HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
28 Eylül 2009 Pazartesi - 00:00

Dikili’’nin çehresi jeotermalle değişecek

İzmir'in şirin ilçesi, jeotermal enerjiyi çok yönlü kullanarak, daha iyi yaşam şartları ve gelir düzeyine ulaşmayı hedefliyor. ’

Dikili’’nin çehresi jeotermalle değişecek



Jeotermal enerjiyle ısınan dikili, termal tesis ve elektrik üretimi için yatırımcıları bekliyor.
   
İZMİR - Belediyenin olanaklarıyla açılan kuyular ve yaptırılan tesisler sayesinde 14 bin kişinin yaşadığı ilçede 1000 konut, tüm okullar ve resmi binalar jeotermal enerjiyle ısınırken, gelecek kış için hedefini 4 bin konut olarak belirleyen Belediye, evlerden ayda 50 lira, okul ve resmi binalardan da belirlenen ücretin yarısını alıyor.
    
Jeotermal enerjinin elektrik üretimi, ısınma, seracılık, balık yetiştiriciliği ve termal turizm alanlarında kullanılması durumunda ''ilçenin çehresinin tamamen değişeceğini'' belirten Belediye Başkanı Osman Özgüven, elektrik üretimi ve termal tesisler için yatırımcıları beklediklerini söyledi.
 

 
Özgüven, ''Çok büyük jeotermal potansiyelimiz var, bin yıldır 'su akar Türk bakar' misali bu suya bakmışız, devletten destek, yatırımcılardan ilgi bekliyoruz'' diye konuştu.
    
Özgüven, Kaynarca bölgesinde geçen yıl açtıkları kuyulardan saniyede 70 litre 120 derece sıcaklıkta su aldıklarını, 400 metreye inildiğinde sıcaklığın 140 dereceye ulaştığını belirterek, şu anda bin konutu ısıttıklarını, ancak bölgedeki jeotermal enerjinin elektrik üretimine de çok elverişli olduğunu kaydetti.
    
Çok boyutlu kullanılması durumunda jeotermal enerji yardımıyla ilçenin Bakırçay bölgesindeki en önemli merkez olabileceğini belirten Özgüven, şöyle devam etti: ''Dolara bağlı olmayan, çevre ile dost enerji kaynağımız var, jeotermalde dünyanın en şanslı ülkelerindeniz ama kullanımda sonuncu sıralarda yer alıyoruz. Bir kere jeotermal dolara bağlı olmayan, kendi öz enerjimiz, ulusal kaynağımız, jeotermal ile doğal gazı karşılaştırdığınızda çok bariz üstünlükleri var, ucuz ve yeşil enerji, elektrik elde edebiliyorsunuz, seracılıkta, sağlık turizminde, balık yetiştirmede kullanabiliyorsunuz. Böyle komplike kullandığında ne kadar büyük etkisi olacağını tahmin etmek zor değil.''
   
'DESTEK BEKLİYORUZ'
 
Özgüven, ilçede şimdiye kadar jeotermal yatırımın, kimseden destek alınmadan, belediyenin olanaklarıyla yapıldığını, 20-25 milyon lira harcadıklarını, ilk etapta 1000 konut, okul ve resmi binaları ısıttıklarını, hedeflerinin 4 bin konut olduğunu kaydetti.
    
İlçenin jeotermal kapasitesinin tüm boyutlarıyla kullanılabilmesi için destek beklediklerini dile getiren Özgüven, ''Elektrik enerjisi üretmek isteyen yatırımcıları bekliyoruz, otel kurmak isteyen yatırımcıları bekliyoruz,onlara her türlü desteği vermeye hazırız'' dedi.
    
Özgüven, söz konusu yatırımların kendilerini çok çabuk amorti edebildiğini anlatarak, şöyle konuştu: ''Bu yatırımlar için çok büyük paralar gerekmiyor, doğal gazın gerektirdiği kadar altyapı gerekmiyor. Zaten bu su bin yıldır denize bedava akmış, bin yıldır akan suyu enerjiye dönüştürüyorsunuz. Burada elektrik santralının kurulması, seracılığın başlaması, termal otellerin yapılması için çok büyük rakamlara ihtiyaç yok.
    
Bu tesisleri borçla yapmamıza rağmen mutlu olduğumuzu söyleyebilirim. 20-25 milyon lira küçük bir belediye için küçük rakam değil ama kendi uğraşımızla yaptığımız için çok da borcumuz yok.
    
Tabii sıkıntılar çekiyoruz, ödemede sıkıntılar çekiyoruz, boru almada sıkıntılar çekiyoruz, kuyu açmada sıkıntı çekiyoruz. Bu tip belediyelere ciddi katkılar sağlanması lazım. Tüm çabamıza karşın, henüz kimseden tek kuruş almış değiliz.''

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca’’da Akdeniz Buluşması
İtalya’’nın Calliari kentinden gelen gençler ile Buca Eğitim Fakültesi ...
Gaziemir’’de sünnet şenliği
İlçe Belediyesi 100 çocuğu sünnet ettirdi. Çeşitli gösterilerin yer aldığı ...
Karşıyaka festivali briçle sona erdi’…
Oldukça renkli geçen Geleneksel Karşıyaka Festivali, 84 çiftin katıldığı ...
 
İzmir turizmine jeotermal doping
Jeotermal A.Ş., Seferihisar’’da yedinci kuyusunu açtı. Başkan Kocaoğlu, ...
Konak’’tan eğitime destek
İlçe Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, dar gelirli ailelerin ...
Dansın en iyileri Karşıyaka'da yarıştı
Karşıyaka Belediyesi 1. Uluslararası Dans Yarışması muhteşem gösterilere ...
 
Anneler, kurslarda çeyiz hazırlıyorlar
Konak Belediyesi'nin Halk Eğitim Müdürlüğü ile düzenlediği kurslara ...
Konak'ta, 8. İzmir Türkçe günleri
Konak Belediyesi ile Dil Derneği İzmir Şubesi'nin düzenlediği ...
Dev kültür ve eğlence kompleksinde hızlı tempo
Bornova ve İzmir'e çok önemli yeni spor ve kültür-sanat mekanları ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Titre oligarşi, sosyalizm geliyor!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir acayip zor yarış!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva