HABERLER>POLİTİKA
4 Eylül 2024 Çarşamba - 13:15

CHP'li Kılıç'tan Zabıta Haftası mesajı

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç her yıl 1-7 Eylül tarihleri arasında kutlanan Zabıta Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yayınladı.

CHP li Kılıç tan Zabıta Haftası mesajı

Yaptığı yazılı açıklamada Zabıta Teşkilatı’nın sorunlarına değinen CHP’li Kılıç, “198 yıllık köklü tarihi olan zabıta teşkilatının halen bir meslek kanununun olmaması mesleğin saygınlığına ve etkinliğine zarar vermektedir. Zabıta teşkilatının 198 yıllık tecrübesi bir meslek kanunu ile desteklenmeli, böylece mesleğin standartları yükseltilip, çalışanların hakları güvence altına alınmalıdır” dedi.

Kılıç, şunları kaydetti:

 “Zabıta teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme,  giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile zabıta teşkilâtında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir. Zabıta hizmetleri kesintisiz olarak yürütülür. Zabıta personelinin çalışma süresi ve saatleri 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda belirtilen çalışma süre ve saatlerine bağlı olmaksızın, hizmetin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde düzenlenir. Belediye zabıta ve özel güvenlik hizmetlerinde fiilen çalışanlara, fazla mesai ücreti olarak bütçe kanununda belirlenen üst sınırı aşmamak kaydıyla belediye meclisi kararı ile tespit edilen maktu tutar ödenir." denmektedir. Belediyelerin asli görevi; toplumsal hayatı düzene koymak, sosyal esenlik ve huzuru sağlamak ve mahalli/müşterek ihtiyaçları karşılamaktır. Bu görevlerini yerine getirirken en önemli aracı da zabıta hizmetleri vasıtasıyla denetim yapmak ve kuralları uymayanlara yaptırım uygulamaktır. Hal böyle iken 198 yıllık tarihi bir geçmişe sahip olan Belediye Zabıtası maalesef birçok sorunuyla baş başa bırakılmıştır.

BELEDİYE ZABITALARININ ÖZLÜK HAKLARI YETERSİZ 
Zabıtaların masa başı iş yapan büro memurları gibi Genel İdare Hizmetleri Sınıfı içerisinde yer aldığını vurgulayan CHP’li Kılıç, kolluk kuvveti olarak 7/24 esasına göre, sahada görev yapan zabıtaların bu meslek sınıfı içerisine sığmadığını söyledi. Ayrı bir meslek sınıfı olarak kabul edilmeyen zabıtaların bu nedenle gerek özlük hakları yönünden gerekse meslekleri yönünden mağduriyetler yaşadığını, bu mağduriyetlerin giderilmesi için ilk işin Zabıta Teşkilat Kanunu’nun çıkarılması gerektiğini ifade etti.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç sözlerini şöyle sürdürdü:

657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda Genel İdare Hizmetleri Sınıfı’nda sayılan belediye zabıtalarının ayrı bir sınıf olarak kabul edilmesi meslek olmanın önünü açacak ve 3600 ek göstergeden faydalanabileceklerdir. Sürekli sahada ve güvenlik tehdidi altında görev yapan belediye zabıtaları 3600 ek göstergeyi hak etmektedir. 7/24 esasına göre çalışan ve her türlü olağan dışı durumlarda sahada görev başında olan belediye zabıtalarına yıpranma hakkı tanınmalıdır. Görevde yükselme sınavları yıllardır yapılmadığından birçok belediyede zabıta müdürü, zabıta amirliği, zabıta komiserliği gibi görevler vekaleten yürütülmektedir. Bu uygulamaya son verilerek görevde yükselme sınavları yapılmalı ve mülakat olmadan görevlendirmeler asaleten yapılmalıdır. 2021 Yılında Belediye Zabıta Yönetmeliği’nde yapılan ve muğlak ifadelerle dolu olan düzenlemelerin gözden geçirilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Mesai ve yemek ücretleri yetersizdir. Belediyelerde zabıta kadrosu dışında personel çalıştırılmasının önüne geçilmelidir. Görevlerinden dolayı yaralanmaları, hastalanmaları veya hayatlarını kaybetmeleri halinde tazminat ödemesinin önü açılmalıdır.

Zor şartlar altında kentlerimizin düzeni, huzuru ve kamu sağlığı için 7/24 çalışan tüm zabıtaların Zabıta Haftası’nı en içten dileklerimle kutlar, mesleki mücadelelerinde yanlarında olduğumu bilmelerini isterim.

 
'Katliam Yasası' AYM'nin gündeminde
 
Karşıyaka'ya başkan sponsor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Abdurrahman Çetin 4 Eylül 2024 Çarşamba 18:45

Genellikle uzman çavuş olarak KPSS ( kamu personel seçme sınavı) na girmeksizin memur olduktan sonra belediyelere zabıta olarak geçiliyor....İtfaiye okulu var. Zabıta yetiştiren okul neden yok diye düşünüyor uz haliyle...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Özel: Cumhuriyetimizi korumak için çalışacağız
CHP Genel Başkanı Özgür Özel Sivas Kongresi’nin 105. yıl dönümü töreninde ...
Kılıçdaroğlu'na hakarete ihraç kararı!
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yönelik sözleri nedeniyle ...
AK Partili Bursalı iddialı konuştu: İzmir'de iktidar olacağız!
Cumhur İttifakı İzmir Kadın Meclis Üyeleri ile bir araya gelen AK Parti ...
 
CHP İzmir Gençlik Kolları Başkanı Kotan kararını verdi: Yokum!
CHP İzmir İl Gençlik Kolu Başkanlığı görevini 4 yıldır sürdüren Burak ...
EMEP İzmir'den 'ABD gemisi' eylemi!
İzmir Alsancak Limanı’na demirleyen USS Wasp adlı amfibi hücum gemisi ...
AK Parti, teğmenlere sahip çıktı!
AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Türkiye’nin Brics üyeliğine ilişkin sürecin devam ...
 
MHP Lideri Bahçeli'den 'teğmen' açıklaması
MHP lideri Devlet Bahçeli, Kara Harp Okulu'ndaki teğmenlerin ant içme ...
AK Parti'de kongre takvimi belli oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti'yi 8.Olağan Büyük Kongre'ye götürecek ...
İzmir'de CHP ilçe başkanının aracına silahlı saldırı: 2 gözaltı!
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde CHP İlçe Başkanı Ahmet Yılmaz'ın park halindeki ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Atatürk’ün Toprak Kanunu ya da feodalizmin tasfiyesi uğraşısı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O köy devlete kafa tutamaz!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Siber ve milli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Çeşme Projesi’ni kim sabote etti?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva