HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
14 Şubat 2023 Salı - 10:54

Seferihisar Başkanı Yetişkin, işin sırrını anlattı: Kaçak yapılara acımam!

2005 depreminden çok büyük dersler çıkardıklarını belirten Başkan Yetişkin, “Hatay’da büyük yıkım oldu ancak Erzin’de tek bina yıkılmadı, çünkü binaların hepsi deprem yönetmeliğine uygun yapılmış. Seferihisar’da da aynı kural işliyor.30 Ekim depreminin merkezi burnumuzun dibiydi, Seferihisar’da da bir şey olmadı. Demek ki deprem yönetmeliğine uygun yapılar inşa edince, deprem zarar vermiyormuş! Kaçak yapı inşa eden kim olursa olsun, fark etmez; o binayı yıkarım” dedi

Seferihisar Başkanı Yetişkin, işin sırrını anlattı: Kaçak yapılara acımam!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – 6 Şubat’ta Kahramanmaraş ve çevresindeki 9 ilde çok büyük yıkıma yol açan 7,7 ve 7,6’lık depremler, deprem yönetmeliğine uygun yapıların güvenli olduğu gerçeğini hatırlattı. 10 ilde 32 bin insan hayatını kaybederken binlerce insan da yaralandı, 8 bin dolayında bina yıkıldı. Ancak 42 bin nüfuslu Hatay’ın Erzin ilçesinde tek binanın dahi yıkılmamış olması dikkat çekti. Erzin’de tüm binaların deprem yönetmeliğine uygun yapılması nedeniyle ayakta kaldığı ortaya çıkarken, 30 Ekim 2020 depreminde Bayraklı yıkılırken depremin çıkış noktasına en yakın yer olan Seferihisar’da tek bina dahi yıkılmamıştı. Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, 2,5 yıl sonra hatırlanan bu durumun değerlendirmesini yaparken, “Kaçak yapılara asla acımam, yıkarım” dedi.

2005 DEPREMİNDE CAN KAYBI OLMAMIŞTI AMA BİNALAR YIKILMIŞTI
Seferihisar’ın 2005 yılında büyük bir deprem felaketi yaşadığını, can kaybı olmamasına rağmen özellikle Doğanbey’de 60 kadar binanın yıkıldığını hatırlatan Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, 17 Ekim 2005’te 5,7 ve 5,9 büyüklüğünde yaşanan iki büyük depremden fazlasıyla ders çıkardıklarını söyledi. O dönemde Seferihisar Belediye Başkanı olan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, deprem yönetmeliğinden taviz vermeyerek kentteki eski yapıların yenilenmesi için düğmeye bastığını anlatan Başkan Yetişkin, “Tunç başkanımızdan sonra benim dönemimde de aynı kararlılık devam etti. İmar yönetmeliğine ve deprem yönetmeliğine uygun yapılar sayesinde 30 Ekim depreminde tek binamız dahi yıkılmadı. Orta hasarlı, hafif hasarlı binalarımız oldu, onları da kontrollü olarak yıktık. Dün Seferihisar, bugün Erzin, deprem yönetmeliğine uygun yapılar nedeniyle acı yaşamadıysa, bunu pekala tüm belediyeler kararlılıkla sürdürebilir” açıklamasında bulundu.

İLÇEDEKİ BİNALARIN YÜZDE 95’İ YÖNETMELİĞE UYGUN İNŞA EDİLMİŞ YAPILARDIR
Seferihisar’da eski usulde yapılmış binalardan çok az sayıda kaldığını belirten Başkan Yetişkin, “Kentsel dönüşüm ilçemizde hızlı ilerledi. Öyle ki deprem yönetmeliğine uygun yapı stokumuz, neredeyse yüzde 95’e ulaştı” dedi ve şu değerlendirmelerde bulundu:

“Başta da dediğim gibi, 30 Ekim öncesi yaşadığımız depremlerden gerekli dersleri çıkardık. Laf olsun diye ders çıkardık demiyorum, gerçekten ders çıkardık. Deprem yönetmeliğine uygulan yapıların yapılmasında ısrarcı olduk. Zamanında Tunç Başkan, şimdi de benim dönemimde yönetmeliğe uygun olmayan yapılara kesinlikle ruhsat vermedik, onları yıktık. Kentsel dönüşüme giren vatandaşlar olsun, müteahhitler olsun, bizim kuralımızı kayıtsız şartsız kabul etti. İmar yönetmeliğimizin öngördüğü kattan daha fazla kat artışı vermedik. Şehir merkezinde beş kata kadar imar veriyoruz. Köylerimizde, sahillerimizde bu iki kattır. Ürkmez gibi bazı yerlerde iki katın üstünde imar uygulanan yerlerimiz var, onlar ayrı. Çünkü nereye iki kat, nereye beş kat uygun, bu uzunca süren bir çalışma sonunda ortaya çıkan bir sonuçtu. Ürkmez’de, Doğanbey’de, imar yönetmeliğimize uygun yapılmadığını tespit ettiğimiz iki katın üstünde inşa edilmiş yapılar vardı, sıfır binalar. Hepsini yıktım. Gördük Bayraklı'da neler oldu. Görüyorsunuz Kahramanmaraş'ta, diğer 9 ilde neler oldu. Çok büyük acılar yaşadık. Birileri para kazanacak, birileri rant sağlayacak diye kaçak, yönetmeliğe aykırı binalara göz yumarak hiç kimsenin günahına girmem.”

DEPREME DAYANIKLI ÖRNEK ŞEHİRLER YARATMAK HİÇ DE ZOR DEĞİL
Tarım alanlarını imara açmadıklarını, bu konuda büyük bir direnç göstermeye devam ettiklerini anlatan Başkan İsmail Yetişkin, hobi bahçelerindeki yapılarla mücadelenin kendilerini çok yorduğunu söyledi. Başkan Yetişkin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hobi bahçelerinin önüne geçemiyoruz. İmar barışı muhabbeti çıktığından beri hemen hemen her gün sahada, hobi bahçesi dedikleri bahçelere inşa edilmiş binaları mühürlüyoruz. Sadece hobi bahçelerindeki binaları değil, inşaat ruhsatına aykırı yapıları da mühürlüyoruz. Tarım İl Müdürlüğü'nün tarım alanlarında izin verdiği yapılaşma oranının dışında hiç kimse daha büyük bir yapılaşmaya gidemez. Eş dost, vatandaşlar, bazı yerlerde kat artışı talep ediyor. İmara uygunluk yoksa, babamın oğlu gelse, kat artışı alamaz. Şikayetleri değerlendiriyoruz. Şikayetlerin yanı sıra ekiplerimiz sürekli sahada denetleme yapıyor. Örnek şehirler kurmamız lazım. Deprem bölgesinin tam ortasında Erzin’de tek ev yıkılmadıysa, bunun sebebi deprem yönetmeliğine uygun yapılarsa, orada durup düşünmek lazım. 30 Ekim’de 23 kilometre uzağımızda Sisam Adasında meydana gelen 6,6’lık depremde Seferihisar’da tek ev dahi yıkılmadıysa, burada da durup düşünmek lazım. Depreme dayanıklı örnek şehirler yaratmak hiç de zor değil. Yeter ki kararlılıkla yönetmeliği uygulayın. Hiçbir şey, insan sağlığından, insan hayatından daha önemli değildir.”

 
İl Başkanı Cüneyt Oğuz’dan ekonomik seferberlik çağrısı!
 
Engelli taraftardan örnek hareket
YORUMLAR
Toplam 17 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cumhur özdemir 7 Mart 2023 Salı 18:14

Başkan seferihisarda herkesin ağzında bu dallascity meğer on yıldır kaçak işletiliyormuş orası doğruysa derhal yıkmanız lazım .

Yorumu oyla      5      3  
Funda ünal 19 Şubat 2023 Pazar 15:23

Devlet hobi bahçelerindeki kon tynır ve prefabrik evlerle ilgili yıkım kararı vermişti.elektrik ve sularının kesilmesini istemişti.ne yapıldı bu konuyla ilgili.

Yorumu oyla      2      3  
Funda ünal 17 Şubat 2023 Cuma 12:12

Başkanım kaçak yapılara göz yummam diyorsunuz.hobi bahçelerine yapılan prefabrik evler ve konteynırlar yasalmıdır.bildiğim kadarıyla yıkım kararı var.hobi bahçeleri sadece sebze meyve yetiştirilmek için değil midir.ürkmezde imar barışına 3000 tl yatıran herkez 3 cü katları yaptı.bu yaşamıdır.saygılar selamlar

Yorumu oyla      3      4  
Mehmet 16 Şubat 2023 Perşembe 13:21

Bizim batıköyde evimiz var durumlar ne ne olacak acaba

Yorumu oyla      3      3  
Erdal kurşun 16 Şubat 2023 Perşembe 07:59

Deprem hakkında doğruyorsa ordunuza inanıyorum 20 senedir seferhisardayım güvenilir biberde bence ailem daima yanınızdayız saygılar

Yorumu oyla      2      3  
Fahrettin 15 Şubat 2023 Çarşamba 22:52

Ömür beldesinede yüzlerce ev yapıldı. Sit alanı olduğunu sanıyorduk

Yorumu oyla      2      4  
Atınç ateş 15 Şubat 2023 Çarşamba 22:33

Seferihisar daki konutların %90 yazlık ve iki katlı olduğundan dolayı olabilir mi acaba?

Yorumu oyla      2      3  
T&T 15 Şubat 2023 Çarşamba 20:41

Hobi bahçesine dönüştürülen çoğu yerde Belediyenizin hisseli satışa izin yazıları var.

Yorumu oyla      3      4  
Partili 15 Şubat 2023 Çarşamba 20:26

Izmir sahil ilçelerinin hepsinde kaçak imara aykırı o kadar çok yapı var ki ruhsatlı yapılardan kat be kat fazla,bugün Menderes belediye başkanı neden açığa alındı? Menderes ilçesi içerisinde yazlık konutların hepsinde kat çıkma ilaveler çok çok fazla bir günden bir güne kontrol olduğunu görmedik,Doğanbey ve Akarca'da ruhsatsız bir sürü yapılar vardır masa başında demeçler ile bu işler olmaz...

Yorumu oyla      3      3  
Emine Gürbüz 15 Şubat 2023 Çarşamba 13:03

Sayın başkan Akarcanın her tarafı kaçak çatı diye yapıyor sonrada kat çıkılıyor bunlar ne olacak

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Güzelbahçe Belediyesi konteyner kent kuruyor
Yaşanan deprem felaketinin ardından yaralar sarılmaya başlanırken Güzelbahçe ...
Başkan Soyer'den 'Umut Hareketi' raporu ve destek çağrısı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Hatay Antakya’da kurduğu çadır kent bin ...
Torbalı ekipleri 8 canı kurtardı!
Torbalı Belediyesi 10 kişilik bir ekiple depremin ikinci gününden itibaren ...
 
Bornova'da afetzedelere çok yönlü destek
Bornovalıların bağışladığı yardımları 15 tır ile deprem bölgesine gönderen, ...
Bakanlık onay verdi… Büyükşehir'de Karcı dönemi resmiyet kazandı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisinde Buğra Gökçe’nin ...
Büyükşehir Meclisi afet bölgesi için tek yumruk... CHP ve İYİ Parti’den ‘huzur hakkı’ desteği!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan Meclisi’ne 6 Şubat tarihinde ...
 
Bayındır’da yardım seferberliği tam gaz!
Deprem felaketi sonrası Bayındır'da başlatılan yardım seferberliği devam ediyor.
İZSU'dan deprem bölgesine yardım eli!
Türkiye’de 10 ili etkileyen 6 Şubat depremi nedeniyle İzmir’den bölgeye ...
Başkan Kılıç yine afet bölgesinde... 'Elimizden ne geliyorsa yapacağız'
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Adıyaman'da çalışmalarına devam eden ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Fransa 'faşizme geçit yok!' dedi
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İş insanları, İş’te insanlar…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Hapse girer ama eve dönmezler!’
Ahmet Aydın AKANSU
Ahmet Aydın AKANSU
Çevreci insanların varlığı; umut verici
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
Sensedim - 266 Gün
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Atatürk’ün, Çeşmeliler ile ilk teması...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Köprü üstü kalabalık
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk istismarı
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva