HABERLER>İŞ DÜNYASI
17 Aralık 2022 Cumartesi - 08:51

ÇEŞTOB Başkanı Demir’den vergi yorumu: Bakanımıza hiç yakışmadı!

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı Yakup Demir, 1 Ocak’ta yürürlüğe girecek Konaklama Vergisi ile ilgili olarak, “Nur topu gibi bir vergimiz daha oldu ve bu vergi psikolojimizi bozdu. En azından 2023’ün sonuna ertelenmesini beklerdik. Aldığımızı dağıtıyoruz. Turizmci bir bakanımız var. Böyle bir oluşmamış turizm ekonomisi varken küt diye vergi koymak, Bakanımıza hiç yakışmadı” dedi

ÇEŞTOB Başkanı Demir’den vergi yorumu: Bakanımıza hiç yakışmadı!

EGEDESONSÖZ – Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek olan Konaklama Vergisi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. SONSÖZ TV’de Gazeteci Yazar Muhittin Akbel’in sorularını yanıtlayan Başkan Demir, turizmde çok ciddi sorunlar yaşanırken böyle bir verginin konmasının zamanlama açısından hiç iyi olmadığını söyledi. Başkan Demir, “Nur topu gibi bir vergimiz daha oldu ve bu vergi psikolojimizi bozdu. En azından 2023’ün sonuna ertelenmesini beklerdik. Aldığımızı dağıtıyoruz. Turizmci bir bakanımız var. Böyle bir oluşmamış turizm ekonomisi varken küt diye vergi koymak, Bakanımıza hiç yakışmadı. Nedense karşımıza hep böyle bakanımızın hediyeleri çıkıyor” ifadelerini kullandı.

MİNİBAR DAHİL OLMAK ÜZERE TÜM HİZMETLER KONAKLAMA VERGİSİ KAPSAMINDA
Otel, tatil köyü, butik otel, apart otel, motel, pansiyon, özel konaklama tesisleri, köy evi, dağ evi, hatta kampinglerde bile uygulanacak olan Konaklama Vergisi oranının yüzde 2 olduğunu hatırlatan ÇEŞTOB Başkanı Yakup Demir, otelin tüm hizmetlerinin konaklama vergisi kapsamında olduğunu söyledi. Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçtiğimiz günlerde Konaklama Vergisi Genel Tebliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Konaklama tesislerinde geceleme hizmetiyle satılan ve diğer hizmetlerinde içerisinde bulunduğu Konaklama Vergisi 1 Ocak 2023 itibariyle belirlenen yüzde 2 oranında uygulanmaya başlayacak. Genelge çıktı ve gördük bizlere de ulaştı. KDV öncesi yüzde 2 tüm gelirlerde bir şey çıkıyor. Mini bar bile dahil. Ondan da vergisi olacak. Yattım uyudum, yatağın vergisi değil, yeme içme de dahil olacak. Eğlence de dahil olacak. Her şey dahil olmayan otellerin ekstra satışları var.  Örneğin Çeşme’de bir otel oda artı kahvaltı konsepti var.  Bunun restoranından gelen gelir oda folyosuna işliyor. İşlediği anda bunu nasıl ayıracak? Ayırabilecek mi? Bunlarda belirsizlik var ama yakında netleşir diye düşünüyorum. Şu anda otelin tüm aktivitelerinden elde edilen gelirlerin konaklama vergisi içerisinde var olacak gibi.”

BÖYLE BİR SEKTÖRE BÖYLE BİR VERGİ HİÇ İYİ OLMADI
Yüzde 2’lik Konaklama vergisi, artı yüzde 8’lik KDV’nin de matrah üzerinden alınacağını belirten Başkan Yakup Demir, “Bu vergi, zaten oda fiyatlarının artacağı yeni sezonda insanları tatil yapma arzusundan alıkoyar mı?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Pandemi bitmedi, halen daha konuşuluyor, halen hayatımızda. Endonezya’da halen maske takma zorunluluğu var. Pandeminin bitmek üzere olduğu bu dönemde zaten sıkıntı çekmiş sektör olan turizme, küt diye konaklama vergisini koyduk.  Nurtopu gibi bir vergimiz daha oldu. Bu vergi bizim psikolojimizi bozdu. En azından ötelenmesini isterdik 2023’ün sonuna. Daha biz yaralarımızı saramadık. Gelir kalemimizde bu sene çok ciddi sorun yoktu fakat gider kalemlerimizde çok ciddi sorunlar var. Aldığımızı dağıtıyoruz. Gerçekten gelen gidiyor. Böyle bir oluşmamış turizm ekonomisi varken, küt diye vergi koymak, bakanımıza hiç yakışmadı. Bakanımız bu işi iyi bilen, turizmci biri ama sektör bu sorunlar içindeyken önümüze bu verginin konması ve bakanımız tarafından da basite alınması bizleri şaşırttı. ‘Ne olacak kazanıyorsunuz, ödersiniz. Zaten bu misafirden alınacak’ diyor. Hayır, bu misafirden alınmayacak. Biz misafirperver bir ülkeyiz. Faturanın içerisinde göstermek zorundayız. Turist istemiyorum diyen ülkelerde olsun ama biz turiste açız. Halen daha turizmden ciddi bir gelir elde etmeye çalışan bir ülkeyiz. Ekonomimiz bir tek turizme bağlanmış, diğer sektörler can çekişiyor. Böyle bir sektöre böyle bir vergi zamansız oldu. İki yıl önce TGA için vergi… Şimdi de konaklama vergisi. Ssürekli karşımıza bakanımızın hediyeleri çıkıyor. Bu vergiyi bizim, yani otelciler olarak bizim ödememiz lazım. Konaklama vergisi diye 2 bin TL’ye sattığımız oda için ayrıca 40 TL konaklama vergisini sen ödeyeceksin diye faturanın altında yazmak zorundayız. KDV de karşı taraftan alınır ama fiyata dahil olarak gösteriyoruz. Pratikte zamanla KDV gibi dahil edilebilir.”

 
Bakan Kirişci: COP16’ya biz ev sahipliği yapacağız
 
Yılbaşı öncesi Kordon’dan ‘sahte içki’ uyarısı: Bilmediğiniz mekana gitmeyin!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kyme’nin ölüm fermanı!
Habaş’ın Kyme Antik Kenti’nin sınırları içerisinde kurmak istediği kireç ...
THY, Narita Havalimanı'na yeniden sefer başlattı
Dünyanın en çok ülkesine uçan Türk Hava Yolları (THY), Japonya'nın başkenti ...
Ünlü baklavacı için iflas kararı verildi
Bakırköy 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, bir süre önce mali girdaptan çıkmak ...
 
Asgari ücrette kritik gün 20 Aralık!
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 3'üncü toplantısı, 20 Aralık'ta Çalışma ...
İzmir'in vişne-ceviz deposuna maden ocağı!
Kiraz’da vişne ve ceviz ağaçları kaplı Bahçearası Köyü’nün sınırlarına ...
EYT için işletmelere KGF geliyor!
EYT kapsamında işverenlere yüzde 75 kefalet oranıyla Kredi Garanti Fonu desteği sağlanacak.
 
TTI İzmir Fuarı'na ziyaretçi akını!
Fuarcılığın başkenti ve yıllardır düzenlenen turizm fuarı ile sektörün ...
GDO’suz Pamuk A.Ş'de yeni başkan Bülent Uçak oldu!
GDO’suz Pamuk A.Ş. ilk genel kurulunu gerçekleştirdi. Yapılan genel kurulda ...
Ücretli çalışan sayısı Ekim'de yüzde 7,4 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan ...
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kalbimizi ateşe verdikleri gün!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Avrupa’yı daha da zor günler bekliyor
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva