HABERLER>POLİTİKA
6 Ocak 2012 Cuma - 16:22

CHP'li muhaliflerden 'tüzük kurultayı' hamlesi

22 Aralık’ta reddedilen ‘tüzük kurultayı’ isteği sonrası, CHP’li muhalifler olağanüstü tüzük kurultayı için 9 Ocak Pazartesi gününden itibaren yeniden imza toplamaya başlayacak.

CHP li muhaliflerden  tüzük kurultayı  hamlesi

ANKARA – Geçtiğimiz 22 Aralık’ta Parti Meclisi’nde, 15 parti meclisi üyesinin ‘Tüzük kurultayı’ isteğinin reddedilmesinin ardından kulis çalışmalarına hızlandıran CHP'li muhalifler, Ramada Otel’de düzenledikleri basın toplantısıyla, delegelere yeniden olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı yaptı. Muhalifler adına açıklama yapan Eski CHP Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun 22 Mayıs 2010 tarihinde CHP Olağan Kurultayı’nda yaptığı konuşmaya atıfta bulunarak, “Söylenen sözler nedeniyle parti beklenti içine sokulmuştur. Parti içi demokrasi örgütümüzün ertelenemez beklentisidir. Sayın Genel Başkanın söz verdiği Tüzük Kurultayı hiçbir bahane öne sürülmeden, derhal toplanmalıdır” dedi. 9 Ocak Pazartesi itibariyle, olağanüstü tüzük kurultayı için imza kampanyasının başlayacağını belirten Yıldızlı, delegelere bu konuda “partiye sahip çıkma” adına çok önemli görev düştüğünü belirtti. Yıldızlı, “Cumhuriyet Halk Partisinin Kurultay delegelerini, parti içi demokrasi için 9 Ocak 2012 günü başlayacak Olağanüstü Tüzük Kurultayı isteminde bulunmak üzere, noterden verilecek imzalarla göreve çağırıyoruz” dedi.
 
Yıldızlı, bin 280 delegenin 256’sının imzasının yeterli olduğunu belirtirken, yeterli imzanın toplanması, ancak genel merkezin imzaların gereğini yerine getirmemesi durumunda yasal yollara başvuracaklarını da kaydetti.

CHP TÜZÜK KURULTAYI HAKKINDAKİ DÜŞÜNCESİNİ AÇIKLAMIŞTIR
CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihad Matkap, tüzük değişikliği konusunda, bugüne kadar yapılan çalışmalarla bir başlangıç tüzük metninin ortaya çıktığını belirterek, “Mart ayında ilçe kongreleri başlıyor, bir genelge yayınlayacağız, her ilçe kongresinde ‘tüzük değişikliklerinden beklentiler nedir’ şeklinde bir madde ekleyeceğiz. Daha sonra 82 il kongresinde de tartışılsın, Haziran ayında hazır olalım, Temmuz, Ağustos ayında da rahatlıkla, bütün tartışmalar tamamlanmış, mutabakat elde edilmiş bir biçimde kurultayımızı yapalım istiyoruz” dedi.
 
Matkap, parti genel merkezinde tüzük değişikliği konulu bir basın toplantısı düzenledi. Matkap, 22 Aralık’ta yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında, kimi PM üyelerinin olağanüstü tüzük kurultayı toplanması için bir önerge sunduklarını ancak reddedildiğini anımsatarak bu toplantının amacının da CHP Genel Başkanının, parti yönetiminin tüzük kurultayı hakkında ne düşündüğünü açıklamak olduğunu kaydetti.
 
Tüzük kurultayı tartışmalarının CHP bünyesinde 2002 yılından bu yana, yaklaşık 10 yıldır yaşandığını ifade eden Matkap, 24 Ekim 2003 yılındaki kurultayda ise il, ilçe ve genel başkanlık adaylıkları için yüzde 20’lik delege destek zorunluluğu getirildiğini, parti işleyişine dönük bu düzenlemenin de yaygın bir şekilde tartışıldığını ifade etti. Yine 2008 yılında özelikle MYK’nın oluşumu ve işleyişine dönük değişiklikler yapıldığını, bu değişikliklerin de çok tartışıldığını kaydeden Matkap, CHP içinde son beş genel seçimlerde, aday belirleme yönteminden kaynaklanan tartışmaların da söz konusu olduğunun altını çizdi. Matkap, kendi yönetimlerinin aday belirlenmesi sırasında ön seçimi güvence altına alan değişikliği hayata geçirdiklerini ifade ederken, 22 Aralık’taki PM toplantısında da ilgili yönetmelikte yapılan değişiklikle genişletilmiş aday yoklaması yönteminin aksayan yönlerinin de giderildiğini belirtti. Matkap, olağan kurultay sürecinde delege tespitlerinde hem kongre, hem de parti içi ön seçmen olarak tanımlanan, ön seçim delegesi seçimlerinin yapılacağını kaydetti.
 
50 OYLA ÖN SEÇİM DELEGESİ BELİRLENEBİLECEK
Matkap, “Daha önce yönetmeliğimizde, her muhtarlık biriminde her 100 oya, bir ön seçim delegesi ihdas ediliyordu. Ama 22 Aralık tarihinde yönetmelikte yaptığımız değişiklikle her muhtarlık biriminde aldığımız 50 oy için bir ön seçim delegesi seçilecek, bir hafta içinde bu delegelerin genel sekreterliğe ve il başkanlıklara gönderilmesini de yönetmelikte zorunlu hale getirdik. Artık, orta büyüklükte bir ilçede belediye başkan adayı yaklaşık 2 bin delegeyle belirlenebilecek” dedi.
 
Yerel seçimlerde ise adayların belirlemesinde merkez yoklaması yönetiminin kullanılmayacağını, ön seçimlerle aday belirlemenin en kullanılabilir yöntem olduğunu belirten Matkap, “2 bin kişinin vereceği karar, her halükarda MYK’nın vereceği karadan daha geçerlidir, hatası daha azdır. Bu tarihi, devrim niteliğinde bir değişikliktir. CHP örgütünü beklediği en temel değişliktir, bu konuda çok rahatladık” dedi.
 
GENEL BAŞKAN ADAYLARI İÇİN “YÜZDE 20” UYGULANMAYACAK
Genel Başkanlığa, il ve ilçe başkanlığına aday olmak isteyenlerle ilişkin ise yüzde 20’lik delege imza uygulamasının CHP’nin işleyişiyle hiç örtüşmediğini söyleyen Matkap, bu yöntemin genel başkan adaylıkları için önümüzdeki olağan kurultayda uygulanmayacağını, ancak tüzük değişmezse il ve ilçe başkanlıkları için uygulanacağını kaydetti. Matkap, bunu da delegelerin divan önüne gelmeden imza verme yöntemiyle, “yumuşatabileceklerini” söyledi.
 
Matkap, örgütlerin görevden alınması tartışmaları konusunda ise, 2008 tarihinde tüzükte yapılan değişliğe işaret ederek, (eğer ilçe ve ya il yönetim kurulu üye tam sayısının bir altına düşerse, o örgüt düşmüş sayılır) sorunun buradan kaynaklandığını belirtti ve bu maddenin değişmesi gerektiğini ifade etti.
 
TÜZÜK, İL VE İLÇE KONGRELERİNDE TARTIŞILACAK
Matkap, tüzük değişikliği konusunda ise, bugüne kadar yapılan çalışmalarla bir başlangıç tüzük metninin ortaya çıktığını, il, ilçe başkanlıklarından, CHP’ye duyarlı olan kesimler tarafından gelen önerilerin harmanlanarak bir metin haline dönüştüğünü belirtti. Matkap, ancak kendisinin hazırlanan bu taslağa “iç dünyasında” mutabakat veremediğini söyledi. Daha tartışılmaya ihtiyacı olunduğunu, tüzüğün CHP’nin Anayasası olduğunu kaydeden Matkap, “Mart ayında ilçe kongreleri başlıyor, bir genelge yayınlayacağız, her ilçe kongresinde ‘tüzük değişikliklerinden beklentiler nedir’ şeklinde bir madde ekleyeceğiz. Daha sonra 82 il kongresinde de tartışılsın, Haziran ayında hazır olalım, Temmuz, Ağustos ayında da rahatlıkla, bütün tartışmalar tamamlanmış, mutabakat elde edilmiş bir biçimde kurultayımızı yapalım istiyoruz. Acaba ‘ipe un mu seriyoruz’ böyle bir şey olamaz, bu tüzükle devam etmeyi yöneticilikle, CHP’lilikle örtüşmez. Ama bu konuda çok acele etmek de doğru değil” dedi.
 
TÜZÜĞÜN GEREĞİ NEYSE O YAPILIR
Gazetecilerin sorularını da yayınlayan Matkap, muhaliflerin olağanüstü tüzük kurultayı için yeterli imza toplamaları durumunda tavırlarının ne olacağı konusunda ise, “Biz hukukun üstünlüğüne içtenlikle inanan bir yönetimiz. Siyasi partiler yasamızın, tüzüğümüzün gereği neyse o yapılır, orada sıkıntı yok, onlar da CHP ailesinin önemli parçalarıdır” dedi. Matkap, CHP'nin iç tartışmalarla kaybedecek vaktinin olmadığını belirterek, “33 ilde milletvekilimiz yok, onlarla meşgulüz. Bunlara fazla zaman ayırmayacağız, bu tartışmaları bir an önce bitirmek istiyoruz” dedi.

4 İL OLAĞANÜSTÜ TÜZÜK KURULTAYINA KARŞI ÇIKTI
CHP’de olağanüstü tüzük kurultayı tartışmaları sürerken, önceki hafta bir araya gelen dört ilin temsilcileri olağanüstü tüzük kurultayının toplanmasına karşı çıktı. CHP Parti Meclisi Üyesi Mesut Değer, eski milletvekilleri Mahmut Yıldız ile Fuat Çay ve Şeref Ertük, önceki hafta Ankara’da bir araya geldi. Toplantıda, PM’de reddedilen olağanüstü tüzük kurultayı ele alındı. PM’de olağanüstü tüzük kurultayı toplanmasına ilişkin imza veren Mesut Değer, bu aşamada tüzük kurultayının doğru olmayacağı görüşünü savundu. PM’nin reddettiği bir kararın delegelerden imza toplanarak yeniden gündeme getirilmesinin yanlış olduğu belirten Değer’e diğer katılımcılarda destek verdi.
 
Toplantıda, Diyarbakır’ı temsilen Mesut Değer, Şanlı Urfa’yı temsilen Mahmut Yıldız, Hatay’ı temsilen Fuat Çay ve Muş’u temsilen Şeref Ertük, illerinden olağanüstü tüzük kurultayına destek verilmemesi kararı aldı. Alınan kararın genel merkeze iletilmesi de kararlaştırıldı.(Ajanslar)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
9 Ocak 2012 Pazartesi 17:20

Toplayın tam zamanı. Partiyi el birliği ile mahfetmek için tam sırası şimdi. Ha gayret beyler.

Yorumu oyla      12      6  
AKARALI CHP LİLER 7 Ocak 2012 Cumartesi 23:13

BUNLAR ÇIKMAZSA SEZGİN TANRIKULUNU,ERDOGAN TOPRAGI,MAKKAP NİHATI,BİRGÜL AYMAN GÜLERİ GÖNDERİRİZ REKOR KIRARLAR KAÇIP İSTANBULA GELMEZLER EN AZINDAN

Yorumu oyla      12      6  
MESUT DEĞER 7 Ocak 2012 Cumartesi 09:42

BENMLE İLGİLİ HABER GERÇEK DIŞIDR. DÜZELTİLSİN VE 4 İLDE TÜZÜK KURLTY YAPILSIN DİYORUZ 0532 314 45 20

Yorumu oyla      13      6  
partili 6 Ocak 2012 Cuma 18:22

bu dört veki eskileri ilk önce kendi bölgelerinden vekil çıksınlar ve çıkarsınlar ondan sonra konuşalım

Yorumu oyla      13      6  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: Kimse TSK’yı terör örgütü olarak gösteremez
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Konumu ve görevi ne olursa olsun, hiç ...
İşçi Partisi: TSK kurumsal olarak hedef alınmıştır
İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir İl Başkanı Av. H. Tugay ...
Demirtaş: Başbuğ'un tutuklanması sıradan değil
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İlker Başbuğ'un tutuklanmasının ...
 
Tunus’tan; yönetime övgü, AK Partiye eleştiri
CHP Konak İlçe Başkanı Aytekin Tunus, ‘hülle’ tartışmalarının ardından ...
Cumhurbaşkanı'ndan Başbuğ hakkında ilk yorum
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un tutuklanması ...
AK Parti'den 'Vekillere kıyak emeklilik'te geri adım
AK Parti, Cumhurbaşkanı'nın veto ettiği ve muhalefetin tepki gösterdiği ...
 
CHP Lideri'nden Başbuğ'un tutuklanmasına ilk yorum
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un ...
Atalay: Evet, Başbuğ’u biz atadık
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral ...
Denizli İZÜ'de derse konuk oldu, öğüt verdi
İzmir Üniversitesi’nde kadının toplum ve siyasetteki yerini değerlendiren ...
 
Serdar DEĞİRMENCİ
Serdar DEĞİRMENCİ
Sonbahar
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva