HABERLER>POLİTİKA
30 Temmuz 2024 Salı - 11:16

Borç ödemede örnek gösterilen Kocaoğlu’ndan açıklama: Devlet önce faizi silmeli!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni 15 yıl yöneten Aziz Kocaoğlu, 2004'te göreve başladığında borçlar için gerçekleştirilen yapılandırma ile İller Bankası'ndan gelen paranın yüzde 25'iyle borç ödediğini, kalanla da yatırım yaptıklarını anlattı. Kocaoğlu, bugün telaffuz edilen borçların tahsil edilebilmesi için devletin faizi silmesi, ana paranın da yüzde 10'luk bir kesintiyle alınması gerektiğini, belediyenin de muhtasar ve SGK borçlarını her ay düzenli yatırmasının şart koşulabileceğini söyledi.

Borç ödemede örnek gösterilen Kocaoğlu’ndan açıklama: Devlet önce faizi silmeli!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, SONSÖZ TV'de Gazeteci Fatih Yapar'ın programında, devletin belediyelerden SGK borçlarını tahsil etmek için düğmeye basmasıyla ilgili değerlendirmelerinde, İzmir Büyükşehir'in efsane Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu tüm belediyelere örnek göstermişti. Yaldız, İzmir'in en borçlu belediye olduğunu hatırlatırken, "Başkan Aziz Kocaoğlu, 2004'te göreve geldiğinde bir yandan devlete borç ödedi, belediyenin kredibilitesini yükseltti ve metro gibi büyük yatırımları yaptı. Herkes Aziz Bey'i örnek almalı" demişti.

O ZAMANKİ PARAYLA 1 KATRİLYON 840 TRİLYON LİRA BORCUMUZ VARDI
2004 yılında başlayan o süreçle ilgili olarak Egedesonsöz'e değerlendirmelerde bulunan Aziz Kocaoğlu, hem devlete, hem de belediyelere, belediye başkanlarına tavsiyelerde bulundu. Kocaoğlu, şunları söyledi:

"Evet; çok borcumuz vardı, en borçlu belediyeydik. Ancak Merhum Başkanımız Ahmet Piriştina'nın vefatı sonrası Büyükşehir'e Başkan olduğumda bizim SGK ve muhtasar borcumuz yoktu, piyasaya borcumuz sıfır noktasındaydı. Bizim Hazine'ye borcumuz vardı, Büyük Kanal Projesi'nden dolayı. Piriştina, kredi de kullanmamıştı. Dış krediyle yapılan Büyük Kanal Projesi ağırlıklı olan borcu belediye ödeyemedikçe Hazine de faiz uyguladı. Yapılandırma sonrası, İller Bankası'ndan aldığımız paranın yüzde 25'i kesildi. Borç bitene kadar böyle devam etti. Geriye kalan parayla da işimizi gördük, metro ve diğer yatırımları yaptık. 1 katrilyon 804 trilyon liraydı o zamanki parayla borcumuz. Bayağı büyük bir borçtu. Zaman içerisinde İzmir Büyükşehir Belediyesi borçsuz bir belediye haline geldi, kredibilitemiz en üst seviyelere çıktı."

MÜTEAHHİTLERE TEŞVİK VEREN DEVLET, O FAİZİ SİLİP ANA PARAYI TAHSİL ETMELİ
Devletin, belediyelerden SGK borçlarını hemen ödeyin, demesinin doğru olmadığının altını çizen Kocaoğlu, şu değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu:

"Pek çok belediye, AK Parti'den CHP'ye geçti. İş yapmalarını engellemek için SGK borçlarınızı ödeyin demek, kabul edilebilir bir şey değil. Bu şekilde ülke de yönetilmez, problem de çözülmez. Telaffuz edilen borçların büyük bir kısmı faizdir zaten. Malum, borç temerrüde düştüğü zaman faiz yüksek olur. Müteahhide, başka yatırımcılara teşvik veren devlet, belediyelerden bu faizi isteyerek, aslında o faizi vatandaştan almış olur. Devlet, belediyelerden faiz alarak tefecilik mi yapacak? Devlet, faizleri silmeli, ana parayı da belediyelerin işlerini aksatmayacak bir kesintiyle tahsil etmeli. Bu birinci şart olmalı. İkincisi; tüm faizleri sildin, ana paraya indin, yapılandırırken faizlendirmeyeceksin. Üç; bu borcu, belediyenin devletten aldığı gelirlerden yüzde 10'unu her ay keseceksin. Sen de belediye olarak bunun karşılığında muhtasarını, SGK primini aksatmadan yatıracaksın! Yatırmazsan, bugün konuşulan noktaya geliriz, diyecek devlet. Evet; belediyemiz çok borçluydu ama hesap ettik, gelirimizin yüzde 25'i borcumuz nedeniyle kesildiğinde kurtarıyordum, iş yapabiliyordum. Nitekim bir yandan borç ödedik, diğer yandan yatırım yaptık. Böyle yapmayan belediyelerin borç yükü artar, kredibilitesi olmaz, yurtdışından kredi alamaz. Yurtdışından kredi alınsa da çok yüksek faizle alınır. O zaman belediye müflis tüccar olur. Önce belediye olarak itibarını koruyacaksın, inanılır, güvenilir olacaksın. Bunlara dikkat edildiği zaman borç da ödenir, yatırım da yapılır, finans dünyasında itibar da kazanılır."

 
Kemalpaşa'da karar zamanı: Yıldırım mı, Ecevit mi?
 
Türkiye'nin nüfusu 55 milyonun altına inebilir
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
vatandaş 30 Temmuz 2024 Salı 22:16

AŞAĞIDAKİ YORUMA ÇOK GÜLDÜM..1 KM LİK METROYU 1O YILDA YAPAN BAŞKAN :)

Yorumu oyla      3      0  
30 Temmuz 2024 Salı 16:49

Müteahhitlere verilen teşvik geri alınıyor taksit taksit. Sizin ne yaptığınız belli değil hadi bakayım tıpış tıpış oy verdiğiniz partiniz ve bankası el atsın bu işe.

Yorumu oyla      3      4  
30 Temmuz 2024 Salı 15:47

Önce ekonominin canına oku, sonra icra gelir ha de.

Yorumu oyla      2      4  
30 Temmuz 2024 Salı 14:10

Önce biraz ödeyin bakalım. Hiç ama hiç ödememişsiniz ki. Ne inkar ederiz ne öderiz dersen İzmir de icra takibi gerekir.

Yorumu oyla      2      7  
30 Temmuz 2024 Salı 13:26

5 km metroyu 9 yılda bitiren efsane başkan.

Yorumu oyla      16      17  
bayındırlı 30 Temmuz 2024 Salı 12:44

özledik seni Aziz Baba

Yorumu oyla      9      5  
sezarın hakkı sezara 30 Temmuz 2024 Salı 12:05

Bakın Kocaoğlu ne diyor "" müteahhitlere teşvik veren devlet , o faizi sillip ana parayı tahsil etmeli""" bu herşeyi özetleyen kısım. AKP hükümeti müteahhitlere teşvik veriyor. bazı yandaş firmaların vergi borçlarını siliyor. en basitinden TUVTÜRK !! bu kurumun vergi borçlarını sildiler. Biz bu kuruma araç muaynesi yaptırıp fahiş fiyat ödüyor ama hükümet bunların vergi borçlarını siliyor. Ben CHP belediyelerinin yerinmde olsam borcumu öder ama faizini ödemezdim.

Yorumu oyla      13      1  
30 Temmuz 2024 Salı 12:05

bu adam çok çok yaşlandı

Yorumu oyla      7      15  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kemalpaşa'da karar zamanı: Yıldırım mı, Ecevit mi?
Kemalpaşa’daki Binali Yıldırım Millet Bahçesi’nin isminin Kıbrıs'ın Kurtuluşunun ...
CHP Menderes gücüne güç katıyor
CHP Menderes İlçe Başkanlığı tarafından partiye yeni üye olan vatandaşlara ...
Araştırmacı Yaldız’dan ‘SGK borçları’ yorumu: Kocaoğlu’nu örnek gösterdi!
İntegral Araştırma Şirketi Genel Koordinatörü Ümit Yaldız, belediyelerin ...
 
Özel'den ilk açıklama: Yasayı AYM'ye götüreceğiz!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler ...
Meclis'te yeni grup kuruluyor!
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, ...
Bayraktar: Mavi Vatan, Türkiye'nin denizlerdeki egemenlik hakkıdır
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sosyal medya hesabından ...
 
Bahçeli'den İsrail Dışişleri Bakanı'na sert tepki!
MHP lideri Devlet Bahçeli, İsrail Dışişleri Bakanı'nın Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ...
MHP'den Tuğrul Türkeş'e 'Kavala' yanıtı
"Kavala'yı tek mi ziyaret edeceksiniz" sorusuna "Feti Yıldız'la mı gideyim" ...
SGK borçları tepkisi: Hizmeti engelleyemezsiniz!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yücel, belediyelerin Sosyal Güvenlik ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Lider olmak
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Vasiyetini ne zaman yazmaya karar verdi?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Dünya Okuryazarlık Günü kutlu olsun!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Tüzükle demokrasi gelir mi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Sodom ve Gomore günleri
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Türkiye'de hayvansal ürünlerde fiyatlar neden yüksek?
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Öğrencilerin kötü kaderi!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İngiltere'de ırkçı saldırılar ve Solingen
Kemal ARI
Kemal ARI
Halide Onbaşı’nın günlüğü…
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva