HABERLER>ULUSAL MEDYA
16 Aralık 2009 Çarşamba - 00:00

Doğan küçülmüyor, tepki azaltıyor!

Yavuz Semerci, Habertürk’’teki köşesinde Doğan Holding’’in iki gazete ve bir televizyonunu satışa çıkarmasıyla ilgili farklı bir yazı kaleme aldı. ’

Doğan küçülmüyor, tepki azaltıyor!

Yavuz Semerci, Habertürk’’teki köşesinde Doğan Holding’’in iki gazete ve bir televizyonunu satışa çıkarmasıyla ilgili farklı bir yazı kaleme aldı. ’Semerci, satışların Doğan Grubu’’nda ciddi bir küçülme yaratmayacağını savundu.
 
İşte Semerci’’nin yazısı;
 
Milliyet, Vatan ve Star televizyonu’…
Satılıyor.
Yazıldı, çizildi. İstekliler, Doğan Grubu'nun kapısını çalıyor ve masaya oturuyor. Kim neyi, hangi markayı istiyor, kaç para veriyor? Doğan ne istiyor? Şu aşamada sadece spekülasyon yapılır!
Ancak bu üç markanın toplu olarak satılması durumunda bile Doğan grubu ciddi bir küçülme yaşayacağını söylemek doğru değil.
Çünkü Doğan Grubu açısından (reklam gelirlerinde) iki markası Hürriyet ve Kanal D önemlidir.
Milliyet, Vatan ve Star televizyonunun toplam elde ettiği reklam gelirinin grubun toplam reklam (yaklaşık 1.4 milyar TL/2008 yılı) gelirinin sadece yüzde 23'ünü toplayabiliyor.
Bu üç markanın toplam reklam pastasındaki payı ise yüzde 10 civarında.
Peki reklam pastasından yüzde 10'luk bir dilimi temsil eden bu üç markanın masadaki fiyatı nedir? Spekülasyonu bol olmakla birlikte Doğan Grubu'nun bu üç marka için 500 milyon dolar istediğini duydum. Bu markaların mali durumunu bilmeden, rakamın düşük veya yüksek olduğunu söylemek mümkün değil. Konuyu önümüzdeki günlerde analiz edeceğimi belirterek nokta koyalım.
Bence Türk basını Aydın Doğan'ın gazeteci Yavuz Donat'a yaptığı açıklamayı tartışmalı.
Doğan diyor ki; Küçülmek istiyorum. Aslında, Batı ölçeğinde bakarsan, grup olarak çok da büyük değilim. Ama Türkiye'de yaşıyorsun... Türkiye'de, bu kadar büyüklük bile haset doğuruyor.’”
Karşımızda medya sektörünün gelir tarafında yüzde 47'sini, tiraj ve reyting bazında ise yaklaşık olmakla birlikte yüzde 30'unu kontrol eden bir grup var. Ve bu büyüklüğe, AK Parti döneminde ulaşmış’…
Hep aynı görüşü savundum: Bir ülkenin medya sektörü, hangi düşünceye sahip olursa olsun bir grubun hakimiyeti altına girmemeli. Bu tip hakimiyet ortaya çıkmış ise rekabet kanunları devreye girmeli ve mutlaka tam bir rekabet için ortam oluşturulmalı.
Doğan Grubu gibi büyüklükleri ulaşmış yapıların, iktidarlar acısından anlamı bazen şans, bazen şansızlıktır. Rakipleri için de ölümcüldür.

***
Elbette mevcut rekabet politikaları (ve mevzuat acısından) hakim durumda olmayı bir suç olarak görmüyor. Hakim durumun kötüye kullanılmasını suç sayıyor. Dolayısıyla Doğan'ın hakim durumda olması nedeniyle bir yaptırım uygulanamayacağı ve suçlanamayacağı görüşü ileri sürülebilir. Tartışmalı bir konu. Ancak medya sektöründe hakim durumda olmanın, çimento sektöründe hakim durumda olmaya benzemediğini hatırlatmama gerek yok galiba. Ve bana sorarsanız, bu kadar büyükseniz, pasta ister küçük olsun, ister büyük fark etmez. Varlığınız sizi daima hakim durumu kötüye kullanmaya iter. Ve gözetim kurumları her daim bu tip konumu olan şirketlerin tepesinde olur.
Bu anlamda Aydın Doğan'ın küçülme kararı Türk medya sektöründe rekabetin artmasına mutlaka fayda sağlayacaktır. Yine de sadece bu üç markanın satışı Doğan'ın pazar payını yüzde 47'lerden yüzde 37'lere indirecek ki buna ne kadar küçülme denileceği sorulabilir. Bana sorarsanız bazı markaların satışı, küçülmekten çok tepkileri azaltmaya ve güç toplamaya yönelik.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ahmet Hakan’’ı eleştirdi, kovuldu!
Radikal gazetesi yazarı Ersin Tokgöz’’ün Ahmet Hakan hakkında yazdığı ...
Doğan Grubu satışı yalanlamadı!
Doğan Grubu, Milliyet, Vatan ve Star TV'nin satışı hakkında Kamuoyu ...
Yazarlar, yazılarıyla nasıl dans ediyor?
Vatan gazetesinden Mutlu Tönbekici, bugünkü yazısında yazarların yazılarıyla ...
 
Biri Türk, öteki Kürt tarafına vurdu
Anayasa Mahkemesi'nin DTP hakkında verdiği kapatma kararı, ulusal ...
Habertürk’’te künyenin yarısı değişti
Yayın hayatına 1 Mart'ta başlayan Gazete Habertürk'ün yazı ...
’‘AKP’’deki açılım çatlağı büyüyor'
Hürriyet yazarı Şükrü Küçükşahin AKP içinde açılımda gelinen noktayı köşesine ...
 
'İpek'in Star TV'sinde ilk ayrılık
Doğan Grubu'nun resmi bir açıklama yapılmasa da Akın İpek'e ...
Neşeli Hayat ilan kavgası çıkardı
’“Neşeli Hayat’”ın yapımcısı BKM Film’’in gazetelere verdiği teşekkür ...
Yılmaz Özdil’’in kaleminden ’“eczane eylemi’”
Eczanelerin bir günlük boykotunu, tüm gazeteler, televizyonlar, siteler ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva