HABERLER>SAĞLIK
3 Temmuz 2010 Cumartesi - 00:00

Diş eti hastalıkları kemik erimesi yapıyor

Dişlerde uzun süre kalan çürüklerin, diş eti hastalıkları ve dişlerde bakteri plağının birikmesinin, kemik erimelerine neden olabileceği belirtildi.’

Diş eti hastalıkları kemik erimesi yapıyor

Dişlerde uzun süre kalan çürüklerin, diş eti hastalıkları ve dişlerde bakteri plağının birikmesinin, kemik erimelerine neden olabileceği belirtildi.’
 
Diş ve diş eti sorunlarının, dişteki iltihapların tüm vücuda yayılabileceğini belirten Türk Dişhekimleri Birliği (TDB) Genel Sekreteri Süha Alpay, bunun hamile bayanlar da düşüklere sebep olabileceğine dikkat çekti.
 
Alpay, sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere diş fırçalamanın yeterli olduğunu ifade ederek, en önemlisinin akşam fırçalamak olduğunu söyledi. Bazı araştırmaların ise, bir kez fırçalamanın bile yeterli olduğunu gösterdiğini bildiren Alpay, diş ve diş eti sorunları olanların günde üç kere fırçalamasının yararlı olacağını belirtti. Sabah kalkar kalkmaz diş fırçalamayı da öneren Alpay, bunun gece boyunca oluşan ağızdaki asitlerin giderilmesi açısından yararlı olacağına işaret etti.
 
Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak gerektiğini belirten Alpay, diş fırçama imkanının olmadığı sırada, bazı sakızların kullanılmasının yararlı olacağını ancak, sorunlu dolgularda ve eklemlere sakıncasının da olabileceğine dikkat çekti. Alpay, ağız sularının da flor içermesi nedeniyle diş yapısını güçlendirdiğini bildirdi.
 
ÇOCUKLARIN BESLENMELERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Çocuğun diş sağlığı açısından beslenmesinin iki açıdan önemli olduğuna işaret eden Alpay, ’“Birincisi, diş yapısını destekleyecek kalsiyum içeriği olup olmaması, bebeklerin kalsiyum destekli beslenmesi önem taşıyor. İkincisi ise, beslenme alışkanlıkları, şekerli gıdalar, asitli içecekler, boyalı maddeler dişlere yapışıyor, çürüğü, asit ve plak oluşumunu artırıyor. Çarpık beslenme alışkanlıkları dişleri olumsuz etkiliyor’” diye konuştu.
 
Çocukların ileride sağlıklı dişlere kavuşmak için, ağız ve diş sağlığına, beslenmelerine önem verilmesi gerektiğini belirten Alpay, çocukların üç buçuk yaşından itibaren 6 ayda bir Dişhekimi kontrolünde olurlarsa daha az sorunlarla kaşı karşıya geleceklerini, maddi kayıbın, en önemlisi moral değerlerinin yüksek olması açısından ve erken dişsizlikle karşılaşmamaları açısından önemli olduğunu bildirdi.
 
DİŞLERDE UZUN SÜRE KALAN ENFEKSİYONLAR, VÜCUTTA BAŞKA BİR SORUNA YOL AÇIYOR
Yetişkinlerde de beslenme alışkanlıklarının önem taşıdığına dikkat çeken Alpay, diş ve diş eti sorunları, dişteki iltihapların tüm vücuda yayılabileceğini söyledi. Kalp ve damar hastalıkları, hamile bayanlar da düşüklere sebep olabileceğine işaret eden Alpay, ’“Dişlerde uzun süre kalan enfeksiyonların, vücutta başka bir soruna yol açtığı uluslararası araştırmalarda da yer almaktadır’” dedi.
 
Dişlerin düzgün olmasının ise genetik olduğunu belirten Alpay, ’“Kişinin çene yapısı dar, diş yapısı büyükse dişler çapraşık olur, tam tersinde çene yapısı geniş, dişler küçükse dişler aralıklı olur. Bunlar genetik faktörden kaynaklanıyor’” dedi. Eski insanlarda, pişmemiş, sert gıda yiyenlerin diş aşınmalarıyla karşı karşıya geldiğini ifade eden Alpay, kent yaşamında yumuşak gıdaların tüketiliyor olmasının ise, diş aşınmalarının eskiye göre fazla olmadığını gösterdiğini söyledi.
 
Alpay, ’“Diş eti hastalıkları ve dişlerde bakteri plağının birikmesi, kemik erimelerine neden oluyor. Şeker hastalığı gibi hormonal sorunlara bağlı olarak mide rahatsızlıkları, hamilelikte de aynı sorunlar varsa özellikle hamileler dişlerine daha iyi bakmalı’” şeklinde konuştu.
 
STRES'E BAĞLI DİŞ GICIRDATMALARI, DİŞLERDE KIRILMALARA NEDEN OLUYOR
Düzenli hekim kontrolüyle yaşlılıkta diş kaybının önlenebileceğini belirten, Alpay, günlük bakım ve beslenme alışkanlıklarının doğru sürdürülmesi gerektiğini bildirdi.
 
Dişlerin darbe ve çürüğe bağlı kırılabileceğini ifade eden Alpay, stres sorunlarına bağlı diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıklarının dişlerde aşınma, çatlama ve kırılmalara neden olabileceğini, bunların, Dişhekimlerinin yaptığı koruyucu plaklarla önlenebileceğini söyledi.
 
Ağız kokusunun çıkamamış 20 yaş dişinden, bozuk, kırık dolguların ve çürüklerin neden olabildiğini belirten Alpay, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında da meydana gelebildiğini, ağız kokusunun dilin üst yüzünün fırçalanarak önlenebileceğini ifade etti.
 
Alpay, sağlıklı dişler için günlük bakımın yapılmasını, eğer diş eti sorunlarına yatkınsa günlük bakımın artırılmasını, yılda en az bir kere Dişhekimine gidilmesini önerdi.(Habertürk)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SGK karekodta kararlı
SGK Başkanı Zararsız, karekod uygulamasına ilişkin "Çok kesin biçimde ...
’‘Şemsiyenin altındayım güneş yakmaz’’ demeyin
Yaz ayları denince akla güneş, deniz ve havuzun keyfini çıkarmak gelir. Fakat ...
Manik-depresif hastalık sıcaklarda artıyor
İki uçlu bozukluk olarak adlandırılan manik-depresif hastalığı yaz aylarında artış gösteriyor.’
 
Uykusuzluk şişmanlatıyor
68 bin kadın üzerinde yürütülen araştırmada, geceleri 5 saatten az ...
İzmir SGK'da ’“mobbing’” iddiası
Büro Emekçileri Sendikası (BES) İzmir Şube Başkanı Ramis Sağlam, SGK ...
Kozmetiklere dikkat!
Cilt temizliği ve bakımında zeytinyağlı sabun kullanılan günler geride ...
 
Kot işçilerinin durumu tartışılıyor
Bakan Dinçer, BDP'li Bayındır'ın, kot kumlama işçilerine yönelik ...
Pizza yiyerek 12 kilo verdi!
ABD'de yaşayan Matt McClellan, pizzanın diğer fast food tarzı yiyeceklerden ...
Vişne ve suyu vücudun ilacı
Vişne ile suyu ve konsantresinin, birçok kanser türü ile kalp hastalıkları ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva