HABERLER>DÜNYADAN
16 Haziran 2011 Perşembe - 11:12

El Kaide liderini seçti

El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in öldürülmesinin ardından örgütün yeni lideri Eymen El Zevahiri olduğu bildirildi.

El Kaide liderini seçti

El Arabiya televizyonu, örgütün, geçen ay Pakistan'ın Abodabad kentinde öldürülen El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in yerine, örgütün iki numaralı ismi Eymen El Zevahiri'yi getirdiğini duyurdu.
 
ÖRGÜT: ABD VE İSRAİL'E CİHADA DEVAM
Yeni liderinin Eymen El Zevahiri olduğu duyuran terör örgütü El Kaide, ABD ile İsrail'e karşı cihada devam edeceğini bildirdi. İnternetten yapılan yazılı açıklamada, yeni lider Zevahiri önderliğinde cihada devam edileceği belirtildi.
 
Bin Ladin, 2 Mayıs'ta Amerikan komandolarının düzenlediği operasyonla öldürülmüştü. 1951 doğumlu Zevahiri liderliğindeki örgütün daha da radikalleşerek, Bin Ladin’in öldürülmesinin intikamını almak için yeni saldırılar düzenlemesi bekleniyor.
 
EL ZEVAHİRİ KİMDİR?
Tam adı Eymen Muhammed Rabi Eymen El Zevahiri olan yeni El Kaide lideri, 19 Haziran 1951'de Mısır'da doğdu. "Doktor", "Nur", "Hoca", "Usta" lakaplarıyla da tanınan El Zevahiri, Kahire Üniversitesi Tıp Fakültesinden 1974'te mezun olduktan sonra 1978'de cerrahi mastırını tamamladı.
 
Dünyayı Usame Bin Ladin'den daha çok gezen El Zevahiri'nin, cihat için Kuzey Amerika, Avrupa ve Çeçenistan'a bile gittiği bildiriliyor. Afganistan-Pakistan sınırındaki ücra bir yerde yaşadığı sanılan El Zevahiri'nin Afganistan'ın Host kentiyle Pakistan'ın Vana kentleri arasında hareket ettiği, Bin Ladin'in hep yakınlarında olduğu ancak onunla birlikte olmadığı sanılıyor.
 
Eymen El Zevahiri'nin onkoloji profesörü ikiz kız kardeşinin yanı sıra, iki erkek kardeşi bulunuyor. Küçük erkek kardeşi Hüseyin hala Mısır'da ikamet ediyor ve İslami faaliyetlere karışmıyor. Afganistan'da Eymen El Zevahiri'ye yönetim seviyesinde katılan diğer kardeş Muhammed'in ise nerede olduğu bilinmiyor.
 
Anne ve babası modern Mısır'ın önemli üyelerinden kabul edilen Eymen El Zevahiri'nin dedesi Şeyh El Ahmedi El Zevahiri El Ezher Camii'nin eski imamlarından, diğer dedesi de Kahire Üniversitesi rektörlüğü ve İslamabad, Riyad ve Sana Büyükelçilikleri yapan Abdül Vahab Azem.
 
El Zevahiri'nin Kahire Üniversitesi felsefe bölümünden mezun olan eşi ve 4 çocuğudan ikisinin 2001 yılında Afganistan'ın Tora Bora bölgesinde düzenlenen saldırıda öldürüldüğü sanılıyor.
 
68 ülkede faaliyeti bulunduğu tahmin edilen El Kaide'nin Afganistan'da eğitim gören 10 bin ila 20 bin savaşçısı olduğu tahmin ediliyor. ABD'de 11 Eylül 2001'de düzenlenen terör saldırılarından sonra bu militanlardan 3 binden fazlası yakalandı. Zevahiri, lideri olduğu Mısır İslami Cihad örgütünü Ağustos 1998'de Bin Ladin'in El Kaidesine kattıktan sonra Bin Ladin'in yardımcısı oldu.
 
El Kaide'nin yeni lideri El Zevahiri, Amerikan Soruşturma Bürosunun (FBI) en çok arananlar listesinde üçüncü sırada bulunuyor. El Zevahiri için 25 milyon dolara kadar ödül vaat ediliyor.
 
Yazılı açıklamada, ''El Kaide, İslam topraklarına saldıran başta Amerika ile onun yamağı İsrail olmak üzere dinden dönmüşlere karşı cihada devam edecektir. Biz mücahitler, İslam ümmetini, İslam topraklarından bütün işgalci orduları atana ve şeriatı kurana kadar bütün kapasitemizle, bütün imkanlarla mücadeleye davet ediyoruz'' denildi. (ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Parlamento kuşatıldı
Bugüne dek düzenlenen en büyük gösteride, Atina savaş alanına döndü.
Buzul çağı kapımızda mı?
Amerikalı astronomlara göre, Güneş beklenmedik şekilde uzun sürecek çok ...
Cizr-eş Şuhur’u dümdüz ettiler
Görgü tanıkları Suriye ordusunun pazar günü girdiği Cizr-eş Şuhur kasabasında ...
 
İsrail’den büyük tatbikat
İsrail donanması yeni Gazze filosunun gelişi öncesinde büyük çaplı bir tatbikata hazırlanıyor.
Angelina Cuma günü Türkiye'de
Ünlü film yıldızı ve BM İyi Niyet Elçisi Angelina Jolie'nin, Türkiye'ye ...
ABD bu Türk çifti konuşuyor
Eren ve Fatih Özmen adlı Türk çift, sahibi oldukları uzay ve havacılık ...
 
‘Osmanlı Rönesans’ı yaşanabilir’
Alman Die Welt gazetesi Erdoğan’ın seçimler sonrasında yaptığı konuşmaya ...
‘Ben bugün rüşvet verdim’
Çin'de internet kullanıcılarının rüşvet hikayelerini paylaştığı siteler yaygınlaşıyor.
‘Erdoğan hat-trick yaptı’
Seçimlerden önce yayınladığı makale ile bir çok tartışmaya neden olan ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva