HABERLER>GÜNCEL
24 Eylül 2011 Cumartesi - 12:39

Çılgın Proje’ye dava sinyali

AK Parti’nin İzmir’de temelini attığı Çılgın Proje ‘Konak Tünelleri’ yargıya taşınıyor.

Çılgın Proje’ye dava sinyali

Fatih Yapar/Egedesonsöz- Ak Parti’nin genel seçimler öncesinde açıkladığı 35 Proje adasında yer alan en prestijli çalışma arasında yer alan Konak Tünelleri yargıya taşınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Bölge Müdürlüğü arasında krize neden olan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ve Ak Parti Milletvekillerinin katılımı ile coşkulu bir kalabalık tarafından ilk kazması vurulan Konak Tünelleri sıkıntılı başladı. Tünellerin yapılacağı Konak Bahribaba Parkı ve Yeşildere Mehmetçik Parkı arasındaki 2 kilometrelik alanın jeolojik etütlerini tam olarak yapılmadığını ifade eden TMMOB’a bağlı odalar yargıya gitme kararı aldı.
 
Temel atma töreni öncesinde projenin apar topar hazırlandığı, SİT alanında kaldığı, UKOME kararlarının olmadığı gerekçesiyle projeye tepki gösteren odalar ortak bir açıklama yapma kararı aldı. Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, İnşaat Mühendisleri Odası ve Jeoloji Mühendisleri Odası’nın başı çektiği yapı tünel çalışmalarına tepki gösterecek. Önümüzdeki günlerde ortak bir fikir birliğine varması beklenen odalar, itirazlarının ardından yasal dayanaklarını oluşturdukları çalışmayı yargıya taşıyacak.
 
İMAR PLANLARI’NDA YOK
İnşaat Mühendisleri Odası adına yeni bir açıklama yapan Şube Başkanı Ayhan Emekli, teknik rapor ve çalışmalar hakkında bilgi topladıklarını ifade etti. TMMOB’a bağlı odaların çalışma içinde olduğunu aktaran Emekli, “Projede, Kent içi ulaşımı doğrudan etkileyecek olan bu proje kent içi ulaşımdan sorumlu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi)’nin gündemine getirilmemiş ve konuyla ilgili hiçbir kurum ve kuruluştan görüş alınmamıştır. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılan ulaşım master planı ile hiçbir bağlantısı yoktur. Kentsel planlamada ulaşım master planından bağımsız ulaşım yatırımı söz konusu olamaz. Tünelin Konak ucu olan Bahri Baba Parkı’nın 3. Derece Arkeolojik Sit Bölgesi içinde bulunduğu bilinmektedir. Bu nedenle bu proje ilgili kurum, kuruluş ve üniversitelerin bilgisi dışında gerçekleştirilmekte, tarihsel ve doğal yapı bozulmaktadır. Söz konusu proje nazım imar planında yoktur. Bu durum plansız kentleşme ve yatırımların devam ettiğini göstermektedir” dedi.
 
ULAŞIM DAHA DA SIKIŞACAK
Tünel güzergâhının Kadifekale ve Ballıkuyu gibi heyelan bölgelerinin altından geçtiğini ifade eden Emikli, “ Zemin etütleri tamamlanmadan sadece sondaj raporlarıyla projenin başlatılmasının ne denli tehlikeli olduğu sadece bu sebeple bile görülmektedir. Bu projenin vaatler arasında yer aldığı 12 Haziran seçimlerinden sonra geçen kısa süre içinde gerekli fizibilite, her türlü altyapı ve trafik etütleri ile uygulama projelerinin tamamlanması olanaksızdır. Bu da demektir ki, bu proje oldubittiye getirilmektedir. Tünelin yapılmasıyla Konak bölgesindeki yoğun trafiğin rahatlatılmasının amaçlandığı söylenmektedir. İki yönlü çalışacak olan tünel Konak bölgesi trafiğinin boşaltılmasından daha çok, çevre yollardan Konak bölgesine trafik akışını artıracaktır. Bu da zaten yeterince yoğun olan Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Konak trafiğini daha çok çıkmaza sokacaktır. Çeşme yönünden gelen ve Çevre yolunu kullanan araçlar daha kestirme olacağı düşüncesiyle Konak tünelini tercih edeceğinden şehir içi trafik daha da yoğunlaşacaktır” diye konuştu.
 
İSTEMEZÜKÇÜ DEĞİLİZ
Projeye yapılacak olan yaklaşık 150 milyon TL yatırımın oldukça büyük bir kaynak olduğunu anlatan Emekli, “Kentimizin karayolu ulaşım altyapısından çok toplu ulaşım altyapısına ihtiyacı vardır. Şu anda devam eden ve yapılması düşünülen toplu ulaşım (metro, tramvay, deniz ulaşımı) yatırımlarına öncelik verilmeli, nazım imar planları ve ulaşım master planı çerçevesinde yatırımlar yönlendirilmelidir. Konak Tüneli ve peşi sıra gelecek olan diğer seçim vaadi yatırımları bilimsel ve teknik verilerden oldukça uzak “ben yaptım, oldu” mantığıyla yapılan yatırımlar olmaktan öteye gitmemektedir. Söz konusu bu yatırımlar büyük kaynak israfına neden olacağı gibi, bırakın sorunlara çözüm getirmeyi, mevcut sorunların katlanarak artmasına neden olacaktır. Hiçbir zaman “istemezükçü” olmadık” ifadelerini kullandı.
 
USULSÜZ BAŞLADILAR
Yapılan çalışmanın kente fayda getirmeyeceğini ifade eden Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Gökhan Erkan, projenin ayaklarının yere basmadığını söyledi. İmar Planları’na işli olmayan, fizibilitesi yapılmamış tünel çalışmasının tehlike arz ettiğini dile getiren Erkan, “Projeye usulsüz başladılar. Ortada sadece bir kazma var. Kimsenin proje hakkında bildiği bir şey yok. Yatırımlara kesinlikle engel değiliz fakat bilimin, tekniğin dışlanmaması gerekiyor” dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ancolotti 26 Eylül 2011 Pazartesi 10:44

geç kaldınız.kim izmire bir yatırım proje yaparsa hemen karşı çıkın.büyük köye hoşgeldin.....

Yorumu oyla      13      6  
tımop bombiribom 25 Eylül 2011 Pazar 22:37

yeşildere basmane kahramanlar ege mahallesi saymakla bitmez.tımop ve ahmet ka takımı.şehir bu hale gelirken hangi chpli belediyelerin projelerine imza çakıyordunuz?izmirlinin gözünde hiçbir saygınlıgnızın olmadgnı mahkemelerle gündeme sütunlara düşmeyi sevenler derneği olarak görüldüğünüzü söylemek isterim.başta akp olmasa da baska bir parti olsa siz yine oturdgnz yerden ahkam keserdiniz. çünkü düşünce belli. izmirin önü nasıl kesilir...akşam lokallerde yemek masalarında şehir kurtarılmaz beyler

Yorumu oyla      13      6  
ahmet kaa 25 Eylül 2011 Pazar 18:08

konu siyasetin haricinde bu gereksiz spo ve tmmob türü kuruluşların İzmir deki her yapılacak yatırıma ve yapıya karşı çıkması hayır arkadaş olayınız ne beklentiniz ne ? size birşey yaptırmadılarmı diye üzülüyorsunuz? yoksa yaptırmamda yaptırmam işte mi ?

Yorumu oyla      13      6  
yazıklar olsun 25 Eylül 2011 Pazar 16:19

Yazıklar olsun bu şehri bu berbat halde bırakmak isteyenlere.yazıklar olsun hizmete engel olmak isteyenlere.Bu davacılar İzmir mega gecekondukente dönüşürken nerdeydi acaba? Az kaldı İzmir bunlardan kurtulacak

Yorumu oyla      14      6  
Aydın Postoğlu 25 Eylül 2011 Pazar 02:32

Sayın ahmet k sizlerin vizyon dediği şey CHP'li belediye yetkilileriyle toplanmak. Bilgi ve belge toplayıp strateji oluşturmak. Korku dağları bekliyor. Amaç AKP’ye İzmir’de yatırım yapma imkânı vermemek. Sanmayın ki millet uyuyor. Hiç merak buyurmayınız İzmir her şeyi tek tek öğrenecek. İzmir'de artık eski düzen bitti. Yepyeni bir dönem başlıyor. “CHP ve odalar el ele İzmir geriye” döneminin bittiği anlamanız biraz vakit alacak ama ne yaparsanız yapın sonuç değişmeyecek.

Yorumu oyla      16      6  
mustafa halis 25 Eylül 2011 Pazar 00:17

bu gereksiz spo ve tmmob türü kuruluşların memleketin hayrına olmayan gereksiz girişimlerini etkisiz kılacak düzenlemeler bir anca yapılmalıdır, yapılacaktırda....

Yorumu oyla      16      6  
ahmet k 24 Eylül 2011 Cumartesi 23:31

alttaki mesaja cevaben: gökdelenler bölgesi planını 1987 yılında biz önerdik. sizin rüyalarınız bizim vizyonumuz. ama yeter ki planlı programlı çalışılsın. bu şehrin bir ulaşım master planı var. buna uyulmak zorunda. tabii ki dava açacağız.

Yorumu oyla      13      15  
tımop bombiribom 24 Eylül 2011 Cumartesi 20:02

şu kent hayrına bıtek projenızı yaptıgınız bihizmeti yazın Ahmet K.İsmail Yk yı hatrlattınız hani ünlü birşarkısı vardı ya.nyse selamlar.siz dava açın nereye kadar açabılırsınız ki.İstkrar sürüyor Türkiye büyüyor. bu ortacag zihniytinde 2023 vizyonuna atlamanız zor ama ımkansız değil. olmaz olmaz.sizde o ışıgı görüyoruz.saygılar.yine yinee çaktınız

Yorumu oyla      27      9  
ahmet k 24 Eylül 2011 Cumartesi 19:58

aziz kocaoğlu türkiyedeki en başarılı belediye başkanıdır. çekemeyenler ankara metrosuna binsinler. tabii bulabilirlerse :D ya da marmaraya.

Yorumu oyla      18      19  
YORUMCU BABA 24 Eylül 2011 Cumartesi 18:07

Varsın Proje Hakkında Bilgimiz Olmayıversin.Metro Projesini Bildikte Ne Oldu?Bilimi Ve Tekniği AKP Yapıncamı Dışlamış Oluyor.Siz En İyi Yaptığınız Şeyi,Dava Açmayı Deneyin,Siz Açıncaya Kadar Tünel İnşaatıda Biter,Bizlerde Kullanmaya Başlarız Bile.Yapanlardan da Allah Razı Olsun Deriz,Her Geçişimizde.Siz Hükümeti Eleştireceğinize Beceriksiz Belediye Başkanını Eleştirin.

Yorumu oyla      28      16  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
5 kuşak bir arada
İzmir'de 96 yaşındaki Zehra Çimtalay, torununun torunu kucaklarken, 5 ...
Aliağa'da antik kente liman ve termik santral
1. dereceden SİT alanı olan ‘Kyme’ antik kentinin statüsü üzerine liman ...
General Lapanta’ya 'enkaz' sorgusu
Devlet Denetleme Kurulu raporu doğrultusunda ifadesi alınan Tuğgeneral ...
 
Ulukent’te su kesintisi
Menemen ilçesi Ulukent Mahallesi’nde 8. Cadde üzerinde bulunan pompa istasyonundaki ...
Türkiye ve ABD anlaştı!
CNN Türk'ün son dakika haberi gündeme bomba gibi düştü.
Ümit Yaldız yazdı!
Genel Yayın Yönetmenimiz Ümit Yaldız, Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili ...
 
Ankara bombacısı kamerada
Ankara Kumrular Caddesi'nde 20 Eylül Salı günü meydana gelen patlamayla ...
KCK operasyonunda gözaltı sayısı 34'e çıktı
İzmir'in de aralarında bulunduğu 6 ilde, terör örgütü PKK'nın gizli şehir ...
Bakan Kılıç'ın konvoyu kaza yaptı: 1 ölü
Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın da içinde bulunduğu makam aracına, ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva