HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
4 Ekim 2011 Salı - 16:56

Büyükşehir'den Başbakan'a yanıt: Hibe almadık

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP'li belediyelerin Alman vakıflarından hibe aldıkları iddialarına ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'ndan yanıt geldi.

Büyükşehir den Başbakan a yanıt: Hibe almadık

İZMİR - Hiçbir şekilde hibe krediye sıcak bakmadıklarını vurgulayan Kocaoğlu, Fransız, Avrupa ve Alman Kalkınma Bankaları ile Hazine'nin önerisi doğrultusunda kredi görüşmeleri yaptıklarını ancak Hazine'nin onay vermemesiyle üç kurumla da görüşmeleri kestiklerini söyledi.

“Zan altındaki CHP'li belediyelerden Başbakan'a tepki” haberini okumak için tıklayınız…

Katıldığı toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu konuda dün bir açıklama yapmadıklarını hatırlattı. Başkan Kocaoğlu, ilgileri olmayan bir konuda açıklama yapmamızın bir anlamı olmadığını düşündüklerini belirterek, şöyle dedi:
 
"Ama bugün geldiğimiz noktada herkes açıklama yapmış. Biz de bir durumumuzu belirtelim istedik. Bizim hiçbir vakıf, kurumdan hibe olarak aldığımız bir para yok. Artı zaten Hazine destekli şu anda dış borcumuz Avrupa Yatırım Bankası'na Aliağa Menderes raylı sistem projesi için aldığımız var. 100 milyon Euro şeklinde kullandık. O zaten Hazine garantisi ile oldu. Devletin kurumuyla birlikte Hazine'nin yönlendirmesiyle oldu. Ama bu arada bu vapurlar için diğer projeler için hazinenin yönlendirmesiyle AFD Fransız Kalkınma Ajansı, CEB Avrupa Kalkınma Bankası ve KFW Alman Kalkınma Bankası ile görüşmelerimiz oldu. Kredi görüşmelerimiz oldu. Her üç grupla da finansman konusunda mutabakat sağlandı. Ancak hazine gerekli görüşmelerin sürdürülmesi için bize yetki vermesi gerekiyordu. Bu izin verilmedi. Verilmeyince görüştüğümüz bu taraflar görüşmeyi durdurdu. Şu anda donmuş durumda. Bu alman bankasını da, diğer iki bankayı öneren hazine. 'Bunlarla görüşürseniz iyi olur' şeklinde Hazine'nin bir önerisi olmuştu. Onu değerlendirdik. Ama görüşmeler de şu anda dondurulmuş durumda. Hiçbir kurum ve kuruluşla dışardan görüşmüyoruz. Şu anda kurum olarak Türkiye içinde bankalarla kredi görüşmelerimizi sürdürüyoruz."
 
"BAĞIŞ ALMIYORUZ"
Hibe kredilerle ilgili konuşan Kocaoğlu, bugüne kadar şahsi genel prensibi uyarınca hiçbir kurum ve kuruluştan, üçüncü şahıslardan hibe olarak bağış almadığını bildirirken, "Bu da bizim kendi kişisel prensibimizdir. Onun dışında bizim bu işle bir alakamız yok. Biz de diğer belediyeler gibi bunu açıklamak durumunda kaldık" diye konuştu.
 
BAŞBAKAN'A "AÇIKLA" ÇAĞRISI
Başbakan Erdoğan'ın iddialarının hiçbir belediye için geçerli olmayacağına inandığını anlatan Kocaoğlu, "Sayın Başbakan CHP'li bir kısım belediyeyi bu açıklamasıyla töhmet altında bırakmış oldu. Sayın başbakan lütfeder hangi belediyede ne gibi bir kredi anlaşması yapılmış onu açıklarsa hem bizler, töhmet altında kalan belediyeler, hem de kamuoyu rahatlamış olur. Bence konunun çözümü burada yatmaktadır" dedi.
 
"BELEDİYELER TÖHMET ALTINDA"
Başbakan'ın açıklamaları ardından CHP Genel Merkez'den bir genel başkan yardımcısının kendini aradığını ve "Böyle bir konuyla ilişkimiz yok" yanıtını verdiklerini bildiren Kocaoğlu, "Görüşmelerimizin tamamı bu. Sayın Başbakan Alman dedi, ben Fransızı da açıklıyorum, Avrupa'yı da açıklıyorum. 3 kurumla görüştüğümüz için sadece onların isimlerini söylüyorum. Ben inanmıyorum ama sayın Başbakan böyle bir açıklama yaptığına göre bunun gereğini yapmak durumunda. 500 tane CHP'li belediyenin bu konuda töhmet altında kalmasını belediyecilik tarihimiz açısından, canhıraş çalışan bütün belediyeler açısından bir sıkıntı yaratacağını ve moral bozukluğuna yol açtığına inanıyorum" diye konuştu.
 
HAZİNE ONAYI OLMADAN OLMAZ
Belediyelerin yurt dışından kredi alabilmeleri için Hazine iznini almanın temel şart olduğunu tekrarlayan Kocaoğlu, "Hazine izin vermeden yurtdışından hiçbir kurum ve kuruluş bize kredi vermez. Yani Hazine'den görüş alınmadan bizim bir yerle gidip görüşmemiz, kredi alışverişinde bulunmamız pratikte hiçbir anlamı yoktur" dedi.(DHA)

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ARAP 5 Ekim 2011 Çarşamba 10:00

alman bankasının modası geçti. bence arap bankasına gitsin belediyeler. başbakan arap bankasına laf etmez kanımca:))

Yorumu oyla      12      6  
HASAN TUFAN 5 Ekim 2011 Çarşamba 09:03

HAZİNE HÜKÜMETE BAĞLI OLDUĞUNA GÖRE BAŞBAKAN ÖNCE KENDİ BELEDİYELERİNE BAKSIN.

Yorumu oyla      13      6  
Anlayana 4 Ekim 2011 Salı 20:57

Bence garantiyi hükümet değil, devlet vermiştir. Hükümet hayatta yanlış yapmaz, ama devlet yapabilir.

Yorumu oyla      15      11  
HALK 4 Ekim 2011 Salı 18:43

BAŞKANIM HAZİNE HÜKÜMETE BAĞLI YANİ İZİN VERDİLERSE BİLE AKP İLE PKK İŞ BİRLİĞİ İÇİNDEDİR.HAZİNEYİ AKP YÖNETİYOR BAKAN İZİN VERİYOR OZAMAN AKPLİ BELEDİYELEREDE BAKMAK GEREK

Yorumu oyla      21      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konak Çocuk Senatosu Dünya Çocuk Günü’nü mecliste kutladı
Dünyanın ilk çocuk senatosu Konak Çocuk Senatosu Konak Belediye Meclisi’ne ...
Batur’dan doğalgaz müjdesi
Narlıdere Belediyesi ekim ayı olağan meclis toplantısı, Narlıdere Akm ...
Bayraklı’dan üç mahallede kent dönüşümü hamlesi
Bayraklı Belediyesi Onur, Nafiz Gürman ve Doğançay Mahallelerinde hazine ...
 
Kocaoğlu: Körfez’de yeniden yüzmek istiyorum
Büyükşehir’in 'Yüzülebilir Körfez' hedefiyle başlattığı 'Büyük Körfez ...
Japon prensesten Vali Kıraç'a ödül
Japonya Seyahat Acenteleri Birliği'nin (JATA) ülkede en başarılı tanıtma ...
Karabağ: Öncelik kentsel dönüşüm olmalı
Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ...
 
Park Kafe'de brunch keyfi başladı
Karşıyaka Belediyesi kuruluşu olan Kent A.Ş şirketi tarafından işletilen ...
Mimarların 30. yıl plaketi Kocaoğlu’ndan
Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından her yıl düzenlenen Mimarlık Haftası ...
İzmir Büyükşehir okul sütünde rekora koşuyor
‘Okul Sütü’ projesi ile Türkiye’ye örnek olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İşte 'gülen' ilk fotoğrafı!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Son nefeste Göztepe!
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Townç Sowyer'in maceraları
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Dün ve Bugün Türkiye (9) 'Bizim radyo tiyatrolarımız vardı'
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bektaşi Devleti tartışmaları!
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
Parti tabanı Özel’den kopuyor mu?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
CHP ne yapmalı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Neden toprak reformu yapılmalı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Eril toplumda kıyamet alametleri...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmir’e kruvaziyer niye gelsin?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva