HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
24 Ekim 2011 Pazartesi - 10:09

Çivi çiviyi söktü!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Doğal Yaşam Parkı’ndaki Tropik Merkez’de görülen ‘Unlu Bit’ böceği salgınını, bitin doğal düşmanı olan ‘Unlu Bit Arısı’ ve ‘Unlu Bit Avcısı’ adlı iki çeşit böcekle yenmeyi başardı.

Çivi çiviyi söktü!

İZMİR -İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Doğal Yaşam Parkı’ndaki doğal dengenin korunması için özenle çalışıyor. Sasalı’daki parkın içinde yer alan tropik merkezde geçtiğimiz aylarda yaşanan ‘Unlu Bit’ zararlısı ile mücadele başarıyla sonuçlandı. Büyükşehir Belediyesi Tarım, Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı yetkilileri, unlu bit zararlısını tropik parktaki bitkilerin yanısıra kuş, lemur, timsah gibi diğer canlılara zarar vermeden, bitin doğal düşmanı olan ‘Unlu Bit Arısı’ ve ‘Unlu Bit Avcısı’ adı verilen iki çeşit böcekle yenmeyi başardı.
 
2 bin metrekare alan üzerine kurulu tropik merkezde 55 farklı türde bitki bulunduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, söz konusu merkezin 28 derece sabit sıcaklıkta ve yüzde 70-90 nem oranında bir ortama sahip olduğunu belirtti. Yetkililer, İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın tropik merkezinde yürüme yollarından kalkan tozların bitki yapraklarını kaplaması sebebiyle bir takım olumsuzluklar yaşanabildiğini kaydederek, “Tropik merkezimizde, farklı türlerde hayvanlarımın da bulunması nedeniyle zararlılara karşı kimyasal mücadelede daha da dikkatli oluyoruz. ‘Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu’ ile birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda, halk arasında unlu bit olarak tanınan ‘pseudococcidae’ familyasına bağlı zararlı türünü bertaraf etmek için bitkilere, hayvanlara ve ziyaretçilere zarar vermeyen biyolojik mücadele yöntemini seçtik” dedi.
 
Sorunun yüzde 90’ı bitti
İstasyondan uzman desteği de aldıklarını ifade eden yetkililer, “Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu’, bize unlu biti yok etmek için ilk olarak yazlık yağ (madeni yağ) uygulaması önerdi. Yazlık yağ uyguladığımız tropik merkezde zararlıyı belli bir noktaya kadar kontrol altına alabildik. Bir yandan düzenli olarak bitin yoğunluğunu kontrol ettik, diğer yandan da yazlık yağ ilaçlaması yaptık. İkinci aşamada ise unlu bitin doğal düşmanı olan ve ‘yararlı’ oldukları bilinen iki canlıyı, yani parazitoit ve predatör böcekleri bitkilere saldık. Parazitoit türündeki ‘Unlu Bit Arısı’ (Leptomastix Dactylopii), zararlıyı içine yumurta bırakarak etkisiz hale getirdi. Predatör türündeki ‘Unlu Bit Avcısı’ (Cryptoleamous Montrozieri) ise unlu bit böceklerini yiyerek yok etti. Tropik merkezde yaşanan sorun yüzde 90 oranında ortadan kalktı, son uygulamadan sonra unlu bitin tamamen yok olmasını bekliyoruz” diye konuştu..
Tropik merkezde ayrıca, yıl boyunca yaprak biti ve kırmızı örümcek gibi diğer zararlılarla da mücadele ediliyor. Çevreci yöntemleri benimseyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaprak biti ve kırmızı örümceğe karşı, organik tarımda da kullanılan arap sabunu ve beyaz ispirto karışımı bir madde kullanıyor.
 
‘Unlu Bit’ zararlısı nedir?
Unlu bit, üzerinde unlu, mumsu ve pamuğumsu bir madde yer alan bir böcek türü olarak biliniyor. Uzmanlar, yazlık yağ uygulamasına alternatif olarak uygulanan biyolojik mücadelenin sebebini, unlu bit zararlısının bitkilerin gövde ile birleşim yerlerinde yani ilacın nüfuz etmesi zor olan yerlere saklanmaları ve ilacın etkinliğinin düşmesi olarak gösteriyor.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şampiyona Konak’tan destek
Sekiz yaşındaki Defne Sade, satrançta Avrupa’nın gözdesi oldu. 2011 Türkiye ...
Başkan Tartan okullar için düğmeye bastı
İzmir Hatay semtindeki Necatibey İlköğretim Okulu öğrencileri okullarının ...
Harabeydi, “harika” olacak
Agora kazı alanındaki tarihi yapıyı restore eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
 
İzmir’den Van’a yardım eli
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin son teknoloji cihazlarla donatılmış 35 ...
Çocukların güvenliği için velilere eğitim
Karşıyaka Belediyesi Bostanlı Kadın Danışma Merkezi üyeleri, Toplum Destekli ...
Dersimiz bebek emzirme
Bornova Belediyesi’nin ödüllü projesi kapsamında evde bebek bakımı hizmeti ...
 
Bu markette her şey bedava
Güzelbahçe Belediyesi’nin hayata geçirdiği, dar gelirli vatandaşların ...
Bayraklı “Karakucak” şenliğine hazırlanıyor
Bayraklı Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında ...
Şimdi temizlik zamanı
Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, işçilerle birlikte sokakları temizledi.
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Atatürk’ten rövanşı alacaklar da…
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Halkın gerçek gündemi sahnede!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Şimdi ne olacak?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (10) 'Bak Postacı Geliyor'
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva