HABERLER>POLİTİKA
3 Mart 2012 Cumartesi - 10:39

Çıray: Vay Türk hayvancılığının haline

Üretim maliyeleri artıyor; süt fiyatları her geçen gün düşüyor. Can çekişen Türk hayvancılığını bir yandan da şap hastalığı vuruyor. Ne ülkenin dört yanında karantina altına alınan pazarlar; ne de alınan ticari önlemler bu hastalığın önüne geçebiliyor.

Çıray: Vay Türk hayvancılığının haline

İZMİR - Verdiği soru önergesi ile Türk hayvancılığının kabusu olan şap hastalığını TBMM gündemine getiren CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray; Tarım ve Köy İşleri Bakanına hastalığın yıllardır neden bir türlü önüne geçilemediğini sordu. Çiftçi ve hayvancının zaten can çekiştiğini kaydeden Çıray, Türkiye’de her yıl şap hastalığı nedeniyle yüzde 15 civarında süt kaybını yüzde 10 civarında da et kaybının yaşandığına dikkat çekti.
 
HÜKÜMET ACİZ KALDI
Çıray “ Türkiye’nin dört yanında canlı havyan ticareti yapmak gayri resmi de olsa yasak. Hayvan pazarları karantina nedeniyle kapalı. Birçok ülke şap salgını deneniyle Türkiye’den et ürünleri ve canlı hayvan ithalatını yasaklamış durumda. Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlarımız çaresiz. Hükümet şapla mücadelede aciz kaldı. Ancak Ankara’da ise hala pembe tablolar çiziliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan kimse çıkıp açıklama yapma gereği bile duymuyor. Buradan soruyorum. Türkiye’de şap salgını var mıdır ? Yok mudur ? Varsa Bakanlık bu salgınla nasıl mücadele etmektedir.” Dedi.
 
 Son 2 yıldır hastalığın daha da yaygınlaştığını öne süren Çıray meclise sunduğu soru önergesinde aşılamaya da dikkat çekti. Bakanlığın elinde yeteri kadar aşı olup olmadığını soran CHP İzmir Milletvekili, çiftçilerin de bu aşılara ulaşıp ulaşamadığını irdelenmesini istedi. Çıray “ Çiftçinin bu hastalık nedeniyle milyonlarca dolarlık zararı olduğu aşikardır. Bakanlık bu zararın boyutlarını ve nasıl tazmin edileceğini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Çiftçimizin zararı tazmin edilmeli ve üretim yeni projelerle desteklenmelidir.” Diye konuştu.
 
AKP iktidarında birçok kesim gibi çiftçilerin de terk edildiğini ifade eden Çıray; AB’deki destekleme oranlarının yüksekliğine dikkat çekerek “ CHP iktidara geldiğinde tarım politikalarının yeniden şekillendirileceğini ve Türkiye’nin yeniden kendi kendine yetebilen bir ülke haline getirileceğini' söyledi.
 
CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray’ın TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinin tam metni ektedir. Saygılarımla..
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanmasına Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince müsaadelerinizi saygılarımla arz ederim. 01/ 03 /2012  

Dr. Aytun ÇIRAY İzmir Milletvekili
 Türkiye’de hayvancılığımızın en büyük sorunlarından birisinin şap hastalığı olduğu bilinmektedir. Bu hastalıkla cumhuriyetin başından verilen büyük mücadelede büyük başarılar kazanılmış, hastalık neredeyse ortadan kaldırılma noktasına gelmiştir. Ancak Bakanlığınızın bütçesinin çok büyük bölümü AB katkısıyla 2008-2010 yılları arasında yürütülen ‘Türkiye’de Şap Hastalığının Kontrolü Projesi’ çerçevesindeki aşılama kampanyasına rağmen son iki yıldır şap hastalığında adeta bir patlama yaşandığı haberleri medyaya yansımaktadır. Ayrıca kişisel olarak çok yoğun bir şekilde şap hastalığı şikayetleri almaktayım. Bu çerçevede,
 1.      Şu anda karşı karşıya bulunduğumuz şap hastalığı problemi bir salgın halini almış mıdır? Aldıysa çapı ve boyutları nedir ve bu salgından en çok hangi bölgelerimiz etkilenmektedir?
 2.       Hastalığın daha fazla yayılmaması için alınan tedbirler nelerdir? Bu tedbirlerin başında aşılama geldiğine göre, Bakanlığınızda yeterli aşı var mıdır?
 3.          Üretici istediğinde aşıya ulaşabilmekte midir?
 4.   Şap hastalığının son iki yılda sebep olduğu tahribatın boyutları nelerdir? Üreticilerimizin uğradığı maddi zararın ve kayıpların TL. karşılığı nedir? Yeni kurulan işletmeler şap salgınından kayba uğramışlar mıdır?
 5.           Bu kayıpların ve zararın karşılanması için nasıl bir yol takip edilecektir? Üreticiye nasıl bir destek verilmektedir veya bir destek verilmesi planlanmakta mıdır?

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP’li gençlerden ‘kota’ teşekkürü
CHP Gençlik Kolları Genel Merkezi, son yapılan tüzük kurultayında parti ...
İsa Gök hakkında şok iddia: MHP’ye mi oy verdi?
CHP'nin muhalif milletvekili İsa Gök'ün, 2004 yerel seçimlerinde MHP'ye oy verdiği iddia edildi
CHP'li Türeli'den büyükelçi atamalarına eleştiri
CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın ...
 
CHP Mithatpaşa’da işlem tamam!
CHP Konak’ta tartışmalara neden olan Mithatpaşa seçimleri ile ilgili nihai ...
MHP’li Vural’dan 4+4+4'e futbol takımı benzetmesi
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, eğitimde öngörülen 4+4+4 modeli için ...
CHP Kadın Kolları’nda deprem
Hafta sonu yapılan olağanüstü tüzük kurultaylarında yüzde 33’lük cinsiyet ...
 
Bakan şimşek’ten 4+4+4 yorumu
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, eğitim gündeminde tartışılan 4+4+4 modelinin ...
Başbakan: Buyur ben annenin sekreteriyim
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını sonrası kendisini davet eden ...
Cumhurbaşkanı Gül'den 4+4+4 eğitim yorumu
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cuma namazını Tarabya’daki Kalenderüstü Camii’nde ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva