HABERLER>YEREL MEDYA
23 Şubat 2012 Perşembe - 09:42

Dev projelere bir hayal kırıklığı daha

Milliyet Ege yazarlarından Dilek Gappi Şehir Plancıları Odası’nın açtığı davanın Büyükşehir Belediyesi’nin Konak 1’nci Etap 1/5bin ölçekli imar planının iptaliyle sonuçlanmasını köşesine taşıdı…

Dev projelere bir hayal kırıklığı daha

İZMİR- İzmir'in Yeni Kent Merkezi projesine kötü haber üzerine kötü haber geliyor. 2001 yılında merhum Başkan Ahmet Piriştina'nın uluslararası fikir yarışmasıyla hayata geçirdiğ planlara bugüne kadar onlarca itiraz ve dava açıldı. Geçtiğimiz yıl Büyükşehir Belediyesi'nin Eski başkanlarından Yüksel Çakmur ve arkadaşları tarafından 'zemin etüdü olmadığı gerekçesiyle' dava edilen ve yürütmesi durdurulan Yeni Kent Merkezi'ne son kötü haber Şehir Plancıları Odası'nın açtığı 'plan iptal davasından' geldi. 
Dava sonucunu ise Milliyet Ege yazarı Dilek Gappi ‘Dev projelere hayal kırıklığı’ başlığıyla kaleme aldı. 

İŞTE O YAZI:

Geçen hafta İzmir 4. İdare Mahkemesi, sessiz sedasız yeni bir karar verdi.

Sonuç, kimine göre müjde, kimine göre büyük hayal kırıklığı olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Konak 1’inci Etap 1/5 bin ölçekli İmar Planı’na Şehir Plancıları Odası’nın açtığı dava 1,5 yıl aradan sonra sonuçlandı. Plan önceki gün, Mahkeme’nin 2011/1772 sayılı kararı sonucu iptal edildi.

Söz konusu plan; Alsancak Limanı’nın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gaziler Caddeleri ile sonlanan Konak 1’inci Etap 1/5 bin ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararlarını büyük oranda korurken, kamuya terk edilecek alanların terkinden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin m2’lik alan sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanıyordu.
Bu planı yeni başlayacak birçok projenin yanı sıra özellikle 4 büyük proje bekliyor.
-Zorlu Holding’in eski tütün depoları alanına yapacağı 32 katlı gökdelen projesi
-Mazhar Zorlu Holding iştiraki ‘Güçbirliği Holding’in Dünya Ticaret Merkezi
-Özgörkeyler’in Hilton’un karşısında yer alan arazilerinde yapılacak Özgörkeyler Plaza
-Gürel ve Özgener Grubu’nun ortaklığındaki rezidans projesi
 
‘PLAN KENTİ RAHATLATMIYOR’
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi öncelikle gerekli jeolojik etüdlerin yapılmadığı ve planın bütüncül olmadığı gerekçelerini öne sürdü. Mahkeme kararının açıklandığı günler, Odanın seçim telaşına denk geldiği için, yeni yönetim dün oluştu ve onlar daha sonra açıklama yapacaklar.
İtirazlarda genel olarak söz konusu alanın 1/1000’lik planlara bağlı kaldığı, kenti rahatlatacak değişiklikler getirmediği öne sürülüyor. Mahkeme, Odayı haklı gördü ki; planı iptal etti. Top şimdi yeniden Büyükşehir Belediyesi’nde, ya temyize gidecek ya da plan tadilatı yapacak.
Peki hata kimde ? Gerekçelerinin haklılığını ispatlayan Oda’da mı, yeni projeler kazandırmaya çalışan Büyükşehir Belediyesi’nde mi ? Yine bazıları “istemezükçüler devreye girdi” diyecek ama bu işin yüzeysel yolu. Asıl soru şu; Büyük ölçekli planlar neden kentin de bir parçası olan Odalar ve ilgili kurumlarla baştan tartışılarak karara bağlanmıyor ?
Birlikte plan yapmak bu kadar mı imkansız ?
Rant devreye girince bazı şeyler oldu bittiye mi getirilmek isteniyor, Odalar plan yapım aşamasında karar süreçlerine dahil edilmediği için dava açmak zorunda mı kalıyor ? İzmir bu soruyu yanıtlamalı.
Kısacası İzmir’de aynı film şimdilerde yine vizyonda...
 
İKİ ZORLU’YA YENİ ŞOK
Planı özellikle iki Zorlu dört gözle bekliyordu. Vestel’in sahibi Zorlu Grubu, Çankaya’da Orkide Alışveriş Merkezi ve tütün deposunun yanı sıra metrekare koşulunu sağlamak için satın aldığı diğer parsellerle 5 bin 200 metrekarelik alana sahip. Grup, tütün deposunu yeşil alan olarak kamuya terk edecek Orkide’nin yerine ise 32 katlı gökdelen yapılabilecekti. Öte yandan, Mazhar Zorlu Holding’in, Güçbirliği AŞ ile öncülük ettiği, Basmane’de yıllardan bu yana ‘çukur’ halinde kalan Dünya Ticaret Merkezi (DTM) Proje alanı da plan kapsamındaydı. İmar planı DTM’ye yeni avantaj sağlamıyordu. Ancak planla kamuya terk edilen alanlar netleşiyor ve plan bu haliyle çözüm olarak görülüyordu.

****



ALSANCAK- KAHRAMANLAR İMAR PLANI’NA, YARGIDAN İPTAL
İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi, Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davada, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 12 Mart 2010'de onayladığı, Konak 1'inci Etap Alsancak- Kahramanlar 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nı iptal etti. Kamuoyunda Zorlu Grubu'nun 32 katlı gökdeleninin yapımına olanak sağlamasıyla bilinen planın iptal gerekçeleri arasında, jeoolojik etüdlerin yokluğu başta olmak üzere planlama esaslarına uygun olmayan kararlar yer aldı.
 
Alsancak Liman'ın giriş kısmından başlayan, doğuda Alsancak Garı ve demiryolu, batıda Ege Denizi ile sınırlanan, güneyde ise Fevzipaşa ve Gazi bulvarları ile sonlanan alanın 1/5000 ölçekli planda mevcut yapılaşma ve plan kararları büyük oranda korundu. Ancak, bir plan notunda kamuya yapılacak terklerden sonra, inşaat yapılaşma oranının artmaması koşuluyla minimum 3 bin metrekarelik alanı sağlayacak parsellere serbest yükseklik hakkı tanındı. Yeni 5 bin ölçekli planın, daha önce Valilik ve Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davalar sonucu İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi'nin, yapımına olanak sağlayan planları iptal ettiği Zorlu Gökdeleni'nin önünü açtığı ortaya çıktı.
 
ÖNCE YÜRÜTMEYİ DURDURMA, SONRA İPTAL
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Mimarlar Odası İzmir Şubesi şehircilik, planlama ilkelerine aykırılıklar nedeniyle itirazı Büyükşehir Belediye Meclisi reddetti. Şehir Plancıları Odası bunun üzerine yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi önce yürütmesini durdurduğu planı bu kez iptal etti.
 
İzmir 4'üncü İdare Mahkemesi iptal kararında, planın yasa ve yönetmeliklerde belirtilen veri setlerine, üst ölçekli plan hükümlerinde belirtilen koşullara, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca öngörülen nitelikteki jeolojik/jeoteknik ve mikro bölgeleme etüdlerine dayanan bir analiz çalışması yapılmadan hazırlanmış olduğunu belirtti.
 
1985'TEKİ ULAŞIM PLANI VERİ ALINMIŞ
Mahkeme'nin iptal gerekçeleri arasında planlama alanı içerisinde herhangi bir tasarım ve planlama ilkesine bağlı olmaksızın parçacı ve birbirinden kopuk, yalnızca mülkiyete bağlı teknik ve sosyal altyapı alanları oluşturulduğuna da dikkat çekildi. Plan'ın alt ölçekli yapılaşma stratjelerini mülkiyet sahibinin tercihlerine bağlı biçimde muğlak bırakarak, plan değişiklikleri yoluyla yapılaşmayı meşru hale getirdiğini belirten Mahkeme şöyle dedi:
 
"Halen uygulaması sürmekte olan ulaşım düzenlemeleri de dahil olmak üzere onaylı ulaşım master planı verilerinin dikkate alınmamış olması, yeni ulaşım stratejileri geliştirilmemesi, 1985 yılında onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ulaşım kararlarının veri olarak alınması, bunun ise dava konusu üst ölçekli imar planlarının yeni vizyon oluşturma statejileri ile uyuşmaması nedenleriyle imar mevzuatı ile yargı kararlarına, planlama esaslarına ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı kanısına varıldı. Bu durumda dava konusu imar planında mevzuata ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır."
 
BELEDİYE YENİ PLAN YAPACAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkileri ise mahkeme kararına uygun yeni bir plan yapmak için harekete geçti. Yürütmeyi durdurma kararından sonra çalışmalarına başlayan Büyükşehir Beledilesi, mikro bölgelendirme, jeolojik etüdleri yaptırdıktan sonra planı yeniden Meclis onayına sunacak.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
behcoo 23 Şubat 2012 Perşembe 23:10

buraya yorum yapan arkadaşlar işsiz, geri kalmış bir izmirden memnunlar..Dünyada tüm gökdelen projeleri ulaşım yollarının bulunduğu şehir merkezine yapılır..Eski izmir garajı olan alanı tarihi sit yapan anlayışa yazıklar olsunn..gidin basmane çukurunda balık avlayın..karnınız doyar.

Yorumu oyla      18      6  
HAMDİ 23 Şubat 2012 Perşembe 14:32

RANTÇILARA ODA DUR DEDİ. PLAN DEGİŞİKLİKLER İLE KENTİ MAHVEDEM BELEDİYECİLER BAKALIM BUNDAN SONRA NE YAPICAK

Yorumu oyla      20      22  
ÖMER SOYSAL 23 Şubat 2012 Perşembe 12:13

Şehşrcilik konusundaki hassasiyetiniz adına,HALKAPINAR ATATÜRK STADININ açık tribinünün arkasındaki ağaçları kesipde düğün salonu yapıp daha sonra da eğitim amaçlı kullanılıyor bilgilendirmesi ile kendilerine tahsis edilen alanı geçen yıl duvarını iki metre arttırmış olmalarına rağmen,bugün o alanı iki metre daha genişletiyorlar.O kadar stad sorumlusunun olduğu yerde bu kadar rahat istediğini yapma cüretini kimden alıyorlar.Lütfen ilgilenirseniz daha önce haberdar ettiğim yerleri utandırmış olur

Yorumu oyla      17      7  
Mert 23 Şubat 2012 Perşembe 11:41

CHP'li yorumcular haber başlığını görünce,kesin Ak Parti projeleri sekteye uğramıştır diye düşünüp,bu haberi günün en çok okunan haberi yapmışlar.Ama haberde geçen projeleri engelleyen,İzmir'in yine yatırımsız,işsiz kalmasını sağlayan zihniyet kendilerinden olunca yorum yazmaktan vazgeçmişler anlaşılan.

Yorumu oyla      17      17  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vergide üçüncülük nasıl geldi?'
Milliyet Ege yazarı Dilek Gappi İzmir’in vergi ödemede Ankara'yı sollayarak ...
Hasan Tahsin depreme 5. kez canlı yayında yakalandı
İzmirli gazeteci Hasan Tahsin, Kanal 35'te yayınlanlan sabah resimleri ...
Savcı nereye uçtu?
Yazarımız Rifat Serdaroğlu MİT'çileri ifadeye çağıran savcı Sadrettin ...
 
Beraat ihtimali olmayan davanın sanıkları
Yazarlarımızdan Avukat Mahmut Yılmaz Büyükşehir İddianamesi sonra İzmir'de ...
Jül Sezar Demirtaş ve Brütüsleri…
Yazarımız Gönül Soyoğul İTO'da yaşanan disiplin krizi ve sonrasında yaşananları köşesine taşıdı
41 kere yuh olsun
Yazarımız Rifat Serdaroğlu, Pamukovada'ki hızlı tren kazasının zamanaşımına ...
 
Vergi borcunuz mu var! E hacize dikkat...
Yazarımız Nevzat Erdağ son yıllarda uygulanmaya başlayan vergi borcundan ...
60 yaş kıyametindeki siyasal vahamet!
Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Yaldız, '60 Yaş Kartı' iptali sonrası yaşananların ...
İzmir’in patronları almayı seviyor, vermeyi bilmiyor
Akaryakıt, otomotiv ve inşaat sektöründeki yatırımlarıyla İzmir’in son ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva