HABERLER>GÜNCEL
4 Kasım 2020 Çarşamba - 10:39

Deprem sonrası ‘yetki’ tartışması: O günkü başkandan şok açıklama!

Bayraklı Belediyesi eski Başkanı Karabağ, 2010 yılında kurduğu Deprem Etüt Merkezi'nin şüpheli bulduğu 208 bina için kapsamlı bir araştırma yapılması yönünde tavsiye kararı aldıklarını belirterek, "Bizim yaptırım gücümüz yoktu. Görevimiz, tespiti yapmaktı. Yetkisiz bir kuruluş olarak raporumuzu bakanlığa ulaştırsak, ‘sizin yetkiniz yok, lisansınız yok’ diyeceklerdi. Peki diyeceksiniz ki neden lisans almadınız? Belediyemizin 500 metre ötesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü var. Zaten son karar, buradan çıkacak. Neden lisans alalım ki?" dedi.

Deprem sonrası ‘yetki’ tartışması: O günkü başkandan şok açıklama!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Bayraklı Belediyesi'nin kurucu başkanı ve iki dönem görev yapan Hasan Karabağ, yıkılan evler için o dönemde verilen raporlara açıklık getirdi. 2010 yılında belediye bünyesinde Deprem Etüt Merkezi'ni kurduklarını, ancak belediyenin de bu birimin de bir yaptırım gücü olmadığını hatırlatan Karabağ, "Tavsiye niteliğindeki kararlarımızı vatandaşla paylaşıyorduk. Eğer o bina şüpheli görüldüyse, Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama birimine gidin, daha kapsamlı bir araştırma yapın, diye yönlendiriyorduk" açıklamasında bulundu.

DEVLET, BİZİM KARARLARIMIZI HUKUKİ BULMUYORDU
ABD'den getirilen yüksek teknoloji cihazlarla riskli binaların deprem testlerini yaptıklarını belirten eski Başkan Hasan Karabağ, " O bölgede büyüdüm. Bayraklı'nın yüzde 70'i gecekondu. Düzlükteki yüksek katlı binalar da çok eski yapılar. Oraların eski ve riskli olduğunu bildiğim için, şüphelerim vardı. Bu nedenle Deprem Etüt Merkezi'ni kurdum" dedi ve şu bilgileri verdi:

"Bizim yaptığımız depreme dayanıklılık testinden 'şüpheli' çıkan binaların risk analizini yapacak, daha kapsamlı bir çalışmaya daha ihtiyaç vardı. Biz raporumuzu hazırlayıp vatandaşa veriyorduk ve Dokuz Eylül Üniversitesi'ne yönlendiriyorduk. 1999 Marmara depreminden sonra yapı denetim şirketleri, özel laboratuvarlar kurdu. Devlet, o şirketlerin kararlarını hukuki buluyordu ama bizim yaptığımızı hukuki bulmuyordu. 2000 yılı öncesi ruhsatlı binalar üzerinde durduk, onlarla ilgilendik. Bizim raporumuzu ciddiye alıp Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne giden vatandaşların evleri, orada da riskli olarak tespit edildiyse, 60 gün içinde yıkıldı."

ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIYLA İRTİBATIMIZ OLMADI, ÇÜNKÜ...
2012 yılında Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıktığını, hemen akabinde riskli binaların tespitini yapmaları için kamu kurumlarına, üniversitelere ve bazı şirketlere lisans verildiğini anlatan Hasan Karabağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir apartmanda oturan 30 haneden birisinin müracaatı bile, lisanslı o kuruluşların o binada test uygulamasına yetiyordu. Nitekim karar yine olumsuz çıktıysa, o bina, 60 gün içinde yıkılıyordu. Bizim Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'yla, o testler ve raporlarla ilgili bir irtibatımız olmadı. Çünkü bizim lisansımız yoktu ve bakanlık bizim çalışmamızı hukuki bulmuyordu. Etüt yapıp riskli bulduğumuz 208 bina için, yeniden bir araştırma yapılmasını istedik, ancak hiçbiri için 'mutlaka yıkılmalı' ifadesini kullanmadık. Yetkisiz bir kuruluş olarak raporumuzu bakanlığa ulaştırsak, ‘sizin yetkiniz yok, lisansınız yok’ diyeceklerdi. Peki diyeceksiniz ki neden lisans almadınız? Belediyemizin 500 metre ötesinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü var. Zaten son karar, buradan çıkacak. Neden lisans alalım ki? Biz, Deprem Etüt Merkezi'ni kurarak sadece vatandaşın işini kolaylaştırmak istedik."

 
Tartıştığı babasını öldüren genç tutuklandı
 
CHP'li Sındır: Bornova Ovası hayat veren bir ovaydı, şimdi hayat alıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tartıştığı babasını öldüren genç tutuklandı
Konya'nın Ereğli ilçesinde, tartıştığı babası Kudbettin Kaya'yı (64), ...
Evleri hasar görenlere jet yardım!
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, evleri hasar gören ev sahipleri ve kiracılara ...
Enkazdan çıkan eşyalar 'bir umut' bekliyor
Enkazdan çıkan eşyalar 'bir umut' bekliyor
 
E.Ü., depremzedelere ev sahipliği yapıyor
İzmir’de meydana gelen 6.6 şiddetindeki depremin ardından yaralıların ...
Ayda'nın sağlık durumu hakkında yeni açıklama
İzmir'de, depremden 91 saat sonra Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından kurtarılan ...
'Jeofizik, jeoloji ve inşaat mühendisleri birlikte çalışmalı'
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği ...
 
Enkaz kaldırma çalışmalarında son durum
Enkaz kaldırma çalışmalarında son durum
Freni patlayan kamyon 7 araca çarptı
TEM Otoyolu Bolu Dağı Tüneli çıkışında freni patlayan kamyon karşı yönden ...
Kuşadası açıklarında deprem!
Aydın Kuşadası açıklarında meydana gelen Richter ölçeğine göre 4.0 büyüklüğündeki ...
 
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kabiliyetsiz milletin Atatürk’ü olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva