HABERLER>POLİTİKA
31 Temmuz 2024 Çarşamba - 14:44

CHP'den SGK borcu açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, belediyelerin SGK'ya olan borçlarına ilişkin "İktidarın, SGK'ya belli bir miktarın üzerinde vergi borcu ve SGK borcu olan firmaları açıklamasını istiyoruz." dedi.

CHP den SGK borcu açıklaması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP'li belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) borçlarına ilişkin açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın tüm belediyelerin SGK'ye olan vadesi geçmiş borçlarının 96 milyar lira olduğunu açıkladığını anımsatan Zeybek, bu rakamın, SGK'nin 2023 gelir tahmini olan 3,4 trilyon liranın yüzde 3'üne denk geldiğini söyledi.

Emeklilerle CHP'li belediyelerin karşı karşıya getirilmek istendiğini ileri süren Zeybek, "Eğer iktidar SGK'nin vadesi geçmiş alacaklarını tahsil etmeye çalışıyor olsaydı, 2023 yılı sonunda 540 milyar lirayı bulan, son aylarda 750 milyar liraya ulaştığını tahmin ettiğimiz tüm alacaklarının üzerine giderdi. Eğer iktidar gerçekten SGK'nin alacaklarını tahsil etmek istiyorsa, belediyelerden önce, bugüne kadar borcunu açıklamayan başta yandaş şirketlerin oluşturduğu yüzde 88'lik oranının üzerine gitmeyi neden düşünmedi?" diye konuştu.

Açıklanan SGK prim borçlarının belediyelere değil, belediye iştiraklerine ait olduğunu kaydeden Zeybek, "CHP'li belediyelerin almış olduğu Hazine paylarından, zaten doğrudan kaynağından kesinti yapılmaktadır. İktidarın SGK'ye belli bir miktarın üzerinde vergi borcu ve SGK borcu olan firmaları açıklamasını istiyoruz. Bu liste açıklandığında hangi kamu kuruluşlarının, hangi yandaş şirketlerin, kimlerin SGK'ye ne kadar borcu olacağı açıkça ortaya çıkacak." ifadesini kullandı.

CHP'li Zeybek, 2019'daki seçimlerden hemen sonra İstanbul, Ankara, Adana, Antalya ve Mersin'i 5 milyar 340 milyon dolar borçla devraldıklarını ve borçların 2 milyar 618 milyon dolara düştüğünü söyledi.

Zeybek, "Toplam yüzde 50'den fazla dolar cinsinden azalma görebiliriz. Belediyelerin SGK'ye ve vergi dairelerine olan borçlarında ise 5 yıl içerisinde 308 milyon dolardan 485 milyon dolar seviyesinde bir değişiklik söz konusudur." dedi.

CHP'nin 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde AK Parti ve MHP'den 208 belediye kazandığını anımsatan Zeybek, "208 belediyenin ilk 100'ünün toplam borcunun 9,8 milyar liralık vergi, 20,1 milyar liralık da SGK'ye prim borçları olduğunu görüyoruz. Sayın Bakan'ın açıkladığı 64 milyar liralık CHP'li belediyelerin vergi ve SGK borçlarının neredeyse üçte birinden fazlası sadece bu dönemde kazandığımız belediyelerden kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

"NEDEN AÇIKLAMIYORSUNUZ?"
Türkiye nüfusunun yüzde 66'sının bugün CHP'li belediyelerce yönetildiğine işaret eden Zeybek, şunları kaydetti:

"En borçlu 5 CHP'li belediyeyi açıkladınız. En borçlu 5 AK Parti'li, MHP'li ya da diğer partiler tarafından yönetilen belediyelerin borçlarını açıklamayı neden düşünmüyorsunuz? Devletten en çok ihale alan şirketlerin borçlarını neden açıklamıyorsunuz? CHP'nin bankalarda bulunan paralarına haciz işlemi yapıyorsanız, bu işlemi acaba siz Türkiye'deki bulunan kendi AK Parti ve Cumhur İttifakı'na mensup olan belediyelerde yapmayı düşünüyor musunuz, yapıyor musunuz? Bu konunun açıklığa kavuşması gerekir."

Belediyelerin SGK'ye olan borçlarına karşılık kamudan alacaklarını mahsuplaştırma talebi olup olmayacağı sorusuna yanıt veren Zeybek, şu ifadeleri kullandı:

"SGK ve vergi dairelerine olan borçlarla ilgili geçmişten bu yana uygulanan bir yöntem var. AK Parti'li ve Cumhur İttifakı'na mensup belediyeler, daha çok dini, sağlık, eğitim tesisi gibi belediye arazileri üzerine yapılmış kamusal hizmet alanlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı veya SGK ile mahsuplaşma suretiyle borçların indirilmesi yöntemini seçmişlerdi. Biz bugüne kadar CHP'li hiçbir belediyenin kamu kurumlarıyla mahsuplaşma konusundaki önerilerine bir karşılık olduğunu görmüyoruz. Adaletten söz ediyorsak, bütün belediyelere benzer bir uygulama yapmak gerekir."

"SOSYAL BELEDİYECİLİK UYGULAMALRINDA EN UFAK BİR SIKINTIYA GİTMEYECEĞİZ"
Zeybek, bir başka soru üzerine, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin her ay alacaklarının yüzde 5'inin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının metro yatırımları için kesildiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Bizim başta büyükşehir belediyelerimizin, bu borç yükünü çevirme ve yönetme konusunda çok ciddi biçimiyle hafızası oluştu. Belediyelerimizin kent lokantaları, semt evleri, kreşler, yurtlar, sosyal hizmetler, emeklilere verilen destekler, öğrencilere verilen burslarla ilgili en ufak bir kesintiye gitmeyeceğiz. Belediyeler gelir artırıcı önemleri geliştirecekler. Bir kısım maliyetlerde tasarruf yapacaklar. Topluma söz verdiğimiz sosyal belediyecilik uygulamalarında en ufak bir sıkıntıya gitmeyeceğiz."

Mersin Büyükşehir Belediyesi dışında başka belediyelere haciz işlemi yapılıp yapılmadığı sorulan Zeybek, "CHP'li başka belediyelere hacizle ilgili yazıların yazıldığını biliyoruz. Çok sayıda belediyemizden bilgi Genel Merkezimize ulaşmaya başladı. Belli ki SGK bir faaliyete geçmiş. Biz haciz işleminden önce belediyelerin borçlarının plan dahilinde, yasal düzenlemeyle belli bir vade içerisinde ödenmesinin doğru olduğunu düşünüyoruz." yanıtını verdi.

 
Büyükşehir'de TİS krizi: Kapıları kapattı, son kararı verdi!
 
Manisa'da plastik fabrikasında çıkan yangın kontrol altında
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 31 Temmuz 2024 Çarşamba 18:30

Sayın genel başkan yardımcısı sgk borçları ödensin ondan sonra da TBMM soru önergesi vererek sorabilirsiniz atadığınız belediye başkanları belediyelerde her türlü yolsuzluklar usulsüz işler almış başını gidiyor haberiniz olsun...

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeli: Haniye suikastı vahim sonuçlar doğuracak
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Hamas Siyasi Büro Başkanı Haniye'nin ...
Kılıçdaroğlu’na küfür krizi: Başkan Çiçek o ismi görevden aldı!
Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal ...
Dışişleri: Alçakça yapılan suikasti lanetliyoruz
Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail ...
 
Erdoğan'dan olimpiyat açılışına sert tepki
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda ...
Menderes’teki krize il başkanlığı el koydu!
Menderes Belediye Başkan Yardımcısı Fatih Kıraç’ın, Kemal Kılıçdaroğlu ...
Menderes’teki mesajlaşma krizinde yeni gelişme: Kılıçdaroğlu’nun avukatı devreye girdi!
Menderes’te yaşanan mesajlaşma krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Menderes ...
 
Borç ödemede örnek gösterilen Kocaoğlu’ndan açıklama: Devlet önce faizi silmeli!
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 15 yıl yöneten Aziz Kocaoğlu, 2004'te göreve ...
Kemalpaşa'da karar zamanı: Yıldırım mı, Ecevit mi?
Kemalpaşa’daki Binali Yıldırım Millet Bahçesi’nin isminin Kıbrıs'ın Kurtuluşunun ...
CHP Menderes gücüne güç katıyor
CHP Menderes İlçe Başkanlığı tarafından partiye yeni üye olan vatandaşlara ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Dinimiz Âmin
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kim hazırsa penaltıyı o atar!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Yeni bir Susurluk mu?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Germir bağları
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Müzik ve mandolin
Ayda ÖZEREN
Ayda ÖZEREN
 Narin (İnce) Habercilik ve Medya Etiği
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Gazzeli Çocuklara Mektuplar (5) Yönetmen değil, önce insanım!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Okullar açıldı
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Narin'in katliamı, feodalizm ve suskunluk yasası
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Nefes nefese bir yaz geçti'
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva