HABERLER>GÜNCEL
8 Kasım 2023 Çarşamba - 16:25

Dokuz Eylül'ün yeni kütüphanesi hizmette!

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü içerisinde, binlerce eserin yer aldığı ve Türkiye’deki kamu üniversiteleri arasında ilk olma özelliğine sahip ‘Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanesi', DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Rektör Hotar, “Kütüphanemiz, denizlerin bilinmezliklerini keşfetmeye adanmış bilim insanlarımız için bir fener olacak; sonsuz bilgi deryasında onlara kılavuzluk edecek” dedi.

Dokuz Eylül ün yeni kütüphanesi hizmette!

Türkiye’nin köklü eğitim kurumlarından olan Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, ‘Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanesi' açıldı. 2022 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan ve Türkiye’deki kamu üniversiteleri arasında ilk olma özelliğine sahip kütüphanede; sualtı arkeolojisi, deniz bilimleri, Osmanlı denizciliği, sanat tarihi gibi farklı alanlardaki özel koleksiyonlar ile süreli yayınlar, tezler ve haritalardan oluşan 4023 adet basılı kaynak bulunuyor.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanesi’nin, ulusal ve uluslararası alanda yürütülecek bilimsel çalışmalara önemli katkılar sunacağına; bilim insanlarının, öğrencilerin ve tüm araştırmacıların bu kütüphaneden en verimli şekilde faydalanacağına inandığını söyledi. Rektör Hotar, “Dijital çağda bilgiye erişim şekilleri hızla değişirken, kütüphanelerimiz de bu değişime ayak uydurarak, fiziksel ve dijital kaynakları bir arada sunan, erişimi kolay ve kapsamlı hale getiren yapılar olarak evrimleşiyor. Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanemiz de en güncel elektronik kaynaklara, veri tabanlarına ve dijital arşivlere ev sahipliği yapacak; öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz için zaman ve mekan sınırlarını aşan bir öğrenme ortamı sağlayacaktır. Kütüphanemizin açılmasıyla birlikte, sürdürülebilir bir deniz ekosistemine ve denizlerin korunmasına yönelik araştırmalar daha da güçlenecektir. Gelecek nesiller için denizlerimizi korumak ve bu konuda bilinç oluşturmak, Üniversitemizin en temel görevlerinden biri olmaktadır” dedi.

‘ENGİN BİR KAYNAK NİTELİĞİNDE’
Rektör Nükhet Hotar, her büyük keşfin, her önemli çalışmanın arkasında sağlam bir bilgi birikimi olduğunu belirterek, “Kütüphanemizde gerçekleştirilecek her çalışma, her tez, her proje, denizlerimizin ve denizcilik bilimlerinin geleceğine yön verecektir. Dokuz Eylül Üniversitesi olarak, bu bilinçle hareket ediyor ve bu sorumluluğu taşıyoruz. Bu kapsamda, ülkemizdeki denizcilik alanında eğitim ve araştırma faaliyetlerine önemli katkılar sunmayı hedefliyoruz. Yine bu kütüphaneyi sadece bir kaynak merkezi olarak değil, aynı zamanda uluslararası iş birliklerinin ve projelerin geliştirilebileceği bir platform olarak görüyoruz. Bu kütüphanenin varlığıyla birlikte, denizlerimizle ilgili sorunlara yenilikçi çözümler üretme, deniz ekosistemlerimizi daha iyi anlama ve koruma, denizlerimizin ekonomik potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde kullanma kapasitemizin de artacağını öngörüyoruz. Kütüphanemiz, farklı disiplinlerde üretilen bilgiyi bir araya getirerek deniz biyolojisinden mühendisliğe, ekonomiden hukuka, sualtı arkeolojisinden deniz tarihine kadar birçok alanda engin bir kaynak niteliğinde olacaktır” açıklamasında bulundu.

“ALANINDA ÖNCÜ OLACAK”
DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nil Kula Değirmenci de, “Sualtı arkeolojisi, deniz teknolojileri ve hatta Deniz Hukuku alanında Türkiye'nin önde gelen bilim insanlarının evi olma niteliğini taşıyoruz. Bu anlamda yaptığımız çalışmalarda da ülkemizin Denizcilik projelerinde çok önemli roller ve önemli bir paydaş olarak da yer almaktayız. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Sualtı Kültür Mirası, Denizcilik Tarihi ve Deniz Bilimleri İhtisas Kütüphanesi birçok alanda öncü olacaktır. Kütüphane sualtı arkeolojisi alanı dışında, deniz bilimleri, Osmanlı denizciliği, sanat tarihi gibi farklı alanlardaki özel koleksiyonlar ile süreli yayınlar, tezler ve haritalardan oluşan 4023 adet basılı kaynağa sahiptir. Duvarlarında ise Mavi Miras projesinde bulunan batıkların fotoğrafları sergilenmektedir. Koleksiyonların arttırılması, bilim dünyasının bu eserlerden istifade etmesi için gayret göstereceğiz” diye konuştu.

 

 

 

 

 
CHP Genel Başkanı Özel, mazbatasını aldı
 
Zafer Partili başkanın ölümünde yeni gelişme!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya depremle sarsıldı: 4,5 büyüklüğünde!
AFAD verilerine Antalya'nın Korkuteli ilçesinde 4.5 büyüklüğünde bir deprem ...
Twitter Premium aboneliklerine zam geldi
X yani eski adıyla Twitter'da Premium abonelik ücretlerine zam geldi. ...
Yargıtay Başkanı: Yargı hedef haline getirildi
Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, "Yargının şeffaflığını, hesap verilebilirliğini, ...
 
Terör örgütü PKK'nın sığınakları imha edildi
Kars'ın Kağızman ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik düzenlenen operasyonda ...
Milyonlarca liralık havaleye 'harçlık' savunması!
Kara para soruşturması kapsamında tutuklanan Dilan ve Engin Polat çiftinin ...
MSB: 4 terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Fırat Kalkanı bölgesinde taciz ateşi açan ...
 
Her cümle kan dondurdu... İzmir'de '12'lik katil', cinayeti nasıl işlediğini anlattı!
İzmir'de mahalle arkadaşı olan Bucaspor U14 Futbol Takımı oyuncusu Eymen ...
Bakan duyurdu: 721 terörist etkisiz hale getirildi
İçişleri Bakanı Yerlikaya, 1 Ocak 2023 ile 1 Kasım 2023 arasında PKK/KCK’ya ...
Çocukların motosikleti 45 metreden düştü: 1 ölü!
Konya'da yaklaşık 45 metreden düşen motosikletteki Yasin Gök (13) öldü, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva