HABERLER>POLİTİKA
11 Mayıs 2011 Çarşamba - 15:43

Çağlayan: İki bakan İzmir'e cuk oturdu

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İzmir Ticaret Borsası’nı ziyaret ettiler ve gündeme ilişkin açıklamalarda bulundular.

Çağlayan: İki bakan İzmir e cuk oturdu

İZMİR - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İzmir Ticaret Borsasını (İZTB) ziyaret etti. İZTB ile Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası Yönetim Kurulu üyelerine hitap eden Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün İzmir'in iki önemli bakanı olarak hizmet verdiğini, Bakan Aydın'ın kendi isteğiyle tekrar aday olmadığını, Vecdi Gönül'ün de kendisi gibi başka bir ilden aday gösterildiğini belirtti.

Çağlayan, ''Ancak iki önemli bakan İzmir'den aday gösterildi. Biri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, diğeri de Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, her iki bakan İzmir'e cuk diye oturdu, benim de Mersin'e cuk diye oturduğum söyleniyor'' dedi.
 
İZTB yöneticilerini yıllardan beri tanıdığını, çalışmalarını yakından takip ettiğini belirten Çağlayan, borsanın lisanslı depoculuk faaliyetine izin alma çalışmalarının devam ettiğini, lisanslı depoculuğun geçmişte ıskalandığını, kanunun çıkarıldığını, ancak eksiklerini gidermeye çalıştıklarını, İZTB'nin lisanslı depoculuk çalışmalarına sonuna kadar destek vereceğini ifade etti.

Geçmişte de borsa çatısında çalışmaları başlatılan Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsasına destek verdiğini hatırlatan Bakan Çağlayan, ''İhracatçılara tarot, kahve falı açacaklarına VOB'a gitmelerini tavsiye ediyorum. VOB'un her aşamasında burada olduk. TOBB Başkan Vekilliğim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığım sırasında da destek verdim'' dedi.
    
Türkiye'nin önemli bir tarım ülkesi olduğunu, tarım ihracatı artışlarının yüzde 10'ları bulduğunu belirten Bakan Çağlayan, ''Geleceğin iki önemli konusu var; biri enerji, diğeri tarım ve gıda ürünleri. İstediğiniz kadar petrolünüz olsun, her tarafınızda doğalgaz olsun, eğer gıda ve tarım ürünlerine ulaşmada, enerjiye ulaşmada zorluk çekiyorsanız ülke olarak bir şey ifade etmez'' diye konuştu.
    
Pamuktan bahsetmeyen taş olur    
Pamuğun önemini her zaman vurguladığını, Türkiye'nin geçmişte önemli bir pamuk üreticisiyken pamuk ithalatçısı haline geldiğine işaret eden Bakan Çağlayan, şunları söyledi:
''Pamukla doğduk, pamukla öleceğiz. Soruyorum: Öbür dünyaya giderken bakanlığını, başbakanlığını, cumhurbaşkanlığını, servetini, altını götüren birini gördünüz mü? Ne götürüyorsunuz? Pamuk. Daha önemlisi var mı? Pamuktan bahsetmeyen taş olur. Pamuk konusu Türkiye'nin kanayan bir yarası. Sanayi Bakanı olduğum dönemde, 'Türkiye'nin neden sanayi envanteri yok?' derdik, Sanayi Bakanlığında bunu yaptım. Sanayi envanteri çalışmasında, pamuğun Türkiye'deki önemini geçmişten gördüm. Pamuk ithalatının sıkıntı olduğunu söyledim. Geçmişte Türkiye önemli pamuk ülkesiyken, pamuk deposuyken hatalı tarım politikaları, çiftçinin yeterince aydınlatılamaması gibi meselelerle Türkiye kullandığı pamuğu dışarıdan ithal eder yapıya dönüştü. Pamuk hasadında kullanılan ikinci el makinelere izin için talimat verdim. Türkiye'nin yeniden pamuk ekiminde bir noktaya gittiğini gördüğüm için bu izinleri çıkarttım. Ümit ediyorum çok kısa zamanda pamukta iyi bir noktaya gelinecek.''

Devlet Bakanı Çağlayan, 2 yıllık bakanlığı döneminde 95 yurt dışı gezisi, 650 bin kilometre yol yaptığını, amacının Türkiye'nin ihracatını artırmak olduğunu ifade etti. Türkiye'nin önemli bir dönemeçten geçtiğine dikkati çeken Bakan Çağlayan, şöyle devam etti:

 ''Önceleri, seçim öncesi titrerdik, acaba Türkiye'de yeni dönemde hangi tür seçim vaatleri verecekler, 2 oy almak için hangi cendereye sokacaklar, bunun faturasını nasıl ödettirecekler? Bugün var mı öyle bir endişeniz? Türkiye siyasi istikrarı yakaladı, ekonomik istikrarı yakaladı, bunu her alanda görüyoruz. Tarım ürünleri ihracatında 12-14 milyar dolara geleceğimizi söyleselerdi kim inanırdı? Ben inanmazdım. 2002'den bugüne 6 yılda ihracatı 4'e katladık. 2009 küresel krizde Türkiye iyi bir sınav verdi, burnumuz kanamadan küresel krizi tusunamiyi atlattık. Birçok Avrupa ülkesi sürünme noktasında, Türkiye iki kademe notu artırılan tek ülke oldu. Niye? Mali istikrar sağlandığı için. Hiçbirimizin ağzından bir popülist vaat duyamazsınız, ne yapacaksak onu söylüyoruz, söylediğimiz her şeyi yapıyoruz. Ortalıkta şimdi yeniden seçim vaatleri dolaşıyor, 600 lira verecekler, mazotu 1,5 liraya verecekler. Mazotu 1,5 liraya kimse veremez, verirse faturayı siz ödersiniz. Geçmişte Türkiye bunu yaptı. Popülist davranışla biz de 1 lira mazot deriz, ama faturayı sizler, çocuklarımız, torunlarımız öder.''
    
Türkiye'yi 100. yılda, 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi haline getirme hedefi belirlediklerini belirten Bakan Çağlayan, bu hedefin sağlanması için çalıştıklarını ifade etti.
    
Türkiye'nin dışarıdan emir, talimat alan ülke olmaktan çıkarıldığını savunan Bakan Çağlayan, ''IMF kapısında 1 milyar dolar için 3 takla attığımızı bilirim. Bugün Türkiye, IMF'yi elimizin tersiyle itti. 27 milyar dolar borcumuz 5 milyar dolara düştü, bugün bile kapatırız istersek'' dedi.

Devlet Bakanı Çağlayan, 80 yılda Türkiye'ye toplam 14.5 milyar dolar yabancı sermaye geldiğini, son 7,5 yılda gelen yabancı sermaye toplamının 94 milyar dolar olduğunu söyledi. Bakan Çağlayan, teşvik sisteminin 2012 yılında yeniden ele alınacağını sözlerine ekledi.
    
Turizm alanında 2023 hedefine ulaştık   
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Türkiye'nin dünyanın 17, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi haline getirildiğini söyledi. Cumhuriyetin 100. yılı hedeflerine de ulaşılacağını dile getiren Bakan Günay, ''Atatürk resminin önünde yüksek sesle konuşanların, 'Atatürk'e en fazla sahip çıkıyoruz' yanılması var. Yüksek sesle bağırmakla Atatürkçü olunmaz, ideallerini taşımakla Atatürkçü, ilerici olunabilir. Atatürk'ün hedefi vardı, 'Cumhuriyet bilhassa kimsesizlerin kimsesidir' diye, sosyal devlet vurgulusu yapan söylemi var. Bunu yapmaya çalışıyoruz, milli hasılayı yükseltmek, herkese adaletli paylaştırmak için çalışıyoruz. Türkiye'yi çağdaş muasır medeniyetin üzerine çıkarmaya çalışıyoruz'' dedi.

Turizm alanında Türkiye'nin 2023 hedefine ulaştığını bildiren Bakan Günay, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin tarımda ihracatı 10-14 milyar dolar seviyesinde. Turizmde ise 20-22 milyar dolar net asgari gelir elde ediyoruz, yan gelir ile 25 milyar dolar. Cumhuriyetin 100. yılında 50 milyar dolar gelir hedefine ulaşmaya çalışıyoruz. 2002 yılında gelen turist sayısında 17. sıradaydık, 8 yılda 10 sıra atladık 7. sıradayız. Ekonomik krizde Yunanistan, İspanya, Fransa yüzde 3-4 geri gitti, Türkiye 3-4 arttı. Bu yıl 30 milyon turist ve 25 milyar dolar gelir hedefliyoruz. Tarım ve turizm birbirini destekleyen sektörlerdir. 1 yatak 2 kişiye iş buluyor, sanayide bu kadar düşük bedelle iş üretemezsiniz. Turizm ithalat girdisi düşük, katma değeri yüksek bir sektör.''
    
Günay, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu, turizm sektöründe bu gençlerin daha iyi yetişebileceğini, daha kolay iş bulabileceğini ifade etti.
    
Ege Bölgesi'nin arkeolojik yönden zengin durumda olduğunu vurgulayan Bakan Günay, şöyle devam etti: ''İklim var, sağlık turizmi, kültür turizmi açısında dünyada en bilinen merkezlerden biri, ama işbirliği zayıftı. Biz şimdi moderatör olmaya çalışıyoruz. İş yapma konusunda dağınıklık var. İzmir'i dünyaya açılan önemli kapılardan biri haline getirelim. İzmir'le ilgili hayalim büyük. Uzunca zamandır kültür aksı yaratmak konusunu düşünüyoruz. Türkiye turizmi 25 yıl içinde önemli bir yere geldi, kitle turizminde bir marka haline geldik. İzmir için yeni destinasyon yaratmamız gerekir. Hayat tarzını, mutfağı, toprağı, doğayı katan sağlık imkanları katan yeni destinasyon yaratmamız gerekiyor. Kuşadası'ndan Ayvalık'a kadar olan alan. Arkasında Aydın, Bergama, Efes var. Kültür, tarih, doğayla bu kadar beslenmiş destinasyon Türkiye'nin yeni turizm hamlesi için sıçrama noktasıdır.''
    
İzmir'in EXPO 2020 adaylığı konusunda da çalışmalara başladıklarını, İstanbul'daki az gelişmiş ülkeler konferansında İzmir'in tanıtımına başladıklarını belirten Bakan Günay, ''100'e yakın ülke temsilcisine İzmir kitapçıkları, broşürler dağıttık. 2013 Mart ayında karar verilecek ve EXPO'yu İzmir'e getireceğiz. Bölgeyi dünyanın bildiği, tanıdığı destinasyon haline getireceğiz'' dedi.  Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İzmir'i Barcelona gibi görmek istediğini sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ibrahim 12 Mayıs 2011 Perşembe 10:54

akp'nin türkiyeye getirdiği taraf-bertaraf ayrımı ve çifte standartlara bu seçimde dur denilecek.

Yorumu oyla      14      7  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Şengül: Ata Sanayii’nin ulaşım sorunu çözülmeli
AK Parti İzmir Milletvekili adayı Aydın Şengül, Çiğli Ata Sanayii’nde esnafla buluştu.
Kılıçdaroğlu: O email bir Bakan’dan
YGS soruşturmasındaki ‘sürpriz bulgu’nun, ÖSYM’ye giden e-postadaki “İlgili ...
Dağ: Devletin eli Bayraklı'ya da değecek
AK Parti İzmir 2.bölge milletvekili adayı Hamza Dağ, Bayraklı’nın çözüm ...
 
Çakmak'tan Gülen'e destek, liderine eleştiri
Kaset skandalları ile ilgili suçlanan Fethullah Gülen'i savunan CHP PM ...
Tanrıkulu’ndan ‘Tilki’li operasyon yorumu
MHP Adayı, Sanayi Ticaret Eski Bakanı Tanrıkulu, CHP’li belediyelere yönelik ...
'Balkan göçmenlerinin adresi CHP olmalıdır'
CHP İzmir 1.bölge adayı Aydın Özcan balkan göçmenlerinin CHP’de buluşması ...
 
Müjdeci Buca'da seçim bürosu açtı
Cumhuriyet Güçbirliği, seçime doğru hız kesmeden seçim bürolarının açılışlarını sürdürüyor.
Aksünger: Esnaf borcunu ödeyemiyor
Cumhuriyet Halk Partisi Birinci Bölge milletvekili adayı Erdal Aksünger ...
Karl Marx hayranı eski başkan kim?
Eski Merkez Bankası Başkanı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, Marx hayranı çıktı.
 
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Erkekler bastığım kaldırımı öperdi!’
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İzmir’in sokakları hem kız hem deniz kokar… 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva