HABERLER>EKONOMİ
18 Şubat 2012 Cumartesi - 09:17

EBSO’dan 'İsrafa hayır' seferberliği için mektup!

Türkiye ekonomisinde büyük bir savurganlık yaşandığını belirten Mehmet Tiryaki, tüketicinin bilinçlenmesi, ülkenin kaynaklarının dikkatli ve üretime yönelik kullanılması gerektiğinin altını çizdi

EBSO’dan  İsrafa hayır  seferberliği için mektup!

İZMİR - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Türkiye ekonomisinde büyük bir israfın yaşandığını belirterek, "Ülkede 'israfa hayır seferberliği' başlatılmalı" dedi. Türkiye'de geçen yıl yaklaşık 1.8 milyar dolarlık 14 milyonun üzerinde cep telefonu ithal edildiğini ifade eden Tiryaki, milli geliri 755 milyar dolar olan bir ülkenin ithal ettiği bu miktar cep telefonunu, milli geliri bunun 2-3 misli olan ülkelerin bile ithal etmediğini vurguladı.
 
Yeni Asır'a ithalattaki acı tabloya dikkat çekmek için mektup gönderen Tiryaki, Türkiye'de son sekiz yılda cari açık dışında çok başarılı bir ekonomik performans sergilendiğine dikkat çekerek, cari açığın azaltılmasının sadece devletin alacağı tedbirlerle mümkün olamayacağını kaydetti.
 
CARİ AÇIK SORUNU
Cari açığın çözülmesinde halkın bilinçlenmesinin de çok büyük önemi olduğuna işaret eden Tiryaki, Almanya'da motorlu taşıtların çok büyük bir bölümünün ülkede üretilen araçlardan oluştuğunu söyledi.
"İthalat yapılmasın" şeklinde bir düşüncelerinin olamayacağını, ancak tüketicilerin de bilinçlenmesini desteklemek gerektiğini açıklayan Tiryaki, "Her şeyi devletten bekleyemeyiz. Yeni ekonomik dünya düzeninde her ülkenin kaynaklarını dikkatli ve üretime yönelik bir şekilde kullanmaları artık vazgeçilmez bir kuraldır. İş Bankası eski Genel Müdürü Sayın Ersin Özince'nin sevdiğim bir sözü var, 'Çocuklarımıza üretmeyi öğretmeden tüketmeyi öğretiyoruz' diye. Çağımızın teknolojik gereçlerini ve iletişim araçlarını kullanmak tabiki tüm vatandaşlarımızın hakkı. Ama bunu yaparken lütfen, ailelerimizin daha dikkatli davranmaları, tüketicilerimizin bilinçlenmesi ve israfın azaltılması konusunda basınımızın da değerli desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda medyaya da büyük görev düşüyor. Ülke kaynaklarının verimli kullanılması yönünde yayınlar yapılması olumlu sonuçları beraberinde getirecektir" dedi.
 
TEKNOLOJİ VE MODA
Günümüzde teknolojiyi takip etmenin tüketicinin en tabii hakkı olduğunu, ancak gençlerde giysi değiştirir gibi cep telefonu veya elektronik ürün değiştirme modası bulunduğunu anlatan Tiryaki şöyle konuştu: "Özellikle gençlerde, adeta bir giyim modası takip eder gibi son model cep telefonu veya elektronik tüketim ürünlerine sahip olma arzusu var. Hatta, 9-10 yaşındaki ilkokul çocuklarının ellerinde bile en pahalı cep telefonlarını gördükçe kırk yıllık bir sanayici olarak içim sızlıyor. Sırf moda uğruna milyar dolarlık dövizlerimizin israf edildiğine şahit olmaktan hicap duyuyorum. Bunun yanında 'dünya markası' olmuş beyaz eşya üreticilerimiz, markalarımız var. Ama gelin görün ki bu alanda da yapılan yaklaşık yarım milyar dolarlık ithalatı anlamak mümkün değil." (Yeni Asır – Murat Şahin)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir vergi ödemede Ankara’yı geçti
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Gürhan Acar, yıllardır İzmir gündeminde ...
IF Wedding 51 ülkeyi İzmir’de buluşturdu
Türk fuarcılık sektörünün lider kuruluşu İZFAŞ tarafından 6. kez düzenlenen ...
Egeli ayakkabacılardan Çağlayan'a koruma çağrısı
Egeli ayakkabı sanayicileri, ayakkabıda ithalatı önlemek için yürürlükte ...
 
Türklerin marka çılgınlığı Fransa’yı bile geride bıraktı!
Türkiye, 2011'de 120 bin marka başvurusuyla Fransa'yı geride bırakarak ...
Yabancıların gözü Mersin açıklarında!
Mersin'deki petrol arama çalışmalarına 10'a yakın yabancı firma başvurdu.
Komşudan Türk turistlere özel ucuz tatil kampanyası!
Yunanistan'daki kriz Türk turizmci için fırsat oldu. Fiyatlarını yüzde ...
 
Balçova'ya 402 yataklı 5 yıldızlı otel geliyor!
Ramada Encore ile anlaşma imzalayan Ever Grup Ege Park Balçova'daki 22 ...
Varan’ın direksiyonuna Haluk Ulusoy geçti
Varan’ın satın alınması sonrasında tüm operasyonların başına Türkiye Futbol ...
İTO'dan ikinci yat limanı atağı!
İcradan satışa çıkan Tarihi dalgakıranı 2.7 milyon liraya alan İzmir Ticaret ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva