HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Şubat 2023 Salı - 20:15

CHP sıralarında fire… Meslek odalarının ‘Urla’ itirazına veto!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Şubat ayı olağan meclis oturumu Urla'da Yaşar Holding'e ait arazinin plan değişikliği konusu tartışmalara neden oldu. Meslek odalarının Yaşar Holding’e ait olan arazinin plan değişikliği önerisine itirazlar değerlendirildi. AK Parti ve MHP’li isimler itirazlara kabul oyu verirken, CHP ve İYİ Parti’nin ‘ret’ oyları sonrası itirazlar oy çokluğuyla reddedildi. AK Parti ve MHP’nin yanı sıra itirazlara CHP’li Meclis Üyeleri Alpaslan Bilen, Suat Çağlayan ‘kabul’ oyu kullandı.

CHP sıralarında fire… Meslek odalarının ‘Urla’ itirazına veto!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclise Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

İlgili Meclis oturumu ise tartışmalara sahne oldu.

UZUNDERE’DE GAZA BASILMA KARARI
Karabağlar-Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanında 5’nci etap olarak belirlenen parseldeki mevcut yapılarda, "riskli yapı tespiti" doğrultusunda ihaleye hazır olan etapların olası depremlere karşı inşaat yapım işini hızlandırıp tamamlayarak hak sahiplerine yeni konut / ticari bağımsız birimlerin teslimini hızlandırmak için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ile İZBETON A.Ş arasında imzalanmak üzere hazırlanan önerge CHP’li ve İYİ Partili meclis üyelerinin kabul, Cumhur İttifakı Üyelerinin ‘ret’ oyları sonrası mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.

BOZTEPE'DEN KOOPERATİF MODELİNE ELEŞTİRİ
İlgili gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, Büyükşehir Belesiyesi tarafından kentsel dönüşüm bölgelerinde kooperatif modeli uygulanması ile ilgili eleştirilerini sıraladı. Boztepe açıklamasında "Biz kooperatif konusunda sınıfta kalacağız. Bunu devamlı söyledik. Deprem ile ilgili konuşmalar yaparken de, CHP'li meclis üyeleri tarafından gülümseyerek tebessüm ettiler ancak bugün Büyükşehir’in yerini görüyoruz. Yıkılanlar yıkıldı, ancak nasıl çözüm bulacağız? Kooperatif ile çözüme varılmaz. İnsanlar sanıyor ki inşaatı kooperatif yapıyor. Öyle bir şey yok. İnşaatı müteahhit yapıyor. Burada en büyük zararı kooperatif üyeleri görecek. Çok büyük sıkıntılar yaşayacak. Bir sene sonra bu mecliste kim olur bilmiyoruz ancak bu yanlışı biz yapmış olacağız. Biz uyarımızı yapmış olalım. Kooperatif ile bu yürümez. İzmir’e yazık. Yıkılan binaların çoğu kooperatif binalarıydı. Biz burada yanlış bir şey yapıyoruz. Bir deprem oldu, bunun için neden acele ediyoruz? Biraz daha konuşsak görüşsek, kentin iyi müteahhitleri ile bir araya gelsek… 3 yıldır konuşuyoruz. İnşallah yaparız. Ben bu konun bekletilmesi önerisinde bulunuyorum" dedi.

AYDIN: DÖNÜŞÜM KONUSUNDA ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA ÇALIŞIYORUZ
Boztepe'ye yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, " Boztepe'nin yeniden ele alalım dediği konu ilk kez görüşülen bir konu değil. Bu nedenle bugün görüşülüp oylanması gerekiyor. Zaten yasa gereği yapılacak kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Arkadaşlarımızı zaten kentsel dönüşümün yavaş olduğu yönünde eleştirilerde bulunuyorlar. Bizde yapmaya çalışıyoruz elimizden geldiğince" ifadelerini kullandı.

YAŞAR PLANLARINDA İTİRAZLARA VETO
İzmir'in Urla ilçesi İskele Mahallesi'ndeki Klazomenai Antik Kenti'ni de kapsayan alan, İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun 2018 yılındaki kararıyla '1'inci derece arkeolojik SİT alanından çıkarılıp, '3üncü derece arkeolojik SİT alanı' olarak tescil edilmişti. Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı ve Portekiz Fahri Konsolosu Ahmet Fahri Yiğitbaşı’ya ait alan için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’ne plan değişikliği önerisinde bulunmuştu. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin daha önce reddettiği arazinin imara açılması yönündeki teklif ikinci kez değerlendirilirken İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündeminde bekleyen plan teklifi oy çokluğu ile kabul edilmişti.

18 Kasım 2022–19 Aralık 2022 tarihleri arasında askıya çıkarılan; 1/25000 ölçekli İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliğine Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve  Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından askı süresi içerisinde itiraz etmişti. Yapılan itirazlar komisyonlarda incelenirken,  Adalet ve Kalkınma Partili komisyon üyelerinin ‘kabul’ oyuna karşın CHP’li üyelerin ‘ret’ oyu sonrası itirazlar oy çokluğuyla reddedildi.

Meclis gündemine gelen gündem maddesi ile ilgili söz alan  AK Parti Meclis Üyesi Burçin Kevser Sevil muhalefet şerhlerini okudu.

BOZTEPE: NEDEN İNAT EDİYORUZ
Şerhin okunmasının ardından söz alan AK Partili Meclis Üyesi Hüsnü Boztepe, “Konuyu iki yıldır çok konuştuk. Yine aynı konulara geleceğiz. Bölgemiz deprem bölgesi ve burada planların örtüşmesini istedik. Burada 1/25 bin’lik plan anında yapılıyor ve geliyor.Alan ile ilgili mahkeme kararı var. Buradaki kurum da bütüncül olarak çalışın demiş. İmar komisyonu olarak veriler konuyor. O ana kadar ilgili müdürlük hazırlayarak planı getiriyor. Eksik bir evrak geldiğinde niye eksik diyoruz. Burada da evrakların tamamlanması ile ilgili kurum böyle bir yazı yazıyor. Burası ile ilgili niye bu kadar ısrar ediyoruz anlamış değiliz. Burada nüfus yoğunluğu gelecek. 25 bağımsız bölüm yapılacağına 120 bağımsız bölüm yapılacak. Bu büyük bir haksızlık olur. Yüzde 25 terkle burada plan yapıyoruz. Bu konuda neden inat yapıyorsunuz bilgim yok” dedi.

ÇAĞLAYAN: DÖNÜŞÜ İMKANSIZ BİR SÜREÇ YARATACAK
CHP sıralarından söz alan Suat Çağlayan ise böyle bir karara göz yumamayacağını belirtirken, “Arkeolojik alanlar çevrelerinde yapılar vardır ya da çevrelidir etrafı. Arkeolojik alanların sınırları da belli değildir tam olarak. Çevrilmiş arkeolojik alanın yanında villa göremezsiniz. Yıllar önce bu alanda 10 binlerce insan yaşıyormuş… Bu nedenle sit kurulunu birkaç sondaj yapıp, bir şey çıkmadı deyip hemen arkeolojik alanın bitişiğine 3’ncü derece verelim demesi anlaşılır gibi değil. Mutlaka orada bir şey var. Çevresi mutlaka arkeolojik alandır. Bu olay dönüşü imkansız bir süreç yaratacaktır. Oraya villalar dikildiğinde altında kalan arkeolojik eserler bir daha çıkmayacaktır. Ya da sondaj yapılırken eserler çıkınca anında üstü kapatılıp başka yerde açılacaktır. Burası dünyanın gözünün olduğu yer. Dünya alınacak kararı ve oraya yapılacak yapıları korku ile izliyor. Bu işin siyasi boyutu ile ilgilenmiyorum ben. Buna benim vicdanım izin vermez. Bu nedenle ben bu işe karşıyım” diye konuştu.

AYDIN: TALİMAT VERİN DEĞİŞSİN
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, tartışmaların tekrar tekrar yaşandığına vurgu yaparken, “Konuyu AK Partili arkadaşlarımız da dile getirdiği gibi pek çok tartıştık.Daha önce bu önergeyi reddettik. Kamusal terk miktarının yüzde 45’in altında olmasına ilişkindi. Önerge ile ilgili yeni çalışma başlatıldı ve terk yüzde 50'yi buldu. Burası 3’ncü derece sit alanına düşüldüğü zaman daha önceki plan süreci kaldığı yerden devam etti. Plan dışı bırakılan alan tekrar değerlendirildi. Kültür Müdürlüğü, Büyükşehir'in kararını yok sayıp buraya yazı gönderemez. Meclisi siyasi tartışmaya çekebilmek için onu da- bunu da gönderin diyor müdürlük. Müdürlüğün bizden istediği şey planı şöyle yapmayın böyle yapın. İktidar kendilerinin… Talimat verirler orası yeniden 1’nci derece olur ve o zaman bu tartışma biter. Burası 3’ncü dereceye düşmese bu tartışmalara hiç gündeme gelmezdi” ifadelerini kullandı.

BOZTEPE: BİZİM MEMURUMUZ DİYE BİR ŞEY YOK
Yeniden söz alan AK Partili Hüsnü Boztepe, Aydın’ın sözlerine tepki gösterirken, “Bazen CHP Grup Başkanvekilini anlayamıyorum. 1 Nolu Kurul'da kimler var? Büyükşehir bürokratları var. Biz İzmir’de komisyonda 3 kişiyiz, CHP ve İYİ Parti 6 kişi… Önerge getirseydiniz görürdük. 2020 yılında aynı plan reddedildi deniliyor.  Biz bu planın geçeceğini aklımızın ucundan bile geçmedi. Kamu terk diye okul yerleri bile sayılıyor… Burada 2 tane odanın görüşleri var. 2018’de kuruldan geçmiş.  Muhakkak komisyonlarda, İmar Müdürü , Çeşme’den arkadaş komisyondaydı… Neden bizim üstümüze atıyorsunuz? Bizim memurumuz diye bir şey yok. Devletin memuru” dedi.

AYDIN: SORUNUN ÇÖZÜMÜNÜ SÖYLÜYORUM
Son olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, Boztepe’ye verdiği yanıtta “Görüşlerimi olabildiğinde basit anlatmaya çalışıyorum. İdare hukukunun gereği diyorum.  Bakanın altına atananlar bakanın memurudur. İktidarın memurudur. Bakanlıkta yetkililerinize söyleyin, tekrara oranın 1’nci derece sit alanı olması teklifini getirin, biz de destekleriz.  Bu meclisin saygınlığından ve hukukundan bahsediyorum. İzmir halkının oylarıyla seçilmiş muhalefet üyelerinin oylarıyla verilmiş karardır.  Burada siyasi polemik zemini kullanılmaya çalışılıyor.Ben sorunu çözümünü söylüyorum. Koruma Bölge Kurulu, alanı 1’nci derece arkeolojik sit alanı ilan eder ve bu tartışma biter.  Odaların değerine vurgu yaptıkları içinde teşekkür ederim” diye konuştu.

CHP’DEN 2 FİRE
Tartışmaların ardından oylamaya geçilirken, AK Parti, MHP ve CHP’li Meclis Üyeleri Alpaslan Bilen, Suat Çağlayan’ın ‘ret’ , CHP ve İYİ Partili isimlerin ‘kabul’ oyları sonrası ilgili itirazlar oy çokluğu ile reddedildi.

 
Deprem bölgesinde 102 yağmacıya tutuklama!
 
'Yıkılan binaların yüzde 98'i 1999 yılı öncesi'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buca Belediyesi’nden depremzedelere sıcak yemek
Buca Belediyesi afet bölgesinde mobil mutfak kurdu. Belediye, 5 bin kişilik ...
İZSU'dan temiz körfez için ikinci ihale... Kuşlara ve balıklara yeni yuva!
İZSU, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nde kokuya neden olan arazi temizlenmesi ...
İzmir Akdeniz Bienali ertelendi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 21 Mart’ta başlayacak İzmir Akdeniz Bienali’ni ...
 
Büyükşehir'den İskenderun’a hayat hattı!
Hatay’da temiz su çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde ...
Başkan Gümrükçü'den afetle mücadele mesajı: Bilimi ve liyakati esas almalıyız
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, deprem bölgesinden Çiğli’ye gelen ...
Büyükşehir afetzede can dostları unutmadı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ekipleri deprem bölgesinde 126 köpek, 101 ...
 
Yardımlar aralıksız sürüyor... Bayraklı'dan deprem raporu!
Türkiye’yi sarsan deprem felaketi ile birlikte başlatılan yardım kampanyaları ...
Seferihisar Başkanı Yetişkin, işin sırrını anlattı: Kaçak yapılara acımam!
2005 depreminden çok büyük dersler çıkardıklarını belirten Başkan Yetişkin, ...
Güzelbahçe Belediyesi konteyner kent kuruyor
Yaşanan deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya başlanırken Güzelbahçe ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İngiltere seçimini okuyalım
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Bozkurt' işareti Avrupa'ya neden dert oldu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kültürel İslam, Siyasal İslam...
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva