HABERLER>GÜNCEL
3 Temmuz 2010 Cumartesi - 00:00

Denizi ilk kez gördüler

Doğudan Batıya Kültür Projesi (DOBAT) ile yaşadıkları il dışına dahi çıkamayan yüzlerce öğrenci, gezmeye geldikleri illerde hayata bambaşka gözle bakmayı öğrendi. ’

Denizi ilk kez gördüler

Doğudan Batıya Kültür Projesi (DOBAT) ile yaşadıkları il dışına dahi çıkamayan yüzlerce öğrenci, gezmeye geldikleri illerde hayata bambaşka gözle bakmayı öğrendi. ’
 
İZMİR- Hayatlarında ilk defa denizle tanışan, müze gezen, sinemaya gidip konser izleyen, hayvanat bahçesinde dolaşan çocuklar, geleceklerine yön vermede şimdi daha bilinçli. Her yıl haziran ayında, Kars, Erzurum, Ağrı, Diyarbakır'dan İzmir'e gelen ve çevre illerdeki çeşitli etkinliklere katılan başarılı öğrenciler, ilk kez bindikleri uçakla geldikleri bu yerlerde, gördükleri her yeniliğin tadını çıkarıyor.
 
İzmir'den başlayarak, tüm Ege'yi kapsayan gezi kapsamında Çanakkale Şehitliği ve Efes Ören Yeri'nin de aralarında bulunduğu pek çok müzeyi gezen öğrenciler, İzmir'deki üniversiteleri tanıma, bir alışveriş merkezi görme, tekne gezisi yapma fırsatı da buluyor.
 
Projeyi değerlendiren, DOBAT Çalışma Grubu yönetmenlerinden Burcu Madenoğlu, yaklaşık 10 yıldır süren proje kapsamında, her yıl farklı doğu ilinden, 20-25 kadar imkanları kısıtlı başarılı kız öğrenciyi, 12 gün boyunca ağırladıklarını aktardı.
 
’“Amacımız kızlarımıza, geleceklerine yönelik yeni bir pencere açmak’” diyen Madenoğlu, bu çerçevede öğrencilere üniversiteleri tanıttıklarını, alanlarında başarılı olmuş iş kadınları ve kadın yöneticilerle buluşturarak, kendilerinin de bu noktalara gelmelerinin bir hayal olmadığını göstermek istediklerini kaydetti.
 
Madenoğlu, her yıl çalışma arkadaşlarıyla birlikte 10-12 günlük geziyi hazırlamak için büyük uğraş verdiklerini belirterek, programla özellikle doğu illerinde yaşayan başarılı kız öğrencileri batıdaki kültürel ve turistik yerlerle tanıştırma, buraları gezdirerek bilgilendirme ve ufuklarına genişletmeyi amaçladıklarını söyledi. Daha önceki yıllardan projeye dahil olan ve geleceklerine katkıda bulundukları öğrencilerle ilişkilerinin sürdüğünü de anlatan Madenoğlu, bu çocukların ilk defa uçağa bindiklerini, sinema ve tiyatro izlediklerini, hatta denizle ilk defa tanıştıklarını kaydetti. Madenoğlu, şöyle devam etti:
 
’“Bu, bizim için çok ciddi bir program. Amacımız onların buralardaki üniversitelerde okumalarını, ağabey ve ablaları olduğunu, onları destekleyeceğimizi bilerek kazanıp buraya gelmelerini sağlamak. Okusunlar, ülke için güzel şeyler yapsınlar istiyoruz. Her yıl yaklaşık 20 öğrenci getirdiğimizi düşünürsek, demek ki 10 yıldır 200'e yakın öğrenci gelmiş ve dönmüş. Geri dönüşleri çok güzel, sürekli e-posta ve cep mesaj atıyorlar. En güzel tarafı üniversiteyi kazananların sayısında artış oldu. Bu yılki Genel Yönetmenimiz Erdal Eminoğlu, bu öğrencilerimize burs sağlanması için elinden geleni yaptı. Bu çocukların en büyük özelliği başarılı olmaları. İnşallah onları ileride birer doktor, avukat, mühendis, bürokrat, her türlü makamda göreceğiz.’”
 
’“KAYMAKAM OLMAK İSTİYORUM’”
Kars Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinden Şükriye Günay, doğuda imkanları kısıtlı olduğu için burada karşılaştığı hemen her şeyin kendisi için yeni olduğunu söyledi.
Annesinin köyde erkenden kalkıp hayvanlarla uğraştığını, kendisinin de evdeki işleri yaptığını anlatan Günay, şunları söyledi: ’“Denizi ilk defa İzmir'de gördüm. Deniz hayalimdekinden çok daha güzeldi. İlk defa vapura bindim. Burada hayallerin gerçekleşebileceğini gördüm. Ben kaymakam olmak istiyorum. Buraya geldikten sonra hayallerimin gerçekleşebileceğini düşündüm. Bu güveni kendimde buldum. Eskiden her şeyin hayalde kalacağını sanıyordum. Ama öyle değilmiş. Şimdi azimle hayallerin gerçekleşebileceğini gördüm. Bu gezi, benim için çok iyi bir motivasyon oldu. Bundan sonra, her ne olursa olsun derslerime çok çok daha iyi çalışacağım ve inanıyorum ki istediğim yere geleceğim.’”
 
Kars'ın Digor ilçesinde yaşayan Cumhuriyet Lisesi öğrencilerinden Ayşe Utkan'ın amacıysa hukuk fakültesini kazanıp, savcı olmak. Ailesinin kendisini hep desteklediğini belirten Utkan, ilk defa il dışına tek başına çıktığı için ailesinin biraz tedirgin olduğunu anlatarak, ''Ama burada güzel insanlarla tanıştığımızı, çok güzel ağırlandığımızı söyleyince, ailem de çok sevindi. İnşallah ailem, bu güzel insanlarla buraya okumaya geldiğimde tanışır'' dedi.
    
DOBAT PROJESİ
Uluslararası Lions MD 118-R'ye bağlı kulüplerin desteğiyle sürdürülen DOBAT, doğuda yaşan kız öğrencilere vizyon oluşturmak, bilgi ve görgülerini artırmak için her yıl haziran ayında düzenleniyor. Bu yıl Kars ve Kars'a bağlı ilçelerden gelen başarılı ancak ekonomik olanakları sınırlı 20 kız öğrenci, öğretmenleri eşliğinde 12 günlük kültür ve gezi programına katıldı. Öğrenciler, profesyonel rehber eşliğinde Efes'i gezdi, Kuşadası'nı ziyaret etti ve Aqua Fantasy Su parkında yüzerek gönüllerince eğlendi. Ege ve Dokuz Eylül Üniversiteleri'ne de giderek, üniversiteleri tanıma imkanı bulan öğrenciler, ilk defa denize girdiler, tekne turu yaptılar. Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Budin Kimyevi Maddeler şirketini de gezen öğrenciler, şirket sahibi Nural Budin ve yetkililerden fabrikadaki işleyiş hakkında bilgi aldı.
 
 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çiğli’’de vatandaşlar üst geçit istedi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli ilçesinde bir hemzemin ...
Kendini pilot sandı arabanın üstüne düştü!
Atatürk Havalimanı'nın yenilenen pistinde hız denemesi yapan müteahhit ...
PKK ile çatışmayı binlerce insan izledi
Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde karayoluna patlayıcı madde yerleştirmek ...
 
Sokaklar boş, havuzlar dolu
Hava sıcaklığının 34 dereceye kadar çıktığı İzmir'de, meydan ve ...
Çeşme’’de park işçisi polisler görev yapacak
Trafik kurallarının sıkça ihlal edildiği Türkiye'nin turizm kenti ...
Pitbull’’lar toplanıyor
İzmir İl Çevre ve Orman Müdürü Osman Tatar, İzmir'de 6 Pitbull ...
 
Büyükelçi'ye taksici şoku...
Nicolas Sarkozy'nin özel temsilcisi Büyükelçi Alain Le Roy, bindiği ...
12 yaşındaki kız kendini astı!
İzmir'in Torbalı ilçesinde lköğretim okulu öğrencisi akasya ağacına ...
Cizre'de çatışma
Şırnak'ın Çizre ilçesinde çıkan çatışmada 1 terörist öldü, 1 terörist ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva