HABERLER>EGE
21 Mart 2016 Pazartesi - 10:28

‘Cennet Körfez’ için ‘kokacak’ uyarısı!

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç.Dr. Nedim Özdemir, son yıllarda özellikle sel sularının getirdiği çamurlu sularla masmavi olan rengi kahverengiye dönen Marmaris Körfezi'nin önlem alınmaması halinde ileride kokmaya başlayabileceğini belirtip, uyardı.

‘Cennet Körfez’ için ‘kokacak’ uyarısı!

Marmaris İlçesine yağan her yağmurun ardından körfezin sel sularının getirdiği çamurlar nedeniyle kahverengi renk alması, bilim adamlarını da endişelendirmeye başladı.

19 Mart Cumartesi günü eskiye oranla metrekareye çok daha az yağmur yağmasına ve ilçede sel baskını olmamasına rağmen körfez yine kahverengiye büründü. Önceki yıllarda derelerin ıslahı çalışmalarında bazı kanalların genişletilmesi ve derinleştirilmesinin yanı sıra kıyı bandı çalışmaları sırasında plaja giren iş makinelerinin de tetiklemesiyle birlikte Marmaris'te denizin bulanıklaşması ve renk değiştirmesi önlenemez hal aldı.

Muğla Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Nedim Özdemir, körfezi besleyen derelerle ilgili olarak, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Devlet Su İşleri gibi ilgili kurumların bir araya gelerek acilen bir bilimsel proje üretmesi gerektiğini söyledi. Aksi taktirde körfezin hızla kirlenmesinin yanında sedimanla dolarak tehlikeli boyuta her yıl daha fazla yaklaşılacağını da savunan Doç.Dr. Özdemir, uyarılarda bulundu.

Doç.Dr. Nedim Özdemir, denizin kirlendiğini açıkça söyleyebilmek için en az 1 yıllık bilimsel bir proje kapsamında su kalite ölçümlerinin yapılması gerektiğini de belirterek, şöyle devam etti:

"Hatta bu ölçümleri düzenli olarak her yıl yapmak körfezin geleceği açısından önemli. Buradan, 'Marmaris Körfezi kirlendi' demek yanlış olur. Fakat birkaç yıldır süregelen bu sıkıntıyı hepimiz biliyoruz. Körfezde çeşitli süreçler içinde bilimsel incelemeler yaptık. Yine daha önceki açıklamalarımızda da burada gelecekteki en büyük sıkıntının çamurun dibe çökmesiyle körfez derinliğinin azalması olacağını açıklamıştık. Sel sularının getirdiği çamur ile körfeze gelen diğer atıklar, en önemli ve en büyük sorun. Bu durum körfezin derinliğini azaltmasının yanında buradaki su canlılarını da olumsuz etkilemektedir. Körfeze gelen sedimantasyon aynı zamanda sudaki canlıların yaşam kaynağı olan çözünmüş oksijen miktarını düşürerek sudaki görünürlüğü de azaltmaktadır. Körfezin dolmasıyla birlikte alttaki su sirkülasyonu azalacağından dolayı bunlar dip yapıda birikerek kalıcı olur. Sudaki çözünmüş oksijen miktarı azalacağından gelecekte İzmir ve Haliç Körfezi'nde de olduğu gibi Marmaris Körfezi kokmaya başlar. Bu bakımdan hiç zaman kaybetmeden körfezde bilimsel olarak bir proje kapsamında çalışma yapmak lazım. Sadece körfezi besleyen dereler değil, körfeze etki edecek diğer olası etkileri de detaylı incelemek gerekir." (dha)

 
MHP İl Başkanlığı binasında yangın!
 
İzmir Delican’ın sözlerini tartışıyor: Ne dedi/ne tepki geldi?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATM'den kart kopyalayan 3 zanlı tutuklandı
Manisa'nın Soma İlçesi'ndeki bir banka şubesinin ATM'sine düzenek yerleştirerek ...
İzmir yolunda feci kaza!
Turgutlu'da otomobilin çarptığı motosiklet sürücüsü 65 yaşındaki Süleyman ...
Marmaris'in 'suç makinesi' tutuklandı
Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde, polis tarafından yakalanan ve 14 ayrı suçtan ...
 
Manisalı aile ilk salep hasadını heyecanla bekliyor
Kış aylarının vazgeçilmez içeceklerinden salebin Türkiye'de az üretildiğini ...
Evini müteahhide vermek isteyen oğlunu öldürdü!
Balıkesir’in Gönen İlçesi’nde 72 yaşındaki Hayrettin Çeltikçi, evini daire ...
Ensar Vakfı şikayet etti, imzacılar ifade verdi!
Muğla’nın Marmaris İlçesi'nde dün bazı sendika ve derneklerin düzenlediği ...
 
Manisa’da verimli arazilerde hızlı yapılaşma iddiası
Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı İbrahim Demran, zarar eden bazı ...
Manisa’daki PKK operasyonunda 10 tutuklama
Manisa’da, terör örgütü PKK/KCK'ya yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına ...
Bir minibüste 58 mülteci!
Aydın’ın Germencik İlçesi'nde, jandarma tarafından kontrol edilen bir ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Deniz çayırlarına çocuklarınız için acıyın…
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Ormanlarımız yanar gider!
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Neden itibardan tasarruf olmaz?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İnsan yakmak ve Madımak!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Galiba, bu filmi seyretmiştik…
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
İnsan insanı yakar mı?
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Türk Milleti!!!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Az okumuşlar
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Karl Marx ve Mehmet Şimşek!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva