HABERLER>İŞ DÜNYASI
26 Haziran 2024 Çarşamba - 09:27

Çaya, kahveye rötarlı zam!

İzmir Kahveciler Odası’nın 2024 Ocak’ta yaptığı düzenlemeye göre bir bardak çay 15, bir fincan kahve 30 lira olmuştu ancak müşteri kaybetmek istemeyen çok sayıda kahvehane işletmecisi çayı 10, kahveyi 25 liradan satıyordu. “Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diyen kahveciler, 6 ay sonra, söz konusu tarifeden çay, kahve satmaya başlayacak

Çaya, kahveye rötarlı zam!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir’de çaya, kahveye rötarlı zam geliyor. 2024 Ocak ayında yapılan güncelleme ile bir bardak çay birinci sınıf kahvelerde 15, Türk kahvesi 30 lira olmuştu. Az sayıda esnaf yeni tarifeyi uygulamaya başlarken, çoğu esnaf, müşterinin kaçacağı, kayıp olacağı kaygısıyla eskisi gibi çayı 10, kahveyi 25 liradan satmaya devam etti. Ancak artan maliyetler nedeniyle, hala eski tarifeden satış yapan kahveci esnafı, 6 ay aradan sonra son zamlı tarifede olduğu gibi çayı 15, kahveyi de 30 liradan satmaya başlayacak. Zamlı satışların, 1 Temmuz’dan itibaren başlayacağı öğrenildi.

KIRDI: BİR ÇALIŞANIN YEVMİYESİ EN AZ 750 LİRA
İzmir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, esnafın yeni bir zam talebi olmadığını, 6 ay önceki zamlı tarifeye geçmeye başladığını duyurdu. Pek çok esnafın çay fiyatını değiştirmediğini, müşterinin kaçmasından çekindiğini belirten Başkan Kırdı, “Kahveci esnafı eğer son tarifemize uyup satış yapmazsa, ayakta duramaz. Bir çalışanın yevmiyesi olmuş 750 lira… 10 liradan 75 çay sattığı takdirde, çayın maliyetini bir kenara bırakın, ancak çalışanın yevmiyesini kurtarabiliyorsunuz. Zaten bir bardak çayın maliyeti 10 lira. Diğer giderleri de hesaba kattığınızda o bir bardak çayın fiyatının zaten 15 lira olması gerekiyordu. Artık dayanacak gücü kalmayan esnaf, yeni tarifeye geçmek zorunda kaldı” açıklamasında bulundu.

ZAMLI TARİFEYİ UYGULAMAYAN BATAR
Bir kilo çekilmiş kahvenin 400 ila 600 lira arasında olduğunu, 5 kiloluk çayın yılbaşından bu yana 375 liradan 650 liraya yükseldiğini, şekerin, elektrik ve su giderinin, kiraların maliyeti katlanmasına yol açtığını anlatan Başkan Kırdı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyük firmaların kafelerine gidin, orada bir fincan Türk kahvesini 60 liraya, 80 liraya içersiniz. Hatta 90 liraya satanlar var. Biz kahveci esnafı küçük paralarla çarkı çeviriyoruz. Bir oto tamircisi yaptığı işin sonucunda sizden 5 bin lira alır. Bir lokantacıya 1000 lira, 2 bin lira hesap ödersiniz ama kahveci 15 liralık çay parasıyla yaşamaya çalışıyor. Yüksek miktarda kira ödüyoruz. Elektrik ve su giderimiz, her geçen ay artıyor. Basit vergi usulüyle çalışan kahvehanelerimiz vardı, yeni vergi paketi kapsamında onlarla ilgili bir sıkıntı doğacak gibi. Ocak ayında hazırladığımız tarifede birinci sınıf kahvede çay 15 lira, ikinci sınıfta 12,5 lira, üçüncü sınıf (çay ocağı) mekanlarda 10 lira olarak belirlenmişti. Bugün bu tarifeyi uygulamayan kahveci kesinlikle büyük zarar eder, hatta batar.”

LAVAŞÇI: MÜŞTERİ KAÇARSA, BEN DE BAŞKA İŞ YAPARIM
31 yıldır kahvehane işleten Sami Lavaşçı,  yılbaşından bu yana zamlı tarifeyi uygulamamak için büyük bir direnç gösterdiklerini, ancak dayanma güçlerinin kalmadığını söyledi. Yılbaşından bu yana bazı giderlerin yüzde 100, bazılarının yüzde 125 artış gösterdiğini, buna rağmen çay ve kahve fiyatının değişmediğini belirten Lavaşçı, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ağır maliyetlerin altında ezilen kahveci esnafı birer birer kapanıyor. Bizim mekanın olduğu mahallede üç kahve kaldık. Çayı 10 liradan satıyorduk, 1 Temmuz’dan itibaren 15 liradan satacağız. Bir fincan kahvemiz 25 liraydı, 30 lira yapıyoruz. Aynı kahveyi bir kafede içerseniz, 80 lira ödersiniz. Bugüne kadar müşteriye yük olmasın diye Ocak ayındaki yeni tarifeyi uygulamadık ama buraya kadar. Mekanın yaşaması için 6 ay öncesinin zamlı tarifesini uygulamak zorundayız. Zamlı tarifeyi uygulamaya başladığımızda müşteri kaçar mı? Bunu düşünmek bile istemiyorum. Kaçarsa, kaçsın. O zaman ben de kaçarım, kahveciliği bırakırım, başka iş yaparım. Çünkü bu şartlarda ayakta kalma şansımız yok.”

 
Uluslararası uyuşturucu karteli çökertildi!
 
TCMB faiz kararını yarın açıklayacak
YORUMLAR
Toplam 9 yorum var, 9 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Haziran 2024 Çarşamba 13:31

Doğal gaz kullan sen de! Hala doğal gazın yok mu?

Yorumu oyla      1      0  
Hasan Başçiftçi 26 Haziran 2024 Çarşamba 12:17

Evet bende Sami Lavaşçı abim gibi düşünüyorum hep fedakarlık bizim gibi küçük esnaflardan sabır bekleniyor Sami Abimin dediği gibi 1 Tüp 750 TL olmuş 4 veya çok zorlarsan 5 gün gitmiyor bunun yanında elektrik su çay şeker kira vede diğer masraflar eklenince kendi işimizde çırak kalıyoruz akşam eve giderken evimize bitopan ekmek götürürse ne mutlu bize bedavaya çalışıyoruz bizlerde insanız ne bayramımız var nede tatilimiz insanlıktan çıkmış durumdayız esnaf Kefalet kredilerine değinmiyorum bile böyle giderse var olanda yakın zamanda birer birer kapanır yok oluruz herkese selamlar olsun

Yorumu oyla      0      1  
26 Haziran 2024 Çarşamba 11:23

Sonuç olarak küçük esnafı küçük sanayicisi siz bu ülkede hep kazandınız genellikle çok kazandınız. dayanılmaz hale geldi deyip maliyetinin çok üzerinde kendi ürünlerini insaf vicdan sınırlarının üzerine çıkıp fırsatçılık yapmaya kalkmanın ardında ne niyetler yattığını çok iyi biliyoruz siz bir tuzak kurarsanız Allah ın da bir hesabı olacak ki tuzak kuranların en iyisi Allah tır.

Yorumu oyla      1      0  
Yalancı Murtaza bile çıldırdı 26 Haziran 2024 Çarşamba 11:05

Günde 500 bardak çay satan bir işletme ayda 150 bin tl kazanır bu kiraya da yeter çalışanın günlük yevmiyesine de (ki bu minumum rakamdır)Sizde edep haya kalmayınca işte bunun çözümü yok.NOKTA

Yorumu oyla      4      1  
26 Haziran 2024 Çarşamba 10:53

Çayı kahveyi 90 tl. ye satan yerler metrekare başına avro ile kira ödüyorlar ki onlar da batmanın eşiğinde onlar ile kendinizi ne mukayese ediyorsunuz?

Yorumu oyla      3      0  
Her yerde aynı tezgah 26 Haziran 2024 Çarşamba 10:49

Bakalım şimdi hangi esnaf gurubunun ya da odanın güya dayanacak gücü kalmayıp zam yapacak vatandaşta hoşgörü ile karşılayacak.

Yorumu oyla      4      0  
Hedef 26 Haziran 2024 Çarşamba 10:29

Emekliyi tahrik etmek! Emekli size oy vermez. Sizin ne olduğunuzu çok iyi bilir. Nezaketli soytarılıklarınızı da

Yorumu oyla      1      0  
26 Haziran 2024 Çarşamba 10:20

15 tl. Minübüs ücretine yakın bir fiyat ki bilmem ne kadar mazot yağ harcayıp motor gücü ve şöför mahareti kullanarak en az 8 kim yol yapıyor. Utanmanız gerek ama herkeste olmayınca iş vatandaşa kalıyor

Yorumu oyla      5      0  
26 Haziran 2024 Çarşamba 10:12

Dayanacak gücü kalmamışmış; Sahtekar esnaf ve beld. dayanışması alenen belli oluyor. Ne ulan bu bir bardak kuruu çay yediğiniz her haltı meşru kılmak için ucuz numaralar ve sahtekar esnaf kafalaması! Allah belanınız verince dayanacak güç bulabilecek misin?

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir kapasite artışı daha… İzmir’e doğru ilerleyen tehlike!
İzmir'in Bornova ilçesindeki taş ocakları, yerleşim yerlerini tehdit eder ...
İhracatçılardan Çin'in prestij fuarına hazırlık
Çin ile dış ticaret açığımızın azaltılması; Türk ürünlerimizin Çin’de ...
Türk ihracatçılar Çin'in prestij fuarına hazırlanıyor
Çin ile dış ticaret açığının azaltılması, Türk ürünlerin Çin'de tanıtılması ...
 
Bakanlık İzmir verilerini açıkladı... Turist sayısında artış!
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre, İzmir'de geçtiğimiz yıla ...
Türkiye'nin devleri açıklandı... İlk 500'de 39 İzmirli!
İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 Araştırması'na göre, ...
Mahkemeden emsal 'sigara' kararı!
İzmir'de bir AVM'de mağaza çalışanı Emrah Aksın (40), vatandaşların da ...
 
Sektörden yurtdışı çıkış harcına zam tepkisi: Turizm zarar görür!
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerisiyle gündeme gelen yurtdışına çıkış ...
Alkollü içeceklere yüzde 25 zam yolda!
Tekel Bayileri Platform Başkanı Özgür Aybaş, alkollü içecek fiyatlarına ...
Yorgancılar'dan Büyükşehir'e 'OSB' çağrısı: Arsa bulmakta zorluk çekiyoruz!
EBSO Haziran ayı olağan meclis oturumunda konuşan EBSO Yönetim Kurulu ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Dünya rekoru O'nda!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
1 Temmuz eşiği ve normalleşememe!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Despina Vandi Çeşme’de… Kaçırmamak gerek
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Kaytara kaytara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford şehitleri
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Varlık-Hiçlik ekseninde gerilen insan
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Ya o vergiler hayatımıza girerse!
Dr. Hakan TARTAN
Dr. Hakan TARTAN
Evlad-ı Fatihan ne yapacak?
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Belediye meclisleri
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Önemli bir düzeltme!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva