HABERLER>POLİTİKA
15 Aralık 2011 Perşembe - 19:29

CHP'li Türmen, Büyükşehir operasyonunu yorumladı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski yargıçlarından, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yapılan operasyonlar sonucu tutuklananlarla ilgili AİHM’ye gidilmesi durumunda ihlal kararı çıkacağı kesin olarak söylenebilir, bunda hiçbir tereddüt yoktur” dedi.

CHP li Türmen, Büyükşehir operasyonunu yorumladı

İZMİR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski yargıçlarından, İzmir Milletvekili Rıza Türmen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocağlu’nu ziyaret etti. İzmir Milletvekili Hülya Güven’in de bulunduğu ziyarette, İzmir’deki son gelişmeler konuşuldu.
 
Başkan Aziz Kocaoğlu, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Son 22 Kasım’da yapılan operasyon, salıverilmeler, tutuklamalar, dün ve bugün ifadesi alınan 35 arkadaşımızın durumu ile ilgili sayın milletvekillerimize bilgi aktardık. Herkesin bildiği gibi Rıza hocamız hukuk konusunda Türkiye çapında birikimli, uzman bir isim. Ben geldikleri ve bu süreçte bize destek oldukları için kendilerine teşekkür ederim” dedi.
 
Başkan Aziz Kocaoğlu’na “geçmiş olsun” dileklerini iletmek istediklerini söyleyen Rıza Türmen ise, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonun hukuki sürecini öğrendikçe davanın ve sürecin ne kadar garip, sağlam olmayan bir zeminde yürütüldüğünü daha yakından anlıyoruz” dedi.
 
Davayla ilgili çok sayıda “tereddüt” olduğunu vurgulayan Rıza Türmen, “Tutuklamaların neden olduğu, hangi somut olgulara dayandığı, ciddi şüphe duyulan olguların ne olduğu konularında tereddütler var. Tutuklulukların hukuka uygunluğu konusunda söyleyecek çok şey var. Bu kararlar yine klişe gerekçelerle, neden başka hukuki tedbirlere başvurulmadığı belirtilmeyen, dosya üzerinden verilen kararlar. Bu kararlar, tutuklama kararları ya da tutuklamanın devamı kararları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne giderse, Türkiye aleyhine açılan yüzlerce davalarda olduğu gibi, bununla ilgili de ihlal kararı çıkacağı kesin olarak söylenebilir. Bunda hiçbir tereddüt yoktur, bunu anlamak için başka kararlara bakmak yeterlidir” diye konuştu.
 
“CİDDİ TEREDDÜTLER VAR”
Aradan geçen onca zamana karşın henüz iddianamenin yazılmadığını ve ne zaman yazılacağının belli olmadığını hatırlatan Rıza Türmen, iddianame olmadığı için “gizlilik kararı”nın uygulandığını söyleyerek şöyle konuştu:
“Gizlilik kararı olduğu için dosya avukata verilmiyor. Delilleri bilmiyorsunuz, peki nasıl itiraz yapacaksınız. Silahların eşitliği ilkesine aykırı. Şu ana kadar meydana gelen gelişmeler, bu davaların hukuki olmaktan çok siyasi bir nitelik taşıdığı yolunda ciddi kuşkular doğurmaktadır. Örneğin bir kısım belediye çalışanları önce tutuklanmış sonra tahliye edilmiş sonra tekrar tutuklanmıştır. Şimdi kararların hangisi doğrudur? Tahliye edildikten sonra bu kişiler kaçmışlar mıdır ya da delilleri karatmışlar da mı yeniden tutuklanmışlardır? Bu konular zihinlerde soru işaretleri yaratmaktadır. Bu kişilerin tutuksuz yargılanmaları, herhalde insanların özgürlüğü bakımından çok daha doğru bir tutum olurdu. Yurt dışına çıkma yasağı konularak veya teminatla salınmaları gibi başka tedbirler alınarak yapılması çok daha hukuka uygun olurdu. Bu yapılmamıştır. Ortada bir cezalandırma isteği var gibi gözükmektedir”.
 
“Tüm bu hukuksuzlukların en kısa sürede sona erdirilmesini talep ediyoruz” diye konuşan Rıza Türmen, “CHP olarak hukuk devletinin İzmir’de faal olmasını istiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne karşı yapılan işlemlerin de hukuk devleti ilkelerine uygun davranılmasını istiyoruz. Şimdiye kadar bunun böyle olmadığını görüyoruz. Hukuk devletinin her olayda, İzmir’deki belediye operasyonlarında da yaşatılması için mücadele edeceğiz” dedi.
 
Rıza Türmen, gazetecilerin “Başsavcının davayla ilgili açıklamaları” konusunda gelen soruları üzerine şöyle konuştu:

“Başsavcı bu soruşturma sürerken, soruşturma ile ilgili beyanat verdi ve soruşturmaya konu olan kişiler hakkında kamuoyunda suçlu olduklarına dair kanaat oluşturabilecek sözler sarf etti. ‘Ciddi deliller var’ dedi, daha 300 kişinin olduğunu söyledi. Soruşturmayla ilgili önyargıya yol açabilecek beyanlarda bulundu. Bu masumluk karinesine aykırı. Masumluk karinesi, ceza hukukunda insan hakları hukukunun temellerinden birincisi. İkincisi ise, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) kendi genelgesi var. Orada ‘kamuoyunda suçlu olduğuna dair kanaat uyandıracak beyanlardan kaçının, böyle beyanlarda bulunmayın’ diyor. Sayın Başsavcının söyledikleri HSYK’nin kendi genelgesine aykırı. Bunu dile getirerek, CHP’li İzmir milletvekilleri olarak HSYK’ya şikayet dilekçesi verdik, soruşturma açılmasını talep ettik. Basından öğrendiğimiz kadarıyla soruşturma yahut inceleme başlamış. İzmir’de olup bitenlerden sorumlu olan Başsavcının, soruşturma süresince görevini devam ettirmesi hukuken doğru olmaz. Bu soruşturma açılıyorsa başsavcının da bu görevde daha fazla kalmaması doğru olur”.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
hakan 16 Aralık 2011 Cuma 12:17

geç bile kalındı, bunlar meydanı boş buldu, bir an önce aihm başvurulmalı. adalet herkese olmalı belli zümre gruplarına ayrıcalık yapılmamalı.

Yorumu oyla      12      6  
AHMET 16 Aralık 2011 Cuma 09:57

HADİ BAKALIM HYSK BİZ DÜRÜST GÖREV YAPIYORUZ DİYE AÇIKLAMALAR YAPIYORSUNUZ.HADİ TARAFSIZ OLDUĞUNUZU VE ADALETİ UYGULAYIN GÖRELİM SAVCININ TARAFSIZ OLMADIĞINI BÜTÜN İZMİR BİLİYOR BELEDİYEYE YAPILAN BASKININDA ASLA HAKLI VE ANLAŞILIR BİR YANI OLMADIĞINI HERKES BİLİYOR.YAPIN GÖREVİNİZİ HALK SİZDEN BUNU BEKLİYOR ADALET HERKES İÇİN VAR OLMALI YARINDA SİZE LAZIM OLUR.

Yorumu oyla      18      6  
tufan 15 Aralık 2011 Perşembe 20:52

Ortada bir cezalandırma isteği var gibi gözükmektedir. aynen sonuna kadar katılıyoruz gerekirse insan hakları mahkemesine gidilmelidir. al at içeri 8 ay ana adı baba adı sorma neden yattı ne kadar yatacagı belirsiz böyle bir hukuk adelet yok

Yorumu oyla      26      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akaydın’dan müfettiş tepkisi: Tanrı Antalya’yı korusun
CHP İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ...
AK Parti Bornova'da üç bin kişi aşure dağıttı
AK Parti Bornova İlçe Başkanlığı kadın kollarının organizasyonunda gerçekleştirilen ...
Karakolda dayak yiyen kadına CHP’den destek
Karabağlar’da sivil polisler tarafından feci şekilde dövülerek işkence ...
 
Bakan Yıldız’a önce protesto, sonra teşekkür
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gazi Üniversitesi’nde katıldığı konferansta ...
Başbakan Erdoğan'ı üzecek anket!
Amerikan Uluslarası Cumhuriyetçiler Enstitüsü’nün (IRI) Infakto araştırma ...
AK Partili Özkan'a 'en başarılılar' ödülü
Kılıçreis Mahallesi Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından her ...
 
Emine Ülker Tarhan: Çok güzel söylemişim
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan’ın, YARSAV Başkanlığı döneminde ...
AK Parti Karşıyaka’da kongre rakabeti kızıştı
Karşıyaka İlçe Başkanı Tuncay Bozkurt’un yerine aday olmak isteyenler ...
'Taşeronlaşma kölelik sistemidir'
CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, iş güvencesini ortadan kaldıran politikaların ...
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
İzmirli kız ve Onur E. Yıldız meselesi
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Sinema dünyasına İzmirli iki yıldız!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çocuk nasıl şımarır?
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve bugün Türkiye (8) 'Sokak satıcıları'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva