HABERLER>GÜNCEL
18 Haziran 2011 Cumartesi - 10:04

“Engellisin” deyip Ümran'ı engellediler

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı yetenekli ama engelli olan öğrencilere kapılarını kapattı.

“Engellisin” deyip Ümran ı engellediler

FATİH YAPAR/Egedesonsöz -  Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’nın aldığı yönetim kurulu kararı ile engelli öğrencilerin başvurusu kabul edilmedi. Bünyesinde daha önceden alınan birçok engeli olmasına rağmen okulun farklı bölümlerine başvuran öğrencilere bu kez ret cevabı verildi. Yüksek Öğretim Kurumu’nun (YÖK) gönderdiği yazıda engelli öğrencilerin eğitim göreceği uygun koşulların yaratılması istendi. Bunun üzerine yeterli altyapısı olmadığı gerekçesiyle toplanan konservatuar yönetim kurulu ilk olarak engelli kadrosundan öğrenci alımını durdurdu. Gerekli çalışmayı yapmak yerine engelli sorununa kökten çözüm bulan yönetim başvuruda bulunan birçok engelli yeteneğin hayalini suya düşürdü.

 
Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Gürbüz Aktaş başkanlığında toplanan yönetim kurulunun aldığı karar başvuru yapmaya hazırlanan görme engelli Ümran Sevinç’in de hayallerini yıktı. Bornova Hayrettin Duran Lisesi’nden başarılı bir puanla mezun olan 20 yaşındaki genç yetenek Ümran, okulu bitirir bitirmez hemen konservatuara koştu. LGS’de yeterli puanı almasına rağmen mülakata alınacağı gün için hazırlık yapan Ümran kendisine verilen yanıt karşısında şok oldu. Konservatuar yönetiminden aldığı ret cevabının ardından tüm beklentileri boşu çıktı. Eline gitarını alarak hayalini kurduğu okulun önüne giden Ümran, yetkililerin kendisine yardım etmesini bekliyor. 

 

 
HAYALİM GİTTİ
Konservatuar yönetiminin aldığı karara anlam veremediğini belirten Ümran Sevinç, “Ben lisede tek başına matematik, Türkçe gibi derslerden geçtim. Burada bulunan bahane çok anlamsız. Yıllardır okuldaki öğretmenlerimin ve arkadaşlarımın desteği ile konservatuara girmek için çalışıyorum. Aldığım olumsuz yanıtın ardından çok üzüldük. Hayallerim yıkıldı” dedi. Lise öğrenimi döneminde de okul içinde kendi başına dolaşabildiğini belirten genç yetenek Ümran, ailesinin yardımı ve servisi ile okula gidip geldiğini söyledi.
 
ALTYAPIMIZ YOK
Engelli öğrencilerin yönetim kurulu kararıyla konservatuara alınmaması konusunda açıklama yapan Konservatuar Müdürü Prof. Dr. Gürbüz Aktaş, “Fiziki altyapımız yok. Engelli öğrencileri aldığımızda onların eğitimlerin karşılayacağımız alanlarımız ve sınıflarımız kısıtlı. Yürüme engelli bir öğrencinin çıkacağı asansörümüz bile bulunmuyor. Görme engelli bir kişinin başvurusunu kabul ettiğimizde ona kabartma notalar ve uygun yer bulmamız gerek. Bunların hiçbirisine sahip değiliz. Engelli bir kişiye zulüm yapmanın anlamı yok. Onu kabul ettiğimizde kim götürüp getirecek. Onunla ilgilenecek olan yok. Biz de YÖK’ten gelen yazıya göre karar aldık. Bizden uygun koşulların oluşturulmasını istiyorlar. Biz de bu koşullara sağlayana kadar engelli öğrenci almama kararı aldık” dedi. Üst sınıflarda eğitim gören engelli öğrencilerin bulunduğunun hatırlatılması üzerine ise Prof. Aktaş, “Ben o zaman müdür değildim. Kim almış, kim karar vermiş bilmiyorum” ifadelerini kullandı.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 16 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ufuk 22 Haziran 2011 Çarşamba 19:21

Sayın Arkadaşlar; Öncelikle bu haber doğru olsa idi tepkilerinizde haklı olurdunuz. Ama bilmediğiniz çok şey var. Birincisi; Ümran Sevinç Ege Üniversitesi Devlet Konservatuarına hiç başvurmamıştır. İkincisi; Ege Üniversitesinden hiç bir yetkiliyle görüşmemiştir. Üçüncüsü Konservatuar başvuruları Ağustosta yapıılacaktır. Dördüncüsü Konservatuar müdürüyle bir röportaj yapılmamış olup bashedilen konuşma olmamıştır. Sadece telefonla olması gerekenler daha ortada Ümran Konusu olmadan anlatılmıştır. Kesinlikle böyle bir yönetim kurulu kararı yoktur. Beşincisi; Konservatuara engelli alınmayacak ibaresini bir yerden duyduklarını yani dedikodu ile hareket edip medyayı ayağa kaldırdıklarını kendi ağızlarında rektörlük makamında ifade etmişlerdir. Altıncısı müzik, yetenek ve sesi ile gündeme gelmesi gereken Ümran Sevinç Görme Engelli olması ile gündeme gelmiştir. Zaten haber bu şekliyle yapıldığı için ses getirmiştir. Lütfen bu gerçekleri bilip ondan sonra yorum yapınız.

Yorumu oyla      16      7  
OZAN 21 Haziran 2011 Salı 00:14

bENCE ALINMAMSI KENDİ ADINA ŞANS...ÇÜNKÜ BÖYLE BİR ZİHNİYETİN OLDUĞU OKULDA ÖĞRENİM GÖRSE NE OLUR..MODERN ÇAĞDAŞ KENT İZMİR .. EGE ÜNİVERSİTESİ VE ALT YAPI YETERSİZLİĞİ..ÇOK KOMİK.. SİZ ORADA NE İŞ YAPIYORSUNUZ SAYIN PROF.HOCALAR...KOLTUKLARI KABA ETLE DOLDURMAK KOLAY,AKILLA DOLDURMAK ZORDU...UNUTMAYIN BİR KİŞİ BAZEN ÇOK KİŞİDR... BU KIZIMIZDA ÇOK KİŞİDİR...

Yorumu oyla      12      7  
Erhan 19 Haziran 2011 Pazar 09:24

Herkesi süper yetenek yapmaya ne kadar meraklıyız??? Ege üniv. konservatuarına giren kız öğrencilerin zaten %70 i bu düzeyde sese ve yeteneğe sahip... Oradan mezun biri olarak söylüyorum bunu olayı süper yetenek gibilerinden abartmak komik olmuş... Ama öğrenme hakkı engellenemez oda bir gerçek... Bi parantez daha açayım *** İzmirde dokuz eylül üniversitesi batı müziği konservatuarı var , deü müzikoloji var ve deü müzik öğretmenliği var... Kısacası yani başka okulmu yok ki hayallerim yıkıldı diyor???

Yorumu oyla      14      7  
Ahmet Tabak 18 Haziran 2011 Cumartesi 15:34

Ben Ümran'ın Körler Okulundaki ilkokul öğretmeniyim.O gerçekten süper bir yetenektir.O kolay reddedilecek bir öğrenci olamaz.Şansızlık eseri Güzel Sanatlar Lisesi'ne giremediği için zaten çok üzgün olan güzel kızımın tek umudu Üniversitede konservatuara girebilmekti. Yeteneğinin önüne konulan engellere bakar mısınız? Bu sayılanlar gerçek neden olamaz.İlgililer işin kolayına kaçıyorlar. Bu tür engelleri normal Liselere görme engelli öğrenci gönderdiğimizde bazı okul müdürleride çıkarmaktadır. Ama ikna edildiklerinde sorun giderilmiş oluyor. Halen Bornova Aşık Veysel Görme Engelliler okulunda çalışan Müzik Öğretmenimiz Mustafa Gençyılmaz Ümran'ın giremediği konservatuardan mezundur.Hemde yıllar öncesinin imkansızlıklarıyla okumuştur.Aynı şehir içinde konservatuara altyapı ve bilgi desteği sağlayacak bir Görme Engelli okulunun bulunmasına rağmen Ümran okula alınmıyorsa; Ümran'a,derneklere ve sevenlerine çok iş düşüyor. YÖK düzeyinde veya başka düzeylerde bu işin üstüne gidilmelidir. Gitmeliyiz. Basın hele peşini hiç bırakmamalıdır. Yıllarca İzmir'deki konservatuarda görme engelli öğretim üyesi Önder Kütahyalı Bey görev yapmıştır.Kendilerinden isterlerse yardım alabilirler.

Yorumu oyla      15      6  
Konservatuarlı 2 18 Haziran 2011 Cumartesi 15:30

Yapmayın arkadaş. Ben hocanın daha bu Çarşamba toplantıda engelliler için okulumuzda iyileştirme çalışmaları yapacağız dediğine bizzat şahit oldum. Bu kadar yargısız infaz da olmaz yani. Hocayı tanırım. Dünya görmüş birisidir. Daha iyi hizmet vermek için düşünmüş. Altyapımızı oluşturalım,tamamlayalım, ondan sonra alalım demiş. Severiz, sevmeyiz ayrı ama Sezarın hakkı Sezara..

Yorumu oyla      14      6  
Konservatuarlı 18 Haziran 2011 Cumartesi 14:56

Sen iyiki o zaman müdür değildin. Senin nasıl kötü bir idareci olduğun bir daha kanıtlandı bu laflarınla. Başkalarına saldıracağına kendinle ilgili konuş. Seni koskoca konservatuarda bir tek seven veya beyenen yok zaten..İstersen bir anket yap ve anla..Bu adamın işine derhal son verilmeli. Konservatuardaki zulum de biter belki...

Yorumu oyla      15      7  
aslııı 18 Haziran 2011 Cumartesi 13:50

nerede bu ülkenin adaleti! Adalet sadece sözlükte yer alan bir kelime oldu artık bu devirde, bu ülkede yazıklar olsun...

Yorumu oyla      14      6  
devrekli 18 Haziran 2011 Cumartesi 13:34

lanet olsun be kizin ne güzel sesi var türkiye böyle yetenekleri görecegine gidiyo kiytirik insanlari sanatci diye bas köseye oturtuyo alsalar su kizcazi okula biyerlerimi eksilecekmis

Yorumu oyla      15      6  
Can 18 Haziran 2011 Cumartesi 13:26

'Engelsiz Ege' diyede slogan belirlemiş üniversitem değilmiydi bu ya ? Yazıklar olsun.

Yorumu oyla      15      6  
gulgun bilginer 18 Haziran 2011 Cumartesi 13:20

sesinle ruhumu okşadın kızım kendime ve herkese soruyorum engel hangimizde yolun açık olsun canım

Yorumu oyla      15      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kardeş okullarının mezuniyetine renk kattılar
İzmir Üniversiteli gençler danslarıyla kardeş okulları Gaziemir Lisesi’nin ...
‘Balyoz’da 3 tutuklama daha
Balyoz soruşturması kapsamında, Korgeneral Korcan Pulatsü'nün de aralarında ...
Kalbinde stentle Gürcistan'a gidiyor
İzmirli SGK emeklisi Mehmet Topcu, kalbinde stent takılı olmasına rağmen ...
 
Hatay'dan bir "melek" geçti
Hatay'ın Altınözü ilçesi Oscar ödüllü film yıldızı Angelina Jolie'yi ağırladı. ...
İzmir'de fuhuş operasyonu dramı ortaya çıkardı
İzmir'de, yetiştirme yurdundan kaçan 17 yaşındaki genç kıza fuhuş yaptıran ...
Vaatti, hayal oldu
AK Parti'nin seçim öncesi vaat ettiği 15 bin öğretmen ataması yarı yarıya azaltıldı.
 
YÖK Başkanı Özcan: İhbar gerçekti
Devletin en üst düzeyinde görevli bir kişi, YÖK Başkanı’na, “LYS soruları ...
Karnelerini alamadan öldüler
İki öğrenci kazada, bir öğrenci ise evinin penceresinden düşüp hayatını kaybetti.
Karaman’dan 100 milyon TL’lik müjde
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İzmir’in Aliağa Menderes Projesi’nin ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva