HABERLER>DÜNYADAN
24 Temmuz 2011 Pazar - 09:53

Dünya böyle katliam ve cani görmedi!

Yaşları 13 ile 25 arasında değişen gençleri bir araya toplayan aşırı sağcı cani üstlerine otomatik tüfekle ateş açtı. Adada 90 dakika boyunca can pazarı yaşandı.

Dünya böyle katliam ve cani görmedi!

İSTANBUL - Dünyanın en huzurlu ülkesi olarak anılan Norveç’te meydana gelen çifte saldırının bilançosu ağırlaşıyor. Önceki gün başkent Oslo’da, bakanlık binalarının bulunduğu caddede meydana gelen, 7 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan bombanın yarattığı şok dalgası, Utöya Adası’ndan gelen 85 gencin ölüm haberleriyle daha da derinleşti. Saldırıların hemen ardından ‘radikal İslam’ tehdidi üzerinde duruldu ancak polis, her iki saldırıyı düzenleyenin de kendini milliyetçi olarak tanımlayan 32 yaşındaki Anders Behring Breivik adlı bir Norveçli olduğunu açıkladı. Breivik, Oslo’nun merkezinde bir araç dolusu bomba havaya uçtuktan kısa süre sonra Utöya Adası’na doğru yola çıktı. Bu sırada adadaki yetkililere bir telefon geldi. Telefondaki ses “Oraya bir polis memuru gönderiyoruz” diyordu. Böylece adadakiler Breivik’ten hiç şüphelenmedi.
 
Önce en güzel kızı öldürdü
Norveç polisinin yaptığı açıklamaya göre, Norveçli saldırgan Oslo’daki patlamadan kısa bir süre sonra polis üniformasıyla Utöya adasına gitmek için feribota bindi. Görevliye polis olduğunu ve Oslo’daki patlama nedeniyle adaya rutin kontrol yapmak üzere gittiğini söyledi. Adaya bir çanta dolusu silah ve mühimmatla geldiği söylenen saldırgan, karşılaştığı gençleri “Bir araya toplanın” diyerek yanına çağırdı. Yüzlerce genç polis memurunu dinleyerek biraraya geldiğinde Breivik ateş etmeye başladı. Otomatik tüfekle etrafı tarayan katil daha sonra tek tek kurbanlarının peşine düştü. Öldürmek için seçtiği ilk kurbansa kampın en güzel kızı oldu.

Bu sırada gençler etrafa kaçmaya başladı. Polis ya da herhangi bir güvenlik görevlisi bulunmayan adaya özel timin gelmesi ise katliamı haber aldıktan sonra 30 dakikayı buldu... Soğukkanlı katil 90 dakika içinde çocukları dilediği gibi avladı.
 
Cezası 21 yıl olabilir
Utöya Adası’nda ölenlerin sayısı önce 9 ya da 10 olarak açıklandı. Ancak bir süre sonra can kaybının 80’i aştığı belirtildi. Dün sabaha karşı yerel saat ile 03.40’ta bir basın toplantısı düzenleyen polis müdürü Öystein Maeland, bu rakamı geç vermelerinin nedenini, adada bomba arama çalışmalarının uzun sürmesine bağladı. Polis, 40 köpekle adada kayıp olan insanları ararken, denizde de botlar ve dalgıçlarla geniş çaplı arama yapılıyor. İçlerinde bir Türk’ün de bulunduğu 4-5 gencin halen kayıp olduğu bildirildi.

Breivik’in ise, Norveç ceza yasasının 174’üncü paragrafın A bendine göre, her ikisi de terör kapsamında değerlendirilen, Oslo’daki bombalama ve Utöya Adası’ndaki saldırı suçlarından alacağı cezanın yasalardaki karşılığı 21 yıl hapis.
 
‘Bomba 500 kilogram’
Bombalamanın ardından Oslo da büyük sessizliğe büründü. Sokaklarda arabaya rastlanmazken, insanlar da evlerinden çıkmamayı tercih etti. Norveç İnsani Yardım Kuruluşu’ndan bomba uzmanı Per Nergaard, başkentte patlayan bombanın yaklaşık 500 kilogram ağırlığında olabileceğini ifade etti.
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg, Oslo’da düzenlediği basın toplantısında, İkinci Dünya Savaşı’ndan beri böyle bir olay yaşanmadığını, bunun ulusal bir trajedi olduğunu, genç insanların korku, kan ve ölüm gibi yaşamamaları gereken şeyler yaşadıklarını vurguladı.

Başbakan, Oslo’daki patlamada ölenler arasında yakın çalışma arkadaşları olduğunu da ekledi. Ülkenin eski Başbakanı Thorbjorn Jagland ise BBC’ya yaptığı açıklamada, Norveç’te silah sahibi olmanın ‘çok zor’ olduğunu, emniyet güçlerinin ‘dış tehditler’e odaklanırken, kendi vatandaşlarından gelebilecek tehditlere gözlerini kapadığını söyledi.
 
Dış bağlantılar araştırılıyor
Başbakan Stoltenberg dün de, Norveç Kralı Harald, Kraliçe Sonya ve veliaht Prens Haakon ile birlikte Ütoya Adası yakınındaki Sndvollen kasabasına gitti. Kurbanların yakınları ve olaydan sağ kurtulanlarla görüşen Başbakan, saldırılarla ilgili yabancı istihbarat örgütleriyle işbirliği yapıldığını kaydetti.
Tüyler ürperten olayların ardından Norveç’te bayraklar yarıya indirilirken, polis adadan sağ kurtulan herkesten ellerindeki fotoğraf ya da filmleri kendilerine teslim etmelerini istedi.
 
30 YIL SONRA İLK
Norveç’teki felaket son 30 yılda meydana gelen en büyük toplu katliam oldu. 1982 yılında Güney Kore’de polis memuru Woo Bum Kong, 57 kişiyi vurduktan sonra kendini öldürmüştü. 1987’de Michael Ryan adlı İngiliz Hungerford kasabasında 16 kişiyi öldürüp intihar etmişti. 1989’da Kanada’daki Montreal Üniversitesi’nde 25 yaşındaki bir genç 14 öğrenciyi öldürmüştü. 2009’da Almanya’da bir lisede ise, 17 yaşındaki genç 9 öğrenci ve 3 öğretmeni öldürdükten sonra polis tarafından vurulmuştu.
 


Geleceğin solcu politikacıları burada yetişiyor
Yaklaşık 700 gencin katıldığı kamp boyunca İşçi Partisi gençlik kolları üyeleri yanlarında getirdikleri çadırlarda kalıyor. Kampa katılımın bedeli ise kişibaşı 1000 dolar. Kampta 13-25 yaş arası gençlere özel siyasi atölyeler düzenleniyor, Norveç Dışişleri Bakanı Jonas Gahr Store gibi önemli isimler konferans veriyor. Atölye çalışmaları dışında konserler, spor etkinlikleri ve film geceleri düzenlenen kampta meydana gelen olay sırasında gençler öğleden sonra saat 3’te biten futbol ve voleybol turnuvasından çıkmış, 3.30’da düzenlenecek siyasi atölye çalışmasını bekliyordu.
 
‘Çocukluğumun cenneti dün cehennem oldu’
Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg de önceki gün düzenlediği basın toplantısında, adaya gençken sıklıkla gittiğini söylemiş, “Çocukluğumun cenneti dün bir cehenneme dönüştü” diyerek üzüntüsünü belirtmişti. Stoltenbserg dün de adanın hemen karşısında yaralıların götürüldüğü oteli ziyaret etti. Başbakan Stoltenberg’in liderliğini yaptığı, 1887 yılında kurulan iktidardaki İşçi Partisi sosyal demokratlığıyla tanınıyor. Norveç’in en büyüğü olan parti “herkes için iş” sloganıyla hareket ediyor.
 


Katliam bu cennet adada gerçekleşti
Norveç’in başkenti Oslo’nun 30 kilometre kuzeybatısında yer alan Utöya adası İşçi Partisi’nin 1927 yılında kurulmuş olan gençlik kollarına (AUF) ait. 520 metre uzunluğunda ve 330 metre enindeki bu küçük adada 5 bina bulunuyor. Yüzölçümü 0.12 kilometrekare olan ada her yıl 19-24 Temmuz tarihleri arasında bir gençlik kampına ev sahipliği yapıyor. Anakara ile ulaşımı sağlamak için ise adadan saat başı bir bot kalkıyor.

İLK İFADE: GADDARCA AMA GEREKLİ!
Norveç'te önceki gün 92 kişinin öldüğü bombalı ve silahlı saldırıların faili, aşırı milliyetçi ve dinci Anders Behring Breivik’in ilk ifadesi basına yansıdı.  Norveç’teki bombalı ve silahlı saldırılarıyla 100’e yakın kişiyi katleden Anders Behring Breivik, bunun gaddarca olduğunu kabul ettiğini, ancak "gerekli olduğunu düşündüğünü" söyledi.

Breivik "Norveç toplumunu değiştirmek istiyorum. Tek başıma hareket ettim" dedi.

Breivik’in avukatı Geir Lippestad, müvekkilinin yarın yapılacak duruşmada bu konudaki düşüncelerini anlatacağını belirtti.

Polis, katliamın yapıldığı adada kurbanların cesetlerini aramayı sürdürürken, cuma günü iki yerde düzenlenen bombalı ve silahlı saldırılarda ölenlerin sayısının artmasından endişe ediliyor.
 
Her iki saldırıdan da Breivik sorumlu tutuluyor. Polis yetkilisi, ikinci bir saldırganın daha olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
 
2009’DAN BERİ PLANLIYORMUŞ
Anders Behring Breivik’in saldırıları 2009 sonbaharından bu yana planladığı bildirildi.
 
Breivik, saldırılardan önce internette yayımladığı 1500 sayfalık günlüğünde, terörün kitleleri uyandırma aracı olduğunu ve İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük canavar olarak nitelendirilmeyi beklediğini belirtiyor.
 
AFP’nin ulaştığı günlükte Breivik’in kişiliğine ilişkin de birçok ayrıntı görülebiliyor.
 
Günlük, "Sanırım bu (internete) son girişim olacak. Bugün 22 Temmuz Cuma, saat 12.51" diye sonlanıyor.
 
‘ADALETSEVER ŞÖVALYELERİN KOMUTANI’
İngilizce yazılan ve "Bir Avrupa Bağımsızlık Bildirgesi-2083" başlıklı günlüğe "Andrew Berwick, Adaletsever Şövalyelerin Komutanı" olarak imza atan Breivik, günlüğünün bir bölümünde, Norveçli ve gerçek adının Anders Behring Breivik olduğunu açıklıyor.
 
Günlükte, başlıca hedefin sosyaldemokrat partinin yıllık toplantısı olduğunu yazan Breivik, Avrupa’da hedef alınacak ülkelerin de listesini yaptığı, ülkelerde yaşayan Müslümanların sayısına göre yapılan sıralamada Fransa’nın ilk sırada olduğu görülüyor.
 
TÜRK DÜŞMANI
Norveç'te 93 kişinin ölümüne neden olan Breivik, katliam öncesinde yayımladığı manifesto da Türkiye ve Türklere de tam 237 kez atıfta bulunuyor.
Saldırganla ilgili aslında bizim açımızdan daha dikkat çekici bir nokta var: Breivik'in saldırıdan hemen önce internette yayımladığı bin 500 sayfalık islam karşıtı manifestoda Türkiye'ye yüzlerce kez atıf var. Yazdıklarına göre Norveçli saldırgan tam bir Türk düşmanı...
Osmanlı ve modern Türkiye tarihine uzun uzun yer veriyor. Ermeni soykırım iddialarına destek verirken Kıbrıs barış harekatıyla Türkiye'nin adayı işgal ettiğini ileri sürüyor. Breivik'e göre Ermeni ve Kürt azınlık da Türkiye'de baskı görüyor.
Manifesto, saldırganın Türkiye'yi yakından takip ettiğini gözler önüne seriyor. Zira Breivik töre cinayetlerine bile vurgu yapıyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini destekleyen yabancı parlamenterlerin Doğu ve Güneydoğu Anadolu'yu ziyaret etmelerini öneriyor.
Breivik, Atatürk'ün Türkiye'yi laik bir devlet haline getirme çabasının da başarısızlıkla sonuçlandığını iddia ediyor. Türkiye'nin NATO'dan atılması gerektiğini ileri sürüyor. Saldırgan manifestosunda ergenekon davasına bile değiniyor. Duruşmayla ilgili ayrıntılara yer veriyor.
Breivik'in bilgisayarında ayrıca Türkiye karşıtı karikatürler de ele geçirildi.

DOĞMA BÜYÜME AŞIRI MUHAFAZAKAR
Norveç basını 100'e yakın ismin katili Breivik'i şu satırbaşlarıyla tanımlıyor:
* İnternetteki sohbet odalarında İslam ve göçmen karşıtı yazılar yazıyordu. Günümüz siyaset düzeninin sosyalizme karşı kapitalizm üzerinden yürümediğini, bunun yerine ulusalcılık ve uluslararasıcılık karşıtlığı şeklinde geliştiğini öne sürüyordu.
* Hollandalı aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders'in partisinin, yegane gerçek muhafazakar parti olduğunu iddia eden Breivik, Norveç basınının İslam'a karşı yeterli eleştiri yapmadığını savunuyordu.
* Breivil, Geofarm adını taşıyan bir organik tarım şirketi işletiyor.
* Bugüne kadar sabıka kaydı olmamış, sadece 10 yıl önce aldığı bir trafik cezası var.
* Vücut geliştirme, silah ve avcılık tutkunu. Üzerine kayıtlı bir makineli tüfek ve Glock marka bir tabancası var.
* İngiliz siyaset adamı Winston Churchill'e, Norveç'in 2. Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı verdiği savaşla ünlenen ulusal kahramanı Max Manus'a hayran. John Locke, Immanuel Kant ve Plato'nun fikirlerini benimsediğini söylüyor. En sevdiği kitaplar, Franz Kafka'nın 'Dava'sı ile George Orwell'in '1984'ü.
* 17 Temmuz'da Facebook ve Twitter sayfalarında hesap açmış. Twitter'dan girdiği tek tweet, İngiliz filozof ve politik ekonomist John Stuart Mill'in 'İnançlı bir kişinin gücü, sadece çıkarları içi hareket eden 100 bin kişininkine denktir' sözü.
 
* En sevdiği televizyon dizileri, Miami polisinde görevli bir adli tıp uzmanının, adaletten kaçan suçluları öldürmesini konu alan 'Dexter' ile vampirleri konu alan 'True Blood'. Favori çizgi film karakteri 'He-Man', favori filmleri ise 'Gladyatör' ve '300 Spartalı'.
* En sevdiği bilgisayar oyunları "World of Warcraft" ve "Modern Warfare 2".

ANNESİYLE YAŞIYORDU
Saldırganın Oslo'nun batısında annesiyle birlikte yaşadığı evinde, polis tarafından arama yapıldı. Yaklaşık 10 polis memuru, dört katlı binanın çevresinde gece boyunca nöbet tuttu. Norwegian Daily Gazetesi'ne konuşan bir arkadaşı, Brevik'in 20 yaşından beri aşırı sağcı ve güçlü ulusalcı duygulara sahip olduğunu belirterek, "Farklı kültürlerden insanların birarada yaşayabileceğine hiç inanmıyordu. Bu düşüncenin karşısında güçlü muhalefet sergiliyordu" dedi.

'İNTİHAR ETMEMESİ GARİP'
Polis dedektifleri, dünyanın değişik ülkelerinde benzer saldırılar düzenleyen kişilerin, saldırıların sonunda büyük olasılıkla intihar ettiğini, buna karşın Breivik'in böyle bir yolu seçmemesinin garip olduğunu söylüyor. Adı açıklanmayan bir polis yetkilisi, yaralı olarak ele geçirilen Breivik'in sorgulanması sayesinde, saldırının nedenini çözebileceklerini kaydetti.

'TEHDİT DÜZEYİ DEĞİŞMEDİ'
Norveç Adalet Bakanlığı, önceki günkü katliamın ardından ülkedeki tehdit düzeyinin değiştirilmediğini bildirdi. Saldırıların ardından Norveç'in karşı karşıya bulunduğu tehdit düzeyine ilişkin değerlendirmenin sürdüğü kaydedildi.
Breivik, 17 Temmuz'da Twitter'dan attığı geliyorum diyen mesajında inançlı bir kişinin çıkar peşinde koşan 100 bin kişiye bedel olduğunu yazdı.

6 TON GÜBRE ALMIŞ
Norveç'te gerçekleşen iki ayrı saldırıda en az 92 kişinin ölümünden sorumlu tutulan zanlının 6 ton gübre satın aldığı açıklandı.
Tarım ürünleri satan Felleskjoepet Agri zincirinin sözcüsü Oddny Estenstad, zanlının satın aldığı 6 ton gübrenin 4 Mayıs'ta teslim edildiğini belirtti.
Gübrenin türüne ilişkin bilgi vermeyen Estenstad, satın alınan 6 tonun standart bir tarım üreticisi için normal olduğunu söyledi. Estenstad, zanlıyı tanımadığını ifade etti. Bazı tür gübrelerin bomba yapımında kullanıldığı biliniyor.

"BANA 'NAZİ CANAVARI' DİYECEKLER"
Günlükte saldırının ardından kendisi hakkında yazılacakları da öngören Anders Behring Breivik şöyle diyor: Herhalükarda, onların en kötü kabusunu canlandırmamdan sonra (çok kültürlü hainlerin sistematik ve organize edilmiş infazları) bana muhtemelen tam tecavüz paketi verecek ve şu suçlamaları yöneltecekler: Sübyancı, ensest faaliyetlerde bulunan, eşcinsel, psikopat, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), hırsız, eğitimsiz, manyak, akıl hastası, canavar vs. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana görülmüş en büyük Nazi canavarı olarak damgalanacağım”  (Hürriyet,NTV,Ajanslar) 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İki ay sonra eşcinseller orduda
ABD Başkanı Barack Obama, eşcinsellerin Amerikan ordusunda cinsel tercihlerini ...
Atina'da cami için ilk adım
Atina'da eski bir yapının Müslümanlara ibadet yerine dönüştürülmesi için ...
Uzayda büyük keşif
İki astronomi ekibi, Evren'in bugüne kadar keşfedilmiş en büyük su kütlesini ...
 
Norveç'in 11 Eylül'ü: 92 ölü
Norveç'te başkent Oslo'da hükümet binalarının bulunduğu bölgeye yapılan ...
Eski ETA liderine 377 yıl hapis
İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele ...
Çin'de korkunç olay
Çin'de bir yolcu otobüsünün yanması sonucu 41 kişi öldü, biri otobüs şoförü ...
 
Taklitte sınır tanımıyorlar
Çin'de, taklit ürünler, yazılımlar ve cihazlardan sonra sahte Apple mağazalarının ...
Rumlar Erdoğan’ı BM’ye şikayet etti
Kıbrıs Rum yönetimi, Başbakan Erdoğan'ın KKTC'yi ziyareti sırasında yaptığı ...
Eşcinseller evlenme kuyruğunda
New York’da, eşcinsel evliliğini yasallaştıran kanunun yürürlüğe gireceği ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
'Pişman olmuş adama Nobel verdiler!'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Altın anahtarla açılan Sümerbank'ın acı sonu!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
‘Gönülsüz bekarlar’ için bakanlar devreye!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İmamoğlu yalnız mı bırakılıyor?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva