HABERLER>POLİTİKA
23 Ekim 2011 Pazar - 10:56

CHP’den Kürt sorununa çözüm için 8 öneri

Parti Meclisi’ne sunulan ve görüş istenen raporda şu öneriler yer aldı: 1-Eşit anayasal vatandaşlık, 2-Hakikatlerin araştırılması, 3-Temsilde adalet, 4-Anadilin öğretilmesi, 5-Düşünce özgürlüğü, 6-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, 7-Koruculuğun kaldırılması, 8-Şiddet ve çatışma ortamının sona ermesi.

CHP’den Kürt sorununa çözüm için 8 öneri

ANKARA - CHP’nin Kürt politikalarında etkili ismi Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun hazırladığı rapor, üyelerin önerilerini almak için Parti Meclisi’ne sunuldu. CHP PM’de önceki gün ele alınan ve birçok tartışmanın yaşanmasına yol açan “Kürt sorunu olarak adlandırılan Türkiye’nin Kürt kimlikli vatandaşlarının hak ve özgürlük talepleri ve CHP’nin çözüm yaklaşımları için öneriler” başlıklı rapora Vatan ulaştı. “Kürt Kimlikli Vatandaşlar” ifadesi kullanıldı ve “Kürt Kimlikli Vatandaşların ortaklaştığı” sorunlar 8 ana başlıkta değerlendirildi. 18 sayfalık raporda, SHP’nin 89 raporu, CHP’nin kurultaylarında gündeme getirilen görüşler ve CHP’nin gerçekleştirilmesini isteyeceği reformlar ve gündem yaratacak öneriler yer alıyor.
 
Raporu PM’ye anlatan Tanrıkulu, “Dünyada bütün terör sorunlarını sol partiler çözdü. ETA, IRA gibi sorunları sol partiler çözdü. Biz CHP olarak harekete geçmezsek bu sorun çözülmeyecek. Bu sorunlar bu raporda yazan politikalarla çözüldü. Bunu değerlendirelim, tartışalım” dedi.
 
Toplantıda yaklaşık 4 saat tartışılan rapora ilişkin öneriler bir sonraki PM toplantısında ele alınacak.
 
8 BAŞLIKTA TALEPLER
Türkiye’nin Kürt kimlikli vatandaşlarının “homojen” ve “tekçi bir yapıya” sahip olmadığı belirtilen raporda, Kürt vatandaşların taleplerinin BDP gibi partilerin önceliği olsa da CHP açısından bu konuların ele alınmasına engel olamayacağı kaydedildi. Raporda, “Kürt kimlikli vatandaşların siyasal ve kültürel konularda ortaklaştığı talepleri” şu maddelerde ele alındı:
 
1-Eşit anayasal vatandaşlık /Yeni ve demokratik bir Anayasa
 
2-Hakikatlerin araştırılması / Faili meçhullerin açığa çıkarılması
 
3-Temsilde adalet ve siyasal yaşama (kendi kimliği ile) katılım /Seçim barajı ve siyasi partiler yasası
 
4-Ana dil sorunu / Ana dilin öğretilmesi ve eğitimi / Ana dilde eğitim
 
5-Düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü
 
6-Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve yetki ve sorumluluklarında karar alma iradelerinin/özerkliklerinin genişletilmesi
 
7-Köy Koruculuğunun kaldırılması
 
8-Şiddet, terör ve çatışma ortamının sona erdirilmesi
 
SOYUT DEĞİL
Bu 8 talebin temel gerekçelerinin de sıralandığı raporda, “CHP bu sorunun çözüm hedefinin genel çerçevesini tespit ettiği zaman referans olarak kullanılacak insan hakları, demokrasi, eşitlik, adalet ve hukukun üstünlüğü değerleridir. Adı geçen değerler soyut kavramlar değildir. Uygulamaları ile somutlaştırılmış pratik adımlardır” denildi.
 
CHP’NİN REFORMLARI
Raporda, 8 talebin tespiti yapıldıktan sonra 2011-2015 döneminde ağırlık verilmesi istenen ve “CHP iktidarında” uygulamaya konulacak reformlar hakkında da bilgiler yer aldı.
 
CHP’nin yeni Anayasa çalışmasında vatandaşlık tanımı ile vatandaşların hak, özgürlük ve yükümlülüklerinin etnik kimliklere, dini inançlara ve siyasi düşüncelere bağlılığı ifade eden vurgulardan arınmış bir içerikte olması için çalışacağı belirtilen raporda şöyle denildi: CHP, eşit anayasal vatandaşlık hedefine uygun vatandaşlık ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hak, özgürlük ve yükümlülüklerinin tarif edilmesi yoluyla, toplumsal uzlaşı, barış ve demokrasinin birlikte yaşama iradesi ile güçleneceğine inanır. Yeni Anayasa etnik kimlik vurgularına yer vermemeli, yasalardaki ayırımcı dil ortadan kaldırılmalıdır.”
 
YEREL ÖZERKLİK
Hakikatleri araştırma komisyonu kurulması, seçim barajının düşürülmesi, ana dil eğitimi Kürtçe’nin müfredat programında farklı bir dil / seçmeli dil olarak yer alması da önerilen raporda yerel özerklik ise şöyle anlatıldı:
 
Türkiye’nin bugüne kadar Yerel Özerklik Şartı’na koymuş olduğu çekincelerin neredeyse tamamı yerel yönetimlerin önüne konulan gereksiz engellerin sürdürülmesi kaygısından kaynaklanmıştır. Bu nedenle, söz konusu çekincelerin kaldırılması güçlü bir yerel yönetim yapısının kurulmasına yönelik sadece somut politikaların hayata geçirilmesinin önünü açmayacak, aynı zamanda bir zihniyet değişikliğini de sağlayacaktır. Böylece yerel yönetimler mali, yönetsel ve siyasi özerkliklerini anlamlı biçimde kullanabileceklerdir.
 
BİNNAZ HOCA'YA KIZDI
CHP Parti Meclisi’nin önceki günkü toplantısında hararetli tartışmalar yaşandı. Toplantıda dün Vatan’ın duyurduğu Kılıçdaroğlu’nu kızdıran “Kürt Meselesi ve terör konusunda yaklaşımımız net değil, bu çerçevede neyimiz var?” sorusunu soran ismin Prof. Dr. Binnaz Toprak olduğu öğrenildi. Kılıçdaroğlu birkaç üyenin daha benzer yaklaşım sergilemesi üzerine, “Arkadaşlar yeter artık, yani kaç kere daha anlatacağız” dedi. Toplantıda ayrıca Başta Ercan Karakaş ve İsa Gök olmak üzere 20’ye yakın üye tüzük değişikliğinin ve buna ilişkin tüzük kurultayının ertelenmemesini talep ederken Kılıçdaroğlu bu taleplere, “Bakın PM’nin bu toplantısının gündeminde bunlar yok, tüzük değişikliklerini uygun takvimde yapacağız, olağan kurultayla birlikte de olabilir veya başka bir takvimde de olabilir” yanıtını verdi.
 
SEN İKTİDAR MISIN MUHALEFET MİSİN
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün İzmir’de bazı açılışlara katıldı ve Ege Sanayici ve İşadamları Derneği 28. Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuştu. Kılıçdaroğlu’nun hedefinde yine Başbakan Erdoğan ve AKP iktidarı vardı:
 
TERÖR: Başbakan ağzını açtı, başladı muhalefeti suçlamaya. Sanki biz iktidarız, terör olgusuna karşı hiçbir şey yapmamışız, muhalefet partisi iktidarı suçluyor. Buraya kadar geldi söylemek zorunda kaldım. Arkadaş, sen iktidar mısın muhalefet misin? Şu soruyu niye kendimize sormuyoruz, Bu iktidar, iktidarı devralırken sıfır terörle almadı mı? Muhalefet nasıl olur bundan sorumlu? Muhaleflet olarak işimiz çok zor. Eskiden muhalefete muhalefet edilmezdi, iktidara muhalefet edilirdi. Şimdi iktidar muhalefete muhalefet ediyor. Yağmur yağsa sorumlusu CHP.
 
MEDYAYA BASKI: Başbakan medya patronları ile genel yayın yönetmenlerini çağırıyor. Patronlarını neden çağırıyorsunuz? ’Patronlarınıza söylüyorum ey genel yayın yönetmenleri siz de duyun’ diyor. Bu tehdit ve şantajdır.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Sanki biz iktidardayız'
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör konusunda Başbakan'ın muhalefeti ...
'Kılıçdaroğlu kazayla geldi'
ESİAD’ın yüksek istişare toplantısı için İzmir’e gelen Kılıçdaroğlu’nun ...
CHP'nin kurultay tarihi belli oldu
CHP PM toplantısı sona erdi. Toplantı yaklaşık 10 saat sürdü. Toplantı da kurultay konuşuldu.
 
Erdoğan'dan BDP'ye sert eleştiri
Başbakan Erdoğan, 24 şehit verilen Çukurca'daki saldırıyı terör eylemi ...
Şok istifaya Karaman’dan net açıklama!
AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Hasan Ali Karaman, görevinden istifası ...
Özkan’dan Bornova’ya ‘altı müjde’
AK Parti Bornova İlçe Başkanı Hüseyin Özkan, Ankara’ya giderek ilçenin ...
 
BBP’den ‘dil sürçmesine’ sert tepki
Büyük Birlik Partisi İzmir İl Başkanı Bereket, ‘PKK’ya silahları göm’ ...
Çıray, Başkan Batur'u ziyaret etti
CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül ...
Erdoğan'ı kendi sözleriyle vurdu
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin terör sorununa çözüm üretemediğini ...
 
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Başıboş canileri toplamak!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bu da geçer
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yemek kitabı değil Kültürel Miras!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva