HABERLER>POLİTİKA
21 Ağustos 2024 Çarşamba - 08:55

CHP'den yeni 'SGK borcu' hamlesi!

CHP yönetimi, iktidarın belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarını “kaynağından tahsil etme” kararına karşı yeni bir hamleye hazırlanıyor.

CHP den yeni  SGK borcu  hamlesi!

CHP yönetimi, iktidarın belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan borçlarını “kaynağından tahsil etme” kararına karşı yeni bir hamleye hazırlanıyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, belediyelerin borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemlerin yaşama geçirilmesi için yasa teklifi hazırlanması ve gölge bakanların, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’le görüşmesi kararlaştırıldı.

Yaklaşan toplu iş sözleşmesi sürecine dikkat çeken bazı belediye başkanları, Özel’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesini önererek, “Bu şekilde giderse personel maaşını ödeyemez hale geliriz” görüşünü dile getirdi.

CHP Genel Merkezi’nde dün gerçekleştirilen “Sosyal Demokrat Belediyeler Eşgüdüm Konseyi” toplantısına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Tarihi Kentler Birliği Başkanı sıfatıyla katıldı.

Toplantının amacı hakkında bilgi veren Özel, iktidarı, CHP’li belediyelerin kaynaklarını kısarak “sıkıştırmaya” çalışmakla suçladı.

Özel, oluşturdukları eşgüdüm konseyinin, hem belediyeleri rutin denetimlere hazır tutmak hem de “kötü niyetli birtakım saldırgan tutumları karşı hukuki ve teknik destek sağlamak” amacıyla oluşturulduğunu bildirdi.

Özel’in açılış konuşmasının ardından basına kapalı devam eden toplantının gündeminde belediyelerin SGK borçlarının yapılandırılması, belediye gelirlerini artırıcı önlemler, sokak hayvanlarıyla ilgili düzenlemeler, deprem, orman yangınlarına karşı önlemler yer aldı.

Ana gündem SGK borçları
Edinilen bilgiye göre toplantıda ağırlıklı olarak iktidarın, belediyelerin SGK borçlarının tahsil edilmesi kararının ardından belediyelere arka arkaya bildirimlerde bulunulması ele alındı.

İktidarın bu kararının arkasında CHP’li belediyeleri, ekonomik kaynakları kısarak “çalışamaz hale getirme” amacının yattığı görüşünde ortaklaşıldı, sorunun aşılması için atılacak adımlar ele alındı.

Söz alan belediye başkanları, önümüzdeki süreçte birçok belediyede toplu iş sözleşmesi sürecinin başlayacağına dikkat çekerek, SGK borçlarının yapılandırılmaması ve belediyelere yeni kaynak sağlanamaması halinde birçok belediyenin maaş ödeyemez hale geleceğine işaret etti.

AK Partili belediyelerin SGK borçlarını, belediyelerin gayrimenkulleri karşılığında mahsuplaşabilirken, muhalefet belediyelerine bu olanağın tanınmadığı dile getirildi.

“Ya SGK borcu ödeyeceğiz ya maaş”
Belediye gelirleri sürekli düşerken enflasyondan dolayı giderlerin sürekli arttığına işaret eden bazı belediye başkanları şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bu şekilde belediyeler yönetilemez. Çünkü bu durumda ya SGK borcu ödeyecek ya da maaş ödeyecek. Ya çöp toplayacak ya da SGK borcu ödeyecek. Burada seçim yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu ülkenin ekonomisini belediyeler değil, kötü ekonomi yönetimi batırdı. Önümüzde bir toplu iş sözleşmesi süreci var. Belediyeler artık maaş ödemekte zorlanacaklar. O nedenle belediye gelirlerini artırıcı önlemler alınmalı, borç yapılandırılmasına gidilmeli.”

“Vade uzatılsın, borç faizleri silinsin”
Toplantıda, belediyelerin SGK borçlarının yeniden yapılandırılması için Meclis açıldığında yasa teklifi verilmesi, ayrıca iktidarla temas kurularak önerilerin doğrudan iletilmesi kararlaştırıldı.

Bu çerçevede belediyelerin borç faizlerinin silinerek, ana para borcunun 120 aya yayıldığı 2021 yılında çıkarılan 7326 sayılı yeniden yapılandırma yasasına benzer bir düzenleme yapılması önerilmesi benimsendi.

Gündeme gelen bir başka öneri de belediyelerin KDV alacaklarıyla SGK borçlarında mahsuplaşmaya gidilmesi oldu.

“Özel, Erdoğan’la görüşsün” önerisi
Belediye borçlarının yapılandırılması ve gelir artırıcı önlemler alınması konusunda CHP’li gölge bakanların ilgili bakanları ziyaret etmesi kararlaştırıldı.

CHP’nin 4-9 Eylül tarihleri arasında yapılacak Tüzük Kurultayı’nın ardından, yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum’dan, ekonomiden sorumlu gölge bakan Yalçın Karatepe de Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu isteyerek partilerinin önerilerini aktaracak.

CHP’li belediyelerin sorunlarının her platformda dile getirilmesi, Özel’in bu konunun iletişimini yapması kararlaştırılırken bazı belediye başkanları, gölge bakanların sonuç alamaması halinde, Özel’in, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la bu konuda görüşmesini önerdi, ancak bu konuda somut bir karar alınmadığı öğrenildi.

Sokak hayvanları için İBB eşgüdüm sağlayacak
Toplantıda, kamuoyu tepkisine karşın iktidarın Temmuz ayında Meclis’ten geçirdiği sokak hayvanlarına ilişkin yasanın uygulanması konusu da gündeme geldi.

Toplantının amacının, belediyelerin sorunlarının eşgüdümle çözülmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken parti kurmayları, “Genel itibariyle hem sokak hayvanları hem mali işlerle ilgi atılacak adımların tamamını tek elden yöneteceğiz. Herkes kendi başına çıkış yapmasın diye bu toplantı yapıldı. Mesela sokak hayvanları ile bir şey söylenecekse, önce bir çalıştay yapılacak” görüşünü dile getirdi.

Bu çerçevede sokak hayvanları ile ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 10 gün içinde bir sunum yapacağı ve diğer partili belediyelerin de bu öneri doğrultusunda kendi yerel dinamiklerini dikkate alan politikaları uygulaması kararlaştırıldı.(BBC)

 
İNGEDER Başkanı Karabulut'tan 2025 mesajı: İzmir için bir milat olacak!
 
Başkan Mutlu duyurdu: Mutluluk Kahvesi’ne yeni şubeler yolda!
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
21 Ağustos 2024 Çarşamba 12:47

Festival karnaval tam gaz.

Yorumu oyla      0      0  
Etki ve tesir 21 Ağustos 2024 Çarşamba 12:32

Yüksek maaş verip te sgk borcunu ödememek ne demek. Sanayi de ya da küçük bir bakkal da eleman çalıştıran sıkı mı sigortasız çalıştırsın? Çatır çatır cezayı yer. Peki gelir kaynaklarına rağmen bu kadar borcu nasıl yaptınız? Hadi İzmir e şunu bunu yaptılar desen o da yok. Narlıdere tramvay ı o da borç ile yapılmış. Be adam siz bunca yıl ne haltlar çeviriyorsunuz demezler mi?

Yorumu oyla      0      0  
21 Ağustos 2024 Çarşamba 09:56

Adamlar taktı Tarkan'a. Esas karın ağrısı 9 Eylül

Yorumu oyla      0      1  
21 Ağustos 2024 Çarşamba 09:24

Tutturmuşlar papağan gibi bir Tarkan, gidiyor. Ama sarayın günlük masrafını dile bile getirmezler.

Yorumu oyla      0      0  
İZMİRLİ 21 Ağustos 2024 Çarşamba 09:08

Tarkana gelince milyonluk paralar var sgk işçiye geldimi yok yersen hesabı hadi oradan deriz

Yorumu oyla      0      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba varken neden belediye alsın?
Mehmet KARABEL yazdı... Devlet baba varken neden belediye alsın?
CHP’li Bakan’dan 'vize' eleştirisi: Türkiye'nin pasaportu yok hükmünde
CHP İçişleri Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili ...
İYİ Parti'den Dilruba'ya cezaevinde ziyaret
İYİ Parti İzmir İl Başkanlığı olarak, Genel Başkan Yardımcısı Cenk Özatıcı ...
 
Saygılı'dan Aslanoğlu'na: Milli kimliğinize dönün!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın sosyal medya hesabı üzerinden ...
Bakan Fidan Hollandalı mevkidaşı ile görüştü
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hollandalı mevkidaşı Caspar Veldkamp ile ...
Uçum'dan 'Yeni Anayasa' paylaşımı
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu ...
 
Eren Erdem CHP'den istifa etti!
CHP’li Eren Erdem sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, partisinin ...
Erdoğan'dan İzmir'e geçmiş olsun telefonu!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'in Karşıyaka ilçesinde çıkan ...
Başkan Aslanoğlu'ndan AK Partili mevkidaşına: Siz 'Saygılı'sınız ama diğerleri...
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı’nın sosyal medya hesabı üzerinden ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli çocuklara mektuplar (4) Sanatla başkaldıranlar
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu canlı yayını hatırladınız mı?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Ne yaşıyoruz?
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Badel Harab-ül İzmir
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Turist ve inşaat istemeyen Egeli Belediye Başkanı!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Umutsuzluğun doruklarında yaşam meselesi
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Beyhude yakınmalar
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva