:

PİRİŞTİNA VEKİLKEN, ADALET BAKANI MEHMET AĞAR’LA NE KONUŞTU?
“Cezaevini Buca’nın göbeğinden kaldırmaya çalışıyorduk ama o zamanlar, cezaevini bir başka yere kaldıralım da, Şirinyer’deki cezaevinin olduğu yer yeşil alan olsun falan demezdi, diyemezdi hiç kimse. Ayrıca o zamanlar iktidarların parası da yoktu. 1997’lerdeydi, Mehmet Ağar’ın Adalet Bakanı olduğu dönem. Ahmet Piriştina da o dönem İzmir Milletvekiliydi. Piriştina ile Ağar cezaevinin kaldırılması konusunu görüştü. Ağar, Piriştina’ya, yeni yapılacak cezaevine yer bulun, hemen mevcut cezaevini kaldıralım, demiş.  Ahmet Piriştina beni aradı, bu mesajı iletti. Kırıklar Cezaevi’nin olduğu yeri önerdik. 1999’da Piriştina İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. O zamanlarda bizim mevcut cezaevi, cezaevi olarak tescilliydi. Ahmet Piriştina ile oturup tartıştık, karar verdik. 17 dönümlük bir zemine oturan inşaat alanı ayırdık. Toplamda 83 dönümlük bir yer orası. O zaman, bugün onaylı olan planı yaptık Ahmet Piriştina ile birlikte. Piriştina 1/5 binlik planı yaptı, biz de Buca Belediyesi olarak 1/1000’lik planı yaptık. O planda evet AVM vardı, niye? Cezaevinin olduğu yerde inşaat yapacak olan müteahhidin para kazanması gerekiyordu ki, Kırıklar’daki cezaevi inşaatını devlete yük yükletmeden yapabilsin diye. Piriştinayla birlikte böyle bir karar aldık ve biz bu planı onaylattık. Planda sadece 17 bin metrekarelik bir alanda olacaktı yapılaşma. Geri kalan yerler otopark, yeşil alan, yol ve pazaryeri olarak planlanmıştı”

O DÖNEMDE İZMİR’DE AVM OLARAK SADECE KİPA VARDI
“Zaman içerisinde Kırıklar Cezaevi yapıldı. 10 Adalet Bakanı değişti ve bizim anlaşmamız, planlamamız havada kaldı. Müteahhitlere teşvik olsun, gelsinler bir cezaevi yapsınlar, diye plana AVM koymuştuk. Bugünkü şartlarda oraya kesinlikle AVM olmaz, olmamalı. O planın yapılmasında bakanlığın dahli yok. Çünkü bakanlığın, o günkü adıyla Bayındırlık Bakanlığı’nın plan yetkisi yoktu. Bakanlık o yetkiyi yıllar sonra aldı.  Karşılığında içinde AVM de olan Buca Cezaevi'nin olduğu yeri yapsınlar istedik. O planı Piriştina ile ben yaptım. Neden plana AVM koyduk? Çünkü o dönemde İzmir’de KİPA’dan başka AVM yoktu. O dönemde cezaevi yıkılsaydı, pekala yapılabilirdi ama bugünkü şartlarda yapılamaz. Çünkü her köşede AVM var.”

TAYYİP BEY DE CEZAEVİNİN KALDIRILMASI İÇİN ÇABA HARCADI
“İzmir Büyükşehir Belediyesi, orasının rekreasyon alanı, otopark ve yeşil alan olsun istiyor. Yeşil alan, tabii ki çok büyük bir alanda olmalı. Fakat Büyükşehir’in oraya rekreasyon alanı ve otoparak olarak gündeme getirme, plan yapma yetkisi yok. Çünkü yer Adalet Bakanlığı’na ait. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir şey yapma yetkisi yok. Çünkü orası bakanlığa ait bir yer ve planlamasını da bakanlık yapıyor. Planları yapma yetkisi de bozma yetkisi de tamamen bakanlıkta.”

KIRKLAR CEZAEVİ’Nİ NASIL YAPTIRDIK?
“1999 seçimlerinde de cezaevinin kaldırılması konusu gündemimizdeydi. Kırıklar Cezaevi’ni nasıl yaptırdık, onu anlatayım. Bakanlık, cezaevini kaldıracağım, bana yer bul, demişti. Bulduk ve Kırıklar Cezaevi yapıldı. Buca’daki cezaevi yine yıkılmadı. O zaman Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı da Kemal Unakıtan’dı. Gazeteler, İki Cemil, bir Kemal, cezaevini kaldırıyor, başlıklarını attı. Son aday olduğumuzda Binali Bey ile tekrar gündeme geldi cezaevinin kaldırılması konusu. Tayyip Erdoğan o zaman Başbakan’dı, ben de AK Parti’den Buca Belediye Başkanı olmuştum. Bir heyetle Tayyip Bey’e gittik, elimde cezaevi dosyası vardı. Cezaevinin şehrin ortasında kaldığını, ömrünü tamamladığını, cezaevinin kaldırılmasını istediğimizi söyledim. O zaman yeni bir süreç başlatıldı. Hemen çalışmaların başlatılması talimatını vermişti Tayyip Bey. Kırıklar Cezaevi çalışmaya başlamıştı zaten. Bu sefer bir cezaevi daha yapılmak üzere yer aranmaya başlandı. Şakran Cezaevi’nin olduğu yeri işaret ettik. Kimse istemiyordu cezaevini ama oraya yapıldı. Çok uzun yıllar sonra Buca Cezaevi yıkıldı ama tartışmaları halen devam ediyor.”

 
‘Hükumet, ‘ulusal güvenlik riski’ haline gelmiştir’
 
Korkunç kaza: Traktörün altında kalan çocuk can verdi
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdullah 10 Ekim 2022 Pazartesi 16:57

Orası tamamen Millet Bahçesi olmalı Bucalılar olarak nefes alacağımız bir yer yok her yer beton

Yorumu oyla      4      3  
Ha ha ha ha ... 10 Ekim 2022 Pazartesi 16:39

Planı CHP yaptı, gölge etmeyin diyenler şimdi ne diyecek? Hadi arazinin tamamına yeşil alan yapın da kim samimi, kim değil görelim. Günlerdir top çevriliyor. Üçkuyular AVM projesi için de Kocaoğlu eleştirilmişti; hâlbuki planı yapan Özfatura'ydi. Buca'daki dev Atatürk Maskı için de her seçim çılgın maliyetli diye senaryolar yazılır; aslında onu da yapan Şeboy'dur. Burada gölge etmeyin diyenler 8 yıldır otogara metro yapacaklar

Yorumu oyla      3      3  
Öğrenci 10 Ekim 2022 Pazartesi 16:00

Başkan gibi başkan

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İçişleri Bakanlığı duyurdu: 769 kişi yakalandı
İçişleri Bakanlığı'nca 32 bin 671 personelin katılımıyla ülke genelinde ...
Kaçakçılara göz açtırılmıyor: 33 şüpheli gözaltında
Ankara Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılık suçlarıyla mücadele kapsamında, bir ...
İzmir'de korkutan orman yangını!
İzmir'in Bergama ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, büyümeden kontrol altına alındı.
 
Çocukları darp etti... Spor eğitmeni gözaltında!
Mardin'de dehşete düşüren bir şiddet olayı yaşandı. Kentte 9 yaşındaki ...
9 ilde suç örgütlerine operasyon: 16 tutuklama
Antalya merkezli 9 ilde silahlı suç örgütüne yönelik düzenlenen operasyonda ...
Tüfekle oynarken arkadaşlarını vurdu: 1 ölü, 1 yaralı
Konya'da evin müştemilatında tüfekle oynayan M.F.A. (15) kazara tetiğe ...
 
5 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı, Suriye'nin kuzeyindeki Barış Pınarı bölgesinde ...
Yeni görüntüleri ortaya çıktı... Hasret kalınan Anadolu Leoparı!
Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tükendiği sanılan ve 48 yıl aradan sonra ...
Hanzade ÜNUZ yazdı... EBSO holdinglerin odası değildir
Hanzade ÜNUZ yazdı... EBSO holdinglerin odası değildir
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden 'erken seçim' için meydan okudu?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva